• Menu
  • Menu
Madeira header

Madeira

In de Atlantische oceaan vind je een prachtig Portugees eiland: Madeira. Het ligt zo’n 700 kilometer van de kust van Marokko en vanaf Amsterdam vlieg je er in ongeveer 4 uur naar toe. Het klimaat van Madeira is subtropisch, waardoor het eiland eigenlijk het gehele jaar een perfecte vakantiebestemming is. De temperatuur is het geheel jaar heerlijk en de beste maanden om op Madeira vakantie te gaan is tussen mei en oktober.

Prachtige bezienswaardigheden en de leukste activiteiten op Madeira

Natuurlijke zwembaden van vulkanische lava
Natuurlijke zwembaden van vulkanische lava van Porto Moniz

Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd, vanwege de vele exotische bloemen die er groeien. Je vindt hier een afwisselende natuur: van ruige rotskusten en vulkanische bergen tot een tropisch woud met geweldige watervallen. Hieronder lees je meer over deze prachtige natuur, de mooiste natuurgebieden en bezienswaardigheden om te bezoeken en de verschillende activiteiten die je kunt ondernemen op Madeira Portugal.

Slenteren door de hoofdstad Funchal

Stad Funchal op Madeira
Hoofdstad Funchal

Een van de eerste plaatsen die zeker een bezoek waard is tijdens je Madeira vakantie, is de hoofdstad Funchal. Deze stad is geweldig om doorheen te wandelen. Bekijk bijvoorbeeld de promenade van de haven of wandel door de kleurrijke markt van de hoofdstad. Een andere tip voor een activiteit in de hoofdstad is door met de kabelbaan naar het hoger gelegen Monte te gaan. vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de hele stad en kun je tevens genieten van de Botanische tuinen. Ben je hier uitgekeken en wil je weer terug naar Funchal? Neem dan de traditionele Toboggan; een rieten mand waarmee je van de berg af kan.

Funchal op Madeira
Funchal

Adembenemende uitzichten vanaf Cabo Girão

Aangezien Madeira een heuvelachtig eiland is, zul je hier verschillende prachtige vergezichten vinden. Een van de mooiste plekken om van het uitzicht te genieten is Cabo Girão: de hoogste klif van Madeira. Deze is maar liefst 580 meter hoog en je vindt hier onder andere een glazen plateau vanaf waar je van het uitzicht kunt genieten. Hiervoor moet je geen hoogtevrees hebben, aangezien je onder je voeten bijna 600 meter naar beneden naar de Atlantische oceaan kunt kijken. Op deze plek is het ook mogelijk om te gaan paragliden als je een meer actievere Madeira vakantie zoekt.

De Cabo Girão klif aan de zuidkust
De Cabo Girão klif
Uitzicht van de klif Cabo Girao
Cabo Girao klif

De Ponta de São Lourenco bezoeken

In het oostelijke deel van het eiland vind je een uniek maanlandschap van verkoolde oranje en bruine lava. Dit schiereiland is een van de hoogtepunten van Madeira. Je kunt hier geweldig wandelen en zult een compleet ander landschap vinden dan op de rest van het eiland tijdens je Madeira vakantie. Bij Ponta de São Lourenco kun je de rotsen beklimmen, vanaf waar je een panoramisch uitzicht hebt op de Ilhas Desertas en de Baia de Abra.

Rotsen langs de kust Ponta de São Lourenco
Ponta de São Lourenco

Een ander uniek plekje in dit gebied in het afgesloten strand Prainha; het enige natuurlijke, zwarte zandstrand van het eiland. 

Prainha beach bij Ponta de São Lourenco
Prainha beach bij Ponta de São Lourenco

Bijzondere bezienswaardigheden op Madeira Portugal

Het eiland Madeira heeft een hoop te bieden voor zowel jong en oud. Er zijn verschillende prachtige natuurgebieden en regio’s waar je bijzondere natuurverschijnselen kunt bekijken.

Porto Moniz

Porto Moniz is een regio op het eiland die bekend staat vanwege de natuurlijke zwembaden. Het is niet alleen een geweldig gezicht, maar je kunt je ook zeker een hele dag vermaken in de baden tijdens je Madeira vakantie.

Porto Moniz
Porto Moniz
Natuurlijke zwembaden Porto Moniz
Natuurlijke zwembaden Porto Moniz

Grotten van São Vicente

De grotten van São Vicente zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kunt hier met een gids een tocht door de grotten maken. De grotten zijn zo’n 400.000 jaar geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Na een wandeling van zo’n 30 minuten kun je ze bezichtigen en tevens kun je een bezoek brengen aan een klein museum over dit bijzondere gebied.

