• Menu
  • Menu
Asti header

Wijn drinken en paardenraces kijken in Asti

Asti staat bekend om zijn lokale wijn en jaarlijkse paardenraces genaamd Palio. Ook als je van beide dingen geen fan bent, is er genoeg te beleven in deze stad! In het prachtige gebied van Piemonte ligt het stadje Asti. Asti wordt ook wel de stad van vele torens genoemd en dat je ziet hier dus veel torens, voornamelijk ook van de vele kerken.

Asti was een grote en belangrijke stad in de middeleeuwen, door de ligging aan de rivier Tanaro. Dit was een zijrivier van de Po. De rijkdom zie je volgens veel mensen terug in de torens. Vroeger waren dat er wel honderd, nu al een stuk minder. 

Bezienswaardigheden, restaurants, natuur, winkelen en meer om te doen in Asti

De torens zijn het toonbeeld van het oude centrum, waar je nog veel van de middeleeuwen terugziet. In Asti is veel te beleven en wij hebben de tips voor een leuke tijd in Asti. Lees snel verder!

De bezienswaardigheden die je niet mag missen in Asti

1) De torens Torre Troyana en Torre Rossa

Er is veel te zien in Asti. Een van de beste bezienswaardigheden op het vlak van de vele torens in de stad is de toren Torre Troyana (Torre Troiana o dell’Orologio). Deze toren is 38 meter hoog. Vanuit heb je een prachtig uitzicht en kun je veel van de stad zien. 

Torre Troyana
Torre Troyana

Een andere bekende toren is de Torre Rossa aan de Corso Alfieri. Deze toren komt uit de eerste eeuw en zou toen deel zijn geweest van de stadspoorten die de romeinen hadden opgezet. Volgens geruchten zou in deze toren ook San Secondo, de patroonheilige van de stad hebben vastgezeten.

De toren Torre Rossa in Asti
Torre Rossa
Torre Rossa
De Torre Rossa toren

Ieder jaar wordt het bestaan van deze patroonheilige gevierd op 29 maart. San Secondo was namelijk een christen in een tijd dat dat verboden was. Toen stond er de doodstraf op. In 119 is Secondo daarom ook als martelaar gestorven nadat hij was gepakt door de Romeinen. 

Reliëf van de heilige San Secondo
Reliëf van de patroonheilige San Secondo

Naar hem is ook de kerk de Collegiata di San Secondo vernoemd. De relikwieën van de heilige San Secondo zijn te vinden in de crypte van de kerk. De kerk zelf is te vinden aan het plein Piazza San Secondo in het centrum van de stad. 

Collegiata di San Secondo in Asti
Collegiata di San Secondo
Façade van de San Secondo kerk
Façade van de San Secondo kerk

2) Het plein Piazza Alfieri en Palio di Asti

De Piazza Alfieri is een van de belangrijkste pleinen van de stad. Het plein is vernoemd naar Vittorio Alfieri. Hij was een dichter uit de 18e eeuw, die ook geboren is in Asti. Op het plein vind je ook het Teatro Alfieri. Dit theater is gebouwd in 1860 en wordt tot op heden nog steeds gebruikt. 

Strandbeeld van Vittorio Alfieri
Strandbeeld van de dichter Vittorio Alfieri

Hier wordt namelijk elke derde zondag van september het grootste evenement in Asti gehouden, namelijk de Palio di Asti. De Palio di Asti is een paardenrace die al sinds 1275 wordt gehouden. Toentertijd was dat om de overwinning op Alba te vieren. 

Palio di Asti paardenraces
Palio di Asti
Paardenraces van Palio di Asti
Paardenraces Palio di Asti

3) San Pietro kapel en Colle Santuario Don Bosco kerk

Een andere prachtige bezienswaardigheid in de stad is de San Pietro in Consavia doopkapel. Deze kapel heeft zes hoeken en een prachtige terracotta-versiering. De kapel komt uit de 15e eeuw en de fresco’s aan de muren uit de 17e eeuw. 

Een andere interessante bezienswaardigheid is het San Pietro waar zich ook een Archeologisch museum bevindt. Hier vind je een collectie bestaande uit giften van de bevolking, maar ook interessante vondsten uit het Egyptische gedeelte. 

In de kelder van het bejaardentehuis Canuto Borelli vind je overblijfselen van de Romeinse Domus, de Domus Romana. Je kunt hier de prachtige mozaïekvloer bekijken. Deze bijzondere vondst is nog in grote delen bewaard gebleven.

Daarnaast is de kerk Colle Santuario Don Bosco ook prachtig om te zien. Deze kerk heeft een uniek uiterlijk. Het interieur is simpel, maar de buitenkant van de kerk is prachtig om te zien. Het is daarom ook zeker een bezoekje waard. Wel ligt deze wat verder buiten de stad, maar is volgens ons alsnog het bezoeken waard.

