• Menu
  • Menu
Beiras header

Beiras

Beiras is een provincie in Portugal wat het midden gedeelte van het land bedekt. Het bestaat uit zandstranden, waardoor het erg geschikt is voor een zonvakantie. Daarnaast vind je landinwaarts een mooie natuur en het hoogste gebergte van Portugal is te vinden in de provincie Beiras. Ook is er in deze provincie een schat aan culturele en historische bezienswaardigheden te bewonderen. De meeste Nederlanders zijn niet erg bekend met dit gedeelte van Portugal. Daarom geven we hieronder meer informatie om je op de hoogte te brengen over alles wat er te doen is.

Wat is er te doen in Beiras? – Hoogtepunten

De provincie Beiras is een van de 6 traditionele provincies van Portugal. In deze provincie kun je een onvergetelijke en een diverse vakantie beleven. Je moet echter wel weten waar je moet zijn voor de leukste activiteiten en bezienswaardigheden. Het gebied is weer op te delen in 3 andere gebieden. Dit zijn de gebieden Beira Alta, Beira Litoral en Beira Baixa. Hieronder geven we meer informatie over al deze gebieden.

Beira Alta – Serra da Estrela

Beira Alta is een gebied dat landinwaarts is gelegen en hetgeen waar dit gebied het meest bekend om staat is de Serra da Estrela. Dit is het hoogste gebergte van heel Portugal. Door de gehele streek van dit gebied vind je hoge rotsen, hellingen en meertjes. In dit gebied bereik je een hoogte van maar liefst 2000 meter via de vele slingerende wegen om naar de top te komen.

Het berggebied Serra da Estrela
Serra da Estrela

Serra da Estrela is voor de echte natuurliefhebbers niet te missen. Een bekende rots die je in dit gebied ook tegenkomt is de Cabeca da Velha. Deze rots zal je ongetwijfeld op veel kaarten tegenkomen. De rots heeft een bijzondere vorm dat lijkt op een hoofd van een vrouw. Deze rots is gelegen op een aantal kilometers richting het zuiden van Seia. Door het gehele gebied zal je nog veel meer rotsformaties tegenkomen. Hieronder sommen we de rest van de hoogtepunten van dit gebied op:

  • Ga naar het punt Torre in de Serra da Estrela. Dit is het hoogste punt in Portugal en hier begeef je je op een hoogte van circa 2000 meter.
  • In het gebergte is een mooi en authentiek dorpje te vinden genaamd Linhares.
  • Het dorpje Trancoso is een historisch dorpje waar je Joodse huizen tegenkomt.
  • Een mooi groen natuurgebied vind je in het dal bij de rivier Zêzere.
  • Tot slot is de stad Guarda het bezoeken waard. Dit is de hoogstgelegen stad van het land en heeft daarnaast nog meer te bieden. In de stad kom je kerkjes, Middeleeuwse gebouwen en mooie pleinen tegen.
Het historische dorpje Trancoso in Beira Alta
Trancoso in Beira Alta

Beira Litoral

Het gebied van Beira Litoral is voornamelijk erg geschikt voor cultuurliefhebbers en mensen die diverse bezienswaardigheden willen bezichtigen. Ook het strand en de schitterende zee zijn hier niet ver vandaan en kun je gemakkelijk bezoeken.

Een leuke stad in dit gebied om te bezoeken is de Coimbra. Dit is een levendige studentenstad die gelegen is aan de rivier Mondego. De stad staat vol met allerlei historische en culturele gebouwen. Het leukste is om deze stad wandelend door te gaan. Het centrum bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit smalle straatjes en hier kom je de historische gebouwen ook tegen.

Bezoek je deze stad? Vergeet dan niet de universiteit en de bibliotheek te bezoeken. De universiteit behoort tot een van de oudste van de hele wereld. Ook de kathedraal Sé Velha en het openluchtmuseum Portugal dos Pequenitos zijn een aanrader. In het openlucht museum kom je o.a. meerdere miniatuurversies tegen van verschillende gebouwen in Portugal.

Coimbra in Beira Litoral in Portugal
Coimbra in Beira Litoral

Ook is het een echte aanrader om een bezoek te brengen aan de opgravingen van Conímbriga. Bij Conímbriga zijn namelijk de grootste opgravingen van de Romeinen in heel Portugal te vinden. Op deze plek kom je mozaïekvloeren, typische Romeinse zuilen en Romeinse baden tegen. Dit gebied laat een duidelijk beeld zien hoe de periode voor Christus was. Hieronder hebben we alle overige bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in Beira Litoral.

Opgravingen van Conímbriga in Beira Litoral
Opgravingen van Conímbriga
  • Wil je naast de bezienswaardigheden ook op de stranden kunnen genieten? Dan kun je een bezoek brengen aan de badplaats Figueira da Foz. Deze badplaats beschikt over een luxe en mooie jachthaven en lange stranden.
  • Bij Serra de Lousã is een mooie groene vallei te vinden met mooie dorpjes in de buurt gelegen.
  • Nog een echte aanrader voor de wandelaars onder ons is het nationale woud van Bucaco. Via deze wandelpaden kom je o.a. kluizenaarsgrotten tegen.
  • Een mooi pittoreske plaatsje is Arganil. Wekelijks is er in deze plaats ook een markt te vinden.

Beira Baixa

Tot slot kun je het gebied Beira Baixa bezoeken. Beira Baixa is een dunbevolkt gebied met een ruige natuur. In dit gebied zijn er twee echte bezienswaardige plekken te vinden. Dit is het dorp Monsanto en de stad Castelo Branco. Er wordt gezegd dat Monsanto het meest Portugese dorp van het land is. Het bezoeken van het dorp zelf is niet alleen leuk, maar de weg erheen is net zo spannend. Hiervoor reis je door de bergen om uiteindelijk in het dorp aan te komen dat bovenop een heuvel is gelegen. Ook in het dorp zelf kom je nauwe stegen met rotsen tegen.

Het dorpje Monsanto Beira Baixa in Portugal
Monsanto in Beira Baixa

De andere stad die je kunt bezoeken is Castelo Branco. Deze stad is bekend vanwege de vele bezienswaardigheden die je er tegenkomt. Een van de hoogtepunten is het tempelierskasteel om te bezoeken.

Castelo Branco in Beira Baixa
Castelo Branco