• Menu
  • Menu
Menorca header

Menorca

Veel mensen zullen het eiland Mallorca wel kennen, maar voor velen is Menorca een stuk minder bekend. Dit eiland in de Middellandse Zee in Spanje behoort tot de Balearen en is na Mallorca het grootste eiland van deze groep. De sfeer op Menorca is rustig en staat bekend als de ideale bestemming voor een gezinsvakantie.

Je kunt hier relaxen aan de prachtige stranden en de vele bezienswaardigheden bekijken. Ook zijn er genoeg activiteiten om te ondernemen en kun je voor een aantal dagen genieten van het heerlijke weer. Op zoek naar meer informatie over het eiland Menorca en wat er te beleven valt? Lees dan vooral verder.

Op vakantie naar Menorca

Menorca is een geweldig eiland om te bezoeken en ook nog eens goed bereikbaar. Vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks naar Menorca vliegen. In 2 uur en 45 minuten sta je op het prachtige eiland en kun je genieten van de zon. Het eiland heeft een mediterraan klimaat en kent daardoor lange zomers. De beste tijd om een bezoekje te brengen is tussen april en oktober. Over het algemeen is Menorca een stuk stiller en meer ongedwongen dan de omliggende buureilanden, waardoor je heerlijk van de rust kunt genieten.

Op het eiland vind je een groot aanbod van hotels en appartementen om te overnachten. De meeste opties zijn in Ciutadella te vinden, maar ook over de rest van het eiland zijn er verschillende mogelijkheden voor een slaapplaats. 

Mahón met Iglesia Del Carmen
Uitkijk op Mahón en Iglesia Del Carmen

Mahón: de hoofdstad van Menorca

Als je op vakantie gaat naar Menorca, dan kun je de hoofdstad Mahón, ook wel Maó genoemd, natuurlijk niet missen. Je vindt hier een grot, natuurlijke haven en een centrum vol smalle en gezellige straatjes. Je kunt hier fantastische historische gebouwen vinden zoals de Santa Maria kerk, de barokke Església del Carme en een prachtig plein. Naast de cultuur die in deze stad te vinden is, kun je hier ook terecht om een dagje te gaan winkelen. Je vindt hier namelijk naast de grotere bekende merken ook verschillende kleine, unieke zaakjes en boetiekjes. De winkels in Mahón worden afgewisseld met restaurantjes waar je even kunt uitrusten en kunt genieten van een drankje en iets te eten. 

De hoofdstad Mahón van Menorca
De hoofdstad Mahón

Het prachtige Ciutadella de Menorca

Een tweede stadje dat zeker de moeite waard is om te bezoeken is Ciutadella. Dit is een typisch Spaans plaatsje met een gezellige haven. Je vindt hier prachtige barokke kerken, paleizen en pleinen en kunt vanuit de haven ook boottochtjes maken naar mooie plekken op het eiland. Ook in dit stadje kun je zeker terecht om te gaan winkelen. De beste straat is hiervoor de Ses Voltes, waar je een tal van mooie winkels vindt. 

Ciutadella de Menorca
Ciutadella de Menorca

Het hoogste punt van het eiland: El Toro

Een bezoek aan El Toro, ook wel Monte Toro genoemd, kan zeker niet ontbreken bij je vakantie. El Toro stijgt op uit het hartje van het eiland en is met 342 meter het hoogste punt van Menorca. Je kunt hier genieten van de prachtige vergezichten en vindt op de berg ook het Heiligdom van de Virgen del Toro. 

Uitzicht over Menorca vanaf El Toro
Uitzicht vanaf El Toro

Het natuurgebied Parque Natural des s’Albufera des Grau

Naast de gezellige steden op het eiland kun je hier prachtige natuur vinden. Het eiland is sinds 1993 zelfs terug te vinden op de UNESCO lijst vanwege het unieke landschap en de verschillende dieren die er te vinden zijn. Het natuurgebied Parque Natural des s’Albufera des Grau is wereldwijd bekend. Je vindt hier een groot meer, een lagune met een wit zandstrand en daarnaast veel moerasland. In dit moerasland kun je tevens ruim 220 verschillende soorten vogels tegenkomen. Wil je een bezoek brengen aan dit geweldige natuurgebied? Vlakbij het kustplaatsje Es Grau vind je het bezoekerscentrum van het park. Vanuit hier kun je verschillende mooie wandelingen door het park maken en genieten van de veelzijdige natuur en de vele diersoorten.

Natuurpark s'Albufera des Grau op Menorca
Natuurpark s’Albufera des Grau

Het prehistorische dorp Torre d’en Galmés

Als je fan bent van cultuur en graag meer over de geschiedenis van het eiland te weten komt, dan kan een bezoek aan Torre d’en Galmés niet ontbreken. Dit is een prehistorisch dorp van zo’n 1400 voor Christus. Je vindt hier verschillende opgravingen, resten van woningen, kamers en stenen monumenten. Er is een klein bezoekerscentrum waar je meer informatie over de opgravingen te weten kunt komen. Daarnaast biedt deze locatie een prachtig uitzicht over de rest van Menorca.

Prehistorische dorp Torre d'en Galmés - Menorca
Prehistorische dorp Torre d’en Galmés

Badplaatsen en genieten aan het strand

Op het eiland Menorca zijn een tal van gezellige badplaatsen te vinden. Een van de meest populaire is Cala ’n Bosch, gelegen in het zuidwesten van het eiland. Je vindt hier niet alleen een levendig centrum, maar ook een prachtig wit zandstrand. Ben je liever actief bezig op het water? Dan kun je een bezoek brengen aan Cala Galdana: de grootste baai van het eiland. Deze is enorm bekend bij watersporters en biedt de mogelijkheid om verschillende activiteiten op en rondom het water te ondernemen.

Strand van Cala 'n Bosch op Menorca
Strand van Cala ‘n Bosch
Het strand Cala Galdana op Menorca
Cala Galdana

Naast deze twee bekende plaatsen zijn er nog een aantal toeristische plaatsen zoals Cala’n Blanes en Los Delfines. Ga je liever wat meer uit het toeristische gebied? Dan is Fornells in het noorden een goede locatie. Geniet hier van de mooie baai en eet heerlijke vis in een van de vele visrestaurants van dit plaatsje. 

Fornells - Menorca
Fornells

De prachtige stranden van Menorca

Naast de vele badplaatsen staat Menorca vooral bekend om de prachtige stranden en de beschutte baaien. De populairste baaien zijn eveneens te vinden in het zuiden van het eiland. Deze drukbezochte stranden zijn populair bij bezoekers en zijn zeker in de zomermaanden enorm toeristisch. Vind je het niet erg om in deze drukte aan het strand te liggen? Dan is een bezoekje aan de stranden van Cala Macarelleta, Cala Mitjana en Cala Pregonda zeker de moeite waard.

Het strand Cala Macarelleta
Cala Macarelleta
Het strand Cala Mitjana - Menorca
Cala Mitjana
Het strand Cala Pregonda
Cala Pregonda

In het Noorden van het eiland vind je de rustige stranden en baaien. Voor sommige van deze idyllische baaien moet je soms een uur wandelen, maar dit wordt zeker beloond door de prachtige omgeving waar je terecht komt. De stranden Cala Presili, Platja del Grau en Cala Tirant zijn hier goede opties om te bezoeken en te genieten van de zon.