• Menu
  • Menu
Bologna header

Bologna

Bologna is een bekende en historische stad in het noorden van Italië. De stad is gelegen tussen Venetië en Florence in het binnenland van Italië. Gedurende de Middeleeuwen was Bologna een zeer welvarende stad. Dat is vandaag de dag nog terug te zien aan de bouwwerken, waaronder de vele torens die de stad kent. In de geschiedenis functioneerde deze torens als uitkijkposten om de stad te beschermen en als symbool voor rijkdom. Vandaag de dag staan er nog circa 20 torens in de stad, terwijl er tijdens de Middeleeuwen circa 200 torens in de stad aanwezig waren. Daarnaast kent de stad nog veel meer belangrijke en historische gebouwen. Op deze pagina lees je alle informatie voor een geslaagde stedentrip Bologna.

Over Bologna

Aan het einde van de vorige eeuw heeft er veel verstedelijking plaatsgevonden in de stad. Veel mensen trokken van het platteland naar de stad en op het moment wonen er iets minder dan 400.000 mensen in Bologna. De stad beschikt nog over een relatief goed bewaard gebleven historisch centrum. Ook is de oudste universiteit van heel Europa hier te vinden. De universiteit van Bologna dateert uit het jaar 1088. In het jaar 2000 is Bologna zelfs uitgeroepen tot culturele stad van Europa. De rijkdommen van de stad uit het verleden worden verder getoond door de vele paleizen, fonteinen en andere bouwwerken.

Stedentrip of vakantie naar Bologna in Italië

Ben je verder een liefhebber van Italiaanse gerechten? Dan zijn de culinaire hoogstandjes nog een reden om Bologna te bezoeken. Er zijn veel traditionele gerechten en producten die afkomstig zijn uit deze stad. Genoeg reden dus om een stedentrip naar Bologna te maken! Nog niet overtuigd? Hieronder lees je meer informatie over de bezienswaardigheden die je bezocht moet hebben en wat je verder allemaal kunt doen in deze stad.

Uitzicht over Bologna in Italië

De 7 mooiste bezienswaardigheden van Bologna

Bologna is een bijzondere stad met een lange geschiedenis. Daarom kun je vandaag de dag diverse bezienswaardigheden bezoeken. Zorg van tevoren dat je weet wat je wilt zien, zodat je geen hoogtepunten van de stad mist. Hieronder geven we meer informatie over de hoogtepunten in de stad.

1) Het plein Piazza Maggiore

Centraal in deze historische stad is het plein Piazza Maggiore gelegen. Door dit plein te bezoeken zie je direct veel van de historie van de stad. Aan dit plein zijn diverse indrukwekkende gebouwen te vinden. Het oudste gebouw is het Palazzo del Podestà. Dit was het gebouw van het stadsbestuur en het gebouw dateert uit de 12e eeuw. Enkele andere belangrijke gebouwen aan het plein Piazza Maggiore zijn Palazzo dei Notai, Palazzo dei Banchi en Palazzo d’Accursio.

Plein Piazza Maggiore van Bologna
Plein Piazza Maggiore

2) De Asinelli en Garisenda torens

Waar de hele stad het meest bekend om staat dat zijn de vele torens uit de Middeleeuwen. Aangezien je deze niet allemaal kunt bezoeken en er ook nog maar een klein gedeelte van alle oorspronkelijke torens aanwezig zijn is het goed om te weten welke torens je wel of niet kunt bezoeken. Van de overgebleven torens zijn de Garisenda en de Asinelli de grootste torens. Deze torens zijn tevens het symbool van de stad en moet je daarom bezocht hebben. De namen van de torens zijn afkomstig van de namen van de welvarende families die deze hebben laten bouwen. Voornamelijk om de status van de familie te laten zien, maar ook als militaire functie voor de uitkijk. Het is mogelijk om de toren Asinelli te beklimmen en boven te genieten van het schitterende uitzicht over de stad.

Asinellie Garisenda torens van Bologna
Asinellie Garisenda torens

3) Het historisch museum Civico Archeologico

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Bologna en de ontwikkeling van deze bijzondere stad uit de Middeleeuwen? Dan raden we aan om een bezoek te brengen aan het museum Museo Civico Archeologico. In het museum kom je echter nog veel meer voorwerpen tegen van ook ver voor de tijd van de Middeleeuwen. De laatste twee eeuwen zijn er veel opgravingen gedaan, waaronder vondsten uit de prehistorie en de tijd van het Romeinse Rijk. Er zijn verschillende periodes met de collecties van de betreffende tijd.

