• Menu
 • Menu
Zonvakantie Kos Griekenland

Kos

Kos is een populair vakantie-eiland in Griekenland ten westen van Turkije. Het is gelegen in de Egeïsche Zee boven andere bekende vakantiebestemmingen in Griekenland, zoals Kreta, Rhodos en Karpathos. Ben je van plan om een vakantie te boeken naar Kos of heb je al een vakantie geboekt? Op deze pagina lees je allerlei handige informatie om de vakantie goed voor te bereiden.

Dit is waar je jouw vakantie naar Kos boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Ontdek de vakanties van Kras

Reizen, autovakanties, zonvakanties en meer boek je bij KRAS

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties GOGO

Feesten, zonnen en de leukste activiteiten doe je bij GOGO

Vakanties van D-Reizen

Persoonlijke service en georganiseerde vakanties bij D-Reizen

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Vakanties Corendon

Laagste-prijsgarantie en onbezorgd weg met Corendon

Algemene informatie

Het eiland heeft een oppervlakte van 290 km2 en telt circa 33.000 lokale inwoners uit Griekenland. De hoofdstad van het eiland heeft de gelijke naam Kos. Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland. Er zijn meerdere redenen om een vakantie naar Kos te boeken. Het eiland staat bekend als een aangenaam fietseiland, maar kent ook heerlijke stranden voor de perfecte zonvakantie, heeft veel culturele bezienswaardigheden en kent een bruisend uitgaansleven.

Tevens is Kos de geboorteplaats van Hippocrates. Hippocrates is een Griekse arts van circa 400 jaar voor Christus. Hippocrates wordt gezien als de grondlegger van de Westerse medische wetenschap van vandaag de dag. Hij was de eerste die onderzoek deed naar geneeskunde gebaseerd op natuurlijke oorzaken i.p.v. bovennatuurlijke oorzaken.

De gezellige en de historische hoofdstad van het eiland Kos-Stad is gelegen in het noordoosten van het eiland. De meeste badplaatsen van het eiland zijn ook dichtbij deze stad te vinden. Meer over alle verschillende badplaatsen is hieronder te lezen. Op deze manier helpen wij je om te bepalen welke bestemming het beste bij jou past. Daarnaast lichten we alle hoogtepunten van het eiland toe, zodat er niks aan je voorbij gaat.

De bestemmingen van Kos

Een vakantie naar Kos is veelzijdig en divers. Er is veel keuze aan verschillende activiteiten die je kunt ondernemen. Wil je genieten van de natuur? Wil je de cultuur bezichtigen? Wil je voornamelijk op het strand liggen of misschien elke avond uitgaan. Hieronder lees je wat iedere bestemming te bieden heeft.

Kos-Stad

Haven van Kos-stad

Kos-Stad is niet alleen de hoofdstad van het eiland, maar het heeft ook de belangrijkste haven en het toeristische centrum. Tijdens je vakantie kun je prima in deze stad verblijven. Deze gezellige stad beschikt over leuke winkelstraatjes, een gezellige boulevard, een mooie haven, vele bezienswaardigheden en een uitbundig uitgaansleven. Kortom, een vakantie in Kos-Stad biedt een zeer diverse vakantie. De hoofdstad is tevens de locatie waar je in de haven allerlei excursies kunt boeken naar verschillende bestemmingen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de activiteiten en bezienswaardigheden die je in de stad kunt ondernemen.

 • De Hippocrates plataan is het bezoeken waard. De boom zelf is niet heel bijzonder om te bezoeken. Er staan verschillende stellages om de boom heen om de boom overeind te houden. Echter heeft deze plek wel een historische betekenis.
 • Bezoek het kasteel van Neratzia dat dateert uit de 14e eeuw. Dit kasteel is gebouwd door de ridders van St. Johannes.
 • Het plein Eleftherias is ook het bezoeken waard. Hier kom je de moskee Defterdar tegen en vele verschillende terrasjes.
 • De oude marktplaats Agora kun je bezoeken om even heerlijk te gaan winkelen.
 • Huur een fiets om de stad te verkennen. De wegen zijn erg aangenaam om te fietsen en tevens is dit een leuke manier om in de frisse lucht de stad te ontdekken.
 • De haven moet je absoluut bezocht hebben. Dit kan voor een lekker hapje of een drankje, maar je kunt ook een wandeling langs de boulevard maken.
 • In het gebouw Casa Romana laat men zien hoe de oude Romeinen vroeger leefden.
 • Bezoek ook de grote kerk de Metropolis kathedraal.

