• Menu
  • Menu
Alonissos Griekenland

Alonissos

Alonissos is een eiland in Griekenland in het noordwesten van de Egëische zee. Het eiland is een onderdeel van de Sporaden eilanden. Skiathos en Skopelos zijn bekendere vakantiebestemmingen en behoren ook tot de Sporaden eilanden. Toch wordt er vaak gezegd door verschillende vakantiegangers dat Alonissos nog mooier is dan deze eilanden. Meer weten over een vakantie Alonissos en wat dit eiland allemaal te bieden heeft? Hieronder geven we meer informatie.

Dit is waar je jouw vakantie naar Alonissos boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Algemene informatie over Alonissos

Het eiland heeft een langwerpige vorm en heeft in totaal een oppervlakte van 64 km2. Het inwoneraantal van het eiland ligt op circa 3.000 mensen. De voormalige hoofdstad van het eiland is Chorio en deze stad is bovenop een heuvel gebouwd. De lokale bevolking noemt deze stad ook wel Liadromia. Alonissos staat bekend als een kalm en rustig eiland dat nog niet erg is aangetast door het toerisme. Het toerisme komt er op het moment wel steeds verder door. Het eiland zelf is erg groen en heeft veel pijnbomen. Het landschap is heuvelachtig, maar heeft geen hele hoge bergen. De hoogste berg is de Geladia en is 456 meter hoog. In 1965 is het eiland Alonissos getroffen door een aardbeving. Dit heeft als gevolg gehad dat er vele bouwwerken destijds zijn verwoest. Op deze pagina lees je meer informatie over de onderstaande zaken.

Chora Alonissos stad
Alonissos stad (Chora)
De stad Chora op Alonissos
De hoofdstad Chora

De bestemmingen

Het eiland beschikt niet over heel veel bestemmingen waar de meeste toeristen verblijven. De meeste toeristen die op vakantie gaan naar Alonissos verblijven in de stad Patitiri. Deze plaats ligt in het zuiden van het eiland en beschikt tevens over de grootste haven van het hele eiland. Dit is tevens de haven vanwaar de meeste boten naar andere Griekse eiland gaan en er vandaan komen. Patitiri wordt daarom ook wel gezien als het verzamelpunt van het eiland. Voorheen stond deze plaats bekend om de wijnproductie en was dit de belangrijkste bron van inkomsten. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. In Patitiri kom je ook een boulevard tegen waar je gezellige restaurants aantreft.

Uitzicht over Patitiri op Alonissos
Patitiri

Nog een bekende locatie voor veel toeristen is de badplaats Votsi. Deze badplaats ligt direct naast Patitiri. Votsi is een vredig plaatsje met gezellige restaurants, smalle straatjes en heeft een schitterende baai. De baai is komvormig met een kiezelstrand en helderblauw water. In Votsi zijn goede hotels, appartementen en andere accommodaties voor toeristen te vinden.

Votsi op Alonnissos
Votsi

Andere bestemmingen op Alonissos zijn Steni Vala of Alonissos-stad, maar deze plekken zijn leuk om te bezoeken tijdens een dagtrip. Voor het toerisme zijn er minder mogelijkheden om te verblijven. Hieronder meer informatie over wat er te doen is.

De bezienswaardigheden

De hoofdstad Chorio of Liadromia wordt ook wel Alonissos-Stad genoemd. Deze stad staat op een prachtige locatie bovenop een heuvel gebouwd. Het is een traditionele plaats. Echter werd deze stad in 1965 zwaar getroffen door de aardbeving. Hierna zijn de meeste inwoners van de stad vertrokken naar de stad Patitiri. Door de traditionele sferen van het dorpje is dit een bezienswaardigheid op zich. Het gehele plaatsje is autovrij en het heeft de Middeleeuwse sferen weten te behouden. Bij Alonissos-Stad zijn de muren en het kasteel nog steeds te zien. Deze muren waren in de Middeleeuwen nodig om de inwoners van de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten. Op dit moment is het dorpje weer gerestaureerd naar de oude stijlen. Tussen de smalle steegjes door kom je overal bars, cafés, boetiekjes en andere winkeltjes tegen. Bovendien heb je vanaf de heuvel een schitterend uitzicht over de zee en de andere eilanden.

