• Menu
  • Menu
Chalkidiki Griekenland

Chalkidiki

Chalkidiki is een regio in het noordoosten van Griekenland en is een onderdeel van het vasteland. Hoewel dit niet een van de vele vakantie-eilanden is, is deze regio ook erg populair als zonvakantie. Het schiereiland van Chalkidiki heeft een vorm van een hand met drie vingers. Deze bestaan uit de namen Athos, Kassandra en Sithonia. Officieel behoort het gedeelte Athos in het oosten niet tot Chalkidiki. Athos wordt gezien als een gesloten monnikenrepubliek. Een vakantie naar Chalkidiki is dus op te delen in de gebieden van Kassandra en Sithonia.

Dit is waar je jouw vakantie naar Chalkidiki boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Algemene informatie over Chalkidiki

In totaal bestaat het schiereiland uit een kustlengte van maar liefst 500 kilometer. Daarmee ben jij verzekerd dat je aan dit stuk een uitstekende zonvakantie kunt beleven. Het oppervlakte van het gebied bestaat verder uit 2.954 km2 en er wonen in totaal circa 100.000 Grieken. De hoofdstad van Chalkidiki is Polygyros.

Chalkidiki is uitstekend geschikt als strandvakantie. Om te genieten van het mooie weer kun je dit gebied van Griekenland het beste bezoeken van mei tot oktober. Tijdens deze maanden is er het hoogseizoen en geniet je van temperaturen tussen de 22 en 33 graden. Tijdens deze maanden kom je er voornamelijk veel Griekse toeristen tegen. Ook het toerisme uit Europa neemt steeds meer toe. Op dit moment kiezen de meeste toeristen echter toch nog voor bekende eilanden, zoals Kreta, Kos of Rhodos. Benieuwd naar alle mogelijkheden die dit gebied te bieden heeft? Op deze pagina geven we meer informatie over de badplaatsen, de activiteiten en meer.

De bestemmingen Chalkidiki

Het gehele gebied van Chalkidiki is erg groot en er zijn daarom veel verschillende bestemmingen te vinden om te verblijven. Hieronder geven we meer informatie over de meest bekende bestemmingen.

Kallithea in het gebied Kassandra op Chalkidiki

Een van de bekendere bestemmingen is Kallithea. Deze badplaat is te vinden in het gebied van Kassandra en staat bekend om de vele uitgaansgelegenheden en accommodaties. De badplaats beschikt ook over veel verschillende strandbars en andere gelegenheden aan het strand. De meeste toeristen die op vakantie gaan naar Kallithea gaan erheen om te genieten van de toeristische faciliteiten. Je komt hier erg veel Grieken tegen. Dit komt mede doordat de grote Griekse stad Thessaloniki er niet ver vandaan ligt. In Kallithea kom je een speciale uitgaansstrip tegen met live muziek vroeg in de avond en later op de avond gaan de deuren van de grote clubs open. Verder heeft deze plaats ook verschillende bezienswaardigheden, zoals de archeologische resten Ammos Zeus, het kerkje Ag. Nikolaos of de oude kapel St. Panteleimon.

Chalkidiki Kallithea
Kallithea aan het strand
  • Neos Marmaras is de bekendste badplaats van het gebied Sithonia in Chalkidiki
  • Er zijn meerdere stranden met alle benodigde voorzieningen en watersporten
  • Diverse bezienswaardigheden, zoals de jachthaven, wijnhuis en Santala boot
Neos Marmaras in Chalkidiki
De badplaats Neos Marmaras in Sithonia

De meest populaire badplaats van het gebied Sithonia is Neos Marmaras. Deze badplaats is vergelijkbaar met Kallithea. Er zijn namelijk veel accommodaties, stranden en uitgaansgelegenheden. Voor wie wil verblijven in het gebied van Sithonia en tevens wil profiteren van de toeristische voorzieningen zit op zijn of haar plek in Neos Marmaras. In de badplaats zijn meerdere stranden en mooie baaien te vinden. Het grote voordeel aan de stranden in Neos Marmaras is dat alle stranden hier erg goed worden onderhouden en zijn voorzien van de benodigdheden, zoals parasols, strandbedden en eet- en drinkgelegenheden. Ook zijn er alle mogelijke watersporten te beoefenen die maar te bedenken zijn. Neos Marmaras beschikt ook over verschillende bezienswaardigheden, zoals de jachthaven van Porto Carras, het Porto Carras wijnhuis en een replica van de Santala boot. Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden te bewonderen en met de heuvelachtige omgeving zijn er mooie excursies te maken.

Loutra ligt in het zuidwesten van Kassandra. Loutra ligt op een afstand van een half uur rijden vanaf Kallithea en deze bestemmingen zijn dus gemakkelijk met elkaar te combineren. Dit is een kleinere kustplaats die bekend staat vanwege een warmwaterbron die er in de buurt ligt. Tijdens het hoogseizoen is deze dagelijks geopend.

Een drukke en bekende badplaats in Chalkidiki is Pefkohori. Deze badplaats is te vinden op een afstand van 20 kilometer van de hiervoor genoemde badplaats Kallithea. Deze badplaats bestaat voornamelijk uit kleinere hotels en heeft geen extreem grote toeristenverblijven. Er is zowel een oud als een nieuw gedeelte. In het oude gedeelte zijn enkele bezienswaardigheden en in het nieuwe gedeelte is de gezellige wandelpromenade te vinden. Verder is er een sfeervol en kindvriendelijk strand Pefkochori beach te vinden.

Nikiti Chalkidiki
Nikiti strand in Sithonia

Nikiti is ook een drukbezochte badplaats aan de westkust van Sithonia. Aan dit strand zijn veel gezellige terrasjes aan de kust te vinden. De plaats is bijzonder gezellig met de vele cafés, bars en winkeltjes. Verder is het de perfecte zonbestemming met verschillende stranden, zoals Kastri, Agios Loannis, Lagkada of Askamnia.

Chalkidiki bezienswaardigheden

In Griekenland is iedereen wel bekend met een het historische Athene. De stad Thessaloniki is minder bekend, maar ook absoluut het bezoeken waard. Deze stad wordt gezien als de tweede stad van het land. Naast alle toeristische activiteiten die je tijdens je vakantie doet is dit een kans om kennis te maken met de echte Griekse cultuur. Zo zijn er door de hele stad traditionele Griekse restaurants te vinden. Daarnaast heeft de stad veel verschillende culturele bezienswaardigheden te bieden, zoals de Witte Toren, de kerk van Dimitris of het standbeeld van Aristoteles. Deze stad heeft daarnaast nog veel meer historische monumenten te bieden. Hieronder een uitzicht op deze stad.

Thessaloniki bij Chalkidiki Griekenland

Op een afstand van 35 kilometer richting het zuidoosten van Thessaloniki is de Petralona Cave te vinden. Dit is een grottenstelsel van maar liefst 10 km2. De grotten zijn pas de vorige eeuw bij toeval ontdekt. In deze grotten zijn de eerste menselijke resten gevonden. Met een lokaal treintje wordt je naar deze grotten toegebracht. In de gangen van de grotten is een tentoonstelling te zien van de leefwijze van de mensen die hier ooit leefden. Binnen is te zien hoe hoog de kamers van de grotten zijn.

Opgravingen van Olynthos

Ben je geïnteresseerd in archeologische opgravingen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden in Chalkidiki. Ten eerste kun je een bezoek brengen aan de opgravingen van Stagira. Deze zijn te vinden richting het noordoosten van Poligiros. Andere archeologische opgravingen zijn gedaan van de antieke stad Olynthos. Stagira en Olynthos zijn de belangrijkste archeologische opgravingen van heel Chalkidiki.

Ook is het een aanrader om een bezoek te brengen aan het schiereiland Athos. Een nadeel is echter dat Athos alleen te bezoeken is door mannen. Daarvoor moeten mannen wel een vergunning aanvragen die aantoont dat het bezoeken van Athos rust op religieuze doeleinden. Athos is een monnikenstaat en de berg van Athos wordt ook wel de Heilige Berg genoemd. De monnikenstaat Athos leeft al meer dan 1.000 jaar volgens de godsdienstigheid en de leefstijl van de Byzantijnen. Echter is het aantal kloosters en monniken met de jaren wel flink gedaald.

Schiereiland Athos Chalkidiki
Schiereiland Athos van Chalkidiki

De mooiste stranden van Chalkidiki

Ben jij een liefhebber van het relaxen op mooie stranden tijdens je vakantie? Dan heb je in Chalkidiki voldoende mogelijkheden. In totaal zijn er in dit gebied maar liefst 35 Blue Flag beaches die voldoen aan de veiligheidseisen en eisen voor een goed milieu. Hieronder benoemden we enkele van de favoriete stranden van dit gebied.

Chalkidiki vakanties
Strand van Chalkidiki
  • Karidi beach in Vourvourou is een van de populairdere stranden. Dit is een schitterende baai met kristalhelder water. Het grote voordeel aan dit strand is dat je er de echte Griekse cultuur ervaart. Dit is namelijk het strand waar je vrijwel alleen maar Grieken zelf tegenkomt en de lokale bars en gelegenheden zijn gericht op de Grieken. Dit strand is te vinden op Sithonia.
  • Tristinikouda beach is een rustig strand aan de oostkust op Sithonia. Dit strand is omgeven door schitterende ongerepte natuur.
  • Andere stranden die het absoluut waard zijn om te bezoeken zijn Sarti Beach, Kriaritsi Beach of Linaraki Beach. Het nadeel aan deze stranden is wel dat het in de zomermaanden erg druk kan zijn.
  • Chroussa-Beach is ook een bekend strand. Dit strand bij Paliouri heeft een lengte van twee kilometer en twee kilometer en er zijn weinig hotels en woningen te vinden.

Waar ligt Chalkidiki op de kaart?