• Menu
  • Menu
Lissabon Portugal

Lissabon bezienswaardigheden

Lissabon is de hoofdstad en ook tevens de grootste stad van Portugal. De stad ligt aan de rivier de Taag en vlak bij de Atlantische Oceaan. Lissabon is een zeer oude stad, met een rijke cultuur. Zo hebben de Romeinen en Moren er beide in het verleden lange tijd de scepter gezwaaid. Dit zie je terug in de wisselende architectuur, maar ook de heerlijke en diverse keuken.

Onze top 8 bezienswaardigheden Lissabon

Lissabon wordt ook wel de stad van de zeven heuvels genoemd en heeft verschillende uitkijkpunten, Miradouros genoemd  die een mooi zicht geven over de stad. Met zijn heerlijke keuken, rijke historie en aangename klimaat is de stad beslist een bezoek waard. Als je een bezoek brengt aan Lissabon, bezienswaardigheden genoeg, de volgende mag je echt niet missen op je trip.

  1. 1.Tram 28

Tram 28

Wat je echt gedaan moet hebben als je in Lissabon bent geweest is een ritje met Tram 28. Het is een goed idee hiermee te beginnen, want je krijgt meteen heel gemakkelijk een goed beeld van de stad. De trams stammen uit 1910. Een ritje met de tram brengt je over de wereldberoemde, oude tramlijn langs allerlei bezienswaardigheden van Lissabon. Je rijdt door prachtige authentieke wijken zoals Alfama, Baixa en Estrela. De wijken barsten van de kleurrijke, oude gebouwen waartussen je veel bedrijvigheid ziet van de lokale bevolking. De straatjes zijn erg smal en steil, waardoor de tram ook geen overbodige luxe is om ergens te komen. Iedere tien minuten vertrekt er een tram vanaf Praça do Martim Moniz. Een kaartje kan je aan boord van de tram kopen en kost je maar €2,85.

  1. Belém

Belém in Lissabon

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de wijk Bélem. Hier vind je namelijk twee van de vele belangrijke bezienswaardigheden die Lissabon rijk is. Namelijk het Monasteiro dos Jeronimos en de Torre de Bélem.  Het Monasteiro dos Jeronimos is een  klooster  dat dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Voor de bouw van het klooster zijn verschillende steensoorten gebruikt en de wandelgangen geven een prachtig zicht op de binnentuinen. De kloostergangen zelf zijn rijkelijk gedecoreerd. Ook de Torre de Bélem stamt uit de zestiende eeuw en werd midden in de rivier de Taag gebouwd. De toren deed dienst als fort. De buitenzijde is opgetrokken in Moorse stijl terwijl zich binnen een gotisch interieur bevindt. Je bereikt de toren via een loopbrug. In het hoofdseizoen is het verstandig om vooraf, online een ticket te kopen, zo vermijd je de lange wachtrijen en voorkom je dat je uren staat te wachten.

  1. Fado

Fado Lissabon

Misschien een beetje vreemd om Fado als een bezienswaardigheid van Lissabon te noemen, omdat Fado een zangkunst is. Toch is het zeer zeker een aanrader hier aandacht aan te besteden. Oorspronkelijk ontstond Fado in de cafés en bars onder de armere bevolking van Lissabon. Fado is te vertalen als lot en de oorsprong van dit levenslied lag in de wijken Alfama, Bairro Alto en Mouraria. Je kunt het Museu do Fado bezoeken en meer leren en ook horen over deze specifieke, voor Lissabon zo kenmerkende volksmuziek. Als je in de wijk Alfama cafés en barretje bezoekt zul je waarschijnlijk live kennis maken met Fado waar dit nog vaak ten gehore wordt gebracht.

  1. Ponte 25 de Abril

Ponte 25 de Abril in Lissabon

Waar je eigenlijk niet omheen kunt bij een bezoek aan Lissabon is de Ponte 25 de Abril. Dit is een brug over de Taag en verbindt Lissabon met de gemeente Almada.  Het is een van de grootste hangbruggen ter wereld en lijkt sprekend op de Golden Gate bridge van San Fransisco. Dat is niet zo vreemd, want het is dezelfde architect die deze brug gemaakt heeft in 1962. Naast de brug staat een opvallend Christusbeeld dat geïnspireerd is op het Christusbeeld in Rio de Janeiro.

