• Menu
  • Menu
Porto Portugal

Stedentrip Porto

Porto is de een na grootste stad van Portugal. Lissabon is de grootste stad van het land. In 2001 is Porto samen met Rotterdam uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Sindsdien heeft de stad dan ook veel groei gekend op het gebied van toeristen die deze stad bezoeken voor een stedentrip Porto. Ben jij ook van plan om een stedentrip te maken naar deze Portugese stad? Op deze pagina lees je algemene informatie over de stad, ontdek je de bezienswaardigheden, het uitgaan en nog veel meer.

Over Porto

De stad Porto zelf beschikt over circa 230.000 inwoners, maar wanneer de gehele agglomeratie mee wordt gerekend dan telt de stad circa 1,8 miljoen inwoners. Porto is gebouwd aan de rivier de Douro. Deze ligging aan de Atlantische Oceaan en de rivier de Douro heeft ervoor gezorgd dat het heeft kunnen uitgroeien tot een echte havenstad. Richting het zuiden van de Douro is de stad Vila Nova de Gaia te vinden. Dit is ook de stad waar de wereldberoemde portwijnen uit afkomstig zijn. Veel mensen zijn vaak in de veronderstelling dat de wijnen uit Porto komen wat dus niet helemaal waar is.

Tijdens een stedentrip Porto heb je de kans om kennis te maken met het historische centrum van de stad, de Portugese cultuur en de bijzondere ligging van de havenstad aan de Atlantische Oceaan. Het bezichtigen van Porto is een activiteit op zich wanneer je de vele smalle straatjes en steegjes doorwandelt. Ook wordt de stad bijzonder gemaakt door de mooie ligging aan de Douro rivier. Of je de heerlijke portwijnen wilt gaan proeven, kennis wilt maken met de Portugese cultuur of een dagje wilt gaan shoppen. In Porto is het allemaal mogelijk.

Bezienswaardigheden van Porto – Deze mag je niet missen!

Gedurende een stedentrip Porto zijn er een aantal hoogtepunten die deze stad te bieden heeft. Hieronder hebben we de belangrijkste Porto bezienswaardigheden op een rijtje gezet die je niet mag missen.

Het oude stadscentrum Ribeira

De oudste wijk van de hele stad is Ribeira. Deze wijk is te vinden aan de rivier waar de stad aan is gelegen de Douro. Hier kom je aan de kade de vele authentieke huisjes tegen met lokale marktjes en smalle steegjes. Dit gebied is het bezoeken waard, gezien het de oorspronkelijke kenmerken goed heeft weten te behouden. Ook zie je hier de portboten aanmeren in de haven.

Oude stadcentrum Ribeira
Ribeira

Torre dos Clérigos

Dit is een toren met een hoogte van 76 meter die gebouwd is in de 18e eeuw. De toren is gebouwd in barokke stijl en door de 225 treden te bewandelen kun je naar de top van de toren gaan. Eenmaal boven in de toren geniet je van het schitterende uitzicht over de stad.

Torre dos Clerigos in Porto
Torre dos Clérigos
Torre dos Clérigos in Porto
Torre dos Clérigos

Kathedraal Sé

Dit is een enorme kathedraal en is een van de oudste monumenten van de stad. Met de jaren is er doorgewerkt aan de kathedraal, waardoor er duidelijk verschillende bouwstijlen zijn te herkennen. De kathedraal beschikt over twee verschillende torens en staat gebouwd op een heuvel. Dit zorgt voor een mooi en fraai uitzicht.

Kathedraal Sé in Porto
Kathedraal Sé

Vila Nova de Gaia

Dit is de kustplaats die aan de andere kant van de rivier de Douro is gelegen. In deze plaats worden de beroemde portwijnen geproduceerd. Om de portwijnen te proeven is dit de plaats om te bezoeken. Hiervoor breng je een bezoek aan de kloosterkerk Serra do Pilar die dateert uit de 16e eeuw. Deze kerk beschikt over een kelder waar je diverse wijnsoorten uit kunt proberen. Je kunt ook naar boven in de kerk waar je een mooi uitzicht over de stad Porto te zien krijgt.

Vila Nova de Gaia aan de Douro rivier
Vila Nova de Gaia aan de Douro rivier

Maria Pia brug

Dit is de brug die de stad Porto en Vila Nova de Gaia met elkaar verbindt. Deze wordt tegenwoordig echter niet meer gebruikt en werd vroeger gebruikt om de portwijn naar de stad te vervoeren.

