• Menu
  • Menu
Zakynthos header

Zakynthos bezienswaardigheden

Zakynthos is het zuidelijke en derde grootste eiland dat behoort tot de eilandengroep van de Ionische Eilanden. Het eiland heeft iets meer dan 35.000 inwoners en ligt op 300 kilometer ten westen van Athene. Dit is een plek van contrasten: met de prachtigste stranden, rotsachtige kustlijnen, typisch Mediterraanse klimaat, natuurgebieden, maar tegelijkertijd feesten, heerlijk eten en de beste dj-sets. En dan zijn er ook nog schitterende bezienswaardigheden op Zakynthos.

Dit is waar je jouw vakantie naar Zakynthos boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Vakanties GOGO

Feesten, zonnen en de leukste activiteiten doe je bij GOGO

Vakanties Corendon

Laagste-prijsgarantie en onbezorgd weg met Corendon

Overzicht van de 9 bezienswaardigheden Zakynthos

In de afgelopen jaren heeft het eiland een geleidelijke ontwikkeling doorgemaakt om toeristen moderne infrastructuren te kunnen aanbieden, terwijl het traditionele karakter van het eiland bewaard is gebleven. Zakynthos is gastvrij, modern, maar heeft tegelijkertijd een rijke geschiedenis die zeer voelbaar is—en je snel verliefd zullen doen worden op deze plek. Wie uit wilt gaan bezoekt onze pagina over het uitgaan Zakynthos voor de beste locaties.

1. De hoofdstad Zakynthos Stad

Het mooie Zante: Zakynthos stad

Aan de oostkust van het eiland, uitgestrekt over langs de baai, ligt de hoofdstad van het eiland: Zakynthos Stad, ook wel Zante genoemd. Veel van zijn neoklassieke gebouwen werden met de aardbeving in 1953 vernietigd, maar ondanks dat er een deel van de oude geschiedenis vernietigd is gegaan, zijn de straten en pleinen van Zakynthos Stad, gevuld met eettentjes, cafés, boetieks en andere leuke winkels, nog steeds een genot om doorheen te wandelen. De belangrijkste kerk van de stad, Agios Dionysios, die relikwieën en het lichaam van de patroonheilige van de stad huisvest, dateert uit 1708 en werd in 1954 gereconstrueerd. Voor spectaculaire uitzichten over de stad en de haven, moet je naar het nabijgelegen dorpje Bohali. Daar vind je ook een half-verwoest kasteel te midden van een park met olijfbomen. De hoofdpoort van het kasteel is gelukkig nog intact gebleven, maar al met al is het een bezoek waard om wat meer te kunnen begrijpen van de geschiedenis van het eiland.

2. De villa van Alexander Roma

Dit imposante herenhuis is een van de weinige oude gebouwen die de aardbeving van 1953 overleefd heeft en van groot belang voor de historie van het eiland. Het werd in 1660 gebouwd door de viceconsul van Engeland in Zakynthos. Tijdens de periode van de Engelse bescherming van het eiland, werd het gebruikt als de residentie van de Britse gouverneur. Nadat de Britten het eiland hadden verlaten, werd het in 1880 gekocht door Alexander Roma, toen leider van Griekenland. Vanaf die tijd en tot aan de Tweede Wereldoorlog werd het de zetel van een van de twee belangrijkste politieke partijen van het eiland. Het herenhuis getuigt van zowel de culturele als de politieke geschiedenis. De Romafamilie besloot het na het overlijden van Alexander Roma te renoveren en daarna in 2007 voor publiek toegankelijk te maken. Binnenin kun je antieke meubels, schilderijen en boeken zien, die je een idee geven van hoe het leven in het herenhuis gegaan is.

3. Byzantijns Museum

Bezienswaardigheid Byzantijns museum

Op het centrale plein van Zakynthos Stad, toont dit speciale museum diverse religieuze iconen, fresco’s en sculpturen daterend uit de 12de eeuw van de kerken en kloosters van het eiland die met de aardbeving gesneuveld zijn. Er is ook een schaalmodel van de stad rond 1950, dat je een idee geeft van hoe het eruit zag voor dat die aardbeving grote delen vernietigde.

4. Met de boot naar een “privé” eilandje

Vanuit Zakynthos Stad kun je een aantal bezienswaardigheden over het eiland verkennen, maar ook gemakkelijk naar een van de onbewoonde eilandjes in de buurt. Cameo Island is een klein eiland, vlakbij Zakynthos, met heerlijk geurende pijnbomen, een strandbar en top-dj’s. Meer aan op het eilandje op de loopbrug, of luier wat op het strand. Vanaf Laganas kun je hier voor nog geen tientje komen. Je eerste drankje zit bij die prijs inbegrepen.

