• Menu
  • Menu
Pavia header

Leukste uitjes en eetplekjes in de Italiaanse universiteitsstad Pavia

Pavia is een universiteitsstad, ten zuiden van Milaan. De stad ligt in de regio Lombardije, in het noorden van Italië. Pavia is bekend om zijn geschiedenis en gezelligheid. Het is een echte studentenstad waar veel leuke dingen zijn te doen en je ook heerlijk kunt eten.

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en tips in Pavia!

Wij geven je de beste tips om te zien en proeven in Pavia. Neem deze tips mee als je daar bent en je dag of vakantie is sowieso geslaagd! Lees snel verder.

De Ponte Coperto

Een van de dingen die je toch wel echt moet zien in Pavia is de brug Ponte Coperto. Deze bekende brug wordt door veel toeristen bezocht in Pavia. De brug is geheel overdekt en loopt over de rivier Ticino

Ponte Coperto over de Ticino rivier
De brug Ponte Coperto over de Ticino rivier
De brug Ponte Coperto
De Ponte Coperto brug

De brug loopt tussen het oude centrum van Pavia en Borgo Ticino en je kunt er doorheen lopen. In de romeinse tijd was er ook al een brug tussen deze twee plekken, maar die van nu hangt er past sinds een aantal decennia. 

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de brug verwoest en moest deze weer opnieuw worden opgebouwd. Hierbij werd wel gekeken naar de originele brug die in de 14e eeuw was gebouwd. De overblijfselen van deze 14e-eeuwse brug zie je nog steeds.

Monument van soldaat bij de brug Ponte Coperto in Pavia
Monument van soldaat bij de brug Ponte Coperto

De geschiedenis achter de brug is ook interessant. Tijdens kerst in 999 wilden namelijk een paar pelgrims de brug oversteken, maar werden door de duivel verboden om dit te doen. In plaats daarvan liet de duivel hen over een mistbrug lopen om hun zielen te krijgen. Dit mislukte helaas, want engel Michael stuurde een geit de mistbrug over. 

Ook Albert Einstein is fan van deze brug, te lezen in quote: ‘Die schöne Brücke in Pavia habe ich oft gedacht’ (ik heb vaak gedacht aan die prachtige brug in Pavia). Bij zonsondergang is de brug Ponte Coperto nog mooier en zie je de zon ondergaan vanaf de brug.

Kerken in Pavia

In Pavia kun je ook veel mooie kerken bezoeken. De San Michele Maggiore is bijvoorbeeld een prachtige kerk in het centrum. Deze grote kerk was ooit erg kleurrijk, maar helaas zie je van de kleur nu niets meer van terug.

San Michele Maggiore kerk in Pavia
San Michele Maggiore kerk

Er zit namelijk ook een stukje interessante geschiedenis aan vast. In deze kerk is in 1155 Frederik de eerste tot koning gekroond. Hij was de keizer van het heilige roomse rijk. Hij werd ook wel Barbarossa genoemd.

De San Michele Maggiore kerk van boven
San Michele Maggiore kerk van bovenaf
De kerk San Michele Maggiore in Pavia
San Michele Maggiore kerk

De buitenkant van de kerk is niet meer zo kleurrijk, maar de binnenkant is nog wel erg prachtig om te zien. In de kerk zie je ook meteen de scheiding tussen het oude deel dat in 1118 gebouwd is en het nieuwere barokke deel dat in de 17e eeuw eraan gebouwd is.

Interieur van de kerk San Michele Maggiore
Het interieur van de San Michele Maggiore kerk

De universiteit van Pavia

Pavia is een universiteitsstad, het is dus leuk om de universiteit te bezoeken. Studenten vind je overal in Pavia. Uitreikingen van diploma’s zijn hier ook een hele gebeurtenis: met lauwerkransen en studenten die liedjes zingen. 

Je mag de universiteit gewoon bezoeken en er rond lopen. Dit is erg leuk om te doen. De universiteit is namelijk ook een van de oudste in Europa. Het eerste deel van de campus is al in 1361 gebouwd. 

Universiteit van Pavia van boven
Universiteit van Pavia van bovenaf

De universiteit is vrijwel geheel in een soort mosterdgele kleur geschilderd en de oude pilaren nemen je terug in de tijd. Je mag ook in de zalen van de universiteit kijken. Verder is er op de universiteit ook een musea te bezoeken en kun je de botanische tuinen in

Binnenhof van de universiteit van Pavia
Binnenhof van de universiteit van Pavia
Wandeling door het binnenhof van de universiteit in Pavia
Wandeling bij het binnenhof van de universiteit
Zuilen en beelden bij de universiteit van Pavia
De universiteit van Pavia met zuilen en beelden

Castello Visconteo 

Kastelen zijn altijd gaaf om te zien en in Pavia zit ook een prachtig kasteel genaamd Castello Visconteo. Hier woonde de familie Visconti. De Visconti was een rijke familie die over heel Italië veel kastelen en burchten heeft gebouwd. Dit kasteel kun je van buiten en binnen bekijken en bezoeken.

Het kasteel was tijdens de slag om Pavia in februari 1525 ook de plek waar het allemaal gebeurde. Hier kwamen namelijk uiteindelijk alle soldaten terecht na lange oorlogvoering om het voor het kasteel uit te vechten. Pavia won uiteindelijk en het kasteel is sindsdien symbool voor deze slag.