Alonissos-Stad

Verder is het eiland bekend vanwege het Nationale Marine Park. Dit is het grootste beschermde zeegebied in heel Europa. Dit park neemt maar liefst een oppervlakte in van 2.220 m2. Dit park is afgeschermd voor mensen en massatoerisme om verschillende zeedieren te kunnen beschermen. Diverse bedreigde diersoorten hebben in deze gebieden de kans om te overleven. In bepaalde gebieden is het hier wel mogelijk om schitterende excursies te boeken, waaronder te gaan duiken en er is een Blue Cave

Blue Cave nationale Marine Park
Blue Cave National Marine Park

Nog een plaatsje waar je een bezoek aan kunt brengen is Steni Vala. Dit is de oudste vakantiebestemming van het hele eiland. Het is een oud vissersdorpje en hier zie je veel verschillende zeilboten en vissersboten aangemeerd liggen. Steni Vala beschikt over een wandelboulevard waar het mogelijk is te genieten van heerlijke visgerechten.

Steni Vala Alonissos
Steni Vala

Wil je graag meer te weten komen over de historie van het eiland? Dan zijn er twee musea te bezoeken. Ten eerste kun je het Alonissos Museum in Patitiri bezoeken. In dit museum kom je een collectie tegen die de rijke geschiedenis van het eiland laat zien. Je komt er o.a. wapens van de piraten tegen, traditionele kledij, werktuigen en andere voorwerpen. Ten tweede is het mogelijk om het museum Palio Chorio bezoeken. Dit museum is gevestigd aan het dorpsplein van Chorio. Het museum laat zien hoe de bevolking van het eiland vroeger leefde.

Het plaatsje Patitiri op Alonissos
Patitiri

Verder is het op het eiland mogelijk om enkele bijzondere kerken en kloosters te bezoeken. We lichten de mooiste toe. De kerken die binnen de stadsmuren van het historische Chorio liggen zijn de meest bijzondere. Een kerk die we graag toelichten is de Xristou-kerk. Deze kerk is ook te vinden aan het plein in Chorio en is de grootste kerk van het dorp. Nog een kerk aan dit plein is de Ágios Athanásios kerk. In deze kerk zijn enkele belangrijk orthodoxe iconen uit de 18e eeuw te bewonderen. De Ágios Georgios-kerk is hoger op een heuvel gelegen in Chorio. Dit zorgt ervoor dat je vanaf dit punt een schitterend uitzicht hebt. Het Middeleeuwse karakter van de kerk is goed bewaard gebleven. Andere kerken en kloosters die je nog kunt bezoeken op het eiland zijn de Nikólaos-kerk, de Panagia sto Vounoú-kerk, de Konstantinos-kerk, de Anarghiri-kerk, het Evangelistri-klooster of het Panagiá-klooster.

Kerkje in traditioneel dorpje Chora op Alonissos
Kerkje op Alonissos

Stranden van Alonissos

Omdat het eiland Alonissos behoort tot het beschermde natuurgebied van het Nationale Marine Park kom je er veel natuurschoon tegen, waaronder schitterende stranden. Een vakantie Alonissos Griekenland is daarom erg geschikt als zonvakantie. Hieronder benoemen we enkele van de mooiste en beste stranden van dit eiland om te bezoeken.

Ágios Dimítrios

Dit is het meest populaire strand van het eiland. Ooit stond er een klooster bovenaan het strand waar het strand ook naar is vernoemd. Tegenwoordig zijn er alleen de ruïnes overgebleven van het klooster. Het landschap van het strand loopt uit op een lange punt in de vorm van een tong. Het bestaat uit een kiezelstrand met schitterende groene natuur er omheen. Dit zorgt ervoor dat het een bijzondere plek is om in alle rust te ontspannen aan de helderblauwe zee. Je komt hier ook veel lokale bewoners tegens.

Prachtige strand Agios Dimitrios
Agios Dimitrios
Strand Agios Dimitrios Alonissos
Agios Dimitrios

Glyfa

Het strand Glyfa is gelegen bij de plaats Steni Vala. Het strand is met name bijzonder omdat deze is omgeven door groene heuvels. Ook gaan er tijdens het hoogseizoen vanaf dit strand verschillende boten naar omliggende eilanden.