Sao Vicente grotten op Madeira
Sao Vicente grotten

Het dorpje Santana

In het noorden van Madeira Portugal vind je het dorpje Santana, dat bekend staat om de bijzondere huisjes die er te vinden zijn. Deze Palheiros zijn huisjes in de vorm van een driehoek en zijn in vrolijke kleuren van rood, blauw en wit geverfd. Sommige van deze huizen zijn opengesteld voor bezoek en zijn zeker niet te missen als je op het eiland op een Madeira vakantie bent.

Huisjes in Santana
Huisjes in Santana

De Risco-Waterval

In de buurt van Rabacal vind je de Risco-Waterval. Dit is een echt wandelgebied waarbij je langs de waterval en de 25 Fontes komt. De 25 Fontes is een plek waarbij zo’n 25 stroompjes naar een goudkleurig meertje storten. Een indrukwekkende plaats om te bezoeken en om een tijd rond te wandelen. 

De Risco waterval in Rabacal
De Risco waterval

De verschillende tuinen en natuurparken van Madeira

Aangezien Madeira ook wel het bloemeneiland wordt genoemd, kan een bezoek aan een van de vele tuinen en natuurparken natuurlijk niet ontbreken. In een van de vele tuinen vind je een verscheidenheid aan unieke planten en exotische bloemen.

Een van de bekende parken om te gaan wandelen is Laurisilva, een woud ten noorden van Funchal. Dit woud is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je vindt hier dan ook prachtige bomen, struiken, bijzondere mossen en planten. Je kunt hier tijdens je Madeira vakantie wandelen en genieten van de verschillende uitkijkpunten over het eiland. 

Wandelen door het Laurisilva bos
Het Laurisilva bos

Verschillende bergtoppen van het vulkanische eiland

Op Madeira kun je meerdere bergtoppen bezoeken die een unieke ervaring met zich meebrengen. Vanuit de hoofdstad Funchal ben je binnen een uur bij de Pico do Arieiro. Deze top is 1810 meter hoog en is met een aangelegd pad goed te beklimmen. Net onder de top vind je de Pousada do Pico do Arierio, waar je met een reservering kunt overnachten. Vanuit hier kun je dan de prachtige zonsondergang- en opgang meemaken: een ervaring die niet te missen is bij een Madeira vakantie.

Pad van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo
Pad van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo
Wandelpad bij Pico do Arieiro
Pico do Arieiro

Als je een ervaren wandelaar bent en op zoek bent naar een actieve wandeling op het eiland, dan kun je de hoogste top van Madeira beklimmen. In zo’n 3 uur kun je naar de Pico Ruivo klimmen van 1862 meter hoog. De tocht is spectaculair en biedt verschillende fantastische vergezichten, scherpe rotsformaties en diepe ravijnen.

Porto Santo: een heerlijk strand op Madeira Portugal

Aangezien Madeira een vulkanisch eiland is, zul je hier vrij weinig stranden vinden. Als je na een bezoek aan de natuurlijke baden van Porto Moniz toch nog op zoek bent naar een dag aan het strand, dan kun je naar Porto Santo. Hier vind je over de gehele zuidkust een strand van zo’n 9 kilometer waar je niet alleen kunt ontspannen, maar ook kunt windsurfen en andere watersporten kunt beoefenen. Dagelijks kun je vanaf Madeira naar Porto Santo vliegen, maar ook is er een boot om de overtocht te maken.

De unieke levada’s van Madeira Portugal

Op Madeira kun je een bijzonder netwerk van levada’s vinden om te bekijken. Dit zijn smalle irrigatiekanalen die over vrijwel het gehele eiland zijn aangelegd. Langs deze kanalen zijn voetpaden aangelegd, waardoor je hier fantastisch langs kunt wandelen. Deze paden brengen je vaak naar de mooiste plekken van het eiland.

Wandelroutes langs de Levadas
Levadas wandelroute

Een Madeira vakantie plannen en een roadtrip maken

Als je van plan bent om naar Madeira Portugal op vakantie te gaan, dan is het een goed idee om een auto te huren. Met de auto kun je gemakkelijk vrijwel alle hotspots van het eiland bezoeken. Daarnaast kom je onderweg de mooiste vergezichten tegen en kun je zomaar een verstopt strandje tegen het lijf lopen. Je zult op Madeira geen parelwitte stranden met palmbomen vinden, maar wel unieke strandjes tussen de rotsformaties. Het is daarom een geweldige en gemakkelijke manier om het eiland te ontdekken en de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken.