• Menu
  • Menu
Alassio header

De beroemde muur van Alassio bezoeken en veel meer tips & leuke uitjes in Alassio

Alassio is een stad in de regio van Ligurië in Italië. Het is een leuk stadje aan de kust waar je verrassend veel kunt doen en zien. Het is een echte bestemming voor stellen, maar ook gezinnen met kinderen om een leuke en verrassende vakantie tegemoet te gaan!

Op vakantie naar Alassio in italië

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden, leukste activiteiten en lekkerste restaurants in Alassio

Wij geven je tips voor een leuke vakantie in Alassio. Hiertussen staan de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en het beste eten! 

De bekende muur van Alassio

De eerste bezienswaardigheid die we willen benoemen is natuurlijk de muur van Alassio, oftewel muurtje. In Alassio wordt deze ook wel il muretto genoemd.  Deze muur heeft namelijk een hoogte van slechts circa een meter. 

Dit is een van de grootste en bekendste bezienswaardigheden in de stad. Deze muur is bedekt met keramiek en teksten over bekende mensen, zowel bekend voor ons als bekend voor de inwoners daar. 

Keramiek op het muurtje van Alassio
Het muurtje van Alassio met keramiek en teksten
Muretto di Alassio
Muretto di Alassio
Muur van Alassio
Muurtje van Alassio

Op deze muur zie je schrijvers, schilders, voetballers en kunstenaars staan. De uitvoering hiervan en de tegels op de muren zijn verzonnen door Mario Berrino, zelf ook een bekende schilder uit Alassio. 

Op de muur staat ook een beeld van een stel die verliefd naast elkaar zitten. De voet van het meisje licht meteen op, omdat mensen daar overheen wrijven voor geluk in de liefde. Als je deze muur wilt zien, en dat raden we echt aan, kun je deze vinden op de hoek van Corso Dante en Via Cavour

Het verliefde stel op het muurtje van Alassio
Het verliefde stel op het muurtje van Alassio
De weg langs de muur van Alassio
De weg langs de muur van Alassio

De namen van bekende mensen die je op deze muur kunt vinden zijn onder andere:

  • Louis Armstrong
  • Ernest Hemmingway
  • Charlie Chaplin
  • Anita Ekberg
  • Woody Allen
  • Ivan Capelli 

En nog veel meer. Ook bekende voetballers keren meermaals terug. 

Deze muur van beroemde Italiaanse mensen is niet het enige dat met beroemdheden te maken heeft in deze stad. Alassio is namelijk ook gebruikt als landschap in een film genaamd; “The Children Are Watching Us” (De kinderen kijken naar ons) uit 1944. Toen is het station gebruikt als decor. 

Wandelen door het mooie centrum en over de promenade

In Alassio zijn verschillende promenades langs de hele kustlijn waar je een lekker wandeling kan maken. Tijdens de zomermaanden kan het er druk zijn, maar buiten de zomer kun je hier lekker uitwaaien tijdens een verfrissende wandeling. 

Wandeling over de pier van Alassio
De pier
Wandeling over de promenade langs de kustlijn en het strand
Promenade langs de kustlijn
Straat door het centrum van Alassio
Het centrum van Alassio

Tijdens een wandeling langs de kustlijn zul je ook de toren van Alassio (Torrione della Coscia) tegenkomen. Met de bouw van deze toren werd begonnen in 1521 en wordt ook wel ‘Torrione Saraceno di Alassio’ genoemd. 

Deze ronde toren werd gebouwd als onderdeel van een verdedigingsmuur van Alassio. Vandaag de dag staat de toren er nog steeds en is deze nog te bewonderen. Hij is te vinden tussen de jachthaven en de pier Molo di Alassio.

De toren van Alassio
De toren van Alassio
De toren Torrione della Coscia
Torrione della Coscia
De toren van Alassio met het strand
Strand en toren van Alassio met zeezicht
Wandelroute langs het strand van Alassio
Wandelroute langs het strand

Heerlijk genieten op het strand van Alassio

De liefhebber kan er ook voor kiezen om lekker te relaxen en te genieten op het strand van Alassio. 

Er is namelijk een mooi strand met een lengte van circa 4 kilometer. Wel is het een redelijk smal strand. Helemaal wanneer het water hoger staat kan het erg smal worden. Het strand van Alassio vind je aan beide kanten van de toren van Alassio en loopt vanaf de jachthaven richting Laigueglia.

Het lange smalle strand voor de kust
Het lange smalle strand voor de kust
Het strand van Alassio
Het strand van Alassio
Het Alassio strand
Het Alassio strand

Op het strand heb je voldoende mogelijkheden voor het huren van een strandbedje met parasol of je neemt gewoon je eigen handdoek mee. 

