• Menu
  • Menu
Monterosso header

Bezoek de grootste stad in Cinque Terre: Monterosso al Mare

In het noorden van Cinque Terre, Ligurië, Italië ligt Monterosso al Mare, oftewel Monterosso. Dit is het grootste stadje van de vijf steden die Cinque Terre maken. Cinque Terre staat namelijk voor vijf landjes en samen met Corniglia, Manarola, Riomaggiore en Vernazza vormen zij een deel van de kustlijn van Italië. 

Monterosso is hiervan het noordelijkste en grootste stadje. Hier wonen maar liefst 1500 inwoners en het toeristenaantal groeit elk jaar boven het inwoneraantal uit. Het wordt steeds meer een trekpleister en dat is niet voor niks. 

Foto van vakantie in Monterosso al Mare in Italië
Uitzicht op Monterosso in Italië
Uitzicht op Monterosso
Monterosso al Mare in Ligurië Italië

De mooiste bezienswaardigheden, stranden, restaurants, wandelroutes en meer in Monterosso

In dit artikel geven we je een paar tips voor leuke uitjes in Monterosso, maar ook waar je lekker eet en bezienswaardigheden ziet. Met deze tips heb je sowieso een geslaagde vakantie in Monterosso al Mare!

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Monterosso al Mare

Ondanks dat het de grootste stad in de het Cinque Terre gebied is, is het alsnog vrij klein. Je kunt eigenlijk alle bezienswaardigheden te voet bekijken. Het is makkelijk te lopen en je doet er niet lang over. 

De Chiesa di San Giovanni Battista

Bezoek bijvoorbeeld de Chiesa di San Giovanni Battista. Deze kerk is gebouwd voor Johannes de Doper rond de 14e eeuw. Je spot deze kerk meteen want het gebouw valt nogal op door de horizontale zwarte en witte strepen. 

In deze kerk kun je een doopvont uit 1360 en schilderijen bekijken. Ook het altaar dat wordt gebruikt stamt uit 1734 en gaat dus al tientallen jaren terug. In deze kerk kun je natuurlijk ook rustig zitten en bidden. 

De Chiesa di San Giovanni Battista kerk in Monterosso
De Chiesa di San Giovanni Battista kerk
De kerk San Giovanni Battista in Monterosso
San Giovanni Battista kerk

De Oratorio Mortis et Orationis

Daar in de buurt vind je de Oratorio Mortis et Orationis. Hier bevond zich een broederschap die zorgden voor wezen, schipbreukelingen en weduwen in de 17e eeuw. Ook de Oratorio Santa Croce valt in deze categorie. Hier bevonden zich de broeders die in de 17e eeuw het ziekenhuis beheerden en voor de zieken zorgden. 

Oratorio Mortis et Orationis in Monterosso
Oratorio Mortis et Orationis
Het broederschap Oratorio Mortis et Orationis in Monterosso
Het broederschap Oratorio Mortis et Orationis

De toren Torre Aurora

Als je een wandeling wilt maken in Monterosso, dan is de Torre Aurora een aanrader. Deze toren stamt uit de 16e eeuw en was toen deel van een vestingwerk die bescherming bood voor het dorp. Vroeger werd het dorp namelijk geregeld door piraten aangevallen. Naast de toren vind je ook een prachtig terras met een schitterend uitzicht. Geniet hier van een verfrissend drankje tijdens jouw welverdiende vakantie! 

Torre Aurora in Monterosso al Mare
De toren Torre Aurora
De toren Torre Aurora
De Torre Aurora toren aan zee
Het terras bij Torre Aurora
Het terras bij Torre Aurora
Uitzicht op Torre Aurora
Torre Aurora

Achter de toren en iets hoger gelegen staat nog een prachtig standbeeld van St. Francis of Assisi (Franciscus) met een wolf die uitkijken op zee. Franciscus zou ervoor hebben gezorgd dat de wolf het stadje Gubbio met rust zou laten. Dit werd bezegeld met een poot/handdruk tussen beiden. 

Beeld van st. Francis of Assisi
Beeld van st. Francis of Assisi
Beeld van Franciscus met de wolf
Beeld van Franciscus met de wolf

De kerk de Chiesa di San Francesco

Hierna kun je omhoog lopen om de Chiesa di San Francesco te zien. Deze kerk uit de 17e eeuw is een prachtig gebouw met binnen een aantal prachtige beelden en schilderijen. Hier vind je ook een kunstwerk van onze onderburen, namelijk de kruisiging verbeeld door de Vlaamse Antoon van Dyck

Het Kapucijnenklooster

Bij deze kerk vind je ook het Kapucijnenklooster. Deze bevindt zich bovenop de heuvel. Hierachter kun je het kerkhof bezoeken. Dit is namelijk een erg monumentaal en indrukwekkend kerkhof.

Het Kapucijnenklooster in Monterosso al Mare
Het Kapucijnenklooster
Het Kapucijnenklooster op de heuvel in Monterosso
Het Kapucijnenklooster gelegen op de heuvel
Monterosso met het strand en kapucijnenklooster
Monterosso met het strand en kapucijnenklooster

Luieren op het strand

Ook in Monterosso, zoals in veel Italiaanse badplaatsen en kuststadjes, kun je lekker luieren op het strand. Even helemaal niks doen, lekker zonnen en zwemmen en dat boek lezen dat je al het hele jaar wilt lezen.

Monterosso al Mare ligt aan de Ligurische zee en de heuvels aan beide kanten van de stad sluiten een mooi stuk strand af om te relaxen. Het strand bestaat uit zand en kiezels en beschikt over ligbedden en parasol. 

Drukbezocht strand in Monterosso
Drukte op strand in Monterosso
Strand van Monterosso al Mare
Strand van Monterosso
Uitzicht op Monterosso met het strand
Uitzicht op Monterosso met het strand

Wil je gewoon met je handdoekje naar het strand? Om op een openbaar strand te komen, waar je geen bedje hoeft te huren, ga je naar het noorden van de stad. Bij het Gigante beeld vind je een openbaar stuk strand of in het zuiden naar een van de openbare stranden. 

Wandelen in de omgeving

Zin om even van de natuur te genieten en actief bezig te zijn? Er is genoeg natuur om te ontdekken rondom Monterosso. De omgeving is zeer geschikt om een wandeling te maken om de natuur en andere steden te bekijken.

Het natuurgebied rondom Cinque Terre is een beschermd natuurgebied waar een aantal wandelroutes staan aangegeven. Er zijn zowel makkelijke en moeilijk en korte naar lange en lange routes. 

Maak bijvoorbeeld een wandeling langs de Valle dei Limoni. Hier kom je veel citroenbomen tegen en een prachtig beekje waar je even uitrust. Het is een makkelijke en rustige wandelroute.

Voor een langere en intensieve wandeling is de Sentiero Azzurro een echte aanrader. Deze lange route brengt je langs de kust van alle stadjes van Cinque Terre. Hier loop je dus van Monterosso naar Vernazza.

Wandelpad langs de route van Sentiero Azzurro
Wandelpad langs de route van Sentiero Azzurro
Wandelroute Sentiero Azzurro door Cinque Terre
Wandelroute Sentiero Azzurro
Uitzicht vanaf Sentiero Azzurro wandelroute
Uitzicht vanaf Sentiero Azzurro wandelroute

Voor deze route is het verplicht een Cinque Terre kaart te kopen. Hiermee kun je langs alle dorpen lopen, maar kun je eventueel ook de trein tussen de dorpen pakken. Omdat er wat aardbevingen zijn geweest, zijn niet alle delen van de route goed bereikbaar.

Lekker eten in Monterosso?

In Monterosso kun je heerlijk eten en dat voor een redelijke prijs. Je zult er niet goedkoop en ook niet duur uit zijn. Daar krijg je dan wel kwaliteit voor terug.

Voor ontbijt ga je naar een van de bakkerijen in de stad. Onze aanrader is Pasticceria Laura. Hier kun je heerlijke koffie halen of een vers geperste sinaasappelsap halen. Daarbij kun je lekkere broodjes of gebak bestellen. Ook een goede plek voor een tussendoortje dus. 

Ben je al een halve dag aan het wandelen en wil je iets lekkers eten voor lunch? Probeer dan eens de gefrituurde Calamari, zalm of garnalen bij Il Bocconcino. Deze vissoorten worden gefrituurd waar je bij staat en dan in een puntzak gestopt zodat je het lekker ter plekke kan oppeuzelen. 

Voor een lekker ijsje kun je terecht bij Gelato Artigionale Il Golosone. Hier vind je echt traditioneel Italiaans ijs. Heerlijk om even af te koelen en te proeven of iedereen gelijk heeft over Italiaans ijs. 

Ook voor avondeten is er genoeg keuze in Monterosso al Mare. Haal bijvoorbeeld een pizza af bij een van de pizzeria’s, zoals de Pizzeria La Pia of koop heerlijke verse pasta bij San Matrino Gastronomia. Deze wordt pas klaar gemaakt als jij het hebt besteld en is dus helemaal vers.