• Menu
  • Menu
Florence header

Florence

Italië staat bekend om de vele schitterende steden. De stad die bekend staat om de kunst is de stad Florence. Florence is tevens de hoofdstad van de bekende provincie Toscane. Het is de stad waar de renaissance tot stand kwam en daarom een van de belangrijkste culturele steden van heel Europa. Ben je van plan om een citytrip te maken naar deze stad? Ontdek op deze pagina wat de stad allemaal te bieden heeft en wat je niet mag missen.

Over Florence

De stad Florence is redelijk centraal landinwaarts in Italië gelegen. Het is gelegen aan de rivier de Arno en in totaal telt de stad iets minder dan 400.000 inwoners. Ben jij van plan om een bezoek te brengen aan deze Italiaanse stad? Op slechts enkele kilometers van de stad is het vliegveld Florence Amerigo Vespucci te vinden. Vanaf het vliegveld kun je met een shuttlebus naar de stad. De vlucht vanuit Amsterdam doet er circa 2 uur over. Het is ook een optie om met de auto naar Italië te gaan. De reistijd vanaf Utrecht naar Florence bedraagt circa 14 uur. Tot slot kun je ervoor kiezen om met de trein naar Florence te reizen. Ben je aangekomen in Florence? Lees hieronder wat je er niet mag missen!

Stedentrip of vakantie naar Florence

Dit zijn de 7 mooiste bezienswaardigheden van Florence!

Door de eeuwen heen hebben er veel verschillende kunstenaars, schrijvers en wetenschappers in de stad Florence gewoond. Dit heeft ervoor gezorgd dat er bekende musea, gebouwen en kunstwerken zijn te bewonderen. Zoals bij veel stedentrips het geval is heb je vaak niet de tijd of de behoefte om alle bezienswaardigheden te bezichtigen. Daarom helpen we je hieronder op weg door de meest bekende te bespreken. Wij hebben daarom de hoogtepunten op een rijtje gezet:

1) De Basilica di Santa Maria del Fiore

Deze kerk wordt ook wel aangeduid als de kathedraal van Florence, of de Duomo en is de bekendste kerk van de stad. De kathedraal is direct in het centrum van de stad te vinden. Niet alleen van de buitenkant zal je verbluft zijn van het schitterende aanzicht, maar ook aan de binnenkant van de kathedraal kun je genieten van de schitterende decoratie. De kathedraal beschikt over een klokkentoren met een hoogte van circa 85 meter. Na de vele traptreden te hebben beklommen kun je boven genieten van een schitterend uitzicht over de stad.

Santa Maria basiliek in Florence
Santa Maria basiliek

2) Het museum Uffizi

Het meest bekende museum van de hele stad en een van de bekendste van de wereld is het Uffizi museum. In dit museum kom je veel schitterende kunstschatten tegen van bekende kunstenaars. Zo kom je er o.a. de werken van Michelangelo tegen. Andere bekende kunstenaars waar je werken van kunt bewonderen zijn Rembrandt, Simone Martini, Giotto of Sandro Botticelli. Kortom, een bezoek aan het Uffizi museum mag niet ontbreken tijdens je stedentrip Florence.

Uffizi museum
Uffizi museum
Binnenkant van het Uffizi museum
Binnenkant Uffizi museum

3) Het gebouw Palazzo Vecchio

Dit is een zeer bekend gebouw dat dateert uit het begin van de 14e eeuw. Een lange tijd diende dit gebouw als de verblijfplaats voor het bestuur van Florence. Tegenwoordig wordt het gebruikt als een museum. Het gebouw is te vinden aan het plein Piazza della Signoria.

Palazzo Vecchio gebouw in Florence
Palazzo Vecchio gebouw

4) Galleria dell’Accademia

Nog een schitterend museum om te bezoeken is Galleria dell’Accademia. Het bekendste werk dat je in dit museum aan zult treffen is het beeld David dat een werk is van Michelangelo. Dit beeld wordt beschouwd als een van zijn beste werken. Op het bekende plein Piazza della Signoria is het beeld ook te vinden, maar dit is een replica van het echte werk dat je in het museum aantreft. Galleria dell’Accademia heeft nog veel meer te bieden, waaronder werken uit de renaissance.

