• Menu
  • Menu
Samos header

Samos

Samos behoort tot een van de grootste eilanden in de Egeïsche Zee in Griekenland. Het eiland ligt vlakbij de kust van Turkije en kenmerkt zich met een groen karakter. De schitterende groene natuur, de mooie stranden en de pittoreske dorpjes en de archeologische bezienswaardigheden maken dit eiland een geschikte toeristenbestemming. Ook is het eiland bekend vanwege Pythagoras die er 2500 jaar geleden is geboren. Pythagoras was een wijsgeer, wiskundige en politiek en religieuze hervormer. Ga jij op vakantie naar Samos of zit je eraan te denken? Op deze pagina kom je alles over het eiland te weten.

Dit is waar je jouw vakantie naar Samos boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Ontdek de vakanties van Kras

Reizen, autovakanties, zonvakanties en meer boek je bij KRAS

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van D-Reizen

Persoonlijke service en georganiseerde vakanties bij D-Reizen

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Vakanties Corendon

Laagste-prijsgarantie en onbezorgd weg met Corendon

Algemene informatie over Samos Griekenland

Samos is een groot eiland met een oppervlakte van maar liefst 477 km2 en in totaal wonen er circa 33.000 mensen op het eiland. Naast de mooie natuur die je op het eiland tegenkomt beschikt Samos Griekenland ook over verschillende bergen. In het westen ligt de hoogste berg, de Kerketefsberg met een hoogte van 1437 meter. Centraal op het eiland ligt de Ampelosberg met een hoogte van 1150 meter. De hoofdstad van het eiland is de stad Vathy dat in het noordoosten van het eiland is gelegen. De stad Vathy ligt in een schitterende groene baai op het eiland. Vathy is tevens de havenstad van het eiland en is een gezellige stad om te verblijven of om te bezoeken. Deze stad wordt ook wel aangeduid als Samos-Stad.

Samos beschikt over een eigen vliegveld. Dit vliegveld is te vinden in het zuidoosten van het eiland. Tijdens een vakantie naar Samos Griekenland zal je hier dus naartoe vliegen, tenzij je per boot aankomt. Vanaf verschillende omliggende eilanden gaan er boten naar Griekenland Samos. Hieronder is er meer informatie te lezen over de bestemmingen, de bezienswaardigheden, de stranden en geven we nog meer tips voor een vakantie naar Samos.

De bestemmingen

Samos is een groot eiland en met de jaren is deze bestemming steeds populairder geworden voor toeristen. Hieronder geven we daarom verschillende tips over de leukste bestemmingen om te bezoeken. Per bestemming lees je de belangrijkste informatie die je helpt bij het kiezen van de juiste bestemming.

Vathy / Samos-Stad

Samos-Stad is in het noordoosten van het eiland gelegen in een schitterende baai. Op de achtergrond zijn vele mooie heuvels te vinden. Door het uitbreiden van de stad staan de huizen dan ook al tegen de heuvels opgebouwd. Er is een pittoreske straat die de haven met de traditionele wijken verbindt. Langs de kust loopt een lange kustweg waar je ook de meeste hotels, appartementen en winkels tegen zult komen. Indien je in deze stad wilt verblijven tijdens je vakantie dan wordt het aangeraden om in deze omgeving te verblijven.

In de stad zijn veel musea, kerken en andere bezienswaardigheden te bezichtigen. Een leuk kerkje om te bezoeken is het Profitis Ilias kerkje. Dit is een klein kerkje dat op een heuvel is te vinden waarvoor je 300 treden moet beklimmen. Dit doe je niet alleen om het kerkje te bekijken, maar eenmaal boven kun je genieten van een mooi uitzicht over de stad en de eilanden voor de kust. Verder wordt er aangeraden om een bezoek te brengen aan het archeologisch museum in de stad. In dit museum kom je interessante keramieken, beeldhouwwerken en museumstukken tegen. Andere aan te raden musea zijn het wijnmuseum of het museum voor Byzantijnse kunst.

Verder beschikt de stad over meerdere grote stranden. De stranden die je kunt bezoeken zijn Gangou en Mourtia. Tot slot is er in de stad zelf een groot plein. Dit is het hoofdplein en heeft de naam Platia Pythagoras. Echter zijn er hier niet heel veel restaurants en cafés te vinden. In het midden van het plein staat een groot standbeeld voor de vrijheidsstrijders uit 1821.

Vakantie naar Samos Griekenland

Pythagorion

In het zuidoosten van het eiland ligt op enkele kilometers van het vliegveld de grootste badplaats van het eiland: Pythagorion. De naam van deze plaats is afkomstig van de naam van de filosoof Pythagoras. In de haven van Pythagorion is dan ook een gigantisch standbeeld te vinden om Pythagoras te herdenken. Pythagorion zelf is een klein dorpje met slechts circa 1500 inwoners. De plaats beschikt over een gezellige haven en boulevard waar het altijd erg levendig is. Ook is er een jachthaven.

In de plaats is ook voldoende te bezichtigen. Zo kun je een bezoek brengen aan het klooster Spyliani dat boven op een heuvel staat gebouwd. Hier kom je ook de burcht Lykourgos Logothetis tegen. Het klooster mag je tijdens je vakantie echter niet missen. Dit is een van de eerste gebedsplaatsen van het eiland.

Voor veel toeristen is de haven de place to be op deze vakantiebestemming. De haven van Pythagorion is namelijk de eerste haven in de Middellandse zee die kunstmatig is aangelegd. Vanaf hier zijn allerlei verschillende excursies te boeken. Zo kun je een dagexcursie boeken waarmee je een bezoek brengt aan Turkije of een van de andere Griekse eilanden bezoekt. Ook vertrekken vanaf hier de veerboten naar andere eilanden. Direct aan de haven is de boulevard te vinden waar je voldoende keuze aan heerlijke restaurants voor een aangename prijs tegenkomt.

Wil je het strand opzoeken? Dan ga je naar het strand van Potokaki wat op een kleine afstand van het centrum is te vinden. Dit is een lang en goed georganiseerd strand. Het strand strekt zich helemaal uit tot aan het Heraion. Dit is de tempel van Hera dat ver buiten het centrum is te vinden. Leuk is dus om een romantische strandwandeling te maken naar deze tempel. Nog een ander kleiner strand om te bezoeken is Remataki beach.

Karlovasi

Na Vathy, oftewel Samos-Stad is Karlovasi de grootste stad van het eiland. Deze stad is aan de andere kant van het eiland aan de noordwest kust te vinden. Hoewel het een flinke rit lijkt vanaf het vliegveld naar Karlovasi duurt het slechts ongeveer een uur. De wegen zijn erg goed en voor je het weet ben je in de badplaats. De stad Karlovasi is tevens het commerciële centrum van Samos. Tevens kent het een erg goed uitgaansleven. Dat komt voornamelijk door de universiteit die in deze stad is te vinden. In deze stad zijn veel studenten van de Universiteit van Aegean. Er zijn dan ook een aantal clubs en meerdere bars waar je een avond heerlijk los kunt gaan.

Direct aan de haven is een zandstrand te vinden dat goed is georganiseerd. Toch zijn er in de omgeving nog veel mooiere stranden te vinden die je kunt bezoeken. Een van deze stranden is het strand Potami beach. Dit strand ligt op enkele kilometers, maar het strand is schitterend gelegen met veel groene begroeiing op de achtergrond. Andere stranden in de omgeving om te bezoeken zijn het strand Megalo Seitani of Mikro Seitani.

Kokkari

Kokkari is een badplaats gelegen aan de noordkust van het eiland. Deze badplaats kenmerkt zich als een rustgevende zonvakantie voor toeristen. Het is namelijk het meest pittoreske plaatsje van het hele eiland. De bestemming is goed te bereiken en in totaal wonen er circa 1000 Grieken. Samos Kokkari kenmerkt zich met vele smalle gezellige straatjes waar je restaurants, winkeltjes en bars tegenkomt. Ook is er een erg gezellige boulevard aan de zee waar je voldoende voor toeristen tegenkomt. De plaats is omgeven door schitterende natuur en veel groen. Zeker voor wandelaars is deze bestemming erg populair, want je kunt er mooie wandelingen maken in de omgeving. Veel bezienswaardigheden zijn er niet, maar een bezoek aan de kerk Agios Nikolaos is wel aan te raden. Deze schitterende kerk steekt boven alle andere gebouwen uit.

Votsalakia

De badplaats Votsalakia op Samos is te vinden in het zuidwesten van het eiland. Deze bestemming is een ideale vakantie voor toeristen die op zoek zijn naar een rustige vakantie. In deze badplaats wonen slechts enkele honderden inwoners en gedurende de zomermaanden is het er een stuk drukker met de komst van de toeristen. Op een korte afstand van deze badplaats is het bergdorp Marathokampos te vinden. In de omgeving van dit dorp is een schitterende natuur die erg geschikt is voor wandelaars. Voor de ervaren wandelaars is het een aanrader om een wandeling te maken naar de top van de berg Kerkis dat op een hoogte van 1433 meter ligt. Niet alleen wandelaars maar ook fietses zullen zich uiterst goed vermaken in deze omgeving.

Votsalakia is ook een geschikte bestemming voor een strandvakantie. Er zijn verschillende stranden die je hier kunt bezoeken. Zo zijn er twee mooie kiezelstranden genaamd Limnionas en Velanidia en is er een mooi zandstrand Psili Ammos. Het laatstgenoemde strand is het meest geschikt voor kinderen.

Bezienswaardigheden van Samos

Waar je ook verblijft op Samos, er zijn een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Hieronder hebben we een klein overzicht met de belangrijkste plekken om te bezoeken.

  1. Breng absoluut een bezoek aan de hoofdstad Vathy. Het archeologisch museum is een bijzondere plek en de stad heeft nog veel meer bezienswaardigheden te bieden.
  2. Ook moet je absoluut een bezoek brengen aan de badplaats Pythagorion met het standbeeld van Pythagoras. Het eiland is voornamelijk erg bekend vanwege Pythagoras.
  3. Wandel naar het hoogste punt van het eiland op de berg Kerkis op een hoogte van maar liefst 1433 meter. Deze berg is oorspronkelijk een vulkaan dat het centrum van het eiland vormt.
  4. Ook uniek op het eiland is het klooster en de kerk die in een grot staan gebouwd. Dit wordt Moni Spilianis genoemd.
  5. Een bijzonder dal waar nachtegalen zitten is Platanakia.

De stranden van Samos

Alle badplaatsen en bestemmingen die we hierboven hebben besproken beschikken over eigen stranden. Er zijn nog een aantal stranden op Samos te vinden die minder bekend zijn maar zeker niet minder mooi. Een mooi strand met rustig water is het Kervelisstrand. Je geniet hier op een heerlijk strand aan het azuurblauwe water waar je profiteert van de schaduw van de bomen. Het strand is goed bereikbaar vanaf de hoofdstad.

Een ander strand dat ook goed bereikbaar is vanaf de hoofdstad Vathy op Samos is het Mourtiastrand. Dit strand is namelijk omgeven door schitterende natuur. Een echte aanrader voor families en een van de fijnste zandstranden van het eiland is Psili Ammos. Het strand loopt geleidelijk aan af in zee en is daarom erg geschikt voor kinderen. Psili Ammos behoort absoluut tot een van de mooiste stranden van het hele eiland. Een ander strand dat tot de beste stranden van het eiland behoort is Poseidonia. Dit strand heeft de naam te danken aan de overblijfselen van een tempel die gewijd is aan de god Poseidon.

Ben je op zoek naar een strand waar je ook kunt windsurfen? Dan is het strand Tsabou een aanrader. Aan dit strand is altijd een redelijke wind wat het geschikt maakt voor windsurfers. Tsabou ligt dichtbij de badplaats Kokkari. Stranden die juist minder druk zijn, zijn Megalo Seitano en Mikro.

Stranden op Samos