• Menu
  • Menu
Stedentrip Londen

Londen

Londen is een van de bekendste steden van de wereld en de hoofdstad van Engeland en het Verenigd Koninkrijk. Vanaf Amsterdam is het slechts een uurtje vliegen om bij deze wereldstad te komen. Door de korte afstand en het goedkoper worden van veel vliegtickets wordt het steeds interessanter om een stedentrip Londen te boeken. Deze miljoenenstad is in feite al één grote bezienswaardigheid op zich. Op deze pagina geven we meer informatie over alles wat Londen te bieden heeft tijdens een stedentrip.

Over Londen

Ondanks dat Londen niet ver bij ons vandaan ligt en gemakkelijk te bereiken is, zijn er veel Nederlanders die deze miljoenenstad nog nooit hebben bezocht. Dat is zonde, want de stad heeft zoveel te bieden. Zo is de stad o.a. bekend van de Engelse Pubs, de Big Ben, de rode dubbeldekker bussen voor toeristen of de bekende rode telefooncellen. Deze kenmerken zorgen ervoor dat Londen zijn eigen sfeer heeft en zich onderscheid van veel andere steden. Londen heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Wil jij tijdens een stedentrip zoveel mogelijk van de stad te zien krijgen? Dan raden we aan om circa 5 dagen uit te trekken voor het bekijken van de stad.

Big Ben en Westminster Abbey

Londen is een echte wereldstad net al New York, Tokyo en Parijs. Deze worden ook wel de Alfa-wereldsteden genoemd. Dat komt doordat de stad zowel op financieel, cultureel, politiek en economisch vlak veel invloed uitoefent over de wereld. Dit zorgt er echter wel voor dat de prijzen in de stad hoog liggen. Wanneer je de stad bezoekt dan zal je meer geld neer moeten leggen voor een hotelovernachting en om te eten bij een restaurant dan in andere gebieden in Engeland. Verder is Londen een zeer schone stad en wordt er ook hard gewerkt om de stad schoon, netjes en aangenaam te houden.

8 bezienswaardigheden in Londen die je niet mag missen

Londen is een grote stad en je moet vaak grote afstanden afleggen om ergens te komen. Het is daarom belangrijk van tevoren uit te zoeken wat je graag wel of niet wilt bezoeken. Voorafgaand aan je bezoek aan de stad kun je zodoende precies plannen waar je wanneer langsgaat. Hieronder hebben we alle hoogtepunten op een rijtje gezet en lees je alles over alle Londen bezienswaardigheden.

1) De Big Ben en het parlementshuis

Waar je als eerst tijdens je stedentrip Londen langs moet dat is het parlementshuis (Palace of Westminster) en de Big Ben. Deze is te vinden aan de oever van de Theems. Het parlementshuis dateert uit het einde van de 11e eeuw en in totaal telt het ongeveer 1100 kamers en 100 trappen. Aan het parlementshuis zit de klokkentoren. Deze klokkentoren wordt Elizabeth Tower genoemd. Binnen in deze klokkentoren hangt de klok de Big Ben met een gewicht van maar liefst 13,7 ton.

Klokktentoren Big Ben met parlementsgebouw
Big Ben met parlementsgebouw

2) Londen Eye

Met het London Eye wordt het bekende reuzenrad bedoeld dat aan de andere kant van de rivier de Theems staat van het Palace of Westminster. Voor toeristen is het mogelijk om een rit te maken in het reuzenrad en te genieten van het mooie uitzicht over de stad. De rit in het reuzenrad London Eye duurt circa een half uur. Echter is er wel vaak een lange wachtrij.

Het reuzenrad Londen Eye
Londen Eye

3) Buckingham Palace

Ook dit paleis is een toeristische trekpleister. Het paleis is een onderkomen voor Britse Royals, maar daarnaast ook een kunstgalerij. Wanneer je de kans hebt wordt het aangeraden om de wisseling van de wacht hier te volgen. Deze ceremonie vindt plaats op het voorplein van het paleis. Dit gebeurt eens per dag en gedurende de winter is er om de dag een wisseling van de wacht. Het Buckingham Palace zelf telt 775 kamers en bestaat uit een oppervlakte van 77.000 vierkante meter.