Beeld David van Michelangelo in het museum Galleria dell Accademia
Beeld David van Michelangelo in het museum Galleria dell Accademia

5) Het paleis Palazzio Pitti

Dit schitterende paleis met botanische tuinen is ook een bezoekje waard. Ooit was dit paleis een onderdeel van de koopman Luca Pitti. Later kwam de bekende Medici familie er te wonen en in de 18e eeuw is de koninklijke familie er komen te wonen. Door de eeuwen heen is er veel gebouwd aan het paleis, wat heeft gezorgd voor een bijzonder bouwwerk.

Palazzo Pitti
Palazzo Pitti

6) De kerk Santa Croce

De kerk Santa Croce is een van de bekendste van de hele stad. Het is gelegen aan het plein Piazza Santa Croce. Bijzonder aan de kerk is dat er veel bekende en rijke inwoners uit de geschiedenis van Florence liggen begraven. Wie in het verleden hielp financieren voor de bouw van de kerk had het recht om zelf of familieleden van de persoon ook te laten begraven in de kerk.

De Santa Croce in Florence
De Santa Croce kerk

7) De brug Ponte Vecchio

De bekendste brug van de stad is de Ponte Vecchio en loopt over de rivier Arno. Deze brug wordt ook op vele ansichtkaarten afgebeeld en is een belangrijk symbool van de stad. Bijzonder aan deze brug is dat er zelfs Middeleeuwse huizen staan gebouwd op de brug zelf. Dat komt doordat er in het verleden te weinig ruimte was om binnen de stadsmuren zelf voldoende huizen te bouwen. Daarom werd er gekozen om op de brug te gaan bouwen. Tussen de huizen door zie je veel toeristen die over de rand van de brug kijken om de rivier te bewonderen.

Ponte Vecchio
Ponte Vecchio

Winkelen in Florence

Op het gebied van winkelen komen je verder ook niks tekort. Of je nou op zoek bent naar Italiaanse mode, leuke souvenirs of kunst wilt kopen, in Florence kom je het allemaal wel tegen. Hieronder hebben we de bekendste plekken verzameld waar je geslaagd kunt winkelen.

  • Florence is de stad van de kunst. Daarom is dit je kans om schitterende kunst in te slaan voor thuis. Zeker wanneer je met de auto naar Italië bent gereisd dan is het eenvoudiger om bepaalde spullen mee naar huis te nemen. Voor de beste kunst en antiek voorwerpen moet je in de wijk van Via Maggio zijn.
  • De bekendste winkelstraat van de hele stad is Via Por Santa Maria. Hier kom je allerlei verschillende winkels tegen die voornamelijk bestaan uit de grotere bekende winkels.
  • Wil je een kijkje nemen bij de exclusieve winkels van de stad? Ga dan naar de omgeving van Via de’ Tornabuoni. Hier kom je o.a. winkels tegen, zoals Armani, Prada en Gucci.
  • Verspreid door de stad kom je ook veel marktjes tegen waar voor een groot gedeelte lederen producten tegenkomt. Een bekende markt is Markcato Nuovo.

Uitgaan in Florence

Florence is een levendige stad. Een van de hoogtepunten voor het uitgaan in Florence is het bezoeken van een van de vele wijnbarretjes die de stad telt. Bij de wijnbars kun je namelijk genieten van de vele wijnen die worden geproduceerd op de Toscaanse velden. Een van de meeste authentieke wijnbars is Le Volpi e L’Uva. Daarnaast zijn er ook veel verschillende theaters over de stad die je kunt bezoeken. Het bekendste theater van de stad is het Nuovo Teatro dell’Opera di Firenze.

Verder vind je in de stad ook veel terrasjes om te genieten van een drankje en kun je een van de discotheken bezoeken. De bekendste discotheek van de stad is Space Club. De discotheek Tenax is de plek waar je geniet van live muziek.