4) De Sint-Petroniusbasiliek

Deze bijzondere rooms-katholieke kerk wordt gezien als de hoofdkerk van de stad. Er is lang aan de kerk gebouwd en tijdens de bouw werd deze bijna groter dan de Sint-Pietersbasiliek die in Vaticaanstad is te vinden. De Paus heeft dat destijds voorkomen. Wanneer je de Sint-Petroniusbasiliek van de bovenkant bekijkt dan is er duidelijk te zien hoe groot deze in werkelijkheid wel niet is. Aan de zuidkant van het plein Piazza Maggiore is de basiliek te vinden.

Sint Petroniusbasiliek in Bologna
Sint Petroniusbasiliek

5) Het plein Piazza del Nettuno

Naast het eerdergenoemde plein kun je ook een kijkje nemen bij het plein Piazza del Nettuno. Dit plein ligt dan ook naast het plein Piazza Maggiore. Waar het plein voornamelijk bekend om staat dat is het fontein van Neptunus. Enkele andere bekende gebouwen die je hier vindt zijn Palazzo Comunale en Palazzo Re Enzo.

Piazza del Nettuno in Bologna
Piazza del Nettuno

6) Het kunstmuseum Pinacoteca Nazionale di Bologna

De kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het het Pinacoteca Nazionale di Bologna. Hier kom je een collectie aan verschillende kunstwerken tegen door de eeuwen heen. Enkele bekende kunstenaars die je in dit museum tegenkomt zijn Rembrandt, Michelangelo, Rafaello, Guido Reni of Ludovico.

7) Het Montagnolapark

Voor een heerlijke wandeling bezoek je het Montagnolapark. Dit park wordt veel bezocht door de inwoners van de stad en andere toeristen die naar de stad komen. Ooit was dit park een onderdeel van een paleis. In het verleden heeft Napoleon opdracht gegeven om het park een Franse uitstraling te geven.

Montagnola park in Bologna
Montagnola park

Culinair genieten in Bologna!

Bologna staat bekend om het heerlijke eten en drinken. Oorspronkelijk komt de bekende bolognese saus namelijk ook uit deze stad. Daarnaast kun je er overheerlijk genieten van alle andere bekende Italiaanse gerechten. Tijdens het eten neem je er natuurlijk ook een overheerlijk lokaal geproduceerd glaasje wijn bij. Hieronder geven we enkele tips waar je het beste kunt eten in Bologna.

  • Mercato di Mezzo – Dit zijn de meest bekende markthallen van de stad. Tijdens de Middeleeuwen werden deze al gebruikt om lokale producten te verkopen. Tegenwoordig zijn het echter moderne markthallen waar je allerlei lekkere gerechten tegenkomt. Zo kom je er heerlijke pasta’s tegen, maar ook kaasplankjes en allerlei verschillende belegde broodjes.
  • Osteria Santa Caterina – Dit is een populair restaurant waar het voornamelijk draait om alle heerlijke hammen waar je er van kunt genieten. Je geniet er van vele plankjes met van alles erop. Verder zijn er veel heerlijke pasta’s.
  • All’Osteria Bottega – Dit restaurant ligt vrijwel naast het voorgaande restaurant. Ook hier heb je een ruime keuze uit heerlijke vleeswaren.
  • Ristorante Donatello – Dit is een bekend restaurant in de stad, omdat het behoort tot een van de oudste restaurants van Bologna. Ristorante Donatello bestaat al sinds 1903. Verder is het er erg goed betaalbaar en hebben ze heerlijke gerechten.
  • Na een overheerlijk diner is het natuurlijk tijd voor een verfrissend ijsje. Hiervoor ga je naar de ijssalon Grom. Dit is een keten die je door heel Italië tegenkomt. Volgens velen geniet je bij deze keten van de lekkerste ijsjes van heel Italië.

Uitgaan in Bologna

Tijdens een vakantie hoort natuurlijk ook een leuke en gezellige avond uit. Een echt uitgaansleven zou je bij een stad als Bologna niet direct verwachten, maar toch is het een zeer levendige stad. Dat komt mede doordat het vandaag de dag nog steeds een studentenstad is. Verspreid over de stad kom je dan ook verschillende bars en discotheken tegen. Wil je een avondje uit? Hieronder geven we enkele suggesties voor plekken die je kunt bezoeken!

  • Le Stanze –  Helemaal in het centrum van de stad kom je deze cocktailbar tegen. Het is geen hele grote bar, maar je bent er wel altijd verzekerd van een gezellige avond!
  • Nu Lounge Bar – Dit is een andere zeer gezellige cocktailbar om de avond in te luiden. De bar heeft een prachtig Italiaanse inrichting.
  • Ben je op zoek naar een wildere avond waar je door kunt feesten tot vroeg in de ochtend? Dan kun je een van de discotheken bezoeken. Enkele aanraders zijn Kinkiclub of Der Kindergarten.