De Maria Pia brug in Porto
Maria Pia brug

Casa de Música

Dit is een schitterend concertgebouw dat maar liefst 100 miljoen euro heeft gekost. Het is een bijzonder plaatje om te zien vanwege de moderne uitstraling van het gebouw. Er is duidelijk te zien dat er over ieder detail van het gebouw goed is nagedacht.

Casa de Música
Casa de Música

Het kunstmuseum Serralves

De liefhebbers van kunst kunnen een bezoek brengen aan het Serralves museum. Dit is het museum voor moderne kunst en is te vinden in het park Parque de Serralves.

Serralves museum
Serralves museum

De bibliotheek Chadron

Deze bibliotheek wordt ook wel Livrario Lello & Irmão genoemd. Dit is een historische boekhandel van de stad en het wordt gezien als een van de mooiste boekhandels van de hele wereld. Dit komt door de fraaie inrichting van de gehele bibliotheek en is daarom al een bezienswaardigheid op zich.

Waar kun je het beste een dagje winkelen?

Wie graag een dagje wil shoppen die zit in deze stad ook helemaal op de juiste plek. Of je op zoek bent naar de mooiste kledingwinkels voor merkkleding of wanneer je graag op zoek gaat naar de lokale producten en leuke souvenirs. Voor de lokale producten breng je namelijk een bezoek aan het oude stadscentrum Ribeira. In de vele straten met marktjes in deze wijk kom je een groot aanbod aan lokale producten tegen. Je zult hier gemakkelijk een aantal uur spenderen.

Er zijn ook veel toeristen die graag een hele dag willen shoppen. Porto beschikt over een aantal grote winkelcentra waar je heel wat uurtjes zoet zult zijn. Dit zijn de winkelcentra Via Catarina, Comercial Aviz en Comercial de Foz. Het winkelcentrum Via Catarina is een enorm winkelcentrum in het centrum van de stad waar je al snel een volle dag kunt winkelen. In dit winkelcentrum kom je namelijk maar liefst meer dan 100 uiteenlopende winkels tegen. Ook zijn er eet- en drinkgelegenheden. Comercial Aviz en Comercial de Foz zijn kleinere winkelcentra, maar je kunt ook hier uitstekend terecht.

Uitgaan in Porto

Wanneer je een stedentrip naar Porto maakt dan wil je vast en zeker ook genieten van het uitgaansleven. Dit kun je zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het oude stadscentrum Ribeira waar je gezellige terrasjes vindt om rustig een drankje te nuttigen. Dit kun je zowel in Porto doen, maar kan ook aan de andere kant van de rivier in Vila Nova de Gaia. Verder bevindt het meeste van het uitgaansleven in Porto zich op de straten. De straten Candico dos Reis, Conde de Vizela en Gaieria de Paris zijn de straten waar het meest gebeurt. Hier kom je veel mensen tegen die op straat genieten van een hapje en een drankje.

Ben je op zoek naar een club waar je tot vroeg in de ochtend kunt feesten dan zijn er een aantal clubs te vinden. Een van de bekendste clubs van de stad is Act. Naast dat je hier lekker kunt dansen worden er ook events georganiseerd. Deze events zijn gebaseerd op kunst, mode en muziek. Dit maakt het erg bijzonder om mee te maken. Andere clubs om uit te gaan zijn Industria en Aniki Bobo. Industria is een club met veel verschillende muziekstijlen en Aniki Bobo is te vinden aan de rivier Douro en bestaat uit 3 zalen. Deze ligt dus op een bijzondere locatie in Porto.

Vervoer in de stad

Om je in de stad van plek naar plek te verplaatsen kun je gebruik maken van de metro en de tram. Dit is de makkelijkste en tevens de goedkoopste manier. Hiervoor kun je losse kaartjes kopen, maar je kunt ook een dagpas nemen. Deze is erg handig wanneer je weet dat je die dag veel zult gaan reizen. Verder kun je je in de stad van plek naar plek verplaatsen door te wandelen of door te fietsen. Beide methoden kunnen echter nog vrij pittig zijn, doordat de stad veel hoogteverschillen kent. Dit kan daarom erg vermoeiend zijn in de benen. Op sommige plaatsen is het daarom mogelijk om gebruik te maken van een lift of kabelbaan.