• Menu
  • Menu
Bellagio header

Onze tips voor leuke uitjes in de parel van het Comomeer: Bellagio

Bellagio is een van de stadjes rondom het Comomeer. Het wordt ook wel de parel van het meer genoemd, omdat de stad precies op de plek ligt waar het meer zich splitst in twee benen. Het Comomeer ligt in de regio van Lombardije, in het noorden van Italië.

Bellagio is samen met Como een van de bekendste stadjes rondom het Comomeer. Door de mooie ligging en de warme inwoners komen toeristen er graag. Dit kan zowel met de auto als met de boottocht die je langs alle stadjes brengt.

Vakantie naar Bellagio aan het Comomeer in Lombardije
Bellagio gelegen aan het Comomeer
Bellagio aan het water van het Comomeer
Bellagio aan het Comomeer
Bellagio aan het Comomeer

Wij geven je alle nodige tips over wat te doen in Bellagio, van lekker eten tot historische bezienswaardigheden tot wandelen in de natuur en veel meer. Lees snel verder en neem ze mee voor een geslaagde vakantie in Bellagio!

De mooiste bezienswaardigheden in Bellagio?

Het centrum van Bellagio ontdekken

Er is veel om naar te kijken als je Bellagio binnenkomt. De knusse straatjes en middeleeuwse uitstraling van deze stad maakt het zo leuk om ook gewoon een stadswandeling te maken door de stad en rond te kijken.

Straatje in het centrum van Bellagio
Mooi straatje in het centrum
Trappen omhoog in een authentieke straat
Authentieke straatje in het centrum

In het oude stadscentrum zie je veel geschiedenis. Dit oude centrum ligt in een hoger gedeelte van Bellagio. Wat hier meteen opvalt is de mooie Basiliek San Giacomo. Deze prachtige basiliek is in Romaanse stijl gebouwd. 

Plein in het oude stadscentrum van Bellagio met basiliek
Oude stadscentrum van Bellagio met basiliek aan het plein
San Giacomo basiliek met zicht op het Comomeer
San Giacomo basiliek met blik op het Comomeer
San Giacomo basiliek in Bellagio
De San Giacomo basiliek
San Giacomo basiliek in het centrum van Bellagio
De San Giacomo basiliek
Knusse authentieke straat in Bellagio
Knusse en authentieke steeg

Prachtige villa’s in Bellagio bewonderen

Daarnaast kun je veel villa’s in deze stad bewonderen. Vroeger kwamen er namelijk veel rijke en adellijke families naar Bellagio. Een van de mooiste villa’s die je nu nog ziet is Villa Serbelloni. Deze villa heeft veel tijden gekend.

Eerst was het een kasteel, toen een landhuis en toen is er villa van gemaakt in het einde van de 15e eeuw. Weer in de 17e eeuw heeft de villa een renovatie gehad en daarna is het als hotel ingezet tot de 19e eeuw. 

Villa Serbelloni aan het water in Bellagio
Villa Serbelloni aan het water
De prachtige villa Serbelloni bij Bellagio
Villa Serbelloni

Tegenwoordig staat de villa er nog steeds, maar deze wordt op dit moment gebruikt voor vergaderingen en congressen. Het gebouw heeft dus al vele functies gehad en is niet voor niets een populaire trekpleister.

Bij Villa Serbelloni zit ook een tuin, of eerder gezegd een park, waar je in mag lopen en uit kan rusten. Vanuit hier kun je over het Comomeer heen kijken en de splitsing zien die zo mooi om Bellagio heen gaat. 

Het park van Villa Serbelloni
Het park van Villa Serbelloni
Het park van Villa Serbelloni
Het park van Villa Serbelloni
Het park met Villa Serbelloni aan het Comomeer
Villa Serbelloni met het park gelegen aan het Comomeer

Een andere mooie villa die het zeker waard is om even te gaan bekijken is de Villa Melzi. Deze villa is een stuk simpeler dan de Villa Serbelloni, maar toch erg mooi om te zien. De villa is gebouwd tussen 1808 en 180 voor Francesco Melzi, een graaf. 

Kerk van Johannes de Doper

Er zijn veel kerken in Bellagio, maar de kerk van Johannes de Doper is toch wel echt de mooiste. Dit is de oudste kerk in Bellagio en is gebouwd op een kerk die nog ouder was. 

De kerk die je er nu ziet, is gebouwd in 1785 en is daarmee dus de oudste kerk in Bellagio. Deze kerk is gewijd aan Sint Johannes de Doper. Binnen zie je veel prachtige beelden en schilderijen. Ook het altaarstuk, waar Christus die verrezen is afgebeeld door Gaudenzio Ferrari, is prachtig om te zien.

Museo degli Strumenti per la Navigazione

Elke stad heeft een museum en in deze stad staat er ook een. Dit is niet zomaar een museum waar kunst in hangt of waar keramiek staat uitgestald, maar een museum waar je leert over navigatie-instrumenten. Het museum is elke dag open en de toegang is maar een paar euro. Volgens ons is dat het helemaal waard. 

In een oude toren in de stad worden hier meer dan 200 oude navigatie-instrumenten tentoongesteld. Als je dus weet hoe mensen vroeger zonder een app of TomTom ergens kwamen, is dit een leuk en interessant museum om een kijkje te gaan nemen. 

Neem de trein door Bellagio

Als je geen zin hebt om veel te lopen, kun je ook de Bellagio Express Train nemen. Deze trein rijdt vooral in de warmere maanden, van maart tot november. De trein heeft een oudere stoomtrein uitstraling en het is daardoor een hele ervaring. 

Je kunt de trein door de stad nemen om zo van alles te zien. Zo hoef je niet te voet en kun je toch genieten van het uitzicht en alle prachtige gebouwen die de stad te bieden heeft. Tijdens de treinrit vertelt een gids je ook over de stad. 

Bellagio Express train
De Bellagio Express train

Het is ook zeker geen dure trein. Je betaalt een paar euro voor een ritje en je kunt uitstappen waar je wilt. De trein stopt ook bij veel hotels en resorts waar toeristen verblijven.

Met deze Bellagio Express kom je onder andere langs de Villa Melzi, Punta Spartivento, Virgo Center, Loppia, San Giovanni kerk en Guggiate. Dat is dus al een groot deel van de leukste bezienswaardigheden in Bellagio!

De Bellagio Express train door het centrum van Bellagio
De Bellagio Express train door het centrum van Bellagio

De wielren-beschermheilige

In Bellagio en omgeving kun je ook heerlijk wandelen en wielrennen. Dit wordt dan ook veel gedaan. Veel mensen fietsen bijvoorbeeld de berg Monte San Primo op of wandelen hier overheen op zoek naar prachtig uitzicht over de stad. 

Wij zijn het ook gaan wandelen en ondanks dat het een lange wandeling was, was dat het de wandeling helemaal waard. Het uitzicht was prachtig en we konden boven even uitrusten en lekker iets drinken. 

Uitzicht vanaf de berg Monte San Primo op het Comomeer
Uitzicht op het Comomeer vanaf de berg Monte San Primo
Mooi uitzicht op Monte San Primo
Uitzicht op Monte San Primo

Als je fan van wielrennen bent, dan vind je dicht bij Bellagio de ware beschermheilige van wielrenners. Deze bevindt zich bij de Madonna del Ghisallo kerk, zo’n tien kilometer van Bellagio af.

Stap dus op je fiets en fiets erheen. Deze kerk is namelijk gewijd aan de beschermheilige van wat jij nu aan het doen bent: wielrennen! Voor liefhebbers van wielrenners onder ons is het erg leuk. In de kerk hangen namelijk allerlei racefietsen, truien van wielrenners en gedenkstenen aan overleden wielrenners. Het is eigenlijk net een museum voor wielrenners. 

Madonna del Ghisallo kerk dichtbij Bellagio
Madonna del Ghisallo kerk dichtbij Bellagio
Het Madonna del Ghisallo kerkje
De Madonna del Ghisallo kerk
Madonna del Ghisallo kerk met het monument
Madonna del Ghisallo kerk met het monument ernaast
Monument voor wielrennen
Het wielren monument
Het monument voor wielrenners bij Madonna del Ghisallo kerkje
Het monument van wielrenner bij Madonna del Ghisallo
Zicht op Bellagio vanaf de Madonna del Ghisallo kerk
Kijk op Bellagio vanaf de Madonna del Ghisallo kerk

Het lekkerste eten vinden in Bellagio?

Honger gekregen van al dat wandelen en fietsen? In Bellagio zijn er diverse goede tentjes waar je heerlijk kunt eten en drinken.

La Divina Commedia

Ga bijvoorbeeld een hapje eten bij La Divina Commedia. De naam van dit zogenaamd ‘spiritual café’ is afkomstig van het bekende werk De Goddelijke Komedie. De Divina Commedia in Bellagio is al in 1989 gebouwd en sindsdien een favoriet onder veel inwoners. 

Dit café is erg speciaal aangezien je, zoals in De Goddelijke komedie, ook kunt kiezen uit de drie delen van het boek bestaande uit hel, het vagevuur en het paradijs. Deze drie plekken vind je ook terug in het werk van Dante Alighieri. 

Benieuwd wat je hier dan kunt eten? Eigenlijk echt van alles. Je kunt hier lokale specialiteiten eten zoals de polenta, maar ook heerlijke pasta, pizza en antipasti. Ook heerlijke vers fruit, salades vol met heerlijke groenten en ham en kaas voor bij de borrel kunnen hier worden besteld. Natuurlijk onder het genot van een lekker wijntje of biertje.

Na 9 uur verandert dit restaurant ook in een lounge bar en kun je er heerlijke cocktails en snacks bestellen. Soms is er ook livemuziek en hier geniet je van tot laat in de avond. 

Het leuke aan dit restaurant is natuurlijk de drie plekken die ook beschreven worden in het werk van de Goddelijke Komedie. Als je deze nog nooit gelezen hebt, is het zeker een aanrader om dit te doen voor je op vakantie gaat naar Bellagio. Hier vind je namelijk overal hints naar dit werk. 

Andere goede plekken om iets te eten en drinken

Voor een andere plek om goed te borrelen raden we Aperitivo Et Al aan. Deze bar zit verscholen in Bellagio, maar is echt de moeite waard om te bezoeken. Deze bar zit namelijk verscholen in een soort kelder. De bakstenen muur en het kijkje door het doorzichtige glas naar de wijnkelder maakt deze plek erg knus en gezellig.Voor een lekker ijsje hebben wij als Gelateria del Borgo. Hier is het personeel erg aardig en kies je uit veel verschillende soorten ijs. Je kunt er ook gebak en andere zoete lekkernijen halen om op te eten bij je koffie.