• Menu
 • Menu
Epirus header

Epirus

In het noordwesten van het vasteland van Griekenland ligt het gebied Epirus. In het noordwesten van Epirus grenst Griekenland aan Albanië en in het noordoosten grenst het aan Macedonië. Epirus is een ontzettend bergachtig gebied. Door het hele gebied zijn veel gebergten van groot tot klein te vinden. Het meest bekende gebergte is het Pindos gebergte. Er zijn meerdere redenen om op vakantie te gaan naar Epirus. Het kent namelijk een rijke natuur, maar ook voor een zonvakantie zit je hier aan de kust helemaal goed.

Dit is waar je jouw vakantie naar Epirus boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakantie naar Epirus

Wat te doen in Epirus Griekenland?

Begin van deze eeuw kende het gebied van Epirus nog een inwoneraantal van circa 350.000 Grieken. Tegenwoordig is dit gebied sterk aan het vergrijzen. De meeste jongeren trekken naar grotere steden in Griekenland of ze gaan naar de meest toeristische gebieden toe. Het hele gebied van Epirus is op te delen in 4 verschillende departementen. Dit zijn de departementen Thesprotia, Ioannina, Preveza en Arta. Hieronder geven we meer informatie over deze departementen.

De verschillende departementen van Epirus

Thesprotia

Het departement dat het meest noordelijk is gelegen is Thesprotia. Thesprotia grenst in het noorden aan Albanië en er wonen circa 46.000 Grieken in dit gebied. De kust van Thesprotia ligt aan de Ionische Zee en kent vele schitterende stranden en baaien. Met het Mediterraanse klimaat aan de kust is het hier uitermate geschikt voor een zonvakantie. Echter staat Thesprotia ook bekend om het heuvelachtige gebied. Wanneer je landinwaarts gaat dan merk je dat er ontzettend veel heuvels zijn. Maar liefst 94 procent van het gebied is heuvelachtig. Het overige percentage bestaat uit vlaktes. Tussen de gebergten door kom je schitterende valleien en vlakten tegen.

Thesprotia Epirus
Thesprotia

Tijdens een vakantie naar Thesprotia is het een aanrader om de hoofdstad van het departement Igoumenitsa te bezoeken. Dit is een moderne en gezellige stad waar circa 10.000 Grieken wonen. De stad beschikt zelfs over een van de grootste havens van het land. De haven van Igoumenitsa is een belangrijke verbinding met West-Europa. Er zijn zelfs veerboten die vanuit Italië naar deze stad komen. Ook kun je vanuit deze haven het schitterende eiland Corfu bezoeken.

Uitzicht op Thesprotia
Uitzicht op Thesprotia

Enkele bezienswaardigheden in Thesprotia:

 • Het Pagania klooster
 • De Ragi toren
 • De Dimokastro Akropolis
 • Mourtemeno (het zandstrand is via een smalle strook verbonden aan het vasteland)
 • De historische plaats Souli. Hier heeft de strijd tussen de Grieken en de Turken plaatsgevonden.
 • Het schitterende dorpje Sivota. Bij dit dorp zijn mooie stranden en eilanden te vinden.

Ioannina

Ioannina is een departement in Epirus dat landinwaarts is gelegen. De hoofdstad van dit departement heeft ook de naam Ioannina en is gelegen aan een schitterend meer. Indien jij een liefhebber bent van bergachtig gebied en een mooie natuur dan zit je op deze plek erg goed. Het gebied kenmerkt zich met beboste gebergten, schitterende valleien, mooie rivieren en adembenemende rotsen.

Ioannina-stad gelegen in Epirus
De prachtige hoofdstad Ioannina-Stad

Een bekend dorp is Zitsa. Dit dorp heeft een schitterende ligging aan een berghelling en het is bekend vanwege de wijnproductie. Verder is het een geweldige ervaring om de warmwaterbronnen bij Kavasila op te zoeken of de kloof van Aoos. De kloof van Aoos is te vinden bij Konitsa en heeft een bekende brug.

Vakantie naar Ioannina in Epirus
Ioannina

Nog enkele bezienswaardigheden in Ioanna zijn:

 • Een schitterende traditioneel dorpje op een hoogte van 1100 meter: Kalarites.
 • Bovenop de helling van het gebergte Timfi is het dorpje Konitsa te vinden. In dit dorpje is een museum en een wildlife park te bezoeken.
 • Dichtbij Konitsa is het skicentrum Vasilitsa te vinden.

Preveza

Preveza is een departement dat wel aan de kust is gelegen. Het ligt onder Thesprotia en Ioannina. De hoofdstad van dit gebied is Preveza-Stad. In het verleden is deze stad al bezet geweest door veel verschillende volkeren, waardoor er veel historie is te bewonderen. Deze stad is tevens een geschikte locatie om vanaf hier de omgeving te gaan verkennen. Echter is Parga de meest bekende toeristenbestemming in Preveza. Deze plaats ligt in het noorden van het departement aan de Ionische Zee. Het is een gemoedelijke badplaats waar je het echte authentieke Griekenland met schitterende gekleurde huizen en smalle steegjes in het stadje tegenkomt.