Kardamena

De grootste en meest bekende badplaats van het hele eiland is Kardamena. Dit is dus tevens de drukste bestemming van het eiland. Wie wil genieten van het strand en het liefst iedere avond flink gaat stappen zit in Kardamena helemaal op de juiste plek. Vrijwel alles in deze badplaats is gericht op toeristen. Er is een boulevard direct aan het centrum gelegen. Aan deze boulevard kom je restaurants, bars en de haven tegen. Er zijn vele smalle straatjes die de boulevard en de hoofdstraat (Genesis tis Theotoko) met elkaar verbinden. Deze straatjes staan ook vol met souvenirwinkeltjes en andere gelegenheden gericht op toeristen.

In Kardamena kom je voornamelijk veel Britse toeristen tegen die er komen om te feesten. Tijdens de zomermaanden is het iedere avond weer druk in de badplaats en komt het er helemaal tot leven. De grootste discotheek van Kardamena is Starlight. Elke dag kun je hier weer de mooiste feesten beleven tot vroeg in de ochtend.

Het strand is iets verder buiten het centrum gelegen. Dichtbij Mitsis Village ben je al bij het strand of een andere populair straat die je gemakkelijk kunt bereiken is het strand Paradise Beach.

Tigaki

Aan de noordkust van het eiland is de badplaats Tigaki te vinden. Deze badplaats is erg geschikt voor stelletjes en voor gezinnen. Het is er namelijk een stuk rustiger dan in bijvoorbeeld Kardamena of de hoofdstad. Het is gelegen in een rustigere omgeving, maar toch zijn alle toeristische voorzieningen er te vinden. Het grootste pluspunt van de badplaats is het strand. Het strand is namelijk lang en breed en erg kindvriendelijk. Het zand loopt slechts langzaam af in de zee en is goed verzorgd. In totaal heeft het strand een lengte van maar liefst 4 kilometer en je kunt er de benodigde voorzieningen, zoals parasols en strandbedden tegen.

Iets anders wat je in Tigaki kunt ondernemen is het bezoeken van het wijnhuis Hatziemmanouil. Gedurende het hoogseizoen is het dagelijks mogelijk om hier de lokaal geproduceerde wijnen te proeven.

Mastichari

Richting het westen van Tigaki is de badplaats Mastichari ook aan de noordkust van het eiland te vinden. Mastichari is een relatief kleine badplaats die nog over een historisch centrum beschikt. Ook deze badplaats is voornamelijk populair vanwege het ideale ruime zandstrand. Aan het strand van Mastichari staan grote Eucalyptus bomen. Tijdens de warme zomerdagen zorgen deze bomen voor de nodige schaduw. Net als de badplaats Tigaki is Mastichari ook zeer geschikt voor gezinnen en stelletjes. Dat komt doordat het er rustiger is en tegelijkertijd alles te bieden heeft voor de ideale zonvakantie.

De badplaats beschikt over een haven waar je ook de restaurants en andere gelegenheden voor toeristen tegenkomt. Vanuit deze haven is het ook mogelijk om een boottrip te boeken die je naar het noordelijk gelegen eiland Kalymnos brengt. Verder is het grootste waterpark van het eiland ‘Lido Waterpark’ gelegen in deze badplaats. In dit waterpark kom je zo’n 75.000 m2 oppervlakte aan waterpret tegen.

Marmari

De naam Marmari doet denken aan een van de bekendste badplaatsen in Turkije: Marmaris. Echter is Marmari slechts een kleine badplaats op Kos. In feite is het geen echte badplaats te noemen. Door de jaren heen zijn er meerdere hotels en andere accommodaties voor toeristen. Bij Marmari is een kindvriendelijk zandstrand te vinden. Hier zijn verschillende watersporten mogelijk om te beoefenen.

Tips voor een vakantie Kos

Tijdens je vakantie naar Kos zijn er een aantal bezienswaardigheden en tips die je niet mag missen. Een van deze tips is het bezoeken van het Asklepieion. Van oorsprong is dit de rust- en herstelplaats welke dateert uit de 4e eeuw en deze is op een korte afstand landinwaarts te vinden vanaf Kos-Stad. Over de hele wereld staat deze plek bekend als de medicijnschool van Hippocrates.

Nog een bijzondere locatie om te bezoeken is Palio Pyli. Dit is een historische verlaten Byzantijnse stad. De muren van deze stad zijn ingebouwd in een rots. Ook kun je hier de graftombe van van de heroïsche koning Charmylos bezichtigen.

