• Menu
  • Menu
Siena header

Siena

Te midden van de groene heuvels van Toscane vind je een van de mooiste steden die Italië rijk is: Siena. De Middeleeuwse historie is hier in Siena Italië geweldig bewaard gebleven en de stad is beroemd vanwege de verschillende bezienswaardigheden Siena. Jaarlijks komen er veel toeristen naar Siena en ondanks dat steden als Florence en Pisa in de omgeving liggen, heeft de stad zijn aantrekkingskracht behouden. Benieuwd naar al het moois dat deze stad te bieden heeft? Hieronder geven we een aantal bezienswaardigheden Siena die je niet mag missen.

De sfeervolle, historische stad Siena Italië

Stedentrip of vakantie naar Siena

De mooiste bezienswaardigheden Siena

Eigenlijk is Siena één groot openluchtmuseum waarbij je van het ene unieke gebouw naar het andere wandelt. Je vindt hier talloze indrukwekkende pallazi, kerken en musea met unieke kunst. Bezoek onder andere het stadsplein Piazza del Camp, de kathedraal van Siena, de Torre del Mangia, de verschillende kerken en de Fonte Gaia.  Je kunt daarom voor meerdere dagen je ogen uitkijken in Siena Italië en een heerlijke vakantie vieren of op citytrip gaan naar deze stad in Toscane.

Centrum van Siena met historische straat
Centrum van Siena met historische straat

Het kloppende hart van Siena: Piazza del Campo

Het grote Romeinse marktplein midden in de stad is een van de belangrijkste trekpleisters van de bezienswaardigheden Siena. De bestrating is een uniek visgraatmotief en de stenen verdelen het plein in 9 delen, die het stadsbestuur van Siena Italië vertegenwoordigen. 

Plein Piazza del Campo in Siena
Plein Piazza del Campo

De opmerkelijke fontein op het plein is de Gaia fontein. De naam van deze fontein is afgeleid van vreugde, de vreugde van toevoer van water naar de stad. 

Verder vind je aan dit plein in Siena Italië ook het imposante Palazzo Pubblico met de Torre del Mangia. Het Palazzo Pubblico is tot op de dag van vandaag in gebruik als stadhuis en tevens is hier een van de bekendste musea van de stad gevestigd. In het Museo Civico vind je onder andere kunstwerken van Simone Martini en Spinello Aretino. De Torre del Mangia is 102 meter hoog en je zult er een behoorlijke klimpartij voor moeten overhebben om de top te bereiken. Dit wordt echter wel beloond met een prachtig uitzicht over de stad Siena. 

Palazzo Pubblico met Torre del Mangia
Palazzo Pubblico met Torre del Mangia

De Palio delle Contrade

Wereldwijd staat de stad Siena bekend om de paardenrace die hier twee keer per jaar wordt gehouden op het Piazza del Campo. De stad en de race zijn onlosmakelijk met elkaar verboden en trekt daarom ook enorm veel toeristen. Of je nu fan bent van paarden of niet, het is een unieke belevenis om mee te maken in Siena Italië. 

De kathedraal van Siena: Duomo di Siena

Een van de bezienswaardigheden Siena die je niet mag missen tijdens je bezoek is de kathedraal van Siena. Het bouwwerk is opgetrokken uit wit en zwart marmer en heeft een rijkelijk gedecoreerde gevel die enorm bewonderenswaardig is qua architectuur. Er zijn verschillende beeldhouwwerken van apostelen en profeten te vinden op de kathedraal van Siena die het misschien wel een van de meest bijzondere bouwwerken van de stad maken. 

Kathedraal Duomo di Siena
Kathedraal Duomo di Siena

De kathedraal van Siena dateert uit de 13e eeuw en is ook van binnen rijk gedecoreerd met kunstwerken. In de voorgevel vind je ook een groot glas in lood venster met het laatste avondmaal afgebeeld. Grote kunstenaars zoals Pisano, Michelangelo en Bernini hebben hun bijdrage geleverd aan de decoratie van het gebouw in Siena. 

De botanische tuin van Siena Italië

Als je de drukte van de stad even wilt ontkomen, kun je een bezoek brengen aan de Orto Botanico: de botanische tuin midden in de stad. Deze tuin is 25.000 vierkante meter groot en telt verschillende inheemse planten en cactussen. In de tuin vind je ook een middeleeuwse fontijn, de Fonte al Pino. Deze unieke tuin is daarom zeker een bezoek waard tijdens je vakantie naar Siena Italië. 

Meerdere palazzo ’s in Siena

Naast het Palazzo Pubblico zijn er nog een aantal bekende paleizen te vinden in Siena die je kunt bezoeken tijdens je reis.

  • Het Palazzo Buonsignori is een veertiende-eeuws paleis met daarin het bekende nationale museum van Siena. In het Pinoteca Nazionale vind je kunst uit de veertiende tot de zeventiende eeuw.
  • Het Palazzo Salimbeni is het huidige bankgebouw van de stad dat in de veertiende eeuw werd gebouwd als paleis. Op het midden van het Piazza vind je een standbeeld van Sallustio Bandini, een Italiaanse filosofische econoom
  • Naast het Palazzo Salimbeni vind je ook nog andere bouwwerken om te bekijken zoals het Palazzo Santucci en het Palazzo Spannocchi. 
Standbeeld Sallustio Bandini op Palazzo Salimbeni
Standbeeld Sallustio Bandini op Palazzo Salimbeni

Overnachten in Siena Italië

In Siena vind je een aantal kleinschalige hotels vanuit waar je binnen enkele minuten in het oude stadcentrum en bij de bezienswaardigheden Siena staat. Daarnaast is het ook mogelijk om net buiten de stad Siena te overnachten op een camping of agroturismo. Ook vind je in de omgeving mooie vrijstaande vakantiehuizen en appartementen gelegen in de groene Toscaanse heuvels. Een perfecte uitvalsbasis om de natuur van Toscane en het prachtige Siena te ervaren en het Italiaanse leven volledig te beleven.