• Menu
 • Menu
Header Europa-vakanties.nl

Istanbul

Veel mensen gaan ervan uit dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is. Dat is echter niet waar. Ankara is de hoofdstad van het land, maar Istanbul is wel de grootste stad van Turkije. De naam van deze stad wordt in het Nederlands ook vaak geschreven als Istanboel. Vanwege de lange geschiedenis en de vele bezienswaardigheden die de stad hieraan te danken heeft heb je niet voldoende aan enkele dagen om de stad te bezichtigen. Wanneer je alle hoogtepunten van de stad wilt zien heb je minimaal 5 dagen de tijd nodig. Hieronder geven we alle informatie voor een geslaagde stedentrip Istanbul.

Over Istanbul

De stad Istanbul heeft een bijzondere ligging tussen Europa en Azië. Vanwege de ligging van de stad kent deze een lange geschiedenis. De stad heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld tijdens de Romeinse tijd, de Byzantijnse tijd en gedurende het Ottomaanse Rijk. De stad is voornamelijk erg belangrijk geworden vanwege de ligging aan de Bosporus. Dit is de rivier tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara. Wie deze rivier controleert heeft namelijk de controle over het verkeer en de handel naar en uit de Zwarte Zee.

Er zijn verschillende redenen waarom een stedentrip naar deze stad erg populair is. Wanneer je de stad doorwandelt dan verdwaal je bijna tussen alle bouwwerken die de verschillende culturen met zich mee hebben gebracht. Je komt er dan ook moskeeën, paleizen, kerken, schitterende parken en nog veel meer tegen. Naast de vele bezienswaardigheden die de stad heeft kun je er ook uitstekend terecht bij de vele winkels. Istanbul beschikt namelijk over enorme winkelcentra en bazaars. Tot slot kun je in Istanbul ook prima een avond stappen. Hieronder lees je alles over de bezienswaardigheden, het winkelen en over het uitgaan.

Bezienswaardigheden

Wanneer je een bezoek brengt aan Istanbul dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk van de stad te zien krijgen. Hieronder lichten we je in over alle hoogtepunten die deze stad te bieden heeft.

 1. Het Topkapipaleis – Dit is een bijzonder groot Oosters paleis en een van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. In totaal bestaat het paleis uit vier verschillende hoven. Om het paleis te betreden ga je door de Keizerlijke poorten. Letterlijk betekent de naam van het paleis het ‘kanonnenpoortpaleis’. Dit paleis was een lange tijd de verblijfplaats van de Osmaanse sultan. Vandaag de dag is het paleis te bezoeken door toeristen en is het een enorm museum.
 2. De Blauwe Moskee – Dit is een zeer bijzondere moskee in de stad die dateert uit het begin van de 17e eeuw. De moskee wordt ook wel aangeduid onder de naam Sultan Ahmetmoskee. Voornamelijk de binnenkant is bijzonder te noemen aangezien deze is gedecoreerd met maar liefst 20.000 handgeschilderde tegels. Ook beschikt het gebouw over 6 minaretten. Vroeger was dit een teken van veel rijkdom.
 3. Hagia Sophia / Aya Sophia – Dit gebouw is te vinden tegenover de Blauwe Moskee. Dit is een voormalige kathedraal en moskee. Tegenwoordig is dit een museum, maar ooit wat dit de grootste kathedraal van de hele wereld.
 4. De oude stadsmuur – Istanbul beschikt over oude stadsmuren die ooit zijn gebouwd om de stad te verdedigen. Deze muren dateren uit de 5e eeuw en laten een duidelijk onderscheid zien tussen het oude historische Istanbul en het nieuwe modernere Istanbul. Het is mogelijk om een wandeling te maken over de opmerkelijke muur. Op verschillende plekken op de muur zie je kleine bedrijfjes, daklozen en nog veel meer. Bepaalde delen van de muur zijn gerestaureerd, maar andere delen zijn juist weer erg verwaarloost.
 5. Hamam badhuizen – De overheerlijk Oosterse hamam behandelingen kennen hun oorsprong uit Turkije. De stad Istanbul staat vol met de badhuizen waar je een hamam behandeling kunt nemen, maar het badhuis Cağaloğlu Hamami is de meest bijzondere. Deze is namelijk maar liefst 300 jaar oud en mede vanwege de fraaie inrichting kent het een bijzondere sfeer. Vandaag de dag is het nog steeds mogelijk om hier behandelingen te boeken.
 6. De Grote Bazaar – Nog een hoogtepunt van je stedentrip Istanbul is de Grote Bazaar. Deze bazaar is namelijk een groot doolhof van allerlei winkeltjes waar je werkelijk van alles tegenkomt. Je komt er o.a. Turkse spullen tegen, waaronder souvenirs, kleding, sieraden, kruiden en nog veel meer. Een bezoek aan de Grote Bazaar breng je niet alleen voor de artikelen die je hier tegenkomt, maar het is tevens een goede manier om de Turkse cultuur beter te leren kennen. Vergeet niet om af te dingen op de artikelen, want de vraagprijs ligt vele malen hoger dan de werkelijke verkoopprijs. Zeker wanneer er Nederlandse toeristen langs wandelen.
 7. Het kasteel Yedikule Hisari – Een bijzonder kasteel met een lange geschiedenis dat absoluut het bezoeken waar is, is het Yedikule Hisari kasteel. Dit kasteel bestaat uit 7 torens, met daartussen een muur. Het is mogelijk om over deze muur heen te wandelen en te genieten van het uitzicht op de Zee van Marmara. In eerste instantie is het kasteel gebouwd ter verdediging van de stad. Later heeft het kasteel ook gediend als schatkamer, executie plek en gevangenis.
 8. Miniaturk – In Istanbul kun je ook een bezoek brengen aan het miniatuurpark Miniaturk. In dit park kom je alle bekende bezienswaardigheden in een keer in het klein tegen. Het park heeft daarnaast nog veel meer te bieden, zoals winkels, een speeltuin, boottochten, een amfitheater en nog meer.

