• Menu
  • Menu
Samos header

Samos

Samos: een van de grootste eilanden in de Egeïsche Zee in Griekenland, schitterende groene natuur, mooie stranden, pittoreske dorpjes en archeologische bezienswaardigheden. Dit samen maakt het eiland een prachtige vakantiebestemming!

Dit is waar je jouw vakantie naar Samos boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Vakanties Corendon

Laagste-prijsgarantie en onbezorgd weg met Corendon

Ook is Samos bekend vanwege Pythagoras, die er 2500 jaar geleden is geboren. Pythagoras was een wijsgeer, wiskundige en politiek en religieuze hervormer. Ga jij op vakantie naar Samos? Wij geven je alles wat je moet weten.

Wat te doen op Samos?

Samos is een groot eiland met een oppervlakte van 477 km2. In totaal wonen er circa 33.000 mensen. Het eiland beschikt over een aantal bergen. In het westen ligt de hoogste berg, de Kerketefsberg met een hoogte van 1437 meter. Centraal op het eiland ligt de Ampelosberg met een hoogte van 1150 meter.

Er is een eigen vliegveld op Samos, gelegen in het zuidoosten van het eiland. Vanaf verschillende omliggende eilanden gaan er boten naar Griekenland Samos.

Hieronder meer over de bestemmingen, bezienswaardigheden, stranden en nog veel meer tips voor een vakantie naar Samos.

De mooiste bestemmingen op Samos!

Met de jaren zijn verschillende bestemming op Samos steeds populairder geworden. Hieronder per bestemming alle tips, informatie, foto’s en meer!

Vathy / Samos-Stad

De hoofdstad van Samos is de stad Vathy, gelegen in het noordoosten. De gezellige en mooie stad Vathy ligt in een schitterende groene baai en is tevens de havenstad van het eiland. Deze stad wordt ook wel aangeduid als Samos-Stad.

Vathy op Samos
Vathy

Wat de stad o.a. zo mooi maakt zijn de vele prachtige heuvels op de achtergrond van de stad. Veel huizen staan dan ook de heuvels opgebouwd. Er is een pittoreske straat die de haven met de traditionele wijken verbindt. Langs de kust loopt een lange weg waar je de meeste hotels, appartementen en winkels vindt. Verblijf je tijdens je vakantie in Vathy? Dan wordt deze omgeving aangeraden om te verblijven.

Uiteten Vathy / Samos-Stad
Restaurant in Vathy / Samos-Stad

In de stad zijn veel musea, kerken en andere bezienswaardigheden. Profitis Ilias kerkje is leuk om te bezoeken. Dit is een klein kerkje boven op een heuvel gebouwd, waarvoor je 300 treden omhoog klimt. Naast het kerkje zelf geniet je eenmaal boven een mooi uitzicht over de stad en de eilanden voor de kust.

Verder wordt het archeologisch museum aangeraden. In dit museum kom je interessante keramieken, beeldhouwwerken en museumstukken tegen. Andere aan te raden musea zijn het wijnmuseum of het museum voor Byzantijnse kunst.

Ook beschikt de stad over meerdere grote stranden, waarvan Gangou en Mourtia de bekendste zijn. In de stad zelf is een groot plein. Dit is het hoofdplein en heeft de naam Platia Pythagoras. In het midden van het plein staat een groot standbeeld voor de vrijheidsstrijders uit 1821.

Pythagorion

In het zuidoosten van Samos, op enkele kilometers van het vliegveld, ligt de grootste badplaats van het eiland: Pythagorion. De naam is afkomstig van de naam van de filosoof Pythagoras. In de haven van Pythagorion is een gigantisch standbeeld van Pythagoras.

Pythagorion zelf is een klein dorpje met slechts circa 1500 inwoners. De plaats beschikt over een gezellige haven en boulevard waar het altijd erg levendig is.

Haven Pythagorion op Samos
Haven van Pythagorion

Er is voldoende te bezichtigen in Pythagorion. Bezoek het klooster Spyliani, dat boven op een heuvel staat, en waar je ook de burcht Lykourgos Logothetis tegenkomt. Dit klooster mag je tijdens je vakantie niet missen. Het is een van de eerste gebedsplaatsen van Samos.

Voor veel toeristen is de haven de place to be. Direct aan de haven is een gezellige boulevard met een grote keuze aan heerlijke restaurants. Je eet hier overigens voor een aangename prijs. De haven van Pythagorion is de eerste haven in de Middellandse zee. Vanaf hier zijn allerlei verschillende excursies te boeken. Zo kun je een dagexcursie maken naar Turkije of met de veerboot naar een van de andere Griekse eilanden.

Pythagorion Samos Griekenland
Pythagorion

Een dagje relaxen aan het strand? Ga dan naar het strand van Potokaki op een kleine afstand van het centrum. Potokaki is een lang en goed georganiseerd strand. Het loopt helemaal door tot aan Heraion. Dit is de tempel van Hera dat ver buiten het centrum ligt. Een romantische strandwandeling naar deze tempel is ook leuk. Een ander kleiner strand is Remataki beach.

Karlovasi

Na Vathy is Karlovasi de grootste stad van het eiland. Deze stad ligt aan de andere kant van Samos, aan de noordwest kust. Vanaf het vliegveld naar Karlovasi duurt het circa een uur. De wegen zijn erg goed.

