• Menu
 • Menu
Istanbul header

Istanbul

Er zijn weinig plekken met zoveel bijzondere bezienswaardigheden als in Istanbul. De imposante Blauwe Moskee, het prachtig gelegen Topkapi Paleis, het bijzondere Hagia Sophia of ga op koopjesjacht in de Grote Bazaar. Istanbul heeft natuurlijk nog veel en veel meer voor jouw volgende stedentrip.

Vaak wordt gedacht dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is. Echter is Ankara de hoofdstad van het land. Istanbul is wel de grootste stad van Turkije. De naam van deze stad wordt in het Nederlands ook vaak geschreven als Istanboel.

Istanbul heeft een bijzondere ligging tussen Europa en Azië. Vanwege de ligging kent de stad een lange geschiedenis. Istanbul heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Romeinse tijd, de Byzantijnse tijd en ook gedurende het Ottomaanse Rijk. Vanwege de ligging aan de Bosphorus is het altijd een belangrijke stad geweest. Dit is de rivier tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara.

Wat te doen in Istanbul?

Wanneer je door Istanbul wandelt dan verdwaal je bijna tussen alle bouwwerken, afkomstig van diverse culturen. De stad beschikt over moskeeën, paleizen, kerken, schitterende parken en veel meer.

Vanwege de vele bezienswaardigheden is het verstandig om de tijd te nemen tijdens je stedentrip. Om alle hoogtepunten van de stad te zien heb je al snel 5 dagen de tijd nodig. Wij geven je alle informatie voor een geslaagde stedentrip Istanbul.

Stedentrip Istabul

Naast de vele bezienswaardigheden kun je er ook uitstekend winkelen. Er zijn enorme winkelcentra en bazaars.

Tot slot kun je in Istanbul ook prima een avond stappen. Hieronder lees je alles over de bezienswaardigheden, het winkelen en over het uitgaan.

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Istanbul

Een van de meest bijzondere moskeeën van de wereld ontdekken? Genieten van het prachtig gelegen Topkapi Paleis? Ontspannen tijdens een echte Hamam behandeling in een van de Turkse badhuizen? Of Hagia Sophia ontdekken? Wij helpen je op weg met de mooiste bezienswaardigheden van Istanbul.

1) Het Topkapi Paleis

Het Topkapi Paleis is een bijzonder groot Oosters paleis en een van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. In totaal bestaat het paleis uit vier verschillende hoven. Om het paleis te betreden ga je door de Keizerlijke poorten.

Letterlijk betekent de naam van het paleis het ‘kanonnenpoortpaleis’. Dit paleis was een lange tijd de verblijfplaats van de Osmaanse sultan. Vandaag de dag is het paleis te bezoeken door toeristen en is het een enorm museum.

Topkapi Paleis in Istanbul
Het Topkapi Paleis

2) De Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee dateert uit het begin van de 17e eeuw en is een prachtige moskee in de stad. De moskee wordt ook wel aangeduid onder de naam Sultan Ahmetmoskee. Voornamelijk de binnenkant is bijzonder te noemen aangezien deze is gedecoreerd met maar liefst 20.000 handgeschilderde tegels. Ook beschikt het gebouw over 6 minaretten. Vroeger was dit een teken van rijkdom.

Blauwe Moskee in Istanbul
De Blauwe Moskee

3) Hagia Sophia / Aya Sophia

Het Hagia Sophia ligt tegenover de Blauwe Moskee. Dit is een voormalige kathedraal en moskee. Tegenwoordig is het Hagia Sophia een museum, maar ooit wat dit de grootste kathedraal van de hele wereld.

Interieur van Hagia Sophia in Istanbul
Het interieur van Hagia Sophia

4) De oude stadsmuur

Istanbul beschikt over oude stadsmuren die ooit zijn gebouwd om de stad te verdedigen. Deze muren dateren uit de 5e eeuw en laten een duidelijk onderscheid zien tussen het oude historische Istanbul en het nieuwe modernere Istanbul.

Het is mogelijk om een wandeling te maken over de opmerkelijke muur. Op verschillende plekken zie je kleine bedrijfjes, daklozen en meer. Bepaalde delen van de muur zijn gerestaureerd, maar andere delen zijn juist erg verwaarloost.

5) Hamam badhuizen

De overheerlijk Oosterse hamam behandelingen kennen hun oorsprong uit Turkije. De stad Istanbul staat vol met badhuizen waar je een hamam behandeling kunt nemen. Het Cağaloğlu Hamami is de meest bijzondere. Deze is maar liefst 300 jaar oud en mede vanwege de fraaie inrichting kent het een bijzondere sfeer. Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk om hier behandelingen te boeken.

Hamam badhuis

6) De Grote Bazaar

Nog een hoogtepunt van je stedentrip Istanbul is de Grote Bazaar. Deze bazaar is een groot doolhof van allerlei winkeltjes, waar je werkelijk van alles tegenkomt. Je vindt er o.a. veel Turkse spullen, zoals souvenirs, kleding, sieraden, kruiden en nog veel meer.

Een bezoek aan de Grote Bazaar is tevens een goede manier om de Turkse cultuur beter te leren kennen.

Vergeet niet om af te dingen op de artikelen, want in de meeste gevallen ligt de vraagprijs vele malen hoger dan de werkelijke verkoopprijs. Zeker wanneer er Nederlandse toeristen langs wandelen.

De Grote Bazaar in Istanbul
De Grote Bazaar

7) Het kasteel Yedikule Hisari

Een bijzonder kasteel met een lange geschiedenis dat absoluut het bezoeken waar is, is het Yedikule Hisari kasteel. Dit kasteel bestaat uit 7 torens, met daartussen een muur. Het is mogelijk om over deze muur heen te wandelen en te genieten van het uitzicht op de Zee van Marmara.

