• Menu
  • Menu
Lissabon Portugal

Stedentrip Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en tevens de grootste stad van het land. Wanneer de voorsteden erbij op worden geteld dan telt de stad circa 3 miljoen inwoners. De laatste jaren is het steeds goedkoper geworden om naar Lissabon te vliegen. Zodoende zijn er veel Nederlandse toeristen die voor een aantal dagen of langer een stedentrip Lissabon boeken. Eigenlijk heb je aan een aantal dagen niet voldoende om alle bezienswaardigheden te bewonderen, er te gaan winkelen of om te genieten van alle andere dingen die deze stad te bieden heeft. Op deze pagina geven we je informatie over de stad zelf en alles wat er te doen is.

Over Lissabon

Lissabon is de meest westelijk gelegen stad van heel Europa. Het is iets onder het midden van Portugal gelegen en ligt dichtbij de Atlantische Oceaan. De stad zelf is gebouwd bovenop heuvels. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel hoogteverschillen zijn tussen bepaalde wijken in de stad. Zo is er in de stad in de wijk Bairro Alto een hoogteverschil van maar liefst 32 meter. Er is hier een bekende ijzeren lift te vinden die het lage gedeelte met het hoger gelegen gedeelte verbindt. Verder op deze pagina is hier meer over te lezen.

Stedentrip Lissabon Portugal

Lissabon kent een lange geschiedenis. Volgens de legende is het namelijk zo dat de stad al 1200 voor Christus is gesticht door de Griekse held Odysseus. Door de verschillende eeuwen heen zijn er verschillende culturen geweest die invloed hebben uitgeoefend op de stad. Deze zijn er vandaag de dag nog terug te zien. Er zijn dan ook diverse bezienswaardigheden van overgebleven. Onderstaand hebben we meer informatie over de bezienswaardigheden, het uitgaan, winkelen en nog veel meer. Zodoende bereid jij je stedentrip optimaal voor.

Dit zijn de 7 mooiste bezienswaardigheden van Lissabon!

Gezien de lange geschiedenis zijn er vele bezienswaardigheden in Lissabon te vinden. Hieronder geven we informatie over alle hoogtepunten.

1) Alfama – De oudste wijk

Een van de leukste wijken om te bezoeken is naar onze mening de wijk Alfama. De is namelijk de oudste wijk van de hele stad. Al wandelend ontdek je hier de authentieke huisjes en de vele smalle kronkelende wegen. Naast dat je wandelend de wijk kunt verkennen is het ook mogelijk om de tram te nemen die door de wijk heen loopt. Tramlijn 28 loopt dwars door de wijk heen. Vanuit de tram zie je de wijk ook, maar gaat het natuurlijk een stuk sneller langs je heen. In de avond is dit tevens een gezellige plek om een café op te zoeken of ergens een hapje te eten.

De wijk Alfama
Alfama in Lissabon

In de wijk Alfama kun je ook een bezoek brengen aan de Sé Kathedraal. Deze kathedraal is gebouwd in de 16e eeuw van een oude moskee. De kathedraal lijkt van de buitenkant veel op een Middeleeuws fort en aan de binnenkant zie je de Romaanse en gotische stijlen terug.

Sé kathedraal van Lissabon in de wijk Alfama
Kathedraal van Lissabon in Alfama

2) Baixa – Het centrum van Lissabon

Een andere wijk waar je een bezoek aan hoort te brengen tijdens een bezoek aan Lissabon is de wijk Baixa. Dit is de historische wijk die in het centrum van de stad is te vinden. De wijk wordt vandaag de dag nog beschouwd als het centrum van de stad en je komt er veel bijzondere gebouwen tegen en voldoende winkels en eet- en drinkgelegenheden met een gezellig plein, het Rossio plein. Een bijzonder bouwwerk in deze wijk is de Arco Triunfal. Deze wordt ook wel de Rua Augusta Arch genoemd. Het is een bekende triomfboog die dient ter herdenking van een aardbeving uit 1755.

Uitzicht op Biaxa en het Rossio plein
Uitzicht op het Rossio plein in de wijk Baixa
Het Rossio plein in Baixa
Rossio plein in Baixa
Uitzicht over de wijk Baixa
De wijk Baixa

3) Het klooster Mosteiro dos Jerónimos

Een andere bijzonder bouwwerk is het klooster Mosteiro dos Jerónimos. In dit klooster liggen namelijk de graven van leden van de koninklijke familie en enkele andere bekende personen uit de geschiedenis. Het klooster is aan de binnenkant versierd met schitterende motieven. Bij het klooster is ook een schitterend plein met een tuin te vinden, waardoor deze plek absoluut een bezoekje waard is.

Jerónimos klooster in Lissabon
Jerónimos klooster

4) De ijzeren lift Santa Justa

Zoals hiervoor al kort vermeld is Lissabon gebouwd op verschillende heuvels. Om precies te zijn is de stad op 7 heuvels gebouwd. Er zijn verschillende liften in de stad te vinden om de hoogteverschillen te overbruggen. Van alle liften in de stad is de Santa Justa de meest bijzondere. De lift is zo bijzonder dat het het waard is om er speciaal een bezoek aan te brengen. Deze lift overbrugt namelijk een hoogteverschil van maar liefst 32 meter en is een geheel ijzeren constructie.

