• Menu
  • Menu
Krakau header

Krakau

De stad Krakau in Polen is na Warschau de grootste stad van het land. In deze stad wonen meer den 750.000 inwoners en vind je veel studenten. De stad staat bekend om de rijke geschiedenis die terug te vinden is in de architectuur die je hier kunt aanschouwen. Wij geven je algemene informatie en concrete tips over alles wat er te beleven is. Doe een indruk op aan de hand van onze afbeeldingen.

Alle informatie over Krakau in Polen

Op een afstand van ongeveer een uur reizen vanaf Krakau Polen ligt voormalig concentratiekamp Auschwitz dat tegenwoordig te bezoeken is als museum. Wie van winkelen houdt is ook op de juiste plek belandt in Krakau.

Stedentrip Krakau

Achtergrond informatie over deze stad

De stad Krakau kent een zeer rijke geschiedenis, dit is dan ook goed terug te zien in de vele historische gebouwen die hier staan. Veel steden in Polen zijn tijdens de tweede wereldoorlog gebombardeerd maar Krakau is redelijk ongeschonden uit deze oorlog gekomen. In het historische centrum van de stad vind je onder andere de Sint Andreaskerk uit 1098 en vele andere gebouwen uit de 13 eeuw. Tijdens de tweede wereldoorlog werd er op een uur rijden van de stad concentratiekamp Auschwitz in gebruik genomen dat vandaag de dag als museum te bezoeken is.

Bezienswaardigheden in Krakau

  • Veel historische gebouwen in het oude centrum
  • De Wawel: heuvel met historische gebouwen en de Drakengrot aan oever van Wisla rivier
  • Stadspark Panty
Historische gebouwen bij Wawel
Historische gebouwen op de Wawel heuvel

De mooiste bezienswaardigheden van de stad vindt je in het oude centrum. Ook buiten het oude centrum is er veel te beleven en te zien in Krakau. De Wawel bijvoorbeeld, is een heuvel met een hoogte van 228 meter die aan de oever van de Wisla rivier ligt. Op deze heuvel staan verschillende historische gebouwen en vind je onder andere de Drakengrot. Volgens de legende zou hier in de middeleeuwen een draak hebben gewoond die dagelijks offers van Krakau eiste. Rondom de oude stad ligt het stadspark Planty dat zeker de moeite waard is om te bekijken. In de stad en in de buurt van Krakau zijn verschillende enorme grafheuvels te vinden die ook een bezoekje waard zijn.

Historisch centrum

  • De Grote Markt (Rynek Glowny) is grootste marktplein van Europa en heeft vele bekende gebouwen rondom
  • Veel historische gebouwen met Sint Andreaskerk als een van de hoogtepunten
Grote markt gebouwen Krakau
Rynek Glowny | Grootste marktplein van Europa

Het historisch centrum van Krakau wordt gekenmerkt door verschillende gebouwen uit de 13e eeuw. Zeer bijzonder hier is de Sint Andreaskerk die in 1098 na Christus gebouwd werd en gebouwd is en voorzien is van 2 koepels in de barokstijl die er eeuwen later aan zijn toegevoegd. Midden in het oude centrum ligt het Rynek Glowny, de Grote Markt van Krakau. Dit is het grootste marktplein van Europa en is ook in de 13e eeuw ontworpen. Het plein is ongeveer 40.000 vierkante meter groot en geeft aan elke zijde toegang tot 3 straten. Deze straten leiden naar de stadsmuur. Aan het plein staat de Mariakerk en vind je andere gebouwen als de Raadhuistoren en de Lakenhal.

Historische centrum Krakau
Het historische centrum van Krakau

Musea

De stad kent vele musea variërend in onderwerpen over geschiedenis, moderne kunst, klassieke kunst en cultuur. In het Czartoryski Museum kun je de collectie bewonderen die door de vorstelijke family Czartoryski is opgebouwd. Het pronkstuk van deze verzameling is de een schilderij van Leonardo Da Vinci. Dit is het schilderij van de dame met de hermelijn. Een ander bijzonder museum in Krakau Polen is de Fabryka Schindlera, een museum in de voormalige fabriek van Oskar Schindler die tijdens de tweede wereldoorlog vele joden wist te redden van deportatie door ze aan het werk te zetten in zijn fabriek. Andere musea zijn het Pools Luchtvaartmuseum, het Nationaal Museum en het Rynek Museum.

