• Menu
  • Menu
Paros header

Paros

Prachtige stranden, baaien, imposante bezienswaardigheden, parelwitte huisjes en strakblauwe wateren aan de Egeïsche Zee. Zo ziet een vakantie naar het Griekse eiland Paros eruit!

Dit is waar je jouw vakantie naar Paros boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Het eiland is een onderdeel van de Cycladen eilanden in Griekenland en na Naxos en Andros het grootste van deze eilandengroep.

Jaarlijks komen er veel vakantiegangers, backpackers en eilandhoppers naar Paros. Vanwege de centrale ligging is het interessant om tijdens een rondreis ook naar Paros te gaan.

Paros heeft een grootte van 196 km2 en telt in totaal circa 14.000 Griekse inwoners. Op het eiland is een klein vliegveld aanwezig. Daarnaast zijn er diverse bootverbindingen naar Paros. Vanaf Athene gaat er een ferry die er circa 5 uur over doet. Het is ook mogelijk om naar het buureiland Naxos te vliegen en vanaf daar een boot te nemen. Naxos beschikt over een groot vliegveld.

Wat te doen tijdens een vakantie Paros?

Er zijn verschillende redenen voor een vakantie naar Paros Griekenland. Je komt er prachtige natuur tegen, er zijn veel culturele, authentieke dorpjes en het eiland heeft schitterende stranden te bieden. Er zijn diverse bestemmingen die we aanraden.

Hieronder bespreken we de populairste bestemmingen en geven we tips over de stranden, de bezienswaardigheden en meer.

Dit zijn de mooiste en leukste bestemmingen van Paros!

Verspreid over het eiland zijn er verschillende bestemmingen. Zowel voor jong als voor oud is er genoeg te bieden. De bekendste bestemmingen tijdens een vakantie Paros zijn Parikia, Naoussa en Aliki.

1) Parikia Paros

De hoofdstad van Paros, en tevens de havenstad, is Parikia. Deze stad ligt in het westen in een mooie en beschermde baai. Parikia beschikt nog over een authentieke oude binnenstad. De binnenstad beschikt over veel traditionele, oude en smalle straatjes. Gezellig om hier te wandelen!

Smalle sfeervolle straat in Parikia
Centrum Parikia

Parikia is een geschikte verblijfplaats voor je vakantie. Wie lekker wil zonnen op het strand die zit in Parikia op de juiste plek. In het noorden van de stad is het strand Livadia gelegen.

Gedurende de zomermaanden kan het op het strand Livadia druk zijn. Het strand Martselo beach is dan een goed alternatief. Volgens velen ook het mooiste strand van Parikia. Vanwege de breedte heb je hier meer ruimte. Verder is alles op Martselo beach goed geregeld en zijn er een aantal beachbars.

Luchtfoto van Parikia
Parikia

Tot slot is Krios beach een leuk strand in Parikia. Nog een aantal overige tips voor je vakantie zijn:

  • De Byzantijnse kerk Panagia Ekatontapiliani
  • Bezoek de lokale markt in de stad
  • Breng een bezoek aan het Venetiaanse kasteel in de plaats. Dit is tevens de beste plek van het eiland om te genieten van een zonsondergang.
  • Bezoek het archeologisch museum
De plaats Parikia
Parikia

2) Naoussa Paros

Paros Naoussa
De vissershaven van Naoussa Paros

Naoussa is een echte vissersplaats en volgens velen het meest pittoreske plaatsje van heel Griekenland. Naoussa bestaat compleet uit smalle authentieke steegjes en witte huisjes. De plaats is op een mooie manier tegen een heuvel opgebouwd en eenmaal boven vind je de kerk Agios Georgios.

Naoussa op Paros
Uitzicht op Naoussa

Waar de plaats het meest bekend om staat is de gezellige haven met de boulevard. Ook wanneer je niet in Naoussa verblijft dan is het toch een aanrader om de haven eens te bezoeken. Een bezoek aan Naoussa is erg geschikt voor mensen die heerlijk willen ontspannen en tot rust willen komen. De hele plaats straalt namelijk rust uit.

Restaurants in de haven van Naoussa Paros
Gezellig eten in de haven van Naoussa

Must-visit stranden bij Naoussa!

  • Kolimbithres is het mooiste strand van Paros
  • Santa Maria strand is ook een absolute aanrader

Daarnaast is deze bestemming ook erg geschikt als zonvakantie. Drie van de mooiste stranden van het eiland vind je bij Naoussa. Op een afstand van een kwartier rijden bij Naoussa vandaan vind je het strand Kolimbithres. Dit wordt het mooiste strand van het hele eiland genoemd.