Stad Parga in Preveza Epirus
Parga in Preveza

Arta

Tot slot is het laatste departement Arta. Dit departement is landinwaarts gelegen en is het meest zuidoostelijk gelegen van de 4 departementen. De hoofdstad is de gelijknamige stad Arta. Het gehele departement staat bekend om de schitterende bergen en valleien. Het gebied is ontzettend vruchtbaar dus natuurliefhebbers zitten hier op de juiste plek. In de hoofdstad kun je geslaagd uitgaan en het is ontzettend goed mogelijk om in de stad te gaan winkelen.

Enkele bezienswaardigheden zijn:

 • Het kasteel van Arta
 • De Byzantijnse kerk Parigoritissa
 • Het dorpje Kataraktis
 • Het oude theater van Amvrakia

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Epirus

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste bezienswaardigheden in Epirus die je absoluut niet mag missen.

De Vikoskloof

De Vikoskloof is de diepste kloof van de hele wereld en mag je daarom niet missen tijdens je vakantie. De diepte varieert tussen de 450 en de 1600 meter. De wijdte varieert van enkele meters tot 400 meter. De lengte van de Vikoskloof is maar liefst 20 kilometer. Het is gelegen in het Pindosgebergte.

Epirus Vikos kloof
De Vikos kloof in Epirus

Amfitheater Dodoni

Dodoni is het meest bijzondere amfitheater van Griekenland en ligt dichtbij de stad Ioannina. Bij een bezoek aan dit amfitheater bezoek je ook de tempel van Zeus, Themis, Hercules en Venus. Ook de Akropolos van Dodoni bezoek je hier.

Amfitheater Dodoni in Epirus
Dodoni Amfitheater

De stad Parga

Deze plaats in Preveza is een bijzonder pittoreske plaats aan de kust. Wanneer je hier niet verblijft dan is het het nog steeds waard om Parga te bezoeken. De plaats heeft een ontzettend gezellige boulevard en een schitterend fort om te bezoeken.

Driebogen brug in Arta

De driebogen brug in Arta. Deze bijzondere brug in het district Arta is absoluut het bezoeken waard. Je ziet de brug hieronder. Combineer het met het bezoeken van andere bezienswaardigheden in de omgeving.

Driebogen brug in Arta

Door heel Epirus zijn veel verschillende warmwaterbronnen in de bergen te vinden. Hier dien je er absoluut een van te bezoeken.

Maak een excursie naar de top van de berg Vitsa. Onderweg geniet je van de schitterende natuur en boven van het fraaie uitzicht.

De Acheron rivier

Deze rivier is goed te bereiken vanaf het plaatsje Parga. In de rivier is het mogelijk om te kajakken, raften of om te kanoën. Je hoeft het water niet perse in om te genieten van de schitterende omgeving. De omgeving van de rivier is namelijk zeer geschikt voor wandelingen.

Bezoek een van de dichtbijgelegen eilanden

Dichtbij de kust in de Ionische Zee zijn verschillende eilanden te vinden die per boot zijn te bezoeken. Zo kun je vanuit het plaatsje Parga met een boot richting een van de eilanden Paxos of Antipaxos. Op het eiland Paxos zijn de zogeheten Big Caves te vinden. Met de boot kun je door deze grotten heen varen. Bij het eiland Antipaxos vind je de zogeheten Blue Lagoon waar je schitterende stranden met helder water tegenkomt.

Paxos Griekenland bij Epirus
Vanaf Epirus een tocht naar Paxos maken

Wil je naar het eiland Corfu? Dan kun je het beste een bootreis nemen vanuit de havenstad Igoumenitsa. Je kunt een dagtrip maken naar dit eiland, maar je kunt er uiteraard ook meerdere dagen verblijven. Op Corfu vind je veel levendige badplaatsen en ontdek je de authentieke Griekse stijlen. Tot slot zijn er twee kleine eilandjes te vinden voor de kust van Sivota. Ook deze zijn met een bootje te bezoeken.

De mooiste stranden Epirus

Stranden van Epirus
Stranden Epirus

Wie denkt aan een vakantie naar Griekenland denkt vast en zeker aan schitterende stranden. Hoewel Epirus aan het vasteland zit en geen eiland is, zoals de meeste bekende vakantiebestemmingen in Griekenland, kent het wel diverse mooie stranden.

In het gebied van Sivota (direct onder de stad Igoumenitsa) zijn verschillende mooie en fraaie stranden te vinden. Deze bestaan uit zowel zand- als kiezelstranden. Agia Paraskevi is een bekend strand dat voor het eiland is gelegen. Karavostasi beach is een breed en schitterend strand. Arillas beach in Sivota is het meest kindvriendelijke strand in Sivota.

Agia Paraskevi beach
Agia Paraskevi beach
Karavostasi beach
Karavostasi beach

Ook richting het noorden van de stad Igoumenitsa zijn schitterende stranden te vinden. Drepano Beach is een strand van maar liefst 8 kilometer lang. Ook Makrigiali is een bekend strand.