• Menu
  • Menu
Olbia header

Tips voor de leukste activiteiten in ‘De gelukkige stad’ Olbia

Olbia ligt in Sardinië, Italië en behoort tot een van de mooiste steden in dit gebied. De regio rondom Olbia werd al bewoond in de prehistorie en de plek waar de stad nu ligt was een populaire plaats voor Grieken en Feniciërs om naartoe te trekken.

De Grieken noemden de plaats dan ook wel ‘De gelukkige stad’ en later werd Olbia Terranova genoemd. Deze naam heeft de stad zelfs tot in 1939 gehouden. Sindsdien wordt de stad Olbia genoemd. 

Straat in het centrum van Olbia
Straat in het centrum van Olbia

Olbia ziet er van buitenaf redelijk industrieel uit, maar er zijn veel pareltjes in deze stad, vooral in het historische centrum. Daarnaast is het een ideale vakantielocatie doordat de accommodaties erg betaalbaar zijn en het niet te toeristisch is.

Activiteiten, bezienswaardigheden, stranden en overnachten in Olbia

Er is veel te doen en beleven in en rondom Olbia. Wij geven je tips voor leukste activiteiten, bezienswaardigheden, maar ook een tip voor een unieke locatie om te verblijven. Met deze tips is je vakantie sowieso geslaagd!

Bezoek het reuzengraf Su Mont’e s’abe

Als eerste willen we je aanraden om een bezoek te brengen aan het reuzengraf van Su Mont’e s’Abe. Dit reuzengraf is een archeologische site in de stad Olbia. Je kunt nog een deel van dit graf zien en het is een interessante bezienswaardigheid. 

Het graf is ongeveer 28 meter lang en 6 meter breed. Het werd in de jaren 1960 uitgegraven en compleet gerestaureerd. Reuzengraf is de naam die de lokale mensen en archeologen toen zelf aan dit graf hebben gegeven.

Su Mont’e s’abe reuzengraf
Het Su Mont’e s’abe reuzengraf
Su Mont’e s’abe in Olbia
Su Mont’e s’abe graf

Het graf is een Sardijns galerijgraf. In de bronstijd werd dit graf door de Nuragische volkeren gebouwd. In heel Sardinië zijn er wel 800 van zulke graven ontdekt en dit toont de geschiedenis van de Nuragische volkeren die overal in Sardinië waren. 

De restanten van dit graf zijn interessant om te zien. Mede doordat het collectieve graven zijn, is het zo groot geworden. Je leert meteen meer over het Nuraghisch volk als je dit graf bezoekt en het is daarom zeker de moeite waard om langs te gaan. 

Bovenaanzicht van Su Mont’e s’abe
Bovenaanzicht van het reuzengraf Su Mont’e s’abe

De mooiste kerk in Olbia

In Olbia kun je veel prachtige gebouwen bezoeken en de Chiesa di San Paolo Apostolo is er hier een van, in het Nederlands ook wel Kerk van Sint Paulus de Apostel genoemd. Deze kerk is een van de mooiste kerken in de stad. De kleuren op de kerk vallen je meteen op als je er naartoe loopt. 

De kerk is gebouwd in de middeleeuwen en werd gerenoveerd in de 18e eeuw. Toen werden er ook veel schilderingen toegevoegd aan Chiesa di San Paolo Apostolo. 

Sint Paulus de Apostel kerk in Olbia
Sint Paulus de Apostel kerk in Olbia

De kerk ligt ergens in de achterstraatjes van de stad en het is even zoeken, maar het is echt de moeite waard want de kerk is prachtig om te zien. De kerk bevindt zich net buiten een belangrijke straat genaamd Corso Umberto

Chiesa di San Paolo Apostolo in Olbia
Chiesa di San Paolo Apostolo
De Sint Paulus de Apostel klokkentoren
De Sint Paulus de Apostel klokkentoren

De kerk is klein, maar dit doet zeker niet af aan de schoonheid van de kerk. De kerk is gebouwd in typische Italiaanse stijl en heeft dus ook een grote klokkentoren. De koepel van de kerk valt meteen het meeste op. 