Buckingham Palace
Buckingham Palace

4) National Gallery museum

Dit museum behoort tot een van de belangrijkste kunstmusea van de wereld. Ook wanneer je geen kunstliefhebber bent dan is het nog steeds leuk om een bezoek aan dit museum te brengen. Zo kom je hier o.a. een kunstwerk van Leonardo da Vinci tegen, van Van Gogh en een zelfportret van Rembrandt.

National Gallery Museum
National Gallery Museum

5) De Tower Bridge

De Tower Bridge is de wereldbekende brug die over de rivier van de Theems heen loopt. De brug heeft een lengte van 244 meter en kan worden geopend wanneer er schepen door moeten. Een wandeling over deze brug mag dus niet ontbreken bij het bezoeken van Londen. Vanaf de brug geniet je ook van een mooi uitzicht over de stad London. Vooral in de avond is de brug mooi om te zien wanneer deze wordt verlicht.

Tower Bridge
Tower Bridge

6) De Tower of London

De Tower of London is gelegen naar de hiervoor genoemde Tower Bridge. De Tower of London is een bekend gebouwencomplex dat door de geschiedenis heen al verschillende functies heeft gehad. In het verleden heeft dit gebouwencomplex namelijk gediend als een paleis, een fort, een gevangenis, executieplaats en als museum. Tegenwoordig wordt de Tower of London gebruikt om de kroonjuwelen van het koningshuis te bewaren. Het is mogelijk om dit gebouwencomplex te bezoeken tijdens een tour.

Tower of London
Tower of London

7) Het Wimbledon stadion

Dit bekende stadion wordt gezien als het hoogst haalbare in de tenniswereld. Voor mensen die tennis spelen of een liefhebber zijn van tennis is het interessant om een kijkje te nemen bij dit stadion. Het Wimbledon stadion is te vinden in het zuidwesten van de stad.

Het Wimbledon Stadion in Londen
Wimbledon Stadion

8) Stadsparken

Verspreid over de stad zijn er verschillende mooie parken te vinden waar je kunt genieten van een rustige wandeling. Een van de bekendste parken is het Hyde Park. Dit is een koninklijk park dat open is voor het publiek. Er is vaak veel vermaak in het park te vinden, waaronder concerten of sportevenementen. Veel inwoners van Londen brengen hun vrije tijd in dit park door. Andere leuke parken om een bezoek aan te brengen zijn het Greenwich Park, Hampstead Heath, Bushy Park, Green Park of het James Park.

Hyde park Londen
Hyde park

Winkelen in Londen

De stad Londen is ook ontzettend geschikt om te gaan winkelen. Vrijwel alle bekende modemerken zijn te vinden in Londen. Je komt er veel dure merken en kleding tegen, maar ook wanneer je goedkopere kleding in wilt slaan dan kun je prima terecht in deze stad. Hieronder benoemen we de meest bekende plekken en gebieden om geslaagd te kunnen winkelen.

Oxford Street

Dit is de drukste en ook de meest bekende straat van de stad om te winkelen. Op echt drukke dagen, zoals zaterdagen of tijdens vakantie kun je de straat misschien maar beter mijden. Aan deze straat kom je veel bekende winkelketens tegen, waaronder H&M. Ook is er een bekend warenhuis genaamd Selfridges.

Winkelen Oxford street
Oxford street

Bond Street

De duurste winkelstraat van de stad is Bond Street. Deze straat is bedoeld voor mensen die een flink bedrag op de rekening hebben staan en bereid zijn om dit te gebruiken. Ook zonder inkopen te doen is het een leuke ervaring om een kijkje te nemen op deze straat. Je komt er namelijk enkele bekende winkels, zoals Prada, Dolce & Gabbana en Gucci tegen. Verder zijn er verschillende antiekzaken en juwelierswinkels te vinden.

Bond street in Londen
Bond street tijdens kerst

Regent Street

De straten Oxford Street, Bond Street en Regent Street zijn allemaal dichtbij elkaar gelegen. Hoewel de meeste winkels hier duurder zijn dan de winkels in Oxford Street is het juist weer goedkoper van Bond Street. Regent Street wordt gezien als een stijlvolle straat met veel mooie witte gebouwen. Gedurende de kerstperiode is deze straat dan ook een bekende straat vanwege de vele kerstversiering. Aan deze straat kom je o.a. winkels tegen als de Apple Store, Austin Reeds en Burberry.

