• Menu
  • Menu
Ischia header

Ischia – “Het groene eiland”

Toe aan een diverse vakantie met veel mooie natuur op een unieke Italiaanse locatie? Dan hebben wij de bestemming Ischia voor je. Ischia is een eiland gelegen in de baai van Napels waar ook de eilanden Capri en Procida liggen. Van deze eilanden is Ischia de grootste.

In het Italiaans wordt Ischia ook wel ‘l’isola verde’ genoemd, oftewel het groene eiland. Deze naam heeft het te danken aan het feit dat het een ontzettend groen eiland is. 

Vroeger was Ischia een vulkaan. Vandaag de dag is dit nog terug te zien aan de hoogste berg op het eiland, genaamd Monte Epomeo. Deze berg kleurt aan alle kanten groen van de natuur, maar ook los van deze vulkaan is het een ontzettend groen eiland. Dit is dan ook de reden dat het eiland deze naam heeft meegekregen en natuurliefhebbers zitten hier op de juiste plek! 

Ischia is geen heel groot eiland met een oppervlakte van 46,3 km². Daarnaast telt het circa 60.000 inwoners. Wij vertellen je graag alles over dit prachtige Italiaanse eiland.

Wat te doen op Ischia? – Dit zijn de mooiste plaatsen, bezienswaardigheden en activiteiten

Ischia staat bekend om verschillende redenen. Niet alleen vind je er een prachtig groene natuur, je vindt er ook natuurlijke thermale baden, mooie zandstranden, sfeervolle bestemmingen, botanische tuinen en nog veel meer. Handig dus als je weet waar je moet zijn! 

1) Ischia-stad

Grote kans dat dit de bestemming is waar je arriveert op Ischia. De gelijknamige stad Ischia-Stad heeft een eigen haven en hier vind je ook veel hotels om te verblijven. Ischia-Stad bestaat uit twee gedeelten

  • Ischia Ponte: dit is de oude stadskern waar je ook het kasteel Castello Aragonese tegenkomt. Er is een oude brug die je naar het eilandje brengt met het prachtige kasteel. Bij Ischia Ponte (maar niet op het eilandje) vind je ook Torre di Guevara (Torre di Michelangelo). Over het kasteel en de toren lees je hieronder meer. 
  • Ischia Porto: het gebied rond de haven, met Riva Destra, waar je het meeste vermaak vindt en waar het commerciële centrum met leuke winkels zijn. 
Ischia Ponte
Ischia Ponte

Ischia Porto moet je dus bezocht hebben voor de bezienswaardigheden in de stad. De meeste tijd zal je doorbrengen in Ischia Ponte. Riva Destra is het gedeelte waar je restaurants, bars en andere gelegenheden vindt. Wil je even lekker shoppen? Ga dan naar de winkelstraat Corso Vittoria Colonna.

Ischia Ponte op Ischia
Aan de kade van Ischia Ponte
Blik op Ischia Ponte vanaf het kasteel Castello Aragonese
Blik op Ischia Ponte vanaf het kasteel Castello Aragonese

2) Het kasteel Castello Aragonese

Zoals aangegeven is het kasteel Castello Aragonese in Ischia Ponte een echte must-visit. Tijdens de boottocht naar het eiland krijg je direct al een prachtig plaatje van het eiland te zien waar het kasteel zich op begeeft.

Bijzonder is dat dit kasteel al 2.500 jaar oud is. Deze is ooit gebouwd door de Siciliaanse heerser Hiero I van Syracuse. In de 15e eeuw was het echter in handen van ​​koning Alfonso van de Aragonese-familie. Dit is waar de naam Castello Aragonese dan ook vandaan komt. Er werd destijds veel aan het kasteel verbouwd en in 1441 werd er een brug gebouwd die het eiland met het kasteel verbond. Daarvoor stond het eilandje namelijk nog los van Ischia. 