De stad Karlovasi is tevens het commerciële centrum van Samos. Het kent ook een erg goed uitgaansleven. Dat komt voornamelijk door de universiteit in de stad. In deze stad zijn veel studenten van de Universiteit van Aegean. Er zijn een aantal clubs en meerdere bars om ‘s avonds op stap te gaan.

Karlovasi op Samos
Karlovasi

Direct aan de haven vind je een goed georganiseerd zandstrand. In de omgeving zijn nog veel meer mooie stranden. Een van deze stranden is het strand Potami beach. Dit strand ligt op enkele kilometers, maar is schitterend gelegen met veel groene begroeiing op de achtergrond. Andere prachtige stranden in de omgeving zijn Megalo Seitani of Mikro Seitani.

Patomi Beach op Samos
Patomi Beach

Kokkari

Kokkari is een badplaats gelegen aan de noordkust van Samos. Deze badplaats kenmerkt zich als een rustgevende zonvakantie voor toeristen. Het is namelijk het meest pittoreske plaatsje van het hele eiland.

Kokkari Samos
Kustlijn langs Kokkari

De bestemming is goed bereikbaar en in totaal wonen er circa 1000 Grieken. Kokkari kenmerkt zich met vele smalle, gezellige straatjes vol restaurants, winkeltjes en bars. Ook is er een erg gezellige boulevard langs het water.

Terrasje met zicht op Kokkari
Terrasje met uitzicht in Kokkari

Kokkari is omgeven door schitterende natuur met veel groen. Zeker voor wandelaars is de bestemming erg populair. De omgeving is zeer geschikt om lekker te wandelen.

Veel bezienswaardigheden zijn er niet, maar een bezoek aan de kerk Agios Nikolaos is wel aan te raden. Deze schitterende kerk steekt boven alle andere gebouwen uit.

Kokkari op Samos
Kokkari

Votsalakia

De badplaats Votsalakia ligt in het zuidwesten op Samos. Votsalakia is een dé bestemming voor een rustige vakantie. In deze badplaats wonen slechts enkele honderden inwoners. Vanwege het toerisme is het er gedurende de zomermaanden een stuk drukker.

Votsalakia Samos Griekenland
Votsalakia

Op een korte afstand van deze badplaats ligt het bergdorp Marathokampos. In de omgeving vind je schitterende natuur en dus erg geschikt voor wandelaars. Voor de ervaren wandelaars wordt aangeraden om een wandeling te maken naar de top van de berg Kerkis, op een hoogte van 1433 meter. Ook voor fietses is het een prachtige omgeving.

Kerkis berg op Samos
De berg Kerkis

Votsalakia is ook geschikt als bestemming voor een strandvakantie. Er zijn namelijk verschillende stranden. Zo zijn er twee bekende kiezelstranden genaamd Limnionas en Velanidia en is er een mooi zandstrand Psili Ammos. Het laatstgenoemde strand is het meest geschikt voor kinderen.

Het strand Votsalakia Beach op Samos
Votsalakia Beach

Ontdek de prachtige bezienswaardigheden op Samos

Waar je ook verblijft op Samos, er zijn een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Hieronder een klein overzicht met de belangrijkste plekken.

  1. Breng absoluut een bezoek aan de hoofdstad Vathy. Het archeologisch museum een van de vele bezienswaardigheden van de stad.
  2. Bezoek ook de badplaats Pythagorion met het standbeeld van Pythagoras. Het eiland is voornamelijk erg bekend vanwege Pythagoras.
  3. Wandel naar het hoogste punt van het eiland op de berg Kerkis, op een hoogte van maar liefst 1433 meter. Oorspronkelijk is deze berg een vulkaan dat het centrum van het eiland vormt.
  4. Ook uniek op het eiland is het klooster en de kerk die in een grot: Moni Spilianis.
  5. Een bijzonder dal met nachtegalen is Platanakia.
Pythagoras standbeeld in Pythagorion op Samos
Pythagoras standbeeld in Pythagorion

De stranden van Samos

Er zijn nog een aantal stranden op Samos die minder bekend zijn maar zeker niet minder mooi. Een mooi en rustig strand is het Kervelisstrand. Geniet hier aan het azuurblauwe water met de schaduwplekken van de bomen. Het strand is goed bereikbaar vanaf de hoofdstad.

Een ander strand dat ook goed bereikbaar is vanaf Vathy is het Mourtiastrand. Dit strand is omgeven door schitterende natuur.

Een echte aanrader voor families en een van de fijnste zandstranden van het eiland is Psili Ammos. Dit strand loopt geleidelijk aan af in zee en is daarom erg geschikt voor kinderen. Psili Ammos behoort absoluut tot een van de mooiste stranden van het hele eiland.

Een ander strand dat tot het rijtje van de beste stranden van Samos behoort is Poseidonia. Dit strand heeft de naam te danken aan de overblijfselen van een tempel die gewijd is aan de god Poseidon.

Op zoek naar een strand waar je ook kunt windsurfen? Ga dan naar het strand Tsabou. Vanwege de wind is dit strand windsurfers. Tsabou ligt dichtbij de badplaats Kokkari. Een aantal rustige stranden op Samos zijn Megalo Seitano en Mikro.