Carnaby Street

Ook leuk is om een kijkje te nemen bij Carnaby Street. Hoewel de naam doet vermoeden dat het een straat is, is het eigenlijk een winkelgebied bestaande uit maar liefst 12 straten. Het is gelegen in de wijk West End en je komt er juist veel kleine en onafhankelijke winkeltjes tegen. In dit gebied heb je dus een totaal andere winkelervaring dan bij de grote winkelketens. In het winkelgebied kom je ook veel restaurants en kroegjes tegen.

Camden Market

Tijdens het weekend zijn er veel bezoekers die naar de markten van Camden Town gaan. Dit is te vinden in het noorden van de stad. Dit zijn meerdere leuke markten waar je van alles tegenkomt.

Uitgaan in Londen

Tijdens je bezoek aan Londen wil je natuurlijk ook graag kennismaken met het uitgaansleven. Wanneer je de stad niet kent dan is het lastig om er achter te komen waar je het beste moet zijn. Hieronder geven we daarom enkele tips, maar voor een volledig overzicht over Londen uitgaan klik je hier.

Er wordt gezegd dat West End het gebied is voor het uitgaan. In dit gebied kom je veel theaters tegen. Wie een avond een voorstelling bij wil wonen die kan hier terecht. Verder zijn er in dit gebied voor restaurants, hotels en clubs te vinden. Ben je op zoek naar een gebied met de goedkopere clubs? Dan kun je terecht bij de wijk Hoxton. In deze wijk kom je ook veel kunstenaars tegen. Liever een rustigere avond beleven met live muziek? Hiervoor is de wijk Camden Town heel erg geschikt. Ook in het centrum van London vind je voldoende mogelijkheden voor een heerlijke avond uit.

Reizen naar Londen

Wie Londen wil bezoeken heeft verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om te vliegen, met de auto te gaan, met de boot of de trein. De meeste mensen kiezen er echter voor om te vliegen. Dagelijks zijn er vluchten die naar de Engelse hoofdstad vliegen. Het grootste vliegveld bij Londen is Heathrow en ligt richting het westen van de stad. Andere vliegvelden bij Londen zijn Gatwick en Stansted. De vlucht naar deze stad duurt vanaf Amsterdam circa een uur.

Naast het vliegtuig kun je ook met de eigen auto richting Londen gaan. Dit kan interessant zijn wanneer je met de auto nog zelfstandig verder wilt reizen door Engeland. Ook kan het kostentechnisch interessant zijn. Wanneer je vliegt zit je namelijk ook met kosten voor het vervoer naar Schiphol en het parkeren. Met de auto kun je de oversteek naar Engeland maken met de veerpont, maar ook via de Kanaaltunnel. De Kanaaltunnel is de goedkoopste optie, maar de veerboot is juist weer sneller. Tot slot is het mogelijk om met de trein naar Londen te gaan. Met NS Internationaal kun je een trein nemen die je naar Brussel brengt en je vervolgens naar het station St. Pancras Internationaal in Londen wordt gebracht.

Reizen in Londen

Tijdens een bezoek aan Londen wil je je natuurlijk op de beste manier kunnen verplaatsen. Zodoende heb je de mogelijkheid om zoveel mogelijk van de stad te zien. Gelukkig kent de stad dan ook een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Je kunt je verplaatsen in de stad met de metro, trein, bus of taxi. De meest gebruikte manier is de metro. Deze werkt het snelst en is tevens de goedkoopste manier van reizen. De metro wordt in Londen ook wel ‘The Tube’ genoemd. Het reizen met de taxi is ook mogelijk, maar is een stuk prijziger dan de andere openbaar vervoersmiddelen.

Verder zijn er de bekende zogeheten hop-on hop-of bussen. Deze bekende rode dubbeldekker bussen brengen je langs alle bekende bezienswaardigheden van de stad. Ze stoppen op vaste plekken en zo kun je zelf bepalen waar je in- en uitstapt. Bij mooi weer kun je plaatsnemen op het bovenste dek van de bus. In de open lucht kun je genieten van de mooie gebouwen en bezienswaardigheden om je heen. Tot slot kun je een fietstocht met een gids boeken. Onder begeleiding kun je met een groepje gezellig door de stad fietsen en de stad op je gemakje verkennen. Let er wel op dat ze in Londen aan de andere kant van de weg rijden!