5. De Blauwe Grotten van Skinari

Bezienswaardigheid: Blauwe grotten van Skinari

Op de noordelijke punt van het eiland, bij Skinari, vind je de meest spectaculaire grotten van het eiland: de zogenaamde Blauwe Grotten (of Blue Caves). In de grotten reflecteert de heldere blauwe zee de kleur van de lucht, die wordt weerspiegeld via de wanden van de grotten, wat zorgt voor een haast onwerkelijk of magisch licht: azuurblauw, bijna als saffier. Je kunt de Blauwe Grotten bijvoorbeeld bezoeken in een kleine boot met glasbodem, die vertrekt vanaf Agios Nikolaos (aan de noordoostkust, op 32 kilometer van Zakynthos Stad).

6. Keri en haar ruige kustlijn

Bezienswaardigheden Zakynthos dorpje Keri

Aan de zuidwestkust, op 14 kilometer van de stad Zakynthos, dichtbij het dorp Keri, vind je een ruiger stuk kust. Met een aantal grotten in de kalkstenen rotswanden, is dit een interessante locatie voor tochtjes met een boot. Er zijn een aantal georganiseerde excursies waarmee je in de grotten kunt komen, maar ze zijn ook vrij toegankelijk met een eigen boot. Tevens kun je hier perfect zwemmen, snorkelen of duiken om het mooie onderwaterleven te ontdekken. Net als bij de Blauwe Grotten van Skinari, heb je hier (wel iets minder dramatisch) extreem blauw water en prachtige weerkaatsingen van het licht. Al met al dus een bijzondere ervaring. Heb je geen zin om de grotten in te gaan, dan is het uitzicht vanaf de Vuurtoren van Keri een goeie bezienswaardigheid.  Je kunt je auto direct naast de kliffen parkeren en op de rotsen lopen voor een prachtig uitzicht over de onwaarschijnlijke blauwe zee en wie weet spot je een van de Onechte karetschildpadden in het water. Voor een bijzondere zonsondergang zijn de kliffen van Keri een aanrader.

7. Navagio Beach en het bekende scheepswrak

Een van de mooiste stranden Europa: Navagio beach

Navagio betekent “scheepswrak” in het Grieks. Dit strand is wellicht een van de meest iconische stranden van Griekenland en siert menig reisadvertentie. In de zogenaamde Smuggler’s Cove aan de westkust van Zakynthos vind je een roestig scheepswrak op een strand bestaande uit fijne witte kiezels en omringd door rotsen. Smuggler’s Cove dankt zijn naam aan het feit dat het gebruikt werd als locatie om smokkelwaar te overhandigen aan lokale verkopers (sigaretten en dergelijke), maar dit schip vol smokkelwaar is in 1980 vast komen te zitten. Het strand is alleen toegankelijk vanuit de zee: met een boottaxi vanuit de haven van Agios Nikolaos (aan de noordoostkust, op 32 kilometer van Zakynthos Stad) of bezoek het als onderdeel van een boottocht rond het eiland (te boeken via een van de tours in de haven van Zakynthos Stad). In het hoogseizoen is het strand enorm populair, maar wat rustiger na het middaguur als de meeste dagjesmensen die vanaf andere eilanden komen langsvaren weer weg zijn.

8. Zakynthos National Marine Park

Aan de zuidoostkust, 8 kilometer ten zuiden van de stad Zakynthos, bevindt zich de brede Baai van Laganas. Deze baai heeft een aantal prachtige zandstranden en is sinds de jaren ’80 hét resort van Zakynthos (vol met clubs en dus de mooiste stranden). Maar, voor het eiland is het tegelijkertijd een regio om trots op te zijn, omdat het een van de weinige plekken is waar de met uitsterven bedreigde Onechte karetschildpad voorkomt. Ecotoerisme is hier daarom ook in opbloei. Deze schuwe zeeschildpad legt in de zomer zijn eieren in het zand, en er leven naar schatting nog maar 1500 schildpadden rondom de Ionische Eilanden. In 1999 werd het National Marine Park van Zakynthos opgericht om de dieren in de Baai van Laganas te beschermen en om de toegang tot bepaalde delen van het strand tijdens het broedseizoen te beperken. Buiten het broedseizoen om is dit natuurgebied een heel bijzondere locatie voor boottochtjes of om met een zeekajak doorheen te varen.

9. Askos Stone Park

Askos Stone park Zakynthos

Voor gezinnen met kleinere kinderen is het Askos Stone Park een van de leukere bezienswaardigheden op Zakynthos. Het ligt dicht bij het dorp Volimes, in het noorden van het eiland. Het is een uit de hand gelopen project van bewoner, inmiddels uitgegroeid tot een echte dierentuin met diverse herten, wasberen, pauwen en schildpadden, evenals een pony, een ezel, geiten en kippen. Er zijn begeleiders in het park die vol enthousiasme kunnen uitleggen waar de dieren vandaan komen of wat ze bijvoorbeeld eten.