Ingang van Castello Visconteo
Ingang van Castello Visconteo
Het wandelpad rondom Castello Visconteo
Wandelpad om het kasteel Castello Visconteo
Het kasteel Castello Visconteo
Het kasteel Castello Visconteo

De stad van 100 torens

Vroeger was Pavia een stad die werkelijk vol stond met allerlei hoge en smalle torens. Vandaag de dag zijn er hier nog maar drie van over die je nog steeds kan bewonderen. Toch heeft Pavia nog steeds de ‘De stad van 100 torens

Middeleeuwse torens in centrum van Pavia
De middeleeuwse torens in Pavia

Tijdens de middeleeuwen was het namelijk zo dat de familie met de hoogste toren ook het belangrijkste was. Dit omdat de hoogste toren dichter bij de hemel kwam. Hierdoor werden er destijds erg veel torens gebouwd en was het een constante strijd tussen verschillende families. 

Bijzonder is om de ruïnes van Torre Civica te bezoeken. Deze staat naast de kathedraal en in het jaar 1989 stortte deze in, waarbij er vier mensen om het leven kwamen. 

De middeleeuwse torens in Pavia
De torens in Pavia
De middeleeuwse torens in Pavia
Overgebleven middeleeuwse torens

La Certosa di Pavia

Op een kleine 10 kilometer ten noorden van het centrum van Pavia vind je La Certosa di Pavia. Dit is een ommuurde kartuizerklooster dat op een prachtige plek ligt. Je kunt hier naar binnen wandelen en eenmaal binnen geniet je van de prachtige façade van La Certosa di Pavia.

La Certosa di Pavia
La Certosa di Pavia
La Certosa met muren van boven
Bovenaanzicht van La Certosa met muren

De façade is gemaakt van marmer en heeft tal van verschillende figuren en symbolen wat het een prachtig plaatje maakt. Je kunt er ook naar binnen, waar je de graftombe van Ludovico il Moro en Beatrice d’Este vindt. 

Voorkant van La Certosa di Pavia
Façade La Certosa di Pavia
Bovenaanzicht van La Certosa di Pavia
La Certosa di Pavia van de andere kant
Bloemen bij La Certosa di Pavia
Bloemen op het binnenplein van La Certosa di Pavia

De kathedraal van Pavia

Ook wil je de stad niet verlaten voordat je de kathedraal van Pavia, oftewel de Dom van Pavia, hebt gezien. Deze ligt natuurlijk aan het plein Piazza Duomo. Omdat deze in het centrum van Pavia ligt is deze gemakkelijk te combineren wanneer je een wandeling langs de andere bezienswaardigheden maakt. 

De koepel van de kathedraal van Pavia is een van de grootste van heel Italië. Deze kan vandaag de dag weer worden bezocht. Tientallen jaren kon deze echter niet worden bezocht, omdat de koepel werd gerenoveerd nadat de toren ernaast was ingestort. 

De kathedraal in het centrum van Pavia
Uitzicht over Pavia met de kathedraal
De kathedraal van Pavia aan Piazza Duomo
Kathedraal van Pavia aan het plein Piazza Duomo
Kathedraal van Pavia
Kathedraal van Pavia
De dom van Pavia
De dom van Pavia

Het gezellige plein Piazza Vittoria

Een gezellig drankje drinken of heerlijk een hapje eten? Daarvoor raden we aan om het plein Piazza Vittoria te bezoeken. Je vindt hier veel terrasjes en het is ook de plek waar veel Italianen zelf uitgaan

Piazza Vittoria plein in Pavia
Drukte op het plein Piazza Vittoria
Terrasjes aan het plein Piazza Vittoria
Terrasjes aan het plein Piazza Vittoria

Het is een mooi plein dat omringd is door verschillende mooie gebouwen. Ook ligt de kathedraal een paar straten achter dit plein. Mocht je geen plannen hebben om hier te gaan eten of drinken, dan is een wandeling over het plein absoluut nog de moeite waard. 

Het plein Piazza Vittoria met de dom
Piazza Vittoria met blik op de kathedraal 2 straten verderop

Winkelen in de beste winkelstraten van Pavia

Je kunt ook goed winkelen in Pavia. Corso Cavour en Corso Strada Nuova zijn de twee beste winkelstraten in de stad. Dit waren vroeger ook de twee hoofdstraten in de romeinse tijd. In deze twee straten vind je niet alleen grote merken, maar ook leuke boetiekjes en souvenirwinkeltjes.Je kunt ook heerlijk winkelen op de markt, die elke dag (behalve zondag) is te vinden op Piazza Petrarca. Hier kun je heerlijk vers eten zoals groenten, fruit en kaas halen, maar ook goedkoop kleren kopen. Deze markt is de hele dag open en erg gezellig om heen te gaan.

Corso Cavour
De straat Corso Cavour
De winkelstraat Corso Strada Nuova in Pavia
Corso Strada Nuova winkelstraat

IJsjes eten en koffie drinken bij Cioccolatitaliani

Na een wandeling heb je vast zin in een ijsje of een koffie. Wij raden aan om dit te halen bij Cioccolatitaliani. Deze tent zit op Piazza Duomo en hier koop je de lekkerste ijsjes en koffies. Je haalt hier bijvoorbeeld een espresso of cappuccino. 

Je kunt hier ook lekkere ijsjes halen. Er zijn voornamelijk chocolade-ijssmaken in de aanbieding, maar deze zijn heerlijk. Denk bijvoorbeeld een witte chocolade-ijs met karamel zeezout.