• Menu
 • Menu
Header Kreta

Kreta

Kreta is een eiland in het zuiden van Griekenland. Het is het grootste eiland van alle Griekse eilanden en de voornaamste bron van inkomsten is het toerisme. Jaarlijks trekken er miljoenen toeristen uit de hele wereld naar dit eiland om de vakantie in te luiden. De meeste toeristen hebben een Britse of Duitse afkomst. Ook veel Nederlanders gaan naar Kreta om er de vakantie te vieren. Jaarlijks kiezen enkele honderd duizenden Nederlanders voor een vakantie Kreta.

Dit is waar je jouw vakantie naar Kreta boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Ontdek de vakanties van Kras

Reizen, autovakanties, zonvakanties en meer boek je bij KRAS

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties GOGO

Feesten, zonnen en de leukste activiteiten doe je bij GOGO

Vakanties van D-Reizen

Persoonlijke service en georganiseerde vakanties bij D-Reizen

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Vakanties Corendon

Laagste-prijsgarantie en onbezorgd weg met Corendon

Algemene informatie Kreta vakantie

Het eiland Kreta is met jaarlijks 6 miljoen toeristen veruit het populairste vakantie-eiland van Griekenland. Richting het noordwesten van Kreta zijn de eilanden Rhodos en Karpathos gelegen. Kreta beschikt over veel historische monumenten en bouwwerken. Dat komt door de rijke historie die het eiland kent. Het eiland kent een lange geschiedenis van zeehandel door de gunstige ligging die het heeft. Het eiland ligt tussen Cyprus, Syrië, Klein-Azië en Egypte. Verder op deze pagina is te lezen welke bezienswaardigheden het eiland allemaal heeft.

Er zijn meerdere redenen om een vakantie naar Kreta te boeken. Veel toeristen bezoeken het eiland voor een heerlijke zonvakantie. Met de parelwitte stranden en de schitterende blauwe zee is dit eiland perfect om languit op het strand te gaan liggen en te werken aan je kleurtje. Daarnaast is Kreta een van de beste feestbestemmingen in Europa gedurende het hoogseizoen. Tot slot kun je op Kreta genieten van de heerlijke Griekse gerechten, zijn er tal van schitterende excursies te boeken en ontdek je de Griekse cultuur en geschiedenis.

De bestemmingen op Kreta

Het eiland heeft een oppervlakte van meer dan 8.300 km2. Verspreid over dit eiland zijn verschillende bestemmingen te vinden voor toeristen om te verblijven en de vakantie door te brengen. Bestemmingen als Chersonissos zijn voor jongeren erg geschikt om te verblijven, maar ouderen en stelletjes zullen eerder de voorkeur hebben voor een andere badplaats. Hieronder lees je meer informatie over alle meest bekende bestemmingen.

Vakanties naar Kreta

Chersonissos

Jongeren die op vakantie willen naar Kreta en de hele vakantie volop willen feesten zullen absoluut een vakantie boeken naar Chersonissos. Dit is de meest levendige bestemming van het hele eiland. Gedurende de maanden mei t/m augustus kun je hier iedere dag feesten tot in de vroege ochtend. Chersonissos heeft een boulevard met restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden. Zeer bekend is Starbeach in Chersonissos. Verder is de badplaats bekend vanwege het Aqua Splash waterpretpark. Ook het centrum van Chersonissos staat vol met uitgaansgelegenheden. Overdag wordt er voldoende georganiseerd voor jongeren en zal je je in Kreta nooit vervelen. Chersonissos is gelegen aan de noordkust van het eiland. Lees hier meer informatie over Chersonissos.

Malia

Op slechts 12 kilometer richting het oosten aan de noordkust van het eiland is de bestemming Malia te vinden. Ook Malia is een zeer levendige bestemming waar je goed kunt feesten. Deze bestemming is erg bekend onder Engelse toeristen, maar ook steeds meer Nederlanders vieren hun vakantie in Malia. Deze badplaats beschikt ook over een centrum met vele uitgaansgelegenheden. Er zijn circa 50 bars, 2 discotheken, meerdere discobars en genoeg restaurants! Overigens beschikt deze bestemming over een van de mooiste stranden van het hele eiland en verblijf je hier op een korte afstand van Chersonissos. Lees hier meer informatie over Malia op Kreta.

