• Menu
  • Menu
Gdansk header

Gdansk

De stad Gdansk in het noorden van Polen wordt ook wel de parel aan de Oostzee genoemd. Deze stad is zeer geschikt voor een korte vakantie of een stedentrip en goed te bereiken vanuit Nederland. Zo ben je binnen een paar uur al met het vliegtuig van uit Nederland op de luchthaven van de stad, Gdansk Airport. Maak gebruik van de onderstaande informatie voordat je een vakantie gaat maken naar deze Poolse stad.

Stedentrip Gdansk

Ontdek alles voor jouw stedentrip Gdansk in Polen!

De stad Gdansk Polen stond voorheen bekend onder de Duitse naam Danzig en had als Hanzestad een perfecte locatie om handel te drijven met andere Hanzesteden zoals Groningen, Hamburg en Zwolle. De historie van deze belangrijke periode is dan ook goed terug te vinden op meerdere plaatsen in de stad Gdansk.

Hanzestad

Haven hanzestad Gdansk
De haven van de hanzestad

Hanzesteden waren steden die een samenwerking met elkaar aangingen om zo goed handel te kunnen drijven met elkaar. De steden waren oorspronkelijk gelegen aan de Oostzee en aan de Noordzee. Hanzesteden waren voornamelijk in Duitsland te vinden zoals Hamburg Bremen en Rostock. Ook andere landen in deze regio hadden vroeger Hanzesteden. Deze waren ook te vinden in Denemarken, Zweden, Noorwegen, België en Nederland. De bekendste Nederlandse Hanzesteden die ook handel dreven met Gdansk waren Groningen, Zwolle, Kampen, Arnhem en Deventer.

Architectuur en straten van Gdansk

Bezienswaardigheden in Gdansk

  • De bijzondere haven is een van de hoogtepunten
  • Lange markt Dlugi Targ met de Groene Poort behoren tot de bezienswaardigheden
  • De Mariakerk is een van de grootste kerken van de wereld gebouwd van bakstenen

Vanwege de lange geschiedenis die deze stad kent zijn er veel bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens een vakantie of stedentrip naar Gdansk Polen. De haven van deze stad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Aan de pakhuizen die hier al eeuwen staan is duidelijk te zien dat de stad vroeger als Hanzestad goed verdiende.

Schepen in de haven van Gdansk
De haven van Gdansk

De Dlugi Targ is een lange markt en biedt uitzicht op talloze historische gebouwen. Veel van de panden die je hier ziet zijn tijdens de tweede wereldoorlog verwoest bij bombardementen en later weer in ere hersteld. Wat zeker ook de moeite waard is om te bekijken is de Groene Poort die toegang geeft tot de Dlugi Targ in Gdansk. Dit was ooit de hoofdmarkt van de stad.

De lange markt Dlugi Targ Gdansk
De lange markt Dlugi Targ
Brama Zielona in de Groene Poort
Brama Zielona in de Groene Poort

De bovenstaande Mariakerk is een van de grootste baksteen kerken ter wereld. Gelegen in het centrum van de stad is het een bezienswaardigheid die je niet mag overslaan. Hieronder lees je meer informatie over nog een aantal bezienswaardigheden.

Mariakerk in Gdansk
Mariakerk in het centrum

Andere hoogtepunten

Fontein van Neptunus
Fontein van Neptunus in centrum Gdansk

Op de Dlugi Targ, de Lange Markt, staat een fontein van Neptunus die ontworpen is door een Vlaamse kunstenaar. Het verhaal gaat dat er ooit Goldwasser door de fontein stroomde, dit is een plaatselijke sterke drank. Bezoek ook het Solidariteitsmuseum waar je de geschiedenis van de Solidariteitsbeweging van Lech Walesa kunt leren. Deze beweging had als doel om onder het communisme uit te komen. Het eerste concentratiekamp dat door de Duitsers werd geopend buiten Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog was Stutthof. Vandaag de dag is dit kamp een museum waar je meer te weten komt over de omstandigheden in dit kamp tijdens de oorlog.