Colle Santuario don Bosco kerk
Colle Santuario don Bosco kerk
Colle don Bosco basiliek
De Colle don Bosco basiliek

4) Het Mazzetti Paleis

Als laatste is het Mazzetti Paleis, in zijn Rococo sferen, zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier hebben veel rijke en adellijke families gewoond. In de 17e eeuw is het paleis gebouwd voor de Mazzetti familie en sindsdien hebben ook Napoleon, Giacomo Stuart en Koning Carlo Emenuele de tweede er gewoond.

Nu is het kasteel een museum geworden, waar je kunstcollecties kunt bewonderen met meubels uit de 17e en 18e eeuw en andere belangrijke kunsten uit de galerij en collectie van oude prinsen. 

5) Prachtige wandkleden in Asti

De stad staat ook bekend om zijn prachtige wandkleden. De wandtapijten van de weverijen Montalbano en Scassa zijn het bekendste. De weverij Scassa vind je in het klooster van San Giacomo di Valleombrosa in Valmenera. Op deze plek worden wandkleden gerestaureerd. Ook kun je veel wandkleden bekijken in het museum.

Drinken en eten in Asti

Na zoveel wandelen en bezienswaardigheden bezoeken zul je vast dorst en honger hebben gekregen. Gelukkig kun je goed eten en drinken in Asti en de stad staat ook erg bekend om zijn goede wijnen. 

  • Er worden ook meerdere wijnproeverijen georganiseerd in Asti. Dan krijg je te horen over de geschiedenis van het wijn maken en hoe dat nu in zijn werk gaat. Uiteraard ga je dan ook een paar van die heerlijke wijnen proeven. 
Wijnproeverijen in Asti
Wijnproeverijen
Fles rode wijn bij restaurant in Asti
Rode wijn drinken bij restaurant
  • Eten kun je lekker bij Osteria Il Podesta. Je kunt hier buiten op het terras eten en ook binnen in de eeuwenoude kelder kun je een plekje uitzoeken. Hier eet je traditionele gerechten in een prachtig gebouw of op een gezellig terras. 
  • Wil je zelf aan de slag met verse ingrediënten voor je lunch of avondeten? Dan raden we aan om naar de overdekte markt in Mercato Coperto di Asti te gaan. Deze overdekte markt staat vol met kraampjes met heerlijke verse groentes en fruit, vlees en vis, kazen en nog veel meer. 
Overdekte markt in Mercato Coperto
Ingang van de overdekte markt in Mercato Coperto
  • Zo is er bijvoorbeeld de Asti Spumante, een sprankelende wijn die gemaakt is in de regio van Asti en Alba. Het is een van de meest bekende wijnen uit dit gebied. Ook de rode wijn Barolo is erg bekend en komt uit dit gebied. 
Spumante wijn
Sprankelende Spumante wijn

Winkelen in Asti

Je kunt ook erg goed winkelen in Asti. Ben je fan van mode? Dan is de winkel Kontessa Quacquarelli iets voor jou. Hier verkopen ze prachtige tassen en schoenen, maar ook modekleding en kleding van de beste merken.

Voor kleding kun je ook goed terecht bij Tu Donna. Hier kun je prachtige kleding shoppen. Voor mannen is er de Dan John winkel en ook Intimissimi is een goede winkel om in te slaan voor het komende seizoen. 

Hou je van antiek? Dan kun je je hart ophalen in Asti. Hier is namelijk elke zondag een antiekmarkt op de Piazza Alfieri. Hier kun je veel kraampjes voorbij lopen op zoek naar de leukste antieke spulletjes. 

Genieten van natuur in Asti

Aan de rand van Asti liggen een paar natuurreservaten. Hier kun je heerlijk wandelen, fietsen of zelfs op een paard doorheen hobbelen. Het natuurreservaat Valleandona, Val Grande en Valle Botto ligt aan de rand van Asti en is perfect voor een uitstapje.

Hier kun je gratis heen en je kunt ervoor kiezen om te wandelen, fietsen of zelfs te mountainbiken of te paard verder te trekken. Dit stuk natuur is zo belangrijk omdat er bijzondere vondsten van fossielen en organismen zijn gevonden. 

Voor kleine wandelingen of gewoon het strekken van je benen kun je ook terecht in een van de stadsparken van Asti. Bijvoorbeeld het Parco Divisione Acqui is hier perfect voor. Hier bevindt zich ook het stadium voor voetbal. Voor skaters is er ook een skatepark genaamd Lungotanaro. Het is ook zeker mogelijk om met de auto of te voet langs het meer te wandelen. Je komt dan langs veel andere dorpjes en stadjes. Overal zijn restaurantjes en winkeltjes te vinden, dus met een wandeling langs het meer verveel jij je zeker niet snel.