• Menu
  • Menu
Grado header

Badplaats Grado in de regio van Noordoost Italië

Vlakbij de hoofdstad van Friuli Venezia Giulia (Trieste) bevindt zich het bad- en kustplaatsje Grado. Het is een prachtige stad aan de zee en fijne badplaats om helemaal tot rust te komen. Grado en wordt door inwoners ook wel Eiland van de Zon genoemd en dit is niet voor niks. Je vindt er leuke straatjes, schattige huisjes en lieve mensen. De prachtige haven is een fijne plek en hier wandel je heerlijk langs de zee. Omdat Grado langs de kust ligt worden hier de lekkerste visgerechten geserveerd. 

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in Grado? Wij geven je tips over wat je allemaal kunt doen in dit stadje.

Boten in de haven van Grado
Boten in de haven
Boten voor de kust van Grado
Haven van Grado
Haven
Bovenaanzicht van het eiland Grado
Bovenaanzicht van het eiland van Grado

Dit zijn de leukste dingen om te doen, bezoeken en proeven in Grado!

Uit onze eigen ervaringen en met de tips van de inwoners in ons achterhoofd hebben we dit artikel voor je samengesteld met de beste tips als je Grado bezoekt. Hier staat voor iedereen iets tussen: voor als je wilt luieren, voor als je lekker wilt eten, voor als je veel bezienswaardigheden wilt zien en voor als je goede accommodatie zoekt. 

We beginnen met de bezienswaardigheden, de beste stranden, gaan daarna door naar lekker eten en vervolgens vertellen we je over een goede accommodatie voor overnachtingen.

Mis deze bezienswaardigheden in Grado niet!

Het historische centrum van Grado is het zeker waard om even te bezoeken. Hier vind je veel geschiedenis terug. Het historische centrum, Il Castrum Gradese genoemd, heeft veel smalle straatjes, restaurants en een binnenplaats waar veel te doen is. 

Als je goed naar de muren kijkt zie je dat veel schuin afloopt. Dit was omdat dit vroeger noodzakelijk was tijdens het bouwen, omdat er zo geen funderingen hoefden worden gelegd. 

Oud gebouw in het centrum van Grado
Oud gebouw in het centrum van Grado
Panoramisch uitzicht over Grado
Uitzicht over Grado

Je kunt ook een oud badhuis bekijken. Bezoek hiervoor het oude huis op Piazza Biagio Marin en bekijk de resten van het oude badhuis. Deze vind je op de grond en op de muren. Hier zie je nog oude tegels van het badhuis. Hier kun je ook een expositieruimte in om kunstwerken te bekijken. Een van de oudste gebouwen in Grado is Casa della musica (House of Music) en ook een bijzonder gebouwd om langs te gaan. 

Casa della musica
Casa della musica

Bezoek ook de toegangspoort naar Aquileia. Deze poort was de toegang tot de stad Aquileia toen het een belangrijke stad was. Veel mensen vluchten van Aquileia naar Grado na de val van het Romeinse rijk en sindsdien is de poort belangrijk geweest tijdens veel bezettingen en bevrijdingen zoals door de Oostenrijkers in de 19e eeuw en tijdens de 1e wereldoorlog.   

Archeologische restanten van de zuilen Aquileia
Archeologische restanten van de zuilen Aquileia

Stranden en thermale baden in Grado

Is vakantie voor jou rust hebben? Dan zijn het strand of de thermale baden in Grado bezoeken een goed idee. Het strand ligt vrijwel overal. Je kunt een heerlijke wandeling maken langs de boulevard en hier een fijn plekje uitkiezen om te zonnen en zwemmen. Vanuit de zee zie je soms zelfs Trieste en Slovenië. 

Het water is niet te diep en afscheiding tussen parkeerplaats en strand is heel duidelijk en daarom voor iedereen geschikt. Op sommige stranden mag je zelfs je hond meenemen. 

Uitzicht over het strand van Grado
Uitzicht over het strand van Grado
Het strand van Grado
Het strand van Grado

Ook heb je thermale baden in Grado gevuld met zoetwater en zeewater. Deze baden waren populair onder veel rijke bezoekers in de geschiedenis van Grado. Bij het Terme Marine di Grado kun je terecht voor de fijnste thermale baden. Er zijn er twee gevuld met zeewater en de andere hebben zoet water. 

Daarnaast kun je ook kiezen voor een thalassotherapie. Hierbij worden algen en zeewater gebruikt om je benen rust te geven en te masseren. Kies voor de thermale baden als je even in een spa wilt zitten en je benen rust wilt geven na het vele wandelen of je lange reis.

Eten en drinken in Grado

Lekker eten en drinken kun je goed in Grado. Je begint je dag natuurlijk goed met ontbijt. Ga hiervoor naar een van de vele tentjes waar je koffie met een lekkernij kan halen. Een favoriet van ons is Bar Bomben waar je een goede espresso en zoete lekkernij kan halen. 

Voor lunch kun je een van de specialiteiten van Grado proeven: de Gubana. Dit is zoet brood dat wordt gevuld met noten, suiker, cognac en rozijnen. 

Voor avondeten kun je het beste terecht bij een van de bekendste restaurants in de stad: Tavernetta all’Androna. Dit restaurant staat bekend om goede gerechten. Het is een luxe restaurant met een mooie indeling en netjes personeel. 

Er zijn natuurlijk ook genoeg plekjes om een ijsje te halen. Denk bijvoorbeeld aan de Gelateria Antoniazzi, waar je de meest gekke smaken ijs kunt halen, of de L’Isola dei Sapori waar je klassieke smaken ijs haalt. 

Wil je graag zelf inkopen doen om een lekker gerecht te gaan maken? Dit kan natuurlijk in de supermarkt, maar je kunt ook op de markt op het plein Piazza Duca d’Aosta lekkere groentes, fruit, kazen en vleeswaren halen. Hiermee stel jij je eigen borrelplankje samen of maak je lekkere pasta of salade. 

Het plein Piazza Duca D'Aosta
Het plein Piazza Duca D’Aosta
Markt in Grado
Lokale markt in Grado
Centrale plein in Grado
Centrale plein in Grado

De beste overnachting in Grado

Voor een luxe overnachting ben je in Grado ook aan het juiste adres. Hier bevindt zich een hotel dat over een lagune verspreid is. Ai Ciodi is een luxe hotel van de Tognon familie. Je kunt kiezen uit acht verschillende accommodaties, ieder op zijn eigen eilandje op de lagune. In totaal kunnen er vijftig mensen blijven overnachten in Ai Ciodi. De huisjes zelf kun je boeken voor zes tot 12 personen en dus kunnen er ook families in verblijven. Deze huisjes hebben alles: er zit televisie in, maar ook verwarming en airconditioning.

De huisjes staan midden in de natuur en je zult geen last hebben van buren of veel geluid vanuit de stad. Je kunt even ontspannen en genieten van de rust en de natuur. De huisjes zijn mooi ingericht en hebben veel luxe. Je hebt in principe een groot deel van het eiland helemaal voor jezelf en de mensen waar je mee bent. 

Omdat de huisjes tussen de zes en 12 personen kunnen huisvesten kun je lekker met je familie in het huisje zitten of met een aantal vrienden even uitrusten. Dat klinkt toch heerlijk?

Grado in de regio Friuli-Venezia Giulia in Italië