• Menu
  • Menu
Malbork header

Malbork

Het grootste kasteel van Europa is te vinden in de Poolse stad Malbork. Deze stad in Polen is, evenals het kasteel, gelegen aan de rivier de Nogat en gebouwd in de 13e eeuw. In het Nederlands noemen we deze stad ook wel Slot Mariënburg. De stad is een zeer aantrekkelijke locatie