Ágios Pétros

Dit strand ligt op een loopafstand van slechts een kwartier vanaf Steni Vala. Het strand bestaat uit een kleine afgeschermde baai omringd door schitterende natuur.

Agios Petros Alonissos strand
Agios Petros

Kókkinokástro

Kókkinokástro is een strand dat is bedekt met mooie rode kliffen en schitterende pijnbomen. Een mooi rustig strand waar je direct aan het helderblauwe water zit.

Het strand Kokkinokastro beach op Alonissos
Kokkinokastro beach

Overige stranden op het eiland die het absoluut waard zijn om te bezoeken zijn: Chrisí Miliá, Tzórtzi Gialós, Miliá of het strand van Marpounta.

Het strand Chrisi Milia beach
Chrisi Milia beach

Eilandhoppen

Het is ook mogelijk om te gaan eilandhoppen op de Sporaden. Ten westen van Alonissos ligt het bekende eiland Skopelos. Dit eiland heeft een vergelijkbaar oppervlakte als het eiland Alonissos. Als toeristenbestemming is Skopelos zelfs bekender waardoor er altijd genoeg te doen is. Je kunt er ook voor kiezen om enkele dagen of langer op dit eiland te verblijven tijdens je vakantie. Nog verder richting het westen is het eiland Skiathos te vinden. Ook dit eiland heeft een vergelijkbare grootte en is bekend onder toeristen. Je vakantie combineren met een bezoek aan Skiathos is dus ook goed mogelijk.

Direct richting het oosten van Alonissos is het eilandje Peristéra te vinden. Dit is een klein en ongerept eiland dat bekend staat om de rustig. Het eiland is geschikt om in alle rust te genieten van een heerlijke picknick of barbecue. Richting het noordoosten van het eiland is Kyrá Panagiá te vinden. Dit eiland beschikt over een mooi heuvelachtig landschap en beschikt over twee mooie baaien. Nog een eiland richting het noordoosten van Alonissos is het eiland Gioúra. Dit eiland staat ook bekend om de mooie natuur en enkele diersoorten. Zo komt er een zeldzame geitensoort voor op het eiland en zijn er tientallen bekende vogelsoorten te vinden. Bovendien beschikt het eiland Gioúra over bekende grotten om te bezoeken.

Winkelen en uitgaan

Voor een feestvakantie moet je niet op dit eiland zijn. Daarvoor kun je beter op vakantie naar Kreta, Kos of Rhodos in Griekenland. Echter zijn er wel verschillende plekken waar je gezellige bars en cafés tegenkomt om een drankje te kunnen doen. Deze kom je voornamelijk in de grotere plaatsen, zoals Patitiri en Votsi tegen. Ook in de oude hoofdstad kom je gezellige plekken tegen om een drankje te doen. Ditzelfde geldt voor het winkelen. De meeste mogelijkheden zijn te vinden in Patitiri te vinden.

Restaurants

Van oudsher is het eiland een visserseiland. Ook vandaag de dag is de vishandel nog een belangrijke bron van inkomsten. De lokale gerechten bestaan daarom voornamelijk uit vis. Voor iedereen de houdt van heerlijke visgerechten zit op Alonissos helemaal goed. Enkele populaire lokale gerechten zijn dan ook de tonijn met aardappels, gefrituurde inktvisringen, gevulde inktvis of geroosterde zwaardvis. Ook wordt er veel vissoep gegeten. Voor de lokale inwoners is het normaal om op de zondagen en op feestdagen een stoofschotel te eten met kip en lokale wijn te drinken. Rozeta en Finiki zijn bekende lekkernijen die afkomstig zijn van dit eiland.

Traditioneel restaurant Alonissos
Traditioneel restaurant op Alonissos

Wil je van tevoren alvast op de hoogte zijn van enkele van de beste restaurants om te bezoeken. We noemen er hier een paar voor je: Ostria Restaurant, Taverne Astrofegia, Tassia’s Cooking, Eleonas, Megalos Mourtias of To Fanari.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.