De koepel van de kerk is namelijk erg kleurrijk. Je ziet alle kleuren van de regenboog op de koepel. Zoiets zie je niet vaak bij een kerk en daarom is het zo bijzonder om te zien. Ook het interieur is prachtig om te zien. Hier kun je onder andere schilderijen en mozaïeken zien

Koepel van Chiesa di San Paolo Apostolo
Koepel van Chiesa di San Paolo Apostolo

Er komt ook veel licht binnen in de kerk, wat het binnen erg prachtig en vredig maakt. Ook kun je een preekstoel en koorgedeelte vinden die prachtig zijn ingedeeld. Als je graag kerken bezoekt, dan is dit er zeker een die je op je lijst wilt zetten. 

Het interieur van de kerk Chiesa di San Paolo Apostolo in Olbia
Interieur van Chiesa di San Paolo Apostolo

Een prachtige wandeling richting Castello di Pedres

In Olbia en omgeving bezoek je veel kastelen of restanten van kastelen. Zo heb je een stuk richting het zuiden van Olbia het kasteel Castello di Pedres. Dit is een van de mooiste kastelen in de buurt. De toren op het kasteel is ongeveer 89 meter hoog en steekt mooi af tegen het landschap. 

Het kasteel werd vroeger gebruikt als verdediging voor de stad Olbia. Het ligt namelijk in een natuurlijke ligging en midden op een steile heuvel. Hierdoor was het moeilijk om dit kasteel over te nemen. 

Castello di Pedres bij Olbia
Uitzicht op Castello di Pedres
Castello di Pedres kasteel
Castello di Pedres kasteel
Het kasteel Castello di Pedres van bovenaf
Het kasteel Castello di Pedres van bovenaf

De klim naar het kasteel is dus wel even steil, maar ook een erg leuke wandeling. Het uitzicht vanuit het kasteel is daarna ook prachtig. Je kijkt uit over een dal, richting Olbia en je ziet ook een deel van de zee. 

Mooi uitzicht vanaf Castello di Pedres
Uitzicht vanaf Castello di Pedres

Vlak bij dit kasteel zit een parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats kun je een pad volgen en dan kom je vanzelf bij het steile pad dat naar het kasteel loopt. Binnen tien minuten ben je dan op de heuvel. Het is zeker steil, maar je bent er gelukkig snel. Kijk tussendoor zeker om je heen, want de omgeving is prachtig. 

Castello di Pedres op de heuvel bij Olbia
Castello di Pedres op de heuvel Olbia

Uitstapje naar Isola di Tavolara

Als je in Olbia verblijft, hoef je natuurlijk niet per se alleen in Olbia te blijven. Ondanks dat er genoeg te zien is in deze stad, is er ook genoeg te beleven in de omgeving. Een uitstapje naar Isola di Tavolara is dan ook erg leuk. Het eiland Isola di Tavolara ligt vlak voor de kust van Olbia. 

Vanuit Olbia vertrekken veel veerboten naar Isola di Tavolara. Voor mensen die graag zeilen en duiken is het eiland een perfect uitstapje. Je komt namelijk op een prachtig eiland terecht met veel mooie plekken eromheen om te duiken of zeilen. 

Het strand Isola di Tavolara
Het Isola di Tavolara strand

Het eiland is ongeveer 500 meter hoog en van kalksteen. Het is onderdeel van een beschermd natuurgebied. Het eiland zelf is ook niet zo groot. Boven water is het voornamelijk kalksteen, maar je kunt er ook prachtige bloemen, planten en zelfs dieren spotten. De berg op het eiland, die van kalkzandsteen is, heeft de naam Monte Cannone

Isola di Tavolara met de Monte Cannone berg
De berg Monte Cannone op het eiland Isola di Tavolara
Top van Monte Cannone op di Tavolara
De top van de berg Monte Cannone op Isola di Tavolara

Mede door deze fauna en flora is het eiland sinds 1997 onder toezicht van de regering van Italië, omdat ze graag de flora en fauna ook zo mooi willen behouden. Hierdoor is er voor gekozen om het eiland in drie zones op te delen.

