• Menu
 • Menu
Alberobello header

Alberobello: de Trulli-hoofdstad van Puglia

Bij trulli denk je aan Alberobello, een van de steden in Puglia. Hier staat de stad dan ook het meeste bekend om. Als je dus trulli wilt bekijken, is dat de perfecte plek. Daarnaast is Alberobello een leuke stad om te bezoeken tijdens je rondreis door Italië of als je graag een rustig en gezellige vakantietje weg wilt.

Alberobello ligt in Puglia, in het zuiden van Italië. Hier geniet je van de zon, Italiaans eten en veel toffe bezienswaardigheden. Naast trulli bekijken is er nog veel meer te zien in deze mooie stad. 

Mooi panoramisch uitzicht over Alberobello
Bovenaanzicht van Alberobello
Bovenaanzicht van Alberobello

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden, activiteiten en meer in Alberobello!

Wij geven je niet alleen leuke bezienswaardigheden, maar ook leuke winkeltjes en leuke tentjes om iets te eten en drinken. Lees snel verder voor onze tips en een klein beetje geschiedenis en informatie over de trulli. 

De Trulli in Alberobello, Puglia

Trulli is het meervoud van trullo. Een trullo is een cirkelvormig huisje gemaakt van steen waarop een kegelvormig dak staat die vaak grijs of wit zijn. Ze zijn erg schattig, maar ook erg fotogeniek. Het is net alsof je in een film zit als je langs de huisjes loop. 

Trulli woningen van dichtbij
Trulli woningen
Gezellige straat in het centrum tijdens zomer met de Trulli huisjes
Gezellige straat tijdens zomer met de Trulli huisjes

Overal in Puglia vind je trulli, maar in Alberobello heb je echt hele straten vol met trulli. Trulli zijn typische huisjes in de regio Puglia en vroeger werden ze gemaakt door stenen op elkaar te stapelen. 

Mooie straat in centrum
Mooie straat in centrum
Straat in het centrum van Alberobello met Italiaanse vlag
Straat in het centrum van Alberobello

De eerste trullo werd gebouwd rond de 16e eeuw. De reden dat de huisjes ontstonden was omdat ze iets snels wilden bouwen dat ook weer snel kon worden afgebroken. Zo kun je belasting ontwijken. 

Nu worden trulli niet gemaakt door alleen maar stenen op elkaar te stapelen, maar wordt er ook cement gebruikt. De trulli van nu zijn dus veel steviger en veel winkels en restaurants vestigen zich dan ook in zo’n trullo. 

Ze zien er niet allemaal hetzelfde uit: veel trulli hebben een symbool op hun dak staan. Dit kunnen religieuze symbolen zijn of juist symbolen die te maken hebben met wat erin zit. Wil je vakantie houden in een trullo of er zelf eentje kopen? Dit kan allebei. Er staan genoeg trulli in de stad te koop om in te wonen of bijvoorbeeld een restaurant of winkeltje in te vestigen. 

Alberobello bij zonsondergang
Alberobello bij zonsondergang
Uitzicht over de Trulli huisjes
Vrouw geniet van het uitzicht over Alberobello

De mooiste Alberobello Trulli

In Alberobello heb je veel mooie trulli, maar een paar steken er toch echt bovenuit. De mooiste trulli vind je in Alberobello in de volgende straatjes:

 • Via Monte S. Gabriele
 • Largo Martelotta
 • Via Monte S. Michele
 • Via Duca D’Aosta
 • Via Monte Santo
 • Via Monte Sabotino

Hier staan de mooiste en best gebouwde trulli van de stad. Je kunt hier prachtige foto’s maken of kijken naar de prachtige trulli. Je vindt er ook veel leuke winkeltjes en plekjes waar je iets te eten of drinken haalt. Loop op je gemak door deze straten heen en je zult de meest leuke en uitlopende huisjes zien. Het is echt een kenmerk van de stad en daarom erg leuk en uniek. 

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Alberobello 

Naast de trulli zijn er nog veel meer leuke bezienswaardigheden in Alberobello. Bezoek bijvoorbeeld een van de volgende dingen:

 • Rione Monti is de plek voor de mooiste en oudste trulli. Hier kun je ook veel winkeltjes en barretjes vinden. Ga hier dus heen als je tussendoor ook iets lekkers wel drinken of als je graag een souvenir wilt kopen. 
De buurt Rione Monti
De buurt Rione Monti
 • Aia Piccola is een ander deel van de stad dat iets rustiger is. Hier wonen vooral mensen en dit is leuk om doorheen te lopen.
Het gedeelte Aia Piccola in de stad
Het gedeelte Aia Piccola
 • Museum Trullo Sovrano is een leuke plek om kunst te bekijken. Het is daarnaast een van de grootste trulli in de stad, gebouwd door een rijke man.

Het museum Trullo Sovrano
Het museum Trullo Sovrano
Voorkant van Museum Trullo Sovrano
Voorkant van Museum Trullo Sovrano
 • Het Museo del Territorio is de plek om te leren over de geschiedenis van de stad en de trulli. Je leert hier bijvoorbeeld over de cultuur, het boerenleven, hoe trulli werden gebouwd en nog veel meer. 
 • Naast het voorgaande museum vind je ook het wijnmuseum: Museo del Vino. Erg leuk om te bezoeken, want Alberobello is namelijk omringd door wijngaarden waar veel lokale wijn wordt gemaakt.
Wijngaarden rondom Alberobello
Wijngaarden rondom Alberobello
Wijngaarden met Alberobello in de achtergrond
Wijngaarden
 • Bekijk vanuit een van de vele dakterrassen de mooie stad en geniet van het uitzicht. Bij veel winkels, restaurants en zelfs woningen kun je op het dakterras gaan staan voor het uitzicht. 
Panoramisch uitzicht over het dorp vanaf dakterras
Panoramisch uitzicht vanaf dakterras

Eten en drinken in Alberobello 

In Alberobello kun je heerlijk eten en drinken. Voor lunch raden we bijvoorbeeld Gusto Salumi & Formaggi aan. Hier kun je heerlijke broodjes uitkiezen en laten beleggen met de lekkerste vleeswaren en kazen. Buiten deze tent staan een paar tafels. 

Smalle straat in het centrum met romantisch eetplekje
Romantisch restaurant

Na de lunch wil je natuurlijk ook graag een toetje. Dit vind je bij Martinucci. Hier haal je heerlijke taartjes of je gaat voor een verkoelend ijsje. Voor diner is het restaurant Favola in Tavola heerlijk. Het is erg klein, maar je kunt er lekkere lokale gerechten eten. Voor iets pittiger eten, met de speciale peperoncino uit het dorp, kun je terecht bij Il Trulletto di Cosmo Palmisano voor heerlijk pittig eten en digestief.

IJs eten in het centrum
IJs eten in het centrum