Winkelen in Istanbul

Wie wil winkelen zit in Istanbul op de juiste plek. Er is namelijk voor iedereen wel wat te vinden en de prijzen liggen over het algemeen een stuk lager dan voor veel producten in Nederland. Wie daarom op zoek is naar leuke kleding, souvenirs of andere spullen zit in deze stad helemaal op de juiste plek. Hieronder hebben we een kort overzicht met de locaties waar je het beste kunt winkelen.

 • De Grote Bazaar – De eerder genoemde Grote Bazaar is naast een bezienswaardigheid ook een uitstekende plek om te winkelen. De vele winkels, kraampjes en producten zorgen ervoor dat er altijd voor iedereen wel iets te vinden is. Vergeet hier absoluut niet af te dingen op de producten.
 • De Egyptische Kruidenbazaar – Niet ver bij de Grote Bazaar vandaan is de Egyptische Kruidenbazaar te vinden. Ook hier kom je veel kraampjes en producten tegen.
 • Akmerkez – Dit is het meest bekende overdekte winkelcentrum van Istanbul. Hier kom je dan ook veel bekende merken, waaronder de Zara en andere merken tegen.
 • Istinye Park – Ook Istinye Park is een van de bekendste overdekte winkelcentra van de stad. Naast de vele winkels kom je er een overdekt speelparadijs tegen.
 • Bagdat Caddesi – Dit is een bekende winkelstraat in de stad waar de luxe en chiquere winkels zijn gevestigd. Aan deze straat kom je dus voornamelijk de exclusievere winkels tegen.
 • Cukurcuma – Een wijk in Istanbul waar je voornamelijk antiek en leuke boetiekjes tegenkomt.

Uitgaan in Istanbul

De meeste mensen bezoeken Istanbul voor de cultuur, de schitterende bezienswaardigheden en de kunst. Toch kent de stad een zeer levendig en uitbundig nachtleven. Wil je tijdens je stedentrip ook een bezoek brengen aan het nachtleven? Dan geven we hieronder de tips waar je het beste kunt zijn.

De meest bekende gebied om uit te gaan in de stad is Beyoglu. Voorheen heeft deze buurt een slechtere reputatie gehad, omdat er veel stripclubs waren te vinden. Tegenwoordig heeft deze buurt een betere naam en kom je er veel normale bars, clubs en jazzclubs tegen. Verder kun je ook een bezoek brengen aan de wijken Sultanahmet en het Taksimplein. Hier kom je namelijk veel bars en clubs tegen waar de meeste toeristen naartoe gaan. De lokale bevolking gaat juist vaker uit in de wijk Ortaköy. Wie juist een avond los wil gaan in een van de clubs van de stad kan ook terecht bij een van de clubs die langs de Bosporus zijn te vinden. Hieronder geven we informatie over de bekendste plekken voor het uitgaan Istanbul.

 • Club Reina – Een van de bekendere discotheken van de stad. Het is een openluchtdiscotheek wat zorgt voor een speciale setting tijdens je avond uit.
 • Sortie – Een vergelijkbare plek als de voorgaande is Sortie aan de Bosporus. Dit is een openluchtdiscotheek en tegelijkertijd een restaurant, bar en er is een zwembad.
 • Laila – Helaas kom je hier niet zomaar binnen. Je moet er goed en bekend uitzien en dan wordt je binnengelaten. Binnen geniet je wel van een geweldig feest.
 • 360 Istanbul – Dit is geen club of discotheek, maar een restaurant waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt drinken. Vanaf hier heb je een schitterend panoramisch uitzicht over de stad.
 • Anjelique – Dit is zowel een restaurant als een club. Het beschikt over een bijzonder interieur. Aan het begin van de avond kun je er dineren en later op de avond gaan de voetjes van de vloer.

Vervoer in Istanbul

Om zoveel mogelijk van de stad te kunnen bekijken in een korte periode is het belangrijk dat je je snel kunt verplaatsen. Het openbaar vervoer is dan ook erg goed geregeld. Je kunt zowel gebruik maken van de bussen als van de metro. Het busnetwerk is uitgebreid en kan je vrijwel naar alle plekken in de stad toe brengen. Ook is het gebruik van de bus erg goedkoop. Er kan ook gebruik worden gemaakt van de metro. Dit is de snelste manier om je te verplaatsen, maar deze is wel minder uitgebreid dan het busnetwerk.

Verder is het mogelijk om je te verplaatsen met de taxi. Ook deze zijn relatief goedkoop, maar let er dan wel op dat je op de meter rijdt. Het is niet ongewoon dat de chauffeur de meter niet aanzet en een hogere prijs vraagt dan normaal is.

Het is ook mogelijk om een boottocht met de veerpont te maken over de Bosporus. Deze rivier heeft een symbolische betekenis doordat aan de westkant van de rivier Europa is gelegen en aan de oostkant Azië.