• Menu
  • Menu
De Azoren header

De Azoren

Als je op vakantie wilt gaan zoek je daar natuurlijk een leuke bestemming voor uit. Houd je veel van de natuur en wil je graag een bijzondere vakantie beleven? Dan is een vakantie op de Azoren zeker aan te raden. De eilandengroep Azoren ligt op ruim 1300 kilometer ten zuidwesten van Portugal en is met het vliegtuig goed bereikbaar. De archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden waarvan er een aantal een vliegveld hebben. Is dat er niet dan kun je vanaf de eilanden van de Azoren met de boot naar de andere locaties varen.

Fijne en een diverse vakantie op de Azoren!

Vakantie naar de Azoren in Portugal

Azoren klimaat

Alle eilanden kennen een vulkanische oorsprong en hebben een mooie natuur om te gaan bewonderen dus als natuurliefhebber kom je er zeker aan je trekken. De eilanden kennen een gematigd Azoren klimaat dat door het gehele jaar nagenoeg hetzelfde blijft. Het is er gemiddeld tussen de 14 en 24 graden Celsius en ook het zeewater heeft een aangename temperatuur zodat je er kunt genieten van allerlei wateractiviteiten. De warmste maand voor een vakantie Azoren is augustus. 

Vier seizoenen in één tijdens een Azoren vakantie

Als je een bezoek aan een of meer eilanden wilt brengen is het zeker aan te raden  regenkleding mee in te pakken want ondanks het aangename Azoren klimaat kan het er ook stevig regenen bij tijd en wijle. Als het mooi weer is kan het weer vrij snel ineens veranderen en nat worden is natuurlijk nooit prettig maar zeker niet als je op vakantie Azoren bent. De Azoren staan erom bekend dat het wel eens vier seizoenen op één dag kan hebben. Er kunnen orkanen voorkomen maar deze volgen veelal een andere route dus de kans daarop is niet gigantisch groot. De eilanden hebben een gematigd Azoren klimaat dat veelal vrij stabiel is. 

Eilandhoppen tijdens de vakantie Azoren

Als je een reis boekt naar de eilandengroep dan kun je er een leuke Azoren vakantie van maken waarbij je ieder eiland bezoekt. De eilanden zelf staan met elkaar in verbinding door middel van boot- of vliegvervoer zodat je eenvoudig van het ene naar het andere eiland kunt. Wil je graag een ander eiland bezoeken? Bekijk dan wat voor weer het is en hoe de dienstregeling in elkaar steekt. Dan kun je er een leuke dag uit van maken op een ander eiland dan dat waar je verblijft. Het meest westelijk gelegen eiland ligt overigens meer dan 500 kilometer van het meest oostelijke vandaag dus dat is nog zeker wel een aardig eindje te noemen. 

Eilanden van west naar oost van de Azoren

De eilanden die bewoond zijn, zijn de volgende. Als je de eilanden bekijkt vanaf het noordwesten naar het zuidoosten toen beginnen deze bij de Westelijke Azoren. Deze bestaan uit de volgende eilanden: 

  • Corvo
  • Flores

Een stukje verder in oostelijke richting bevinden zich de Centrale Azoren. Dit deel bestaat uit de volgende eilanden: 

  • Faial
  • Pico
  • São Jorge
  • Graciosa
  • Terceira

De laatste twee eilanden staan bekend onder de naam Oostelijke Azoren en zijn:

  • São Miguel
  • Santa Maria

Ieder eiland heeft zijn eigen bezienswaardigheden en natuur om te bewonderen. Zo kun je overal wat moois zien en ondernemen zodat je vakantie Azoren heel speciaal wordt. 

Eiland Corvo

De Westelijke Azoren kennen dus drie eilanden. Begin je op Corvo tijdens je Azoren vakantie dan zit je het meest westelijk. In het zuidwesten van het eiland kan de natuurliefhebber twee grote rotsformaties vinden die het bekijken zeker waard zijn. Ze zijn gevormd van basalt. De rotsen worden omgeven door veel groen. Ook de cultuurliefhebber vindt op Corvo het nodige om te zien zoals diverse kleine windmolens. Daarnaast vind je er in de enige gemeente die het eiland rijk is kenmerkende huizen met zwarte gevels en witte kozijnen. 