Ligbedden en parasols op het strand van Alassio

Interessante kerken in Alassio bezoeken?

Voor de liefhebbers van historische bezienswaardigheden hebben we ook goede tips. In Alassio kun je namelijk tot wel rond de 15 mooie kerken vinden in de kleine stad. De mooiste zijn volgens ons de La Cappelleta Stella Maris en de Madonna della Guardia. 

De Cappelletta Stella Maris, ook wel La Cappelletta genoemd,  is een kleine kerk die ook nog niet zo oud is. Deze kapel is gebouwd in 1926 en vind je aan de baai genaamd St Croce. Deze kapel is gebouwd op de resten van een romeinse tempel. 

Het kerkje La Cappelletta
Het kerkje La Cappelletta
La Cappelletta kerk
La Cappelletta kerk
De kerk La Cappelletta
De La Cappelletta kerk

De Madonna della Guardia is gebouwd in de 18e eeuw. Deze kerk vind je op de berg Monte Tirasso en deze ligt op 586 meter hoogte. Veel vissers kwamen en komen naar deze kerk om te bidden en danken voor een veilige terugkomst van zee.

Een andere mooie kerk om even te bezoeken in de Sant’Ambrogio kerk dat in het centrum is te vinden aan het plein met de gelijke naam, het Piazza Sant’Ambrogio. De kerk dateert uit de 15e eeuw en heeft verschillende bouwstijlen.

De leukste activiteiten voor met kinderen

Waterpret bij het Wow Aquapark

Als je hier met je kinderen op vakantie bent dan is er genoeg met ze te beleven. Zo kun je bijvoorbeeld naar het Wow Aquapark dat tussen Alassio en Laigueglia in de zee ligt. Dit waterpark bestaat uit opgeblazen toestellen en is de grootste van Italië

In dit waterpark vind je onder andere schommels, trampolines, hindernisbanen en glijbanen. Ga als ouders lekker op het strand liggen en laat je kind lekker spelen op het waterpark. Ze zullen zich urenlang vermaken.

De golfbaan en andere attracties

Ook is er een kleine golfbaan met leuke attracties voor de kleintjes langs de promenade van Alassio. Als je richting Laigueglia loopt, dan staat langs de promenade een kleine golfbaan die leuk is voor peuters en attracties, zoals bewegende autootjes. Ook vind je op andere plekken leuke speeltuinen.

Palmbomen en bankjes langs de promenade
Bankjes en palmbomen langs de promenade

Klimparcours in het Solleone Parco Avventura

In het Solleone Parco Avventura vind je ook een leuke activiteit voor met de kinderen of met je partner, namelijk klimmen! In dit park staat een klimparcours met allerlei leuke obstakels. Dit parcours is, afhankelijk van welke route je kiest, 2, 4 tot 6 of 8 tot 9 meter.

Dit klimparcours is erg leuk voor de echte durfal. Je kunt kiezen uit verschillende hoogtes en levels. Let wel op dat je kind hier minimaal 110 centimeter lang en 5 jaar oud voor moet zijn. Niet alleen is dit parcours leuk met kinderen, ook met je partner en vrienden.

Lekker eten in Alassio?

Lekker eten kun je heel goed in Alassio. Italië staat natuurlijk bekend om zijn lekkere ijs en die vind je ook in deze stad. De Gelateria Rainbow is een van de bekendste ijstenten in de stad en dat snappen wij. Hier kun je namelijk het beste ijs halen. Je vindt deze ijstent op Piazza Partigiani.

Proef ook vooral de Baci di Alassio als je in het centrum bent. Baci di Alassio staat voor ‘kusjes uit Alassio’ en het zijn twee chocoladekoekjes met chocolademousse er tussenin. Dit is echt een speciale lekkernij die je alleen in deze stad tegenkomt. 

Voor lunch of een tussendoortje kun je goed terecht bij Il Fornaio di Alassio. Dit is een bakkerij waar ze heerlijke focaccia verkopen. Dit is een typisch brood uit Ligurië. Het is een dik en kruidig soort brood. 

Voor heerlijk avondeten raden we Clapsy aan, een restaurant en pizzeria aan het strand van Alassio. Hier eet je heerlijke pasta, pizza, vlees- en visgerechten voor een goede prijs. Ook met kinderen kun je hier goed eten. Zin in helemaal iets anders? Bij de Panama Beach Club vind je heerlijke sushi. Dit is een mooi restaurant waar je makkelijk aan een plek komt. Je kunt er verse sushi eten, maar ook andere vlees- en visgerechten bestellen.