• Menu
 • Menu
Lecce header

Bezoek de stad Lecce en waan je in Barokke sferen

Lecce is een stad in het prachtige gebied van Puglia in het zuiden van Italië. Lecce is een erg barokke stad waarin je helemaal kunt wanen in de barokke sferen. De barokke sfeer in Lecce is uniek voor de stad en veel mensen reizen naar deze stad af speciaal daarvoor. Daarnaast kun je in Lecce uitermate goed eten met tal van heerlijk Italiaanse gerechten.

Naast de geschiedenis en cultuur van de Barok meemaken, kun je nog veel meer leuke dingen doen in de stad Lecce. In dit artikel geven we je een paar goede tips voor als je Lecce gaat bezoeken. Of dit nu voor een dag of voor een vakantie is, met deze tips ga je je zeker niet vervelen. Er staan veel verschillende dingen tussen, van cultuur snuiven tot lekker eten. 

Leuke uitjes voor in het barokke Lecce

Lecce is een van de grotere steden in Puglia en je kunt je er dus zeker een paar dagen vermaken. We hebben meerdere leuke uitjes verzameld, van geschiedenis bekijken tot langs kerken tot eten in de beste restaurants, zodat er voor iedereen iets leuks tussen zit. 

Lecce is namelijk net Rome, maar dan iets kleiner. Als je echt houdt van historische gebouwen en steden vol met cultuur dan zit je in Lecce goed. 

Het historische centrum van Lecce
Het historische centrum van Lecce

 1. Cultuur snuiven en over de geschiedenis van Lecce leren 

Lecce is een stad vol cultuur en geschiedenis. Dit kun je al merken aan dat Lecce wordt gezien als een van de meest barokke steden in Italië. Je kunt er dus ook genoeg doen met betrekking tot cultuur en geschiedenis. Hou je van foto’s schieten en oude kerken bezoeken? Dan zit je in Lecce goed. Ook kun je er van de cultuur genieten. 

Bezoek bijvoorbeeld een theater of musea die de barokke sfeer uitstralen en waan je even in de 17e eeuw.  Bekijk hieronder de tips die we verzameld hebben voor de leukste locaties en bezienswaardigheden in Lecce.

Afbeelding van de barokke bouwstijlen in Lecce
De barokke bouwstijlen in Lecce

Voor de geschiedenisliefhebbers:

Lecce bestaat al lang en heeft dus veel geschiedenis. In de stad kun je veel mooie historische bezienswaardigheden bezoeken en daar echt de barokke sfeer proeven:

 1. Het Romeinse Amfitheater

 • Bezoek bijvoorbeeld het Romeinse Amfitheater. Deze vind je onder de Piazza Sant’Oronzo en het is een van de interessantste plekken in Lecce. Hier kun je overblijfselen zien van een Romeins theater dat werd ontdekt in 1901 door bouwvakkers. Er kunnen op dit moment nog steeds 15000 mensen zitten! Hier vind je ook nog oudere historische restanten, namelijk de necropolis, waar je nog oude teksten kunt lezen. 
Het amfitheater in Lecce
Het amfitheater
Het Romeinse amfitheater in Lecce
Het Romeinse amfitheater

 1. Basilica di Santa Croce

 • Als je echt de barok wilt zien en voelen, ga dan naar de Basilica di Santa Croce. Deze kerk is gebouwd tijdens de tijd van de barok, de 17e eeuw. Dit kun je overal aan terugzien. De voorgevel is prachtig gedecoreerd en er zitten veel versieringen en beelden op. Je kunt er ook naar binnen om nog meer barokke kunst en geschiedenis te bewonderen. Deze is vaak in overdaad, dus er is zeker genoeg te zien!
Basilica di Santa Croce in Lecce
Basilica di Santa Croce
Decoraties in de voorgevel van de Basilica di Santa Croce
Voorgevel van de Basilica di Santa Croce
Basilica di Santa Croce
Facade van Basilica di Santa Croce

 1. Castello Carlo V

 • Voor de kasteel liefhebbers is er ook iets te doen: het Castello Carlo V bezoeken. Dit kasteel is makkelijk te bezoeken en je kunt er zelfs naar binnen. Hier worden vaak ook leuke rondleidingen of andere evenementen georganiseerd. In het jaar 1539 werd het kasteel door Charles V vernieuwd. Er is een centrale binnenplaats met een mooie fontein en er zijn ruïnes te vinden. 
Poort van Castello Carlo V in Lecce
Poort van Castello Carlo V
Ruïnes binnen bij Castle of Charles V
Ruïnes binnen bij Castle of Charles V (Castello Carlo V)
Fontein op het centrale binnenplaats van Castello Carlo V
Fontein op het centrale binnenplaats van Castello Carlo V

 1. De kathedraal van Lecce

 • Als laatste is de kathedraal van Lecce ook echt benoemingswaardig. Deze kathedraal, die gewijd is aan Maria, is gebouwd in 1144. Hier kun je de stoffelijke overschotten van de patroonheilige van de stad vinden, maar ook rondkijken naar het prachtige interieur. 
De Kathedraal van Lecce
De Kathedraal van Lecce
Kathedraal van Lecce
De facade van de kathedraal van Lecce

 1. Voor de cultuur- en kunstliefhebbers:

Toch meer van het cultuur snuiven en kunst bekijken? Dit kun je ook genoeg doen in Lecce.