Daarnaast is het strand Santa Maria schitterend. Deze ligt ten westen van Naoussa. Lageri Beach staat ook bekend als een must-visit strand wanneer je in Naoussa verblijft.

  • Agios Georgios kerk op de top van een heuvel
  • Kimiseos tis Theotokou en Panagia Pantanassa zijn heilige tempels om te bezoeken
  • Agios Ioannis Theologos klooster is ook een van de bezienswaardigheden

Er zijn ook diverse bezienswaardigheden in Naoussa. Bezoek de kerk op de top van de heuvel, de Agios Georgios, waar je tevens een mooi uitzicht hebt. Andere bezienswaardigheden zijn de heilige tempels Kimiseos tis Theotokou, Panagia Pantanassa of het Agios Ioannis Theologos klooster.

Tot slot is er, net als bij vele andere Griekse eilanden, een klein eilandje voor de kust waar een kerk Agios Nikolaos staat.

Agios Nikolaos kerk Paros
Vissers zitten bij het Agios Nikolaos kerkje

3) Aliki Paros

De bovengenoemde bestemmingen op Paros zijn de bekendste vakantiebestemmingen. Vanwege de populariteit kunnen deze bestemmingen erg druk worden. Voor wie meer rust om zich heen wil, maar toch alle faciliteiten en voorzieningen voor toeristen wil, die kan naar Aliki op vakantie.

Aliki op Paros
Aliki

Aliki ligt in het zuiden van Paros en deze bestemming is voornamelijk populair bij gezinnen. Enkele tips zijn het folklorisch museum of de vlindervallei Petaloudes. Deze vlindervallei is te bezoeken van mei tot oktober. Tijdens deze periode kun je er unieke vlindersoorten spotten.

Aliki Paros
Aan het strand van Aliki – Paros

Veel toeristen kiezen voor een vakantie naar deze bestemming om er te genieten van de zon op het strand. Het strand in Aliki is erg populair en heeft een grootte van 300 meter. Op een paar honderd meter bij het centrum vandaan ligt het strand Piso Aliki. Andere stranden in de omgeving die je gemakkelijk kunt bereiken zijn Agios Nikolaos beach en Votsalakia beach.

Overige tips tijdens je Paros vakantie

Er zijn nog een aantal tips die we tijdens je vakantie aanbevelen. Zo is er naast het eiland Paros het eiland Antiparos gelegen. Op het eiland Antiparos zijn mooie stranden en grotten te bezichtigen. Er zijn verschillende dagexcursies te boeken waarmee je vanaf de haven in Parikia een dag dit eiland kunt bezoeken.

Een andere aanrader is het bezoeken van Tris Ekklisies. Dit bestaat uit 3 mooie kerken die dateren uit de 17e eeuw.

Pittoreske haven
Pittoreske haven Paros

Aan de oostkust van Paros vind je nog een leuke badplaats: Piso Livadi. We raden het aan om een auto of een scooter op Paros te huren en zelf het eiland te verkennen. Zo bezoek je op je eigen houtje de bezienswaardigheden die jij wilt zien.

Piso Livadi
Piso Livadi

In dat geval raden we het ook aan om het dorpje in de bergen ‘Lefkes’ te bezoeken. Het dorpje bestaat uit mooie witte huisjes, smalle straatjes en leuke pleintjes om een drankje te nuttigen. Overigens is de reis naar het dorpje toe al een ervaring op zich!

Traditioneel bergdorpje Lefkes op Lefkes
Lefkes

De mooiste stranden van Paros:

Rondom het gehele eiland vind je vele verschillende zandstranden. Naoussa is niet alleen populair vanwege de mooie haven, maar ook vanwege de stranden. De mooiste stranden van Paros vind je hier in de buurt en dit zijn de stranden Kolimbithres, Santa Maria en Lageri Beach.

Het strand Kolimbithres beach
Kolimbithres beach
Lageri beach
Lageri beach
Santa Maria beach
Santa Maria beach

Verblijf je in het zuiden van het eiland? Dan kun je een bezoek brengen aan de populaire stranden Golden Beach of New Golden Beach. Langs de zuidkust vind je nog een aantal stranden: Pounda, Glifa, Boudari of Logaras.

Het strand Golden beach
Golden beach