Het kasteel Castello Aragonese
Het kasteel Castello Aragonese
Binnentuinen van het kasteel Castello Aragonese
Binnen bij het Castello Aragonese kasteel

3) Torre di Guevara (Torre di Michelangelo)

Koning Alfonso besloot in 1433 om de toren ‘Torre di Guevara’ te bouwen ter verdediging van het eiland. Tegenwoordig heeft de toren ook wel de naam ‘Torre di Michelangelo’. Dit omdat de beroemde kunstenaar Michelangelo hier een tijdje heeft gewoond. Aan de binnenkant zijn verschillende fresco’s te vinden en het schijnt dus dat deze door Michelangelo zijn gemaakt. 

Torre di Guevara (Torre di Michelangelo)
Torre di Guevara (Torre di Michelangelo)
Torre di Michelangelo in Ischia
Torre di Michelangelo
Fresco's van Michelangelo
Fresco’s van Michelangelo
Fresco's van Michelangelo
Fresco’s (muurschilderingen) van Michelangelo

4) Casamicciola Terme – Genieten van de thermale baden

Casamicciola Terme staat bekend om de heerlijke en natuurlijke thermale baden. Hier kun je pas echt genieten en tot rust komen tijdens je vakantie. Een spa-dagje in deze natuurlijke bronnen zijn voor iedereen een aanrader. Voor mensen met botziekte en reuma is het extra aangenaam met de helende werking van het water. 

Strand van Casamicciola Terme
Strand van Casamicciola Terme
Villa in Casamicciola Terme
Mooie villa in Casamicciola Terme

Heb je nog niet genoeg genoten van de thermale baden? Dan kun je in het westen van het eiland nog een bezoek brengen aan de thermale baden van Thermal Park Giardini Poseidon Terme.

Thermal park Giardini Poseidon Terme
Thermal park Giardini Poseidon Terme

Casamicciola heeft daarnaast een mooie jachthaven waar je lekker kunt zitten. Bewonder hier de boten en geniet van een lekker drankje. 

Casamicciola met haven op Ischia
Aanzicht op Casamicciola

5) De berg Monte Epomeo ontdekken

Deze voormalige vulkanische berg kun je niet omheen. Monte Epomeo is de hoogste berg van het eiland met een hoogte van bijna 800 meter (789 om precies te zijn). De top van de berg wordt bedekt met witte lave. Dit is een herinnering aan het feit dat het eiland oorspronkelijk een vulkaan was. 

Monte Epomeo is uniek omdat het aan alle kanten hartstikke groen is. Op de berg vind je wijngaarden en uitgestrekte bossen. Ook is er een kerkje ​​San Nicola in een van de grotten waar vroeger monniken in totale afzondering hebben geleefd. 

Monte Epomeo op Ischia
De berg Monte Epomeo
Uitzicht vanaf Monte Epomeo op Ischia
Mooi uitzicht vanaf Monte Epomeo
Trekking op Monte Epomeo
Trekking op de berg Monte Epomeo

Het is een prachtige ervaring om tijdens je vakantie op Ischia deze berg te ontdekken. Hiervoor kun je het beste starten in Serrara Fontana.

6) Forio – Chiesa del Soccorso kerk, stranden

Aan de noordwest kust van Ischia vind je het het mooie plaatsje Forio. Forio staat voornamelijk bekend om de mooiste kerk van het hele eiland, de Chiesa del Soccorso kerk. Deze kerk wordt ook wel Madonna del Soccorso genoemd.

De Chiesa del Soccorso kerk, die dateert uit de 14e eeuw, staat op een muur direct boven de zee gebouwd. Binnen in de kerk staat het oudste standbeeld van het eiland.

De beroemde kerk Madonna del Soccorso
De kerk Madonna del Soccorso
De Chiesa del Soccorso kerk
De Chiesa del Soccorso kerk

Forio staat, na Ischia-Stad, bekend als het tweede stadje van het eiland. Naast de kerk zijn er een aantal mooie stranden, leuke winkels en gezellige restaurants en bars. De meeste van de uitgaansgelegenheden vind je aan de haven, waar het altijd gezellig is in Forio. 

Bovenaanzicht van Forio met het strand
Bovenaanzicht van Forio
De plaats Forio op Ischia
De plaats Forio
Strand met haven in Forio
Haven en strand van Forio
Forio in de avond op Ischia
Gezelligheid ‘s avonds in Forio

7) De botanische tuinen Giardini La Mortella

Op Ischia zijn meerdere plaatsen en bezienswaardigheden die je niet mag missen en daar zijn de botanische tuinen Giardini La Mortella er een van. Deze wereldbekende tuinen liggen in het noordwesten van het eiland, vlak boven de plaats Forio.

De botanische tuinen Giardini la Mortella
De botanische tuinen ‘Giardini la Mortella’
Giardini la Mortella op Ischia
Giardini la Mortella

In 1956 begon Susanna Walton met de start van de tuinen. Om haar levenswerk tot een succes te maken werkte ze samen met de tuinarchitect Russel Page. Vandaag de dag kom je er meer dan 1.000 verschillende zeldzame planten tegen van over de hele wereld. De tuinen staan vol met palmen, aardbeibomen, citrusbomen, cipressen en nog veel meer. 

8) Het indrukwekkend aquaduct Acquedotto dei Pilastri

Nog een andere bezienswaardigheid op Ischia is het aquaduct Acquedotto dei Pilastri. Dit bijzondere aquaduct lijkt op een bouwwerk uit de Romeinse tijd, maar het is echter past gebouwd in de 16e eeuw. Ooit kwam het water hier van een hoogte van 400 meter en legde het een lengte van 550 meter af. 

9) Lacco Ameno

In het noorden van Ischia ligt de gemeente Lacco Ameno. Dit is teven de kleinste gemeente van het eiland, maar zeker niet de minste. Je bezoekt Lacco Ameno voor:

  • De sfeervolle promenade
  • Negombo Spa park
  • Het strand Baia di San Montano
  • Het museum Museo Archeologico di Pithecusae
Lacco Ameno op Ischia
Lacco Ameno
Lacco Ameno op Ischia
Lacco Ameno

Lacco Ameno heeft een sfeervolle promenade met gezellige terrasjes. Maar echt genieten van je vakantie doe je bij Negombo Spa park in Lacco Ameno. Hier geniet je in de thermale tuinen van het heerlijke warme en helende water. 

Verder vind je in Lacco Ameno het mooie en ruime strand Baia di San Montano. Het strand heeft ondiep water en loopt langzaam af, waardoor het geschikt is voor gezinnen. 

Het strand van Lacco Ameno op Ischia
Het strand van Lacco Ameno

Voor de kust van Lacco Ameno staat een bijzondere paddestoelvormige rots genaamd ‘Il Fungo’.

Paddestoelvormige rots 'II fungo'
Paddestoelvormige rots ‘II fungo’

Tot slot kun je in deze plaats een bezoek brengen aan het museum ‘Museo Archeologico di Pithecusae’. In dit museum vind je overblijfselen van Griekse nederzettingen op Ischia.

10) Het pittoreske Sant’Angelo met prachtig strand

Als laatste tip raden we aan om het mooie en pittoreske plaatsje Sant’Angelo te bezoeken. Sant’Angelo is gelegen aan de zuidkust van Ischia. 

Wat deze plaats zo schitterend maakt is het unieke strand. Er ligt een schiereiland voor de kust en het strand verbindt Sant’Angelo met dit schiereiland. Op het eilandje vind je een hoge rots. Sant’Angelo heeft ook voldoende strandbarretjes en restaurants.

Strand van Sant Angelo
Strand van Sant Angelo met kijkrichting naar Ischia
Sant'Angelo met het schiereiland
Sant’Angelo met het schiereiland
Bovenaanzicht van Sant'Angelo op Ischia
Sant’Angelo