• Menu
  • Menu
Mantua header

Bezoek Mantua, de Culturele hoofdstad van het jaar 2016, met onze tips

Mantua is in 2016 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van het jaar en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoek deze mooie stad met behulp van onze tips.

Mantua, ook wel Mantova genoemd, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt in Lombardije, in het noorden van Italië. Het ligt enkele tientallen kilometers van het Gardameer af. Mantua is een leuke stop tijdens een stedentrip of voor een vakantie.

Wij geven je meer informatie over de stad en sturen je op weg met een paar tips over wat er zoal te zien is en waar je lekker kunt eten en drinken. Zo haal je alles uit je vakantie of dagtripje naar Mantua.

Mantua met het meer
Het meer met blik op Mantua
Het authentieke centrum van Mantua
Het authentieke centrum van Mantua

Meer informatie over Mantua

Mantua wordt door de Italianen Mantova genoemd. Deze stad is nog niet zo bekend en dus is het er ook niet druk met toeristen. Toch is het echt een prachtige stad en zeker waard om te bezoeken als je in Italië bent. Het ligt dicht bij het Gardameer en Verona. 

In 2016 is het zelfs uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad van het jaar en de stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je bereikt de stad makkelijk met de auto. Let wel op dat je door veel delen in de stad niet mag reizen. Daar heb je namelijk veel ZTL, Zona a Traffico Limitato, zones. Dit betekent dat hier alleen maar vergunninghouders mogen reizen.

De mooiste bezienswaardigheden van Mantua ontdekken?

Er zijn een paar erg leuke bezienswaardigheden in Mantua. In 2016 is het niet voor niks uitgeroepen tot de Culturele hoofdstad van het jaar. Vroeger was de Gonzaga familie baas over de stad en hierdoor is de cultuur goed verbleven.

Dat het de Culturele Hoofdstad van het jaar was, en dat de stad zo belangrijk is voor de Italiaanse cultuur, komt voornamelijk ook door de ligging van de stad. De stad ligt namelijk te midden van drie meren: Lago di Mezzo, Lago Inferiore en Lago Superiore

Mantua omringd door drie meren
Mantua omringd door drie meren: Lago di Mezzo, Lago Inferiore en Lago Superiore

Het paleis Palazzo Ducale en het plein Piazza Sordello

Een van de bezienswaardigheden in Mantua die het meeste bezocht wordt is het Palazzo Ducale. Deze bevindt zich op het plein Piazza Sordello die midden in de stad is. In het Palazzo Ducale vind je nog steeds meer dan 530 kamers, prachtige binnenplaatsen, een tuin en een kerk. 

Palazzo Ducale in Mantua
Palazzo Ducale
Zuilen van Palazzo Ducale in Mantua
Zuilen van Palazzo Ducale
Palazzo Ducale aan Piazza Sordello
Palazzo Ducale aan het Piazza Sordello plein

Al deze gebouwen en plekken zijn gebouwd tussen de 14e en 17e eeuw. Een groot deel daarvan was van de Gonzaga familie. Zij verzochten ook de bouw van veel van deze bouwwerken. 

In de vele kamers en binnenplaatsen hangen ook schilderijen. Het bekendste schilderij uit dit gebouwencomplex is het fresco van Pisanello in de trouwkamer van het paleis. Het schilderij is niet helemaal intact meer, maar toch nog wonderbaarlijk om te zien.

Het plein Piazza Sordello zelf is een mooie en gezellig plein waar je verschillende terrasjes vindt om lekker een drankje te drinken. 

Terrasjes op Piazza Sordello in Mantua
Terrasjes op het plein Piazza Sordello

Het kasteel Castello San Giorgio

Bij het Palazzo Ducale vind je ook het kasteel San Giorgio. Deze is zowel van binnen als van buiten te bekijken. Het mooie aan Castello San Giorgio is dat er binnen een bruidszaal is te vinden met prachtige fresco’s. 

Castello di San Giorgio
Het Castello San Giorgio kasteel

Het kasteel ligt ook aan de kant van het meer vlak voor de brug Ponte di San Giorgio. Rondom het kasteel is een mooi wandelpad met grasveld te vinden, waardoor je er een heerlijke wandeling omheen kunt maken. 