De stad Corvo op Corvo
De stad Corvo op het eiland Corvo
De krater op Corvo
De krater op Corvo

Eiland Flores

Op het eiland Flores (dit betekent bloemen) vind je midden op het eiland zeven meren gelegen tussen groene bergen. Doordat de eilandengroep een hoge luchtvochtigheid kent bloeit en groeit er ook veel groens, dus dat is zeker voor degenen die van natuur houden mooi om te zien tijdens de Azoren vakantie. Op het eiland liggen de gemeenten Lajes das Flores en Santa Cruz das Flores. Het eiland Flores is natuurlijk niet voor niets zo genoemd. Je kunt er terecht voor veel en diverse bloemensoorten maar je vindt er ook de nodige watervallen, kliffen, een bos met exotische boomsoorten en vulkanen die niet meer in werking zijn. Als je van zwemmen houdt zit je op Flores goed: je kunt er op verschillende plaatsen zwemmen en een bad nemen in de zwavelbaden met heilzame werking.

Prachtige bloemen met groene natuur op Flores de Azoren
Prachtige bloemen met groene natuur op Flores
Watervallen in de natuur op Flores
Watervallen en natuur op Flores

Eiland Faial

De vijf eilanden op de Centrale Azoren hebben ieder hun eigen kenmerken. Faial kent één gemeente, die bekend staat als Horta. Hier vind je een grote rijkdom aan bloemen maar ook een grote krater (Caldeira do Faial) van een vulkaan behoort tot de speciale bezienswaardigheden die je niet mag overslaan op je Azoren vakantie. De krater is maar liefst 2 kilometer breed en 500 meter diep dus dat is zeker niet klein te noemen. De krater is ook vanaf boven te bewonderen zodat je kunt zien dat er een meer in het midden ligt. Het eiland is populair bij de bezitters van zeiljachten want er wordt veelvuldig aangemeerd. Het dorp Horta heeft veel bijzondere huisjes te bieden alwaar de toerist zijn hart kan ophalen tijdens een vakantie Azoren. 

Gemeente Horta op Faial - De Azoren
Gemeente Horta op Faial
Caldeira do Faial
Caldeira do Faial

Eiland Pico

Het eiland Pico heeft het hoogste punt van de eilandengroep. Je hebt vanaf een panoramapunt uitzicht over het eiland zelf maar ook over de andere vier eilanden van de Centrale Azoren. Wandelaars kunnen tochten ondernemen langs watervallen en bijzondere wijngaarden bezoeken aan de westkant van het eiland. Er zijn ook bijzonder grotten te vinden. Ben je een dierenliefhebber? Dan kun je vanaf het eiland walvissen, haaien en dolfijnen spotten op een vakantie Azoren. 

De vulkanische berg op het eiland Pico
De vulkanische berg op het eiland Pico

Eilanden São Jorge en Graciosa

São Jorge mag je als natuurliefhebber niet overslaan. Je vindt er speciaal afgeschermde natuurgebieden waar veel vogelsoorten hun plekje hebben gevonden en de natuur op zich is er fenomenaal.

Het eiland Graciosa kent een speciale zwavelgrot. De grot was ooit een vulkaan die tegenwoordig volledig uitgedoofd is. Je kunt tot helemaal op de bodem van de krater komen als je deze wilt bezichtigen.

Liever even relaxen tijdens de Azoren vakantie? Dan ben je op de juiste plek want je kunt er een bad nemen in de warmwater bronnen waaraan tevens een genezende werking wordt toegekend. Ook de dorpjes op het eiland zijn een bezoek waard. 

Eiland Terceira

Tenslotte kom je aan op het eiland Terceira. Hier vind je diverse religieuze monumenten om te bezoeken als je een Azoren vakantie hebt geboekt. Ook hier ontbreekt het niet aan natuurschoon en kun je de Algar do Carvao grot bezoeken of de pas Estrada das Doze Ribeiras volgen langs maar liefst twaalf  rivieren en genieten van het uitzicht langs de route. 

Algar do Carvao grot op het eiland Terceira
Algar do Carvao grot op het eiland Terceira

Eiland São Miguel

De eilanden van de oostelijke Azoren zijn São Miguel en Santa Maria. Op het eerstgenoemde eiland is de grootste krater van de Azoren te vinden en kun je werkelijk prachtige kratermeren bewonderen. Wandelen is er ook een prettige aangelegenheid. Voor een beetje cultuur op de Azoren vakantie vind je er een religieus standbeeld maar ook de kerk loont de moeite om te bezoeken.

Krater op het eiland São Miguel
Krater op São Miguel eiland
Mosterios op Sao Miguel
Mosterios op Sao Miguel

Eiland Santa Maria

Op Santa Maria tenslotte ligt het dorp Anjos. Dit is de plaats waar Columbus vele eeuwen geleden de eerste voet aan wal op de eilanden zette tijdens zijn ontdekkingsreizen toen hij terugkeerde vanuit Amerika. De cultuurliefhebber vindt er een mooi museum (ooit in dienst als fort) en een kerk uit de 16de eeuw.

Santa Maria eiland van de Azoren
Santa Maria eiland

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.