Rethymnon

Richting het westen aan de noordkust is de badplaats Rethymnon te vinden. Rethymnon is een grote badplaats welke tevens beschikt over een authentiek Grieks centrum. De combinatie van de toeristische voorzieningen en de authentieke kenmerken maken deze bestemming leuk om te bezoeken voor gezinnen en stelletjes. De badplaats beschikt over een echte Venetiaanse haven waar je dagelijks terecht kunt op een van de terrasjes. Verder beschikt de badplaats over een lang en breed zandstrand welke goed wordt onderhouden. Hieronder enkele bezienswaardigheden om te bezoeken tijdens een vakantie naar Rethymnon. Lees hier alle informatie over Rethymnon.

 • Bezoek het Venetiaanse fort Fortezza. Vanaf het fort geniet je van een schitterend uitzicht.
 • Breng een bezoek aan de Heilige Maria Kerk.
 • De Porto Guora is een grote poort van 2,6 meter breed.
 • De St. Franciscus kerk.
 • Het Heilige Barbara klooster.
 • Breng ook een bezoek aan het archeologisch museum van Rethymnon

Agios Nikolaos

In het noordoosten van het eiland is de bestemming Agios Nikolaos te vinden. Agios Nikolaos staat bekend als een levendige, maar voornamelijk gezellige badplaats. Het is geen feestbestemming, zoals Chersonissos of Malia, maar er is altijd wel wat te beleven. Agios Nikolaos telt 10.000 Griekse inwoners en het is gelegen aan het binnenmeer Voulismenimeer. Dit is een zoetwatermeer met een diepte van 67 meter.

Qua stranden zit je in Agios Nikolaos helemaal prima. Er zijn namelijk verschillende stranden te vinden. Direct in de stad is een strand te vinden genaamd Kitroplatio. Dit is echter een erg klein strand en zeker gedurende het hoogseizoen wil je hier niet in de drukte liggen. Er zijn daarnaast nog een aantal stranden die je kunt bezoeken. Dit zijn de stranden Ammos beach, Almyros beach of Ammoudi beach. Ook Havana beach is het bezoeken waard. Lees hier alle informatie over Agios Nikolaos.

In Agios Nikolaos kun je verschillende bezienswaardigheden bezoeken:

 • Bezoek een van de kerken de koepelkerk Agios Nikolaos of de hoofdkerk Agia Triada.
 • Het archeologisch museum
 • Het folkloristisch museum
 • Een excursie naar het Spinalonga eiland.
 • Een bezoek aan het kerkje Panagia i Kera.

Elounda

Richting het noorden van de badplaats Agios Nikolaos is de badplaats Elounda te vinden. Wie tijdens zijn vakantie alles goed verzorgd wil hebben en in luxe wil verblijven kan een vakantie boeken naar Elounda. Dit is namelijk de meest luxe badplaats van Kreta. De badplaats beschikt over een mooie haven en beschikt over verschillende stranden. De meeste stranden hiervan zijn echter privé stranden en behoren bij de resorts. Vanuit deze badplaats heb je een uitzicht op het Lepra-eiland, wat absoluut een bezoek waard is tijdens je vakantie. Vanuit de haven is het mogelijk om een bootreis te boeken om dit eiland te bezoeken. Tijdens de 16e eeuw is er op dit eiland een vestiging gebouwd door de Venetianen om de baai te kunnen beschermen. Een andere naam voor het Lepra-eiland is ook wel Spinalonga.

Agia Galini

Verder is het mogelijk om je vakantie aan de zuidkust van het eiland te boeken. Agia Galini is in het zuiden van Kreta gelegen. Het is een geschikte vakantiebestemming voor mensen die op zoek zijn naar een ontspannen en gezellige vakantie. Ook is het volgens veel mensen de mooiste plaats aan de zuidkust van het eiland. Vanaf de haven tot aan het centrum wandel je door vele smalle steegjes waar je her en der winkeltjes en terrasjes aantreft. Een tip is dan ook om het plaatsje rustig door te wandelen om te winkelen en hapje te eten en te drinken.