De ijzeren lift Santa Justa
Santa Justa-Lift / IJzeren lift

5) De toren de Torre Belém

Een andere aanrader is een bezoek aan de Torre de Belém. Dit is een bijzondere toren die is gebouwd in Moorse stijlen. De Torre de Belém is van drie verschillende kanten omringd door water en vanaf de top kun je genieten van een fraai uitzicht. Nadeel is dat er lange wachtrijen kunnen ontstaan. Vanwege veiligheidsredenen mogen er namelijk maar 120 mensen tegelijkertijd naar binnen. De toren is te vinden in de wijk Belém.

De toren de Torre de Belém in Lissabon
Torre de Belém

6) Het kasteel Castelo de São Jorge

In het centrum van Lissabon is er een grote heuvel te vinden. Dit is de grootste heuvel van de stad en op deze heuvel is het kasteel Castelo de São Jorge te vinden. Je kunt hier het schitterende kasteel bewonderen en daarnaast genieten van het mooie uitzicht dat je vanaf hier hebt over de stad.

São Jorge kasteel in Lissabon
São Jorge kasteel
Castelo de São Jorge in Lissabon
Castelo de São Jorge

7) De mooiste paleizen

Verder kent de stad een aantal paleizen die je kunt bezoeken. Hiervoor bezoek je een van de plaatsen Sintra of Queluz. Het Paleis van Queluz is het bezoeken absoluut waard. Dit is een paleis uit de 14e eeuw waar vroeger de koninklijke familie van Portugal verbleef en beschikt tevens over een schitterende tuin.

Paleis van Queluz in Lissabon
Paleis van Queluz

In de plaats Sintra wordt het aangeraden om het Paleis van Pena Sintra te bezoeken die op de top van een heuvel in de plaats Sintra is te vinden.

Pena Sintra paleis
Pena Sintra paleis

Vervoer in Lissabon

Lissabon is een grote stad en het is daarom handig om te weten hoe je je het gemakkelijkst kunt verplaatsen. Vanaf de internationale luchthaven naar de stad kun je prima gebruik maken van de metro. De metro is goed gereld, een goedkope manier van reizen en je bent snel op de bestemming waar je moet wezen. Ook voor de overige bestemmingen in de stad kun je uitstekend gebruik maken van de metro. Je kunt er vrijwel overal mee komen en het is mogelijk om een dagticket te kopen. Zodoende kun je de gehele dag reizen met de metro van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Daarnaast zijn er ook speciale hop on hop off bussen. Deze stoppen op vaste plekken. Je kunt zelf bepalen waar je uit- en instapt.

Een andere methode en wellicht de leukste manier om je te verplaatsen is door een fiets te huren. Je kunt zelfstandig een fiets huren, maar het is ook mogelijk om deel te nemen aan een georganiseerde fietstocht. Binnen circa 3,5 uur zie je veel hoogtepunten van de stad en de gids zal onderweg meer informatie geven.

Winkelen in Lissabon

Tijdens je stedentrip Lissabon een bezoek brengen aan de mooie en leuke winkels die er in deze stad zijn te vinden? Hoewel er door de hele stad heen plekken zijn waar je geslaagd kunt winkelen zijn er een aantal plekken die we kunnen aanraden om te bezoeken.

  • De Rua Augusta in Baixa is een bekende straat voor voetgangers en winkelaars in Lissabon. De straten bestaat uit fraaie mozaïek betegelde trottoirs. De winkels worden aangeduid als de chiquere en luxere winkels. De straten worden levendig en gezellig gemaakt door de verschillende straatartiesten die je er tegenkomt.
  • Ook in de wijk Bairro Alto kunt je geslaagd shoppen. Je komt er een ruim aanbod winkels tegen en daarnaast zijn er ook een aantal kunst gallerijen en artistieke winkels te vinden. De vele smalle steegjes en straatjes maken het een gezellige plek om rond te wandelen en de winkels af te gaan. Na het winkelen is Bairro Alto de plek om nog gezellig een drankje te doen en uit te gaan.
  • Verder is er een oud ambassade gebouw te vinden genaamd Embaxaida. Hier beleef je de unieke winkelervaring. Je komt er namelijk diverse gallerijen tegen met leuke winkels en goede restaurants.

Uitgaan

Wil je tijdens je stedentrip Lissabon ook het uitgaansleven in de Portugese hoofdstad beleven? Een van de bekendste gebieden in Lissabon om uit te gaan is de wijk Bairro Alto. Hier tref je namelijk veel restaurants en andere gelegenheden aan. De meeste bars hier zijn erg klein, waardoor het feestje ook op straat gewoon doorgaat.

Wil je een avond feesten in een van de discotheken in Lissabon? Dan raden we aan om een bezoek te brengen aan Avenida 24 de Juho. Dit is een lange boulevard met veel bars en discotheken. Ook deze boulevard behoort tot de belangrijkste uitgaansgebieden van Lissabon. Ook dichtbij het vliegveld zijn een aantal discotheken te vinden.