• Menu
  • Menu
Ascoli Piceno header

Ascoli Piceno: de stad van honderd torens

Ascoli Piceno ligt in het zuiden van de regio Le Marche en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Ascoli Piceno. Het heeft de bijnaam ‘stad van de honderd torens’ omdat de stad vol staat met tal van hoge torens. In Ascoli Piceno vind je ook veel prachtige pleinen, interessante musea, grote kerken en fonteinen in overvloed.

Het historische Ascoli Piceno
Blik op het historische Ascoli Piceno

Ontdekken wat er in Ascoli Piceno is te doen? Bezienswaardigheden, restaurants, tips & meer

Er is veel te zien en te doen in Ascoli Piceno. Het is een prachtige stad om op vakantie te gaan. Le Marche is nog niet zo’n toeristisch gebied. Hier is het dus nog vrij rustig en je geniet er dus in alle rust van de echte Italiaanse stadjes. 

Ascoli Piceno is een van deze stadjes waar je in alle rust heerlijk rondloopt en lekker kunt eten en drinken. Wij hebben alle tips voor je: van een mooi uitzicht over de stad, tot musea vol kunst en geschiedenis, de mooiste kerken en de lekkerste hapjes en drankjes.

Centrum van Ascoli Piceno
Mooie historische centrum van Ascoli Piceno

Geschiedenis die je moet kennen van Ascoli Piceno

Ascoli Piceno heeft een rijke geschiedenis, zoals veel stadjes in Le Marche. De stad is door de Romeinen gesticht en werd toen Asculum genoemd. Deze naam werd gegeven naar de Piceni, een stam die er woonde voordat de Romeinen kwamen. De streek Picenum is dan ook naar hen vernoemd. 

Er is nog veel van deze Piceni stam en de romein en in de stad te zien. Je kijkt je ogen er uit en leert veel over de geschiedenis. Doordat de geschiedenis al zo lang teruggaat, is dat nog veel interessanter. 

Bezienswaardigheden in Ascoli Piceno

Er zijn veel interessante bezienswaardigheden in Ascoli Piceno. De Santi Vincenzo e Anastasio kerk is prachtig om te zien. De crypte die in deze kerk staat zou Lepra genezen en dat geloven nog steeds veel mensen. 

Façade van Santi Vincenzo e Anastasio
Façade van Santi Vincenzo e Anastasio
Santi Vincenzo e Anastasio in Ascoli Piceno
Santi Vincenzo e Anastasio kerk

De Duomo, oftewel de kathedraal van Ascoli Piceno, in het centrum is compleet te zien in de Barokke stijl. In deze Duomo kun je ook het museum bezoeken die is bijgebouwd. Hier zie je onder andere werken van Titiaan. De kathedraal is te vinden op het plein Arringo Square. 

De kathedraal van Ascoli Piceno
De kathedraal (de Duomo) in het centrum van Ascoli Piceno
Kathedraal van Ascoli Piceno aan het bekende Arringo Square
Arringo Square met de kathedraal
Fontein op het Arringo Square
Fontein op het Arringo Square

De 27 kerken die zich in de stad bevinden maken een groot deel uit van de honderden torens die Ascoli Piceno lijkt te hebben. Mede door deze vele gebouwen is Ascoli Piceno eigenlijk net een openluchtmuseum. 

Historisch paleis met torens in Ascoli Piceno
Historisch paleis met torens

De San Francesco kerk komt uit de 13e eeuw en is prachtig om te zien. Het is ook zeker waard om deze even te bezoeken. Hier zie je echt de overgang van Romaanse naar Gotische architectuur in terug. 

San Francesco kerk in Ascoli Piceno
San Francesco kerk
Chiesa di San Francesco
San Francesco kerk (Chiesa di San Francesco)
Binnenhof van de San Francesco kerk
Binnenhof bij de San Francesco kerk

Piazza del Popolo is het plein waar veel bezienswaardigheden zijn te vinden. Het is op zichzelf al een prachtig plein. Als je het stadhuis Palazzo dei Capitani bezoekt, dan kun je via glazen vloeren de resten van de oude stad zien. 

Piazza del Popolo in Ascoli Piceno
Het plein Piazza del Popolo in Ascoli Piceno
Piazza del Popolo
Het Piazza del Popolo plein
Palazzo dei Capitani
Het Palazzo dei Capitani stadshuis
San Francesco kerk aan het Piazza del Popolo plein
Piazza del Popolo plein met de San Francesco kerk

Ten noorden van het centrum is een hele bijzondere kerk te vinden: Sant’Emidio alle Grotte. Het is een barokke kerk in een grot en volgens de legende liep Sant’Emidio hier, nadat hij was onthoofd bij de kerk Sant’Emidio Rosso. Hij liep hier met zijn hoofd in zijn handen. 

Sant'Emidio alle Grotte in Ascoli Piceno
Sant’Emidio alle Grotte
Beeld van Sant'Emidio
Beeld van Sant’Emidio

De middeleeuwse straat Via delle Torri is ook prachtig om doorheen te lopen. Daarnaast kun je genieten van een uitzicht over de stad op de heuvel van Annunziata en het Fortezza Pia. De wandeling hiernaartoe is ook prachtig en heerlijk om even uit te waaien. Tot slot raden we aan om een wandeling te maken over de mooie brug die over de Tronto rivier loopt in Ascoli Piceno.

Brug over de Tronto rivier
Bekende brug over de Tronto rivier

Musea bezoeken in Ascoli Piceno

Er zijn veel musea te bezoeken in Ascoli Piceno. We noemden net al even kort het museum vlakbij de Duomo, maar er zijn er nog veel meer. Een echte aanrader is bijvoorbeeld het Museo Archeologico. Deze bevindt zich in het Palazzo Panichi en hier kun je overblijfselen uit de Romeinse tijd zien. 

In het Palazzo dell’Arengo kun je het Pinacoteca bezoeken. Hier bewonder je prachtige schilderijen, beelden, fresco’s en zelfs keramiek en muziekinstrumenten. Hiervan leer je veel over de geschiedenis en cultuur van de stad. 

Daarnaast is het Museo Diocesano ook een van de beste musea in de stad. Hier leer je veel over de geschiedenis van de stad en de mensen die hier gewoond hebben. Je ziet er schilderijen, maar ook bestek en keramiek. 

Dit zijn onze tips voor heerlijk eten en drinken in Ascoli Piceno

  • De beste koffie haal je bij Caffé Meletti. Dit gezellige plekje vind je midden in de stad en de aardige eigenaar helpt je graag aan een heerlijk bakje koffie. Het café zelf is een van de meeste historische cafés in heel Italië. In het café geniet je ook van het uitzicht op de Piazza del Popolo, een van de mooiste pleinen in Ascoli Piceno. Dit café is dus zeker het bezoeken waard, al is het maar voor de heerlijke koffie.
  • Proef ook eens de lokale snacks in Ascoli Piceno. Proef bijvoorbeeld eens de Olive Ascolane (zie hieronder). Dit zijn heerlijke gefrituurde olijven die in je mond wegsmelten. Het is perfect voor een snack in de middag of een snelle lunch. 
  • Bij Pietra Antica schuif je aan voor een heerlijk diner. Het restaurant bevindt zich in een oud gebouw en dus waan je je in middeleeuwse sferen. Je kunt er lokale producten eten en ook genieten van de beste wijnen. 
Olive Ascolane snack
Olive Ascolane snack

Ook Vittoria Ristorante is een gezellige plek voor een goede lunch of diner. Hier eet je goed voor betaalbare prijzen en het restaurant is leuk en gezellig aangekleed met lampjes en mooie beelden.