Haven

Haven van Gdansk
De haven in de oude stad

Aan de andere kant van de Groene Poort kom je terecht in de Haven van Gdansk Polen. Hier vind je veel oude panden en gebouwen die herinneren aan de tijd dat de stad nog een Hanzestad was en dat er hier hevig handel werd gedreven. Hier in de haven van Gdansk vind je de beroemde kraanpoort. Een toegangspoort tot de stad die in 1363 gebouwd werd en de functie van poort ook als havenkraan kan dienen. Je vindt dit bouwwerk aan de promenade die door de haven en langs de rivier de Motlawa in Gdansk stroomt.

Dierentuin

De stad heeft ook een dierentuin die zeker een bezoekje waard is als je naar Gdansk gaat met kinderen. Naast veel verschillende diersoorten valt er hier namelijk ook genoeg te beleven voor kinderen. De dierentuin ligt een eindje buiten het centrum vandaan en kan goed bereikt worden met de tram en de bus. Het park mis zeer ruim opgezet waardoor er veel ruimte voor de dieren zelf is ontstaan. In de dierentuin zijn er ook genoeg mogelijkheden om even te ontspannen met een hapje of een drankje.

Nationaal museum

Het Nationaal Museum van de stad of het Muzeum Narodowe w Gdansku is gevestigd in een klooster dat voorheen door Franciscaner monniken werd bewoond. In dit museum is voornamelijk klassieke kunst te vinden zoals oud schilderijen. Dit museum kent ook andere locaties waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor moderne kunst in Palac Opatow of een museum voor fotografie dat je vindt bij Brama Zielona in de Groene Poort. Als je meer te weten wilt komen over de cultuur, de geschiedenis en de kunst die in deze stad is ontstaan dan zijn deze musea zeker de moeite waard om te bezoeken.

Strand

Als je aan de stad Gdansk Polen denkt dan denk je misschien niet direct aan het strand. De stad ligt aan de Baltische Zee en heeft een strand waar je, zeker op een warme dag in de zomer, goed terecht kunt. In de stad en in de omgeving van Gdansk heb je verschillende mogelijkheden om het strand te bezoeken. Afhankelijk van waar je komt is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende faciliteiten mits die aanwezig zijn. Het water van de zee is over het algemeen wel eens tuk kouder dan het zeewater van de Noordzee.

Sopot en Gdynia

De stad Gdansk maakt deel uit van de zogenaamde Driestad. Dit is een partnerschap met twee andere steden in de regio. Deze steden zijn Sopot en Gdynia die ook zeker een bezoekje waard zijn. Als je voor een langere vakantie naar Gdansk gaat, dan is een bezoek aan één van deze steden zeker de moeite waard. Met de lokale treindienst kun je bijvoorbeeld snel in Sopot komen. Net als in Gdansk kun je hier ook een dag doorbrengen aan het strand.

Het strand Sopot beach dichtbij Gdansk
Sopot beach

In de stad Gdynia, ook niet ver van Gdansk, kun je een bezoek brengen aan het zeeaquarium en vind je een Poolse torpedojager van voor de tweede wereldoorlog die te bezoeken is.

Het strand van Gdynia beach
Gdynia beach

Gdansk Airport

Gdansk Airport
Gdansk Airport

De luchthaven van Gdansk is Gdansk Airport. Dit vliegveld heeft voluit Gdansk Lech Walesa, naar de voormalige president van Polen. Het is vanuit Nederland mogelijk om vanuit verschillende plaatsen op deze stad te vliegen. Je kunt met een ticket vanaf Schiphol, Maastricht, Rotterdam, Eindhoven of Groningen naar Gdansk Polen toe met het vliegtuig. Dit kan met een directe verbinding, maar in sommige gevallen is een tussenstop ook nodig. Vanaf het vliegveld kun je eenvoudig met de bus naar de stad toe reizen of naar één van de andere steden in de regio.

Praktische informatie

In Polen wordt er betaald met de Zloty, het is dus nodig om geld te wisselen voordat je op vakantie gaat naar dit land. Dit kan bij een bank of op het vliegveld. Houdt er rekening mee dat, voor oudere, mensen in Polen vaak geen Engels kunnen. Duits is een taal die nog wel redelijk gesproken wordt. Als je wilt winkelen in Gdansk dan zijn de winkels vaak 7 dagen in de week geopend. Als je wilt winkelen, dan is een bezoek aan één van de winkelcentra ook zeker de moeite waard.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.