In eerste instantie was het kasteel gebouwd ter verdediging van de stad. Later heeft het kasteel ook gediend als schatkamer, executie plek en gevangenis.

Kasteel Yedikule Hisari - Gouden Poort in Istanbul
Kasteel Yedikule Hisari / Gouden Poort

8) Miniaturk

In Istanbul kun je ook een bezoek brengen aan het miniatuurpark Miniaturk. In dit park kom je alle bekende bezienswaardigheden in een keer tegen, maar dan in het klein. Het park heeft daarnaast nog veel meer te bieden, zoals winkels, een speeltuin, boottochten en een amfitheater.

Miniaturk in Istanbul
Miniaturk

Winkelen in Istanbul

Wie wil winkelen zit in Istanbul op de juiste plek. Er is voor iedereen wel wat te vinden en de prijzen liggen over het algemeen een stuk lager dan in Nederland. Wie daarom op zoek is naar leuke kleding, souvenirs of andere spullen zit helemaal op de juiste plek. Hieronder een kort overzicht met de locaties waar je het beste kunt winkelen.

 • De Grote Bazaar – De eerder genoemde Grote Bazaar is naast een bezienswaardigheid ook een uitstekende plek om te winkelen. De vele winkels, kraampjes en producten zorgen ervoor dat er altijd voor iedereen wel iets te vinden is. Vergeet hier absoluut niet af te dingen op de producten.
 • De Egyptische Kruidenbazaar – Niet ver bij de Grote Bazaar vandaan is de Egyptische Kruidenbazaar te vinden. Ook hier kom je veel kraampjes en producten tegen.
 • Akmerkez – Dit is het meest bekende overdekte winkelcentrum van Istanbul. Hier kom je dan ook veel bekende merken, waaronder de Zara en andere merken tegen.
 • Istinye Park – Ook Istinye Park is een van de bekendste overdekte winkelcentra van de stad. Naast de vele winkels kom je er een overdekt speelparadijs tegen.
 • Bagdat Caddesi – Dit is een bekende winkelstraat in de stad waar de luxe en chiquere winkels zijn gevestigd. Aan deze straat kom je dus voornamelijk de exclusievere winkels tegen.
 • Cukurcuma – Een wijk in Istanbul waar je voornamelijk antiek en leuke boetiekjes tegenkomt.

Uitgaan in Istanbul

De meeste mensen bezoeken Istanbul voor de cultuur, de schitterende bezienswaardigheden en de kunst. Toch kent de stad een zeer levendig en uitbundig nachtleven. Wil je tijdens je stedentrip ook een bezoek brengen aan het nachtleven? Dan geven we hieronder de tips waar je het beste kunt zijn.

Verschillende wijken om uit te gaan in Istanbul

De meest bekende gebied om uit te gaan in de stad is Beyoglu. Voorheen heeft deze buurt een slechtere reputatie gehad, omdat er veel stripclubs waren. Tegenwoordig heeft deze buurt een betere naam en kom je er veel normale bars, clubs en jazzclubs tegen.

Uiteten in populaire straat in Istanbul

Verder kun je ook een bezoek brengen aan de wijken Sultanahmet en het Taksimplein. Hier kom je veel bars en clubs tegen waar de meeste toeristen naartoe gaan. De lokale bevolking gaat juist vaker uit in de wijk Ortaköy.

Wie juist een avond los wil gaan in een van de clubs kan terecht bij een van de discotheken die langs de Bosphorus zijn te vinden.

De beste clubs en uitgaansgelegenheden van Istanbul

 • Club Reina – Een van de bekendere discotheken van de stad. Het is een openluchtdiscotheek wat zorgt voor een speciale setting tijdens je avond uit.
 • Sortie – Een vergelijkbare plek als de voorgaande is Sortie aan de Bosphorus. Dit is een openluchtdiscotheek en tegelijkertijd een restaurant, bar en er is een zwembad.
 • Laila – Helaas kom je hier niet zomaar binnen. Je moet er goed en bekend uitzien en dan wordt je binnengelaten. Binnen geniet je wel van een geweldig feest.
 • 360 Istanbul – Dit is geen club of discotheek, maar een restaurant waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt drinken. Vanaf hier heb je een schitterend panoramisch uitzicht over de stad.
 • Anjelique – Dit is zowel een restaurant als een club. Het beschikt over een bijzonder interieur. Aan het begin van de avond kun je er dineren en later op de avond gaan de voetjes van de vloer.
Uitgaan aan de Bosphorus Bridge
Uitgaan aan de Bosphorus Bridge

Vervoer in Istanbul

Om zoveel mogelijk van de stad te bekijken in een korte periode is het belangrijk dat je je snel kunt verplaatsen. Het openbaar vervoer is dan ook erg goed geregeld. Je kunt zowel gebruik maken van de bussen als van de metro.

Het busnetwerk is uitgebreid en kan je vrijwel naar alle plekken in de stad toe brengen. Ook is het gebruik van de bus erg goedkoop. Je kunt ook met de metro. Dit is de snelste manier om je te verplaatsen, maar is minder uitgebreid dan het busnetwerk.

Verder zijn taxi’s een optie. Ook deze zijn relatief goedkoop, maar let er wel op dat je op de meter rijdt. Het is niet ongewoon dat de chauffeur de meter niet aanzet en een hogere prijs vraagt.

Ook is het mogelijk om een boottocht met de veerpont te maken over de Bosphorus. Deze rivier heeft een symbolische betekenis doordat aan de westkant van de rivier Europa is gelegen en aan de oostkant Azië.