• Menu
  • Menu
Athene header

Stedentrip Athene

Athene is de hoofdstad van Griekenland en daarnaast ook de grootste stad van het land. Indien de inwoners van de gehele metropool mee worden gerekend dan telt de start circa 5 miljoen inwoners. Deze Griekse hoofdstad is ontzettend populair geworden als stedentrip. De voornaamste reden waarom veel mensen Athene bezoeken is vanwege de rijke en lange geschiedenis die de stad kent. Deze oude stad wordt namelijk gezien als het begin van de Westerse wereld. Op deze pagina is er meer informatie te lezen over een stedentrip Athene.

Dit is waar je jouw vakantie naar Athene boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Over Athene

Naast dat Athene veruit de grootste stad van Griekenland is, is het ook het politieke, economische en culturele centrum van het land. Wie vandaag de dag Athene bezoekt zal merken dat het grootste gedeelte van de stad niet veel te maken heeft met de oudheid. Het merendeel van de stad bestaat namelijk uit gebouwen van deze tijd. Toch zijn er ook nog voldoende historische bouwwerken te bewonderen verspreid over de stad.

Waar Athene voornamelijk erg bekend om is geworden dat is dat het in de oudheid een Polis was. Dit betekent dat burgers samen gingen werken op economisch, militair en godsdienstig vlak. Hierdoor ontstond er in deze stad de eerste democratie. Van deze eerste democratie zijn tegenwoordig nog vele bezienswaardigheden te zien. Hieronder is er meer informatie te lezen over alle bezienswaardigheden, uitgaan, winkelen en meer.

Stedentrip of vakantie naar Athene Griekenland

Dit zijn dé bezienswaardigheden van Athene die je moet zien!

De historische stad Athene heeft bijzonder veel bezienswaardigheden te bieden. Wanneer je enkele dagen, een week of langer een stedentrip Athene maakt dan is het belangrijk dat je weet waar je moet zijn. Hieronder hebben we daarom de belangrijkste bezienswaardigheden vermeld. Zorg dat je deze plekken op z’n minst hebt gezien!

1) De Akropolis van Athene

Akropolis betekent in het Grieks letterlijk het hoogste punt van de stad. De Akropolis is de tafelberg in het centrum van de stad met een hoogte van maar liefst 156 meter. Deze is voor toeristen te beklimmen om te genieten van het mooie uitzicht over de stad. Nog bijzonderder zijn de bouwwerken die bovenop deze berg zijn te vinden. Hier kom je namelijk het Parthenon tegen die ooit is gebouwd voor de beschermgodin Athena Parthenos. Op deze Akropolis zijn ook de Nikè-tempel, het Erechteion en de Propylaeën te vinden.

Akropolis van Athene
Akropolis van Athene
Parthenon in Athene
Parthenon

2) Het Syntagmaplein

Een van de bekendste pleinen van de hele stad is het Syntagmaplein. Dit plein dateert uit 1834 en is destijds gebouwd op het drukste punt van de stad. In de geschiedenis heeft dit plein een belangrijke rol gespeeld bij de protestenen en vandaag de dag is dit plein nog steeds het middelpunt van demonstraties. Het Griekse parlement is ook te vinden aan dit plein en vele ambassades zijn bij het plein of in de omgeving gevestigd.

Syntagma plein in het centrum Athene
Syntagma plein

3) Nationaal Archeologisch Museum

Dit museum is in 1866 geopend. Het museum heeft als functie om archeologische vondsten tentoon te stellen uit de Griekse oudheid. Zo kom je in het museum lijkenmaskers tegen, juwelen, kruiken en nog veel meer. Het beeld van Poseidon van Artemision is het meest bijzondere van het hele museum.

Nationaal archeologisch museum van Athene
Nationaal archeologisch museum

4) De Ruïnes van Olympieion

Bij deze ruïnes kom je de Tempel van Zeus tegen. De ruïnes kunnen worden gezien als een van de hoogtepunten bij een bezoek aan deze stad. Rond de 5e eeuw voor Christus werd er een start gemaakt aan de bouw van de tempel. Pas tijdens de tweede eeuw na Christus was het afgerond. Dit was de grootste tempel van heel Griekenland. Tegenwoordig staan er alleen nog zuilen overeind.

Ruïnes van Olympieion - Athene
Ruïnes van Olympieion

5) Eleftheríou Venizélou

Wanneer je nog meer historische gebouwen wilt zien dan ga je naar de straat Eleftheríou Venizélou. Aan deze straat kom je verschillende mooie bouwwerken tegen, waaronder de kathedraal St. Dionysios, de Nationale Bibliotheek en de Universiteit van Athene. De kathedraal is een schitterend plaatje om te zien met de vele mozaïeken en andere iconen. In eerste instantie was het de bedoeling om deze kathedraal nog rijker aan te kleden, maar vanwege de financiële beperkingen is hier niet aan verder gebouwd.