Castello di San Giorgio in Mantua
Castello di San Giorgio met wandelpad rondom het kasteel

Het plein Piazza delle Erbe en de Basiliek van Sant’Andrea

Op het andere prachtige plein in Mantua, genaamd Piazza delle Erbe, kun je de Basiliek van Sant’Andrea zien. Sant’Andrea is gebouwd tijdens de renaissance en dat zie je terug in alle facetten van de basiliek. 

Sant'Andrea basiliek aan het Piazza delle Erbe plein in Mantua
Sant’Andrea basiliek aan het Piazza delle Erbe plein

Je kunt de kerk binnenlopen en dit raden wij zeker aan. Je ziet hier veel prachtige schilderijen hangen. Als je meer wilt leren over hoe de renaissance er in de praktijk en de architectuur uitziet, dan is dit de perfecte plek.

Piazza delle Erbe in Mantua
Het plein Piazza delle Erbe in het centrum van Mantua
Terrasjes aan het plein Piazza delle Erbe
Terrasjes aan het plein Piazza delle Erbe
Basilica di Sant'Andrea
Sant’Andrea basiliek
Piazza delle Erbe in de avond
Piazza delle Erbe in de avond

Het Palazzo del Te

Nog niet genoeg van de paleizen en gebouwen in Mantua? Dan kunnen we ook nog het Palazzo del Te aanraden. Dit paleis ligt iets verder in de buitenwijken van Mantua.Dit paleis werd gebouwd in de 16e eeuw en moest een mengeling worden van een paleis en villa-architectuur. Het is een relatief simpel en rechthoekig gebouw, maar de wandeling erheen en om het paleis is al een aanrader. 

Het ligt dan niet in Mantua, maar een uitstapje kan nooit kwaad tijdens een vakantie natuurlijk. Verona is bijvoorbeeld een stad om eens gezien te hebben, vooral als je het verhaal Romeo and Juliet zo prachtig vindt. Hier zie je het huis Giulietta met het balkon. 

Palazzo del Te in Mantua
Palazzo del Te
Palazzo del Te met de tuin
Tuin van Palazzo del Te

Lekker eten en drinken in Mantua? 

Nadat je de hele dag hebt gewandeld door de stad en naar alle bezienswaardigheden wil je natuurlijk een goed hapje eten. Er zijn veel goede restaurants en barretjes in Mantua.

  • Osteria Da Giannino
  • Sucar Brusc Mantova
  • Pappa Reale di Pozzi Daniele
  • Bar Lasagne
  • La Zanzara

Het stadje zit tussen veel meren in dus je eet op veel plekken heerlijke vis. Een van de beste plekken om goede vis te gaan eten is Osteria Da Giannino. Volgens velen eet je hier de beste vis in de stad. Je bestelt hier alle vis en zeevruchten die je je maar kunt bedenken. Ook bestel je lekkere verse pasta’s met vis erin. 

Voor traditionele Italiaanse gerechten en streekgerechten die typisch zijn voor Lombardije moet je zijn bij Sucar Brusc Mantova. Hier bestel je bijvoorbeeld de Pizzoccheri.

Pizzoccheri
Pizzoccheri

Na dineren met pasta en vis lust je natuurlijk een toetje. Het beste ijs in Mantua haal je bij Pappa Reale di Pozzi Daniele. Dit is een kleine en schattige Gelateria, maar het ijs is er heerlijk en authentiek aan de Italiaanse cultuur. 

Heb je daarna zin in een borrel? Er zijn veel gezellige barretjes in Mantua waar je iets kunt gaan drinken. Een aanrader vanuit ons is Bar Lasagne. Deze vind je op het gezellige plein Piazza Broletto. Vanuit het terras zie je de prachtige basiliek Sant’Andrea en je bestelt hier heerlijke cocktails. Voor een Aperitivo met een view raden we bar La Zanzara aan. Vanuit het terras kijk je over het meer. Vooral bij zonsondergang is dit prachtig. Hier kun je heerlijke wijnen en bieren bestellen.