  1. Parque das Naçoes

Een overblijfsel van de wereldtentoonstelling uit 1998 en nog steeds een van Lissabons belangrijkste bezienswaardigheden is het Parque das Naçoes. Het is een hele wijk die vanwege de wereldtentoonstelling is ontstaan en hier is alles strak en modern. Je vindt er het winkelcentrum Vasco da Gama, het is het grootste winkelcentrum van Lissabon, dus als je van shoppen houdt kun je hier je hart ophalen. Ook vind je in deze nieuwe wijk het Oceanário de Lisboa. Dit is het grootste aquarium van Europa en erg indrukwekkend. Meteen bij binnenkomst zie je een levensgroot aquarium van zeven meter hoog, waarin talloze vissoorten samen leven van roggen tot grote haaien. Je kunt helemaal om de watertank heen lopen dus je kunt de onderwaterwereld vanuit verschillende hoeken bekijken.

  1. Castelo de São Jorge

Bezienswaardigheden: Castelo de saõ Jorge

Mede dankzij de ligging van het kasteel, vormt Castelo São Jorge letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van een bezoek aan Lissabon. Het kasteel is de oudste kern van Lissabon en de oudste delen van het kasteel stammen uit de zesde eeuw. Het kasteel ligt op de hoogste heuvel en kijkt enerzijds uit over de rivier de Taag en aan de andere zijde geeft het een unieke blik op de stad Lissabon.  Je kunt een wandeling over oude muren maken, met het prachtige uitzicht over Lissabon of even lekker tot rust komen op een van de terrassen. Op het centrale plein van het kasteel kun je in de zomermaanden genieten van roofvogel shows en eventueel kun je na afloop van de show tegen betaling met een roofvogel op de foto.

  1. Botanische tuinen van Ajunda

Botanische tuinen Lissabon

De Botanische tuinen van Ajunda vormen een echte bezienswaardigheid in Lissabon. Ze behoren tot de oudste botanische tuinen van heel Portugal en zijn in de eerste helft van achttiende eeuw aangelegd. De tuinen waren van oorsprong opgezet om honderden planten- en kruidensoorten te kweken die tijdens de vele Portugese ontdekkingsreizen werden meegebracht naar Lissabon. Het diende ter opvoeding van kleinzoons van de koning die zo de gelegenheid kregen kennis te maken met planten uit de hele wereld. De tuinen zijn heel symmetrisch aangelegd onder invloed van de Franse tuinen die in dezelfde periode zijn ontstaan. Als je door de tuinen wandelt vind je er prachtige vijvers een achttiende-eeuwse fontein, maar ook een vierhonderd jaar oude Drakenboom. De tuinen liggen op loopafstand van de wijk Belém en je kunt er helemaal tot rust komen door zowel de lange wandeling als door een verkoelend drankje op een van de terrasjes in de tuin.

  1. De Zoo van Lissabon

Zoo Lissabon

Zeker als je met kinderen een .bezoekje aan Lissabon brengt is de Zoo van Lissabon een bezienswaardigheid die je beslist niet mag missen. In de dierentuin kun je 400 verschillende diersoorten bewonderen. Het is al een oude dierentuin die voor het eerst opende in 1884. Natuurlijk is de dierentuin inmiddels gemoderniseerd,  omdat de dieren naar moderne maatstaven meer ruimte nodig hebben dan in het verleden. Maar je voelt en ziet nog veel terug van de rijke historie van de dierentuin.

Praktische tips om de bezienswaardigheden van Lissabon te bezoeken

In Lissabon heb je veel keuze uit verschillende vervoersmiddelen. Zo kun je kiezen voor de metro, de bus of de tram, maar je hebt er ook kabelliften, een kabeltrein en een tuktuk. Het makkelijkste is om voor het openbaar vervoer een dagkaart te kopen. Deze kost zes euro en je mag ermee gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer. Het is ook leuk om eens met de veerboot de Taag over te steken, dit kost maar een paar euro, kaartjes hiervoor koop je bij de kassa in de veerbootterminals.  Vanwege de temperatuur die zomers behoorlijk kan oplopen, maar ook vanwege de drukte is het fijn om Lissabon in de late lente of de vroege herfst te bezoeken. Zo kun je optimaal genieten van Lissabons bezienswaardigheden.