 • Bezoek bijvoorbeeld het Romeinse amfitheater in Lecce waar nog steeds toneelstukken en theater wordt opgevoerd. Waan je dus echt in de 2e eeuw, wanneer het theater werd gebouwd, en bekijk vanuit een prachtige plek een leuk toneelstuk. Hier worden zowel komische stukken als tragische stukken opgevoerd, net zoals in de Romeinse tijd dat ook gebeurde. 
 • Bij dit amfitheater zit ook een museum waar je de vondsten van in het theater kan bekijken. Denk aan marmeren beelden en beelden van bekende goden zoals Athene en Herakles. 
 • Nog een ander prachtig museum is het Palazzo Castromediano, vroeger een paleis en nu een museum. Dit museum is geheel in de renaissancestijl en werd in de 16e eeuw gebouwd. Vanuit het museum kun je de stad goed zien en de meester van Lecce verbleef er vroeger ook. In dit museum kun je prachtige beelden bekijken en fresco’s en standbeelden van dichtbij zien. 
Binnenplaats van Palazzo Castromediano
Binnenplaats van Palazzo Castromediano
Standbeeld van Sigismondo Castromediano
Standbeeld van Sigismondo Castromediano

 1. Lekker eten in Lecce

In Lecce kun je heerlijk eten, wat verwacht je anders van een Italiaanse stad. Je kunt in Lecce veel zoute en hartige lekkernijen proeven of een lekker bakje koffie of cappuccino drinken op een van de prachtige pleinen en binnenplaatsen. Het uitzicht op de barokke architectuur maakt alles compleet. 

 • Drink een lekkere espresso, het Italiaanse drankje bij uitstek, bij Corte dei Cicala. Hier kun je de specialiteit van Puglia, namelijk de espressino proeven. Dit is een soort mix tussen een macchiato en latte. Vanuit deze koffieplek heb je mooi uitzicht op verschillende mooie gebouwen. 
 • Voor lunch of diner is een van de tentjes op de Via Giuseppe Libertini zeker een aanrader. Eet daar een lekkere pasta of salade en neem wat Taralli als nagerecht. Dit ook allemaal voor niet te hoge prijzen. 
 • Voor een echte lekkernij uit Lecce moet je een Pasticciotto proberen. Deze zoete lekkernij wordt gemaakt in Lecce en is volgens inwoners van de stad een must om te proberen als je er bent. Het is een kleine cake dat gevuld is met romige crème. Koop dit cakeje bij Luca Capilungo. Hij staat elke dag al vanaf vier uur de cakejes te maken.  

 1. De tuinen en binnenplaatsen van Lecce opzoeken 

In Lecce kun je ook een waar mirakel bezoeken, waar vroeger een lange tijd een sinaasappelboom te vinden was.  De sterke sinaasappelboom vind je in het Convitto Palmieri

Het plein Convitto Palmieri in Lecce
Het plein Convitto Palmieri

Eveneens een prachtige plek om te bezoeken. Het gebouw is door de eeuwen heen vaak afgebroken en weer opgebouwd en er is veel aan gedaan. In de 19e eeuw werden de gebouwen het hoogste onderwijsinstituut van de stad. Hierbij werd het complex en de campus gebouwd rondom het klooster. Als je vanuit de kapel keek, kon je volgens legendes de sinaasappelboom zien, die gepland was door Sint-Franciscus van Assisi. 

Voor nog een prachtige binnenplaats bezoek je het Palazzo Tamborino Cezzi. Dit gebouw is gebouwd in de 16e eeuw. Het paleis zelf is al prachtig en je kunt er echt je ogen uitkijken. Via de poort kom je bij een prachtige binnentuin binnen. Hier staan veel mooie bogen en zuilen. 

Je kunt je even midden in de natuur wanen in de binnentuin van het paleis, dit in 1883 is gepland. Wil je dus even tot rust komen, bezoek dan deze plek. Het is een ware toeristische trekpleister. 

Bezoek Lecce voor veel geschiedenis, cultuur en barokke sferen

Lecce is een leuke vakantiebestemming waar veel is te doen. Lees onze tips nog een keer door en kies een paar leuke activiteiten. Dan garanderen we dat je sowieso veel plezier gaat beleven in de stad. Of je nu lokale gerechten wilt proeven, je een romein wilt voelen in een oud theater of juist wilt verdwalen in de historische gebouwen, er is genoeg hiervan te doen in Lecce. Veel plezier op je vakantie!