Verder kom je landinwaarts ook de Asfendiou dorpen tegen. Deze bestaan uit de dorpen Agios Dimitrios, Lagoudi, Zia en Asomatos. Overige bezienswaardigheden op Kos zijn het Middeleeuwse kasteel Kefalos, de bergtop Antimacheia of de Agios Stefanos. Op de bergtop Antimacheia kom je een museum, een windmolen en een Venetiaans kasteel tegen.

Uitgaan Kos

Wil je tijdens je vakantie ook veel kunnen uitgaan? Dan moet je in Kos-Stad of in Kardamena zijn. Kos-Stad kent een zeer levendig nachtleven waar je kunt stappen tot vroeg in de ochtend. De meeste bars en discotheken zijn te vinden aan de Bar Street. De Bar Street in de stad is te vinden op de straten Diakou en Navklírou. De oudste club van Kos is Kalua en is ook in deze straat gelegen. Dit is tevens een openluchtdiscotheek. Ook Fashion Club en Hamam Club zijn echte aanraders.

Naast de hoofdstad kun je ook uitstekend losgaan in Kardamena. Ook Kardamena beschikt over een Bar Street waar je de meeste uitgaansgelegenheden tegenkomt. Deze uitgaansstraat is te vinden achter de promenade. Op het gebied van clubs kom je tijdens het uitgaan Kardamena niet snel iets tekort. De meest bekende club is Starlight. Hier draaien de hele zomer door bekende internationale DJ’s. Andere clubs in Kardamena zijn Zoom, Status of Downtown.

Wij hebben een volledige lijst gemaakt met gelegenheden voor het uitgaan op Kos.

De mooiste stranden van Kos

Jaarlijks trekken er tienduizenden toeristen naar Kos om er puur te genieten van het heerlijke klimaat en de schitterende zandstranden. Vrijwel de gehele noordkust is in het bezit van zandstranden. Hier loopt het strand langs de badplaatsen Tigaki, Marmari en Mistachari vrijwel aan een stuk door.

Ook aan de andere kant van het eiland aan de zuidkust kom je verschillende geschikte stranden tegen. Banana Beach, Paradise Beach, Camel Beach en Sunny Beach zijn zeer geschikte stranden om te bezoeken. Ben je op zoek naar een locatie om te kunnen duiken of windsurfen? Dan kun je terecht bij Agios Theologos.

Zonvakanties Kos

Kos excursies

Kos is een uitstekend eiland om geweldige excursies te boeken. Op het eiland zelf kun je excursies boeken, maar vanwege de ligging is het ook uitstekend geschikt om excursies naar andere eilanden of gebieden te boeken. In de toeristenbestemmingen zijn voldoende toeristenbureaus te vinden waar het mogelijk is om de excursies te boeken.

 • Wil je het eiland zelf bekijken, maar hier niet meerdere dagen aan besteden? Dan is een eilandtour een geschikte optie. Tijdens een eilandtour vertrek je al vroeg in de ochtend en ga je met een bus en een gids over het eiland. In één dag kun je alle hoogtepunten van het eiland al bezoeken. Tevens profiteer je van de kennis die je gids graag met je deelt.
 • Neem deel aan een Griekse Avond excursie. Op deze manier ervaar je hoe de Grieken feestvieren of geniet je van de heerlijke Griekse gerechten. De excursie neemt je mee naar de top van de berg Zía. Vanaf de bergtop zie je de zonsondergang, terwijl je geniet van een Griekse maaltijd en traditionele dansen en muziek.
 • Het eiland Kos ligt slechts op een korte afstand van het vasteland van Turkije. Er worden daarom verschillende excursies aangeboden die je naar Bodrum in Turkije brengen. Hier krijg je de belangrijkste bezienswaardigheden van Bodrum te zien. Tijdens een vakantie combineer je een bezoek aan Turkije en Griekenland!
 • Rondom Kos zijn ook verschillende mooie eilanden gelegen. De meeste excursies vertrekken uit Kos-Stad, maar ook vanuit verschillende andere badplaatsen zijn er dagtrips te maken naar andere eilanden. Je kunt zelfstandig een ticket naar een eiland boeken, maar je kunt ook een excursie boeken waarbij je direct meerdere eilanden bezoekt. Enkele eilanden om Kos heen zijn Platti, Kalymnos of Pserimos.