Dit zijn zones A, B en C. In zone A mag je absoluut niet komen, in zone B mogen bepaalde mensen komen en in zone C ben je vrij om te zwemmen, zonnen, varen, duiken, zeilen en zelfs vissen.

Zone C van Isola di Tavolara
Zone C van Isola di Tavolara

Pozzo Sacro Sa Testa

Als laatste willen we al tip meegeven om langs de Pozzo Sacro Sa Testa te gaan. De Pozzo Sacro staat voor Heilige Waterput. De heilige waterput van Sa Testa is een van de overblijfselen uit de prehistorie.

De heilige Pozzo Sacro Sa Testa waterput
De heilige Pozzo Sacro Sa Testa waterput
Pozzo Sacro Sa Testa van bovenaf
De heilige waterput Pozzo Sacro Sa Testa van bovenaf

De waterput is dus hoe mensen weten dat Olbia en zijn omgeving al werd bewoond door mensen in de prehistorie. Het is dus echt een plek om te bezoeken voor de geschiedenisliefhebbers. 

Als je bij deze waterpunt bent, dan ga je duizenden jaren terug en je leert in een opslag meteen veel over de geschiedenis van Olbia en Sardinië. Daarom is dit ook echt een leuke activiteit. 

De waterput werd ontdekt door lokale bevolking toen zij op zoek waren naar andere waterbronnen. Vroeger, in de Nuraghische tijd en de prehistorie werd deze waterput gebruikt om de watergoden te eren. Het is een zeer speciale en spirituele plek.  

Pozzo Sacro Sa Testa
Pozzo Sacro Sa Testa (heilige waterput)
Sa Testa waterput
De Sa Testa waterput

Daarnaast ligt de waterput midden in prachtige natuur. Je kunt hier ook veel prachtige bloemen en planten spotten. Voor de natuurliefhebber en geschiedenisliefhebber is dit uitje dus een must. 

De mooiste stranden bij Olbia

Bij jouw vakantie hoort natuurlijk ook een dagje of meerdere dagen lekker aan het strand liggen. In de buurt van Olbia zijn prachtige stranden te vinden. Wij zetten de mooiste hieronder voor je op een rij. Daaronder hebben we direct de mooiste afbeeldingen van deze stranden voor je verzameld!

  1. Le Saline
  2. Porto Istana
  3. Punta Molara
  4. Ira beach
  5. Dottore beach
Het zandstrand Le Saline
Het strand Le Saline
Het strand Porto Istana
Het Porto Istana strand
Punta Molara strand bij Olbia
Punta Molara
Ira beach bij Olbia
Ira beach
Het Dottore beach strand
Dottore beach strand

Overnachten in Olbia

Ben je nog op zoek naar een fijne plek om te overnachten in Olbia? Dan is het Casa Solmes een echte aanrader. Dit is een gezellige accommodatie in de stad die op 3 kilometer van de haven af ligt. 

De accommodatie heeft een terras waar het altijd gezellig is en de kamers zijn mooi en netjes. Veel kamers hebben ook een eigen balkon, zodat je geniet van de zon in je kamer. 

Bij de accommodatie wordt ook ontbijt, geheel in de Italiaanse stijl, gemaakt. Bij deze accommodatie kun je ook fietsen huren als je door de prachtige omgeving wilt fietsen. 

Casa Solmes is dus zeker een aanrader als je een fijne overnachting zoekt in Olbia. Het ligt centraal, de eigenaren en medewerkers zijn vriendelijk en het ontbijt is inbegrepen.