6) Ethnikós Kípos

Athene wordt vaak beschouwd als een drukke stad. Daarom kan het soms fijn zijn om aan deze drukte te ontsnappen. Wanneer je even rust wilt en weg wilt uit alle drukte dan kun je het groene hart van de stad bezoeken Ethnikós Kípos. Dit is de plek om te genieten van een rustige wandeling. Het park beschikt over verschillende rustplaatsen en diverse kleine bouwwerkjes, waaronder zuilen, beelden en ruïnes.

Ethnikos Kipos
Ethnikos Kipos

Winkelen in Athene?

Winkelen in Athene is erg goed mogelijk. Overal kom je wel winkelgebieden tegen en vrijwel alle bekende Europese kledingwinkels zijn er te vinden. Het meest bekende en drukste winkelgebied van de stad is de straat tussen het Syntagmaplein en Monastiráki. Dit is de straat Ermoú. Aan deze straat zijn vele bekende kledingwinkels, zoals de Zara te vinden. Wanneer je graag een dagje kleding wilt shoppen dan is dit de plek om te bezoeken.

Een andere wijk waar je goed terecht kunt is Pláka. Dit is de oudste wijk van de hele stad en is te vinden ten noorden van de Akropolis. In deze buurt kom je tal van leuke souvenirwinkels tegen. Dit is ook de plek waar je moet zijn voor allerlei leuke handgemaakte artikelen.

De wijk Plaka in Athene
In de wijk Plaka

De duurste wijk van de stad is Kolonáki. In deze wijk zitten ook veel modeontwerpers en designers gevestigd. Een van de duurste winkelstraten van de wereld is ook in deze wijk te vinden. Dit is de straat Emborikó Trígono.

Voor het bezoeken van een lokale markt breng je een bezoek aan Varvakios Agora. Dit zijn markthallen waar lokale producten worden verkocht. Op deze plek zie je duidelijk hoe de Grieken over eten denken. Het is een aanrader om deze markt te bezoeken alleen al om de gezelligheid en de sfeer er te proeven. Op de zondag kun je ook een rommelmarkt bezoeken op Monastiráki. Op deze markt kom je naast veel oude artikelen ook antiek tegen.

Uitgaan in Athene?

Athene is niet alleen een stad vol met bezienswaardigheden en winkels. Het is ook uitgegroeid tot een stad met een levendig uitgaansleven. Verspreid over de stad kom je vele barretjes, terrasjes, restaurants en discotheken tegen. Vervelen hoef jij je in deze stad dus niet. Een van de leukste wijken is volgens ons ook de oudste wijk van de stad Pláka. Door de vele smalle straatjes en steegjes kom je verschillende plekken tegen waar je geslaagd een drankje kunt drinken. Andere wijken waar je veel uitgaansgelegenheden tegen zult komen zijn Monastiraki, Thisseio, Psyrri en Gazi. In deze wijken kom je een goed aanbod aan leuke cafés, barretjes, rooftop bars en unieke clubs tegen. Hieronder hebben we enkele van de leukste plekken op een rijtje gezet!

  • 360 Cocktail Bar – Deze plek kan worden gezien als een van de mooiste plekken om te bezoeken. Het is te vinden in de wijk Monastiraki. Bij deze cocktailbar begeef je je op het dak van het pand. Je geniet vanaf hier van een schitterend uitzicht. De bar zelf heeft een schitterende inrichting en met de vele planten wordt deze daarom ook wel de ‘Rooftop Garden’ genoemd.
  • The Art Foundation – Een andere club in Monastiraki is The Art Foundation. Bijzonder aan deze club is dat dit vroeger een gevangenis is geweest. De club zit verscholen in een steegje en je moet via een houten deur naar binnen.
  • Brettos Wine Bar – Een leuke plek om te bezoeken wanneer je in de gezellige wijk Pláka bent.
  • Dabbous – Deze gelegenheid is te vinden in de wijk Gazi. Geen grote plek, maar je kunt er een avond geslaagd losgaan en met de voeten van de vloer.
  • Socialista – Dit is een club die ook in de wijk Gazi is te vinden. In deze club kun je door feesten tot vroeg in de ochtend. In club Socialista draait geregeld een goede DJ die het jongere publiek trekt.

Vervoer in Athene

Tijdens je bezoek aan Athene kun je het beste reizen met het openbaar vervoer. Deze is namelijk erg goedkoop. De metro is het voordeligst en hier kun je het snelst mee reizen. Wanneer je binnen enkele dagen zoveel mogelijk van de bezienswaardigheden wilt zien dan kun je op een kaart uitstippelen hoe je het beste wilt reizen. Voor de metro is het mogelijk om losse tickets te kopen, maar je kunt ook een dagticket of een weekticket kopen. Zeker wanneer je een langere tijd in de stad verblijft dan is dit een voordelige optie.

In de stad kun je ook gebruik maken van bussen, trams en trolleybussen. Uiteraard rijden er ook taxi’s door de stad. Wil je gedurende de nacht gaan stappen en gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan kun je gebruik maken van de nachtbussen of de trolleybussen. Het vliegveld van de stad is gelegen op een afstand van 30 kilometer. Om van het vliegveld naar de stad te komen kun je gebruik maken van het openbaar vervoer of de taxi.