• Menu
  • Menu
Porto Portugal

Porto bezienswaardigheden

Porto is de tweede stad van Portugal en ligt aan de noordelijke oever van de Douro.  Porto heeft de bijnaam ‘de stad van de bruggen’. Dit komt door de imposante zes bruggen die Porto verbinden met Vila Nova de Gaia dat aan de overzijde van de rivier Douro ligt. Hierbij vormen de bruggen Ponte Dom Luís I en de Ponte Maria pia echte bezienswaardigheden van Porto.

Top 8 bezienswaardigheden in Porto

Porto is een echte arbeidersstad met een handelsverleden. Maar hiernaast is het ook een heel kleurrijke en culturele stad. Echt een stad met twee gezichten. Al sinds de zeventiende eeuw wordt hier de befaamde portwijn gemaakt die in de nabij gelegen valei wordt geproduceerd. Porto is een veelzijdige stad met veel bezienswaardigheden en wat dat betreft echt een bezoekje waard.

  1. 1. Ribeira

Ribeira in Porto

Als je in Porto verblijft bezoek je sowieso Ribeira oftewel het oude centrum. Deze oudste wijk van Porto is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De oude wijk staat sinds 1996 op de werelderfgoed lijst en is met recht het kloppende hart van de stad. Het is net alsof je een reis terug in de tijd maakt. Sinds hier in de vijftiende eeuw schepen vertrokken voor de handel, lijkt het alsof er vrijwel niets veranderd is. De smalle en steile straten voeren je langs bont gekleurde huisjes met ingelegde keramieken tegeltjes. Nog steeds vinden hier veel gezellige markten plaats waar de lokale vissers hun waar verkopen. In de wijk Ribeira vindt je bovendien tal aan restaurantjes en bars waar je tegen de avond lekker kunt eten of een drankje kan doen.

  1. Torre dos Clérigos

Torre dos Clerigos in Porto

De Torre dos Clérigos is in de achttiende eeuw gebouwd, heeft zes verdiepingen en is wel 75 meter hoog. De toren is onderdeel van de kerk Igreja dos Clérigos. Het is een bijzonder karakteristiek bouwwerk en een van Porto’s belangrijkste bezienswaardigheden. Je kunt de toren beklimmen en vanaf boven heb je een adembenemend uitzicht over de stad Porto. De toren is gemaakt van graniet en marmer en in de stijl van de barok gebouwd. Je beklimt de toren doormiddel van een wenteltrap van maar liefst 240 treden. Als je deze toren beklommen hebt, heb je je lichaamsbeweging voor de dag ook weer gehad. Als je laat in de middag gaat of aan het begin van de avond geeft de zonsondergang een prachtig effect over de daken van de huizen in Porto.

  1. Het paviljoen en de tuinen van Palàcio de Cristal

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan het paviljoen en de tuinen van Palácio de Cristal. Palácio de Cristal was een ruimte waar exposities werden gehouden en dit gebouw was qua architectuur geïnspireerd op het Crystal Palace in Londen. In 1951 is het echter gesloopt en hiervoor in de plaats kwam een paviljoen. Het paviljoen is opgetrokken uit glas en ijzer en hier worden veelal concerten en sportevenementen georganiseerd. Het omliggende park, de tuinen van Palácio de Cristal zijn ook zeker de moeite waard. Je kunt hier heerlijk rondwandelen tussen bomen, vijvers, fonteinen,  beelden,  beekjes en weiden. Je hebt er bovendien een geweldig uitzicht op de stad Porto en de rivier de Douro.

  1. Lello

Boekenwinkel Lello in Porto

Een bijzonder plekje om te bezoeken is de boekwinkel Lello. Je hoeft niet eens zo dol op lezen te zijn om eens een bezoek te brengen aan deze boekwinkel. De boekwinkel is in 1906 opgericht en heeft een geweldig mooi interieur, het is waarschijnlijk een van de mooiste boekwinkels ter wereld. Het meest bijzondere aan de boekenzaak is de prachtige trap die midden in de winkel staat. Ze zeggen zelfs dat J.K. Rowling door deze trap geïnspireerd was toen ze de bewegende trappen voor Zweinstein bedacht.  De trap zelf doet denken aan een afbeelding van Escher. Helaas mag je hier geen foto’s maken.

  1. Kathedraal Sé

Bezienswaardigheden Porto: Kathedraal Sé

Met de bouw van Kathedraal Sé werd gestart in 1110 en deze was voltooid in de dertiende eeuw. De kathedraal is opgetrokken in verschillende bouwstijlen en een van Porto’s belangrijkste bezienswaardigheden. De voorzijde van kerk is nogal sober en in een typisch Romaanse stijl gebouwd. De kantelen op het portaal zijn Moors en laten zien dat dit ook als vestingkerk dienst heeft gedaan. Later in de veertiende eeuw is de begrafeniskapel voor João Gordo toegevoegd, deze is opgetrokken in een rijkelijk gedecoreerde Gotische stijl. In zeventiende eeuw zijn er nog weer elementen van de kerk aangepast en toegevoegd in de voor toen kenmerkende Barok stijl.

Het Gotisch klooster naast de kathedraal is een gebouw dat dateert uit de veertiende eeuw en is ook de moeite waard om te bezichtigen. De kloostergang is in de zeventiende eeuw geheel gedecoreerd met blauwwitte azulejospanelen. Deze zijn geschilderd door de kunstenaar Valentim de Almeida. Hij beschilderde de panelen met taferelen uit het leven van Maria. Op het plein voor de kathedraal heb je een wijds uitzicht over de oranje daken van de stad Porto. Op het plein vind je ook nog een oude schandpaal, de Pelourinho da Sé. Je kunt de kathedraal gratis bezoeken, voor het klooster betaal je een entree van drie euro.

  1. Station São Bento

Station Sao Bento in Porto

Niet alleen om de trein te nemen breng je een bezoekje aan het station São Bento. Het station is ook een van de  echte bezienswaardigheden van Porto. Het station is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en staat op de plaats waar het klooster São Bento de Avé-Maria stond. De centrale stationshal is geheel bedekt met azulejos, gemaakt door de schilder Jorge Colaço. De tegels geven een beeld van de oude ambachten en belangrijke militaire gebeurtenissen van het noorden van Portugal. De toegang is gratis.

  1. Casa de Música

Casa de Musica

Casa de música is groot en bijzonder concertgebouw. Het gebouw is in 2005 geopend en is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Het is concertgebouw is modern en strak vormgegeven en is zowel van binnen als van buiten zeker de moeite waard eens rustig te bekijken. Voor het concertgebouw vind je een golvend plein, net alsof het gebouw uit de ruimte is komen vallen en schokgolven heeft veroorzaakt. Ook hier buiten worden wel eens openlucht concerten gegeven en overdag zie je hier veel skaters. Het plein is lichtgeel van kleur en is gemaakt van marmer uit Jordanië.

Binnen zijn er dagelijks rondleidingen en dat is best handig want het is een enorm groot pand. Het concertgebouw telt negen verdiepingen en meerdere concertzalen. De Sala Suggia is de grote zaal en vormt het middelpunt van de Casa de Música. Deze zaal is gedecoreerd met bladgoud en biedt ruimte aan 1238 toeschouwers.

  1. Maria Pia brug

Bezienswaardigheden: Maria Pia

Porto is de stad van de bruggen en de Maria Pia brug is misschien wel de bekendste en de meest imposante van de zes bruggen. De Maria Pia brug is een oude spoorbrug en is ontworpen door Gustave Eiffel, tevens architect die de Eiffeltoren in Parijs en het vrijheidsbeeld van New York heeft ontworpen. Deze spoorbrug verbindt Porto met Vila Nova de Gaia en deze brug werd met name gebruikt om Port naar Porto te vervoeren. Inmiddels heeft de São João brug deze functie overgenomen. Je kunt ook een boottocht over Douro maken. Dit kost tien euro en zo heb je perfect zicht op alle bruggen, maar zie je Porto ook eens vanaf het water.

Porto heeft het hele jaar een aangename temperatuur voor een bezoek, maar waarschijnlijk ben je in de zomermaanden het beste af. Er waait vaak een verkoelende zeebries dus extreem warm wordt het er meest niet. Porto is een gezellige stad en een echte aanrader met veel bezienswaardigheden.