• Menu
  • Menu
Cycladen Eilanden header

Cycladen

De Cycladen zijn een reeks eilanden in Griekenland in de Egeïsche Zee. In totaal bestaat deze uit maar liefst 56 eilanden. Diverse van deze eilanden zijn ontzettend populair bij mensen als vakantiebestemming. Het typerende van de eilanden van de Cycladen zijn dat deze het echte oorspronkelijke Griekse karakter uitstralen met de witte huisjes met blauwe deuren en de vele smalle steegjes. Toeristen die het leuk vinden om tijdens hun vakantie te gaan eilandhoppen zitten op de Cycladen op de juiste plek! Uiteraard zijn de verschillende eiland ook afzonderlijk te bezoeken tijdens een vakantie.

Dit is waar je jouw vakantie naar Cycladen boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Algemene informatie over de Cycladen

De hoofdstad van de Cycladen is Ermoupoli die op het eiland Syros is te vinden. Van alle 56 eilanden die er zijn, zijn er slechts 30 bewoond en zijn er diverse eilanden die het meest populair zijn voor een vakantie. Hoewel alle eilanden het authentieke Griekse karakter en de bouwstijlen laten zien heeft toch ieder eiland ook zijn eigen klassieke stijl van bouwen. De meeste eilanden zijn rotsachtig en droog. Het meest groene eiland om te bezoeken is het eiland Naxos.

De eilanden kennen een rijke historie. Ze worden namelijk al bewoond sinds de prehistorie. Door de eeuwen heen zijn er vele bouwwerken gemaakt die vandaag de dag nog te bewonderen zijn. Zo vind je er bijzondere Byzantijnse kerken, forten van de Republiek Venetië en Christelijke kapelletjes. De Cycladische cultuur ontwikkelde zich al duizenden jaren voor Christus op deze eilanden.

De bekendste eilanden van de Cycladen

De Cycladen bestaan uit teveel eilanden om allemaal te behandelen. Ook zijn ze lang niet allemaal interessant om te bezoeken tijdens een vakantie. Daarom lichten we hieronder de meest bekende eilanden toe.

1) Santorini: meest bekende Cycladen eiland

Het meest zuidelijke eiland van de Cycladen is het eiland Santorini, ook wel bekend als Thira. Hoewel het een relatief klein eiland is, bestaande uit slecht 72 km2, valt er met zekerheid te zeggen dat dit eiland het meest bijzondere eiland is van Griekenland. Ooit had dit eiland nog een ronde vorm. Echter heeft het tegenwoordig de vorm van een halve maan. Dat komt doordat de rest van het eiland in de zee is verdwenen. Door de eeuwen heen hebben er verschillende vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden. Op het eiland zijn nog vele kraters te bezichtigen. Door de lokale bevolking zijn er huizen, kerken en gehele dorpen langs de kraters gebouwd. De dorpen zijn te vinden op een hoogte van maar liefst 300 meter, vanwaar je kunt genieten van een schitterend uitzicht. Het is niet voor niks dat er veel toeristen speciaal hierheen komen om er te genieten van de zonsopgang.

Santorini - Cycladen Eilanden
Santorini

Naast het bezoeken van deze adembenemende dorpjes is er nog meer op het eiland te beleven. In het oosten zijn de meeste stranden te vinden. Tijdens het hoogseizoen kun je hier uitstekend terecht voor een zonvakantie. In het zuiden van Santorini zijn archeologische ruïnes te bewonderen. Daarnaast kun je in het zuiden ook het bekende Red Beach bezoeken. Dit is een strand waar nog veel terug te zien is van een vulkaanuitbarsting. Ook zijn er op het eiland mooie wijngaarden die je kunt bezoeken. Enkele bekende traditionele dorpjes zijn Pyrgos, Finikia, Imerovigli, Oia, Megalochori of Mesaria. De hoofdstad van het eiland is Fira.

Vakantie Santorini Griekenland
Prachtige witte huizen op Santorini

2) Mykonos: feesteiland van de cycladen

Het feesteiland van Griekeland is het eiland Mykonos. Op dit eiland wonen circa 10.000 inwoners en het heeft een grootte van 85 km2. Jaarlijks trekken er duizenden toeristen naar de Cycladen om los te kunnen gaan op Mykonos. Steeds meer jongeren uit voornamelijk Europa komen naar Mykonos om er te kunnen stappen. Het bijzondere is dat er veel bars zijn te vinden die op het strand uitkomen. De feesten gaan door tot in de late uurtjes. Ook staat Mykonos bekend als een bestemming voor homo’s en lesbiennes.

Mykonos - Cycladen Eilanden
Mykonos

De hoofdstad van het eiland is Mykonos-Stad. Onder de Grieken wordt de stad ook wel aangeduid met Chora. Deze pittoreske stad is mooi om te bezoeken en het typeert de oude Griekse kenmerken met smalle steegjes, mooie kerkjes en witte huisjes. Door de smalle steegjes kom je overal leuke winkeltjes tegen om te bezoeken.

Nog een van de belangrijkste redenen voor toeristen om dit eiland te bezoeken zijn de mooie stranden. In het zuiden van het eiland zijn de meeste stranden te vinden. Enkele van de schitterende zandstranden in het zuiden zijn Paradise Beach, Super Paradise, Paranga, Ornos, Psarou of Platis Gialos. De meeste van de stranden op Mykonos beschikken over strandbars waar ook overdag al een goed feestje wordt gevierd. Enkele stranden in het westen van het eiland zijn Tourlos, Agios Stefanos, Panormos of Agios Sostis.

Naxos: grootste eiland van de Cycladen eilanden

Met een oppervlakte van 428 km2 is Naxos het grootste eiland van de 56 Cycladen eilanden. Tevens is dit eiland het meest groene en vruchtbare eiland. Dat komt doordat er meerdere ondergrondse rivieren aanwezig zijn. Omdat het eiland zo vruchtbaar is zijn er veel bewoners die zich met landbouw bezighouden. Het eiland is centraal in de Cycladen gelegen en in totaal wonen er circa 20.000 Grieken. Doordat het eiland zo centraal is gelegen en over een goede infrastructuur beschikt wordt deze vaak meegepakt tijdens het eilandhoppen.

Naxos van de Cylcaden
Naxos

De hoofdstad van het eiland is Naxos-Stad die ook wel wordt gezien als een van de mooiste steden van alle Cycladen eilanden. Ook in deze stad tref je de smalle straatjes aan en de typische Griekse woningen. De stad heeft een mooie haven en een Venetiaans kasteel. Verder zijn er prachtige stranden te vinden, waardoor een vakantie naar Naxos erg geschikt is als zonvakantie. Doordat deze stad zowel beschikt over diverse bezienswaardigheden en daarnaast over de benodigde toeristische voorzieningen komen er jaarlijks veel toeristen naar dit eiland. Tijdens het bezoeken van dit eiland is het ook een aanrader om een bezoek te brengen aan de tempelpoort van 2500 jaar oud of de hoogste berg van de Cycladen ‘Za’. De berg Za heeft een hoogte van 1004 meter.

Paros: opkomende bestemming van de Cycladen

Paros van de Cycladen eilanden
De stad Naoussa op Paros

Paros is het grootste eiland van de Cycladen en is steeds bekender aan het worden onder toeristen. Er komen veel eilandhoppers en vakantiegangers. Het eiland kent mooie bestemmingen, zoals de hoofdstad en havenstad van het eiland Parikia en de vissersplaats Naoussa. Deze twee plaatsen zijn het bekendste onder toeristen. Aliki is een rustigere bestemming.