Czartoryski museum in Krakau
Czartoryski museum

Per fiets

Als je de stad goed wilt ontdekken dan kan dit op een typische Nederlandse manier. Namelijk door het huren van een fiets waarmee je door het centrum van Krakau kunt rijden. Op deze manier kun je het centrum vlot verkennen en eenvoudig van de ene naar de andere locatie reizen. Als je een tocht boekt op de fiets inclusief gids dan word je binnen ongeveer 3,5 uur door het centrum gereden en krijg je van alles te horen over de geschiedenis en de cultuur van deze prachtige stad.

Studentenstad en goedkoop shoppen

De stad staat bekend als een echte studentenstad wat je ook goed terug kunt zien in het straatbeeld. Ongeveer 20 procent van de inwoners van Krakau is student. Er zijn dan ook genoeg gelegenheden waar je in de avond terecht kunt voor een drankje en voor het vieren van een feestje. Er zijn veel kroegen te vinden en kelderbars waar je terecht kunt voor een drankje. Als je van winkelen houdt dan ben je in deze stad ook op de juiste plek belandt. Krakau heeft veel winkels waar je voor een aangename prijs kleding en andere producten kunt kopen. Dit komt onder andere omdat er in Polen niet wordt betaald met de Euro maar met de Zloty. Ook in de restaurants kun je voor een goede prijs de beste maaltijden voorgeschoteld krijgen.

Auschwitz

Auschwitz
Concentratiekamp Auschwitz

Op ongeveer een uur rijden van Krakau Polen ligt voormalig concentratiekamp Auschwitz. Dit kamp is tegenwoordig een museum en is ook de reden voor veel toeristen om een trip naar Krakau te boeken. Bij het stadje Oswiecim liggen de kampen Auschwitz I en Auschwitz II (Birkenau) waar je de geschiedenis over de gruweldaden in de tweede wereldoorlog te weten kunt komen. Het is hier mogelijk om zelf door het museum heen te lopen of om gebruik te maken van een gids die toelichting kan geven over het kamp. Het is aan te raden om een bezoek hierheen vooraf te plannen en te reserveren. Ook is het af te raden om hier een bezoek te brengen met kinderen vanwege de heftigheid van het bezoek.

Reizen naar Krakau

De stad Krakau is goed bereikbaar als je vanuit Nederland reist. Het is mogelijk om met het vliegtuig vanaf Schiphol of Eindhoven Airport een vliegticket te boeken naar deze prachtige stad. Binnen ongeveer 1,5 uur kun je dan al op het vliegveld in de buurt van Krakau staan. De meeste vluchten landen op Katowice. Vanaf hier is het ook nog ongeveer 1,5 uur reizen naar Krakau. Wil je naar de stad toe vanuit Nederland met de trein dan is dat ook mogelijk. In totaal ben je dan ongeveer 15 uur onderweg en zal je moeten overstappen op het station van de Poolse hoofdstad Warschau.

Praktische informatie

Omdat er in Polen (nog) niet betaald wordt met de Euro is het noodzakelijk om geld te wisselen voordat je naar Krakau reist. Dit kan vaak op het vliegveld of bij een bank. De winkels die je hier vindt zijn in de meeste gevallen 7 dagen per week geopend en te bezoeken. Wil je van Krakau Polen een trip maken naar concentratiekamp Auschwitz, reserveer dit dan vooraf. Het is ook af te raden om hier met kinderen naar toe te gaan. Wil je de stad Krakau echt goed ontdekken, maak dan gebruik van een toer die door een gids gegeven wordt. Dit kan onder andere op de fiets waardoor je Krakau Polen goed kunt ontdekken.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.