• Menu
  • Menu
Santorini header

Santorini

De schattigste witte huisjes, de prachtige blauwe zee en een stralend zonnetje: dat is wat je vaak ziet op foto’s van het eiland Santorini. Dit eiland is zonder twijfel een van de meest bijzondere eiland van de Cycladen en heeft enorm veel te bieden.

Karakteristieke huisjes, cultuur en prachtige stranden

Het is een rotsachtig eiland dat zijn vorm te danken heeft aan vulkaanuitbarstingen en ligt boven Kreta. Door de karakteristieke huisjes, de prachtige natuur en de unieke bezienswaardigheden is Santorini een fotogeniek en geliefd vakantie eiland. Benieuwd naar de beste bestemmingen, stranden en steden op Santorini? Lees dan vooral verder om meer over dit pareltje te weten te komen.

De karakteristieke witte huisjes op Santorini
Karakteristieke witte huisjes op Santorini

Algemene info over het eiland Santorini

Veel toeristen gaan speciaal naar Santorini voor de prachtige zonsondergang en de blauw witte huisjes. Maar wat is er verder te beleven op dit eiland? Santorini is een klein vulkaaneiland met steile rotsen en kliffen. Je kunt er heerlijke stranden vinden, waar Perissa, Perivolos en Kamari de bekendste zijn. Naast de stranden zijn er ook veel dorpjes en steden die een bezoekje waard zijn. De hoofdstad van Santorini is Fira en andere bekende dorpen zijn Firostefani, Imerovigli en Oia. Een groot deel van deze dorpen is tegenwoordig enorm toeristisch, maar er zijn ook nog traditionele dorpen te vinden waar tradities in ere zijn gehouden zoals Megalochori en Mesaria. 

Santorini is een klein eiland van zo’n 72 vierkante kilometer. De lengte van de kustlijn is zo’n 70 kilometer en de afstand tussen het noordelijkste en zuidelijkste punt is ongeveer 18 kilometer. Het is dus een kleinschalig eilandje, perfect om te ontdekken tijdens vakantie.

Wandelpad in Oia met huisjes op heuvel Santorini
Wandelpad in Oia met huisjes op heuvel

De hoofdstad van het eiland: Fira

Als je het echte Griekse leven van Santorini wil ervaren, dan kan een bezoekje aan Fira niet ontbreken. Deze hoofdstad, die ook bekend staat als Thira heeft enorm veel te bieden. De stad is enorm fotogeniek en lijkt rechtstreeks uit een vakantiefolder te komen. Je kunt omhoog klimmen via de vele trappetjes en genieten van het prachtige uitzicht. Op deze trappen kom je waarschijnlijk ook tientallen ezeltjes tegen, die onlosmakelijk verbonden zijn met deze stad. Wil je zelf niet alle trappen oplopen? Dan is het ook mogelijk om met een kabelbaan of op de rug van een ezel te gaan. Een unieke ervaring om nooit te vergeten.

Uitzicht over Fira op Santorini
Uitzicht over Fira
Witte huisjes in Fira op Santorini
Witte huisjes in Fira

Prachtige uitzichten vanuit Oia

Een andere stad die zeker een bezoek waard is tijdens je vakantie op Santorini is Oia. Deze stad staat bekend om de prachtige uitzichten, waarbij je ook de omliggende eilanden kunt bewonderen. Oia ligt in een ruige omgeving en je vindt hier prachtige huisjes om te bekijken. Het is omgeven door spectaculaire kliffen en het oude centrum is zeker de moeite waard om doorheen te wandelen. Een bezoekje aan Golden Sunset terras mag je hierbij niet missen. Vanaf deze locatie kun je de prachtigste zonsondergang bekijken. Vanaf Oia kun je tevens via trappen naar verschillende stranden wandelen. Met 286 treden ben je op het strand Armeni en et 214 treden wandel je naar het strand Ammoudi. 

Straat in Oia op Santorini
Straatje in Oia
Oia op Santorini
Oia
Kleurrijke huizen Oia
Kleurrijke huizen Oia

De mooiste badplaatsen op Santorini

Wanneer jij op vakantie gaat naar Santorini dan wil je maximaal kunnen genieten. Dat doe je door in een mooie en rustgevend badplaats te verblijven. Naast dat je daarvoor in de hiervoor besproken plaatsen Oia en Fira kunt verblijven, raden we het ook aan om de badplaats Kamari of Perissa eens te overwegen. In deze plaatsen kun je verblijven, maar je kunt ook een dagtrip boeken naar Perissa of Kamari wanneer je op Santorini bent. De 4 populairste badplaatsen van het eiland zijn daarmee:

  • Fira
  • Oia
  • Kamari
  • Perissa
Badplaats Kamari op Santorini
Badplaats Kamari
Badplaats Perissa op Santorini
Badplaats Perissa

Een bezoek aan het fort Skaros

Als je fan bent van geschiedenis, dan kan een bezoek aan het fort Skaros niet ontbreken tijdens je reis. Dit Venetiaanse fort was vroeger zelfs een tijd de hoofdstad van Santorini en is een ware reis terug in de tijd. Je kunt Skaros te voet bereiken vanuit Imerovigli. Je vindt hier het fort met de Theoskepasti die nog altijd majestueus op de rotsen prijken. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht over de vulkaankrater van Santorini: de caldera.

Fort Skaros op Santorini
Fort Skaros
Fort Skaros op de rots op Santorini
Fort Skaros

De vulkaankrater bekijken: de caldera

Een andere aanrader is om tijdens je vakantie op Santorini de vulkaankrater, de caldera, te bezoeken. De uitbarsting van deze vulkaan heeft een enorme krater in het, vroeger ronde, eiland geslagen. Hierdoor is een groot deel onder water komen te staan en zijn verschillende eilandjes in de omgeving ontstaan. Hier zijn zelfs nog warmwaterbronnen te vinden en ook andere sporen van de uitbarsting zijn nog steeds zichtbaar. Op sommige plekken kun je zelfs nog een ruig maanlandschap bewonderen.

De kerken van Santorini

Een bezoek aan Santorini is niet compleet zonder een bezoek aan de prachtige kerken. Overal op het eiland vind je deze prachtige bouwwerken, die te herkennen zijn aan de felblauwe koepels. Uiteraard zijn dit hele populaire gebouwen voor fotografie, maar ook zijn ze van groot belang voor de cultuur van de Cycladen. De meest bijzondere kerken die zeker een bezoekje waard zijn, zijn de Panagia Episkopi en de Kathedraal van Johannes de Doper.

Andere bezienswaardigheden op Santorini

Naast bovenstaande dorpjes en beroemde bezienswaardigheden, is er op het eiland nog veel meer te beleven. Zo vind je in Akrotiri nog archeologische resten van de opgravingen uit de Minoïsche tijd. In Pyrgos vind je op de top van de berg een klooster waar een volkenkundig museum te bezoeken is, en de archeologische opgravingen en de ruïnes van het Oude Thira zijn ook zeker een bezoek waard. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan de omliggende eilanden en kun je met de duikboot Atlantis Santorini een toch onder het water maken voor een fenomenale en gedenkwaardige ervaring. 

De stranden van het eiland ontdekken

Naast de verschillende dorpjes en het bekijken van cultuur, is Santorini ook ideaal voor een vakantie aan het strand. De mooiste stranden van het eiland vind je langs de oostkust en de zuidkust. Een van de bekendste badplaatsen op het eiland is Kamari, waar je optimaal kunt genieten van de zon.

Kamari met strand op Santorini
Kamari met het strand
Kamari beach
Kamari beach

Ook Perissa is een populaire badplaats en biedt een zwart zand-kiezelstrand. Sowieso zijn alle stranden op Santorini donker van kleur, vanwege de vulkanische grond.

Het strand Perissa beach op Santorini
Perissa beach

Een beroemd strand is het Rode Strand, ook wel Red Beach genoemd. De naam is afkomstig van de rode, kleurrijke rotsen die zich om het strand heen bevinden en staan garant voor een unieke ervaring. 

Rode strand / Red Beach op Santorini
Rode strand / Red Beach

Het nachtleven van Santorini induiken

Na een dag cultuur snuiven en genieten van de zon is de kans groot dat je ’s avonds toe bent aan iets anders. Gelukkig kun je op Santorini ook genieten van het nachtleven. Over het hele eiland vind je strandfeesten en disco’s, die perfect zijn voor feestvierders en zorgeloos genieten. De belangrijkste discotheken en cafés zijn te vinden in Fira, de hoofdstad. Hier vind je diverse bars die verschillende soorten muziek en stijlen bieden. Ook in de dorpen Kamari en Perissa kun je genieten van het nachtleven en heerlijk uitgaan op Santorini. Hier zijn namelijk gezellige strandfeesten om te genieten van muziek en een prachtige omgeving. In Perivolos staan eveneens vele strandtenten waar je van zonsondergang tot ’s avonds laat kunt genieten van de muziek en de festiviteiten. Geniet van heerlijke cocktails en de geweldige omgeving voor een avond om nooit meer te vergeten. 

Nachtleven en uitgaan op Santorini
Uitgaan op Santorini