Agia Galini is geschikt als zonvakantie. Het strand Agia Galini beach is goed verzorgd en beschikt over alle toeristische voorzieningen. In de haven van Agia Galini is het gedurende de zomer ook mogelijk om een van de bootexcursies te nemen naar verschillende andere stranden in de omgeving.

Kokkini Chani

Kokkini Chani is een kleine en rustige badplaats aan de noordkust van Kreta. Ondanks dat het een kleine badplaats is, is er voor iedere toerist wel iets te vinden. Alles is goed geregeld, er is een heerlijk strand, er zijn vele winkels, restaurants en bars en Kokkini Chani heeft verschillende Kreta all inclusive resorts te bieden. Veel mensen die dus op zoek zijn naar een all inclusive Kreta vakantie kiezen een vakantie naar deze bestemming.

In deze badplaats zijn twee verschillende stranden te vinden. Dit zijn Vathianos Kampos Beach en Themis beach. Vathianos Kampos beach is het grootste en het mooiste strand. Aan dit strand is het ook mogelijk om watersporten te beoefenen. Themos Beach is een kleiner strand en is een van de Blue Flag beaches.

Stalis

Aan de noordkust is ook de badplaats Stalis te vinden. Er zijn veel jongeren die in Stalis verblijven. Dat komt doordat de badplaats precies tussen Malia en Chersonissos in ligt. Stalis is een geschikte optie voor toeristen die graag willen gaan stappen, maar niet de hele vakantie midden in de drukte willen verblijven. Met een taxi kun je gemakkelijk een van de naastgelegen badplaatsen bezoeken. Toch wordt Stalis ook erg veel bezocht door gezinnen en stelletjes. Het is namelijk een bestemming die zeer geschikt is om te kunnen wandelen in de natuurlijke omgeving. Op de achtergrond van de badplaats zijn mooie bergen te vinden.

Verder is het strand Stalis Beach de voornaamste reden voor veel toeristen om naar deze badplaats te komen. Dit grote zandstrand is goed verzorgd en heerlijk voor een zonvakantie. Aan het strand Stalis Beach zijn verschillende watersporten te boeken, waaronder banaanrijden, jetskiën, of parasailen. In de omgeving zijn nog meer stranden te vinden.

Voor het uitgaan hoef je overigens niet perse naar een van de naastgelegen badplaatsen. In Stalis zijn tientallen bars aanwezig, meerdere discobars en er is een discotheek. Aan heerlijke restaurants en leuke winkels kom je ook niks tekort. Er zijn tientallen restaurants en circa 100 winkels.

Platanes

Tot slot kun je tijdens je vakantie in de badplaats Platanes verblijven. Deze badplaats ligt aan de noordkust, beschikt over een lang zandstrand en heeft enkele uitgaansgelegenheden. Er zijn een aantal bars en tientallen winkels en restaurants. Platanes is een bestemming voor mensen die op zoek zijn naar een rustige vakantie.

De mooiste stranden op Kreta

Alle hierboven genoemde badplaatsen beschikken over hun eigen strand(en). Hoewel deze stranden goed worden onderhouden en je er alles tegenkomt wat je nodig hebt zijn het niet de mooiste stranden van het hele eiland. Op Kreta zijn namelijk nog veel meer stranden te vinden. Een aanrader is om in gezelschap een scooter of een auto te huren en deze stranden op te zoeken. Hieronder benoemen we enkele van de mooiste stranden van het eiland.

 1. Naar onze mening het mooiste strand van het eiland is Balos Beach. Balos Beach is in het meest noordwestelijke puntje van het eiland gelegen. Balos Beach is een strand dat nog een klein schiereiland aan Kreta verbind. Dit geeft een schitterend plaatje en je kijkt neer op het mooie water. Het strand is midden in de natuur gelegen.
 2. In het noordoosten van het eiland is het strand Vai Beach te vinden. Aan dit strand is een mooi palmenbos te vinden wat is benoemd tot beschermd natuurgebied.
 3. Aan de zuidkust van het eiland is het schitterende Matala Beach te vinden. Dit strand is gemakkelijk te bereiken vanaf Agia Galini. Dit schitterende strand is omgeven door zandrotsen en je kunt er nog de grotten bekijken.
 4. Tot slot moet je ook absoluut een bezoek brengen aan Elafonisi indien je de kans krijgt. Dit strand is aan de westkant van het eiland gelegen en staat zelfs in de top 5 vijf van de beste stranden in Europa. Het is een schitterend wit zandstrand en op de locatie waar het water overgaat in het zand is het ook roze van kleur. Dit komt door de korrels die afkomstig zijn van het koraal.
Stranden Kreta

Bezienswaardigheden

Per bestemming op Kreta hebben we hierboven al de belangrijkste bezienswaardigheden benoemd. Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Hieronder benoemen we de belangrijkste.

 • De opgravingen van Knossos. Deze archeologische opgravingen zijn een van de hoogtepunten van een vakantie aan Kreta. Deze bijzondere opgravingen zijn ontdekt in de 19e eeuw. Het paleis van Knossos behoort tot een van de grootste Minoische paleizen.
 • Ook leuk om te bezoeken zijn de grotten bij het Matala strand. Deze grotten waren ooit de woningen van de hippies tijdens de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw.
 • In het noordwesten van het eiland is de stad Chania te vinden. Deze stad beschikt nog over echte historische bezienswaardigheden. Dat is duidelijk te herkennen wanneer je in de oude binnenstad door de smalle steegjes heen wandelt. Enkele bezienswaardigheden zijn de moskee van de Janitsaren, het Schiavo Bastion of  de Etz Hayyim Synagoge. Ook het War Museum of Chania is een aanrader om te bezoeken. Dit museum vertelt meer over de oorlogen waar Griekenland aan heeft deelgenomen.

Excursies Kreta

Op het eiland kom je voldoende mogelijkheden tegen voor leuke excursies die je kunt ondernemen. Hieronder hebben we een lijstje voor je van de meest populaire excursies.

 • Samaría kloof. Aan de noordwest kant van het eiland is de Samaría kloof te vinden. Het is mogelijk om een wandelexcursie te boeken waarbij je door deze gigantische kloof heen wandelt. Je legt een afstand af van in totaal 15 km en doet er circa 5 uur over. De excursie door de Samaría kloof is een van de meest bekende.
 • Ten noorden van Kreta is het adembenemende eiland Santorini te vinden. Tijdens een excursie met een boottocht wordt je naar dit eiland gebracht waar de mooiste plekken van het eiland worden getoond. Het eiland is een van de meest gefotografeerde eilanden van heel Griekenland.
 • Nog een echte aanrader is om mee te gaan op een boottocht. Tijdens je vakantie is er voldoende keuze. Er zijn boottochten voor feestende jongeren, je kunt mee op een relax tocht met een Catamaran of voor gezinnen met kinderen is het leuk om mee te gaan op de piratentocht.
 • Een eilandtour. Met een eilandtour wordt je naar de hoogtepunten van het eiland gebracht, zoals de authentieke plaatsen van het eiland en de mooiste bezienswaardigheden.

Vervoer op Kreta

Met een oppervlakte van 8.300 km2 ben je niet zomaar van de ene kant aan de andere kant van het eiland. Om je te verplaatsen naar de verschillende stranden, bezienswaardigheden en andere badplaatsen zal je gebruik moeten maken van gemotoriseerde vervoersmiddelen. Dit kan op Kreta door zelf een auto, een scooter of een quad te huren. De voorkeur van de meeste toeristen gaat uit naar het huren van een auto. De infrastructuur op het eiland is goed. Ook is het erg leuk om een scooter te huren om het eiland te verkennen. Met de frisse wind langs de oren tour je van de ene naar de andere bestemming.

Wat betreft het openbaar vervoer zijn er alleen buslijnen. Een trein, metro of tram kent het eiland niet. Ook de taxi is op zich prima te betalen, maar wanneer je grote afstanden wilt afleggen dan kunnen de kosten aardig oplopen.

's nachts op Kreta

Kreta kaart

Bovenstaand hebben we een hele lijst aan verschillende mogelijkheden met activiteiten tijdens je vakantie. Om tijdens je vakantie zoveel mogelijk activiteiten te ondernemen is het belangrijk om alles goed te plannen. Maak een lijstje met alle zaken die je wilt bekijken en wilt ondernemen. Hieronder hebben we daarom een kaart Kreta om je daarbij te helpen. De Kreta kaart kan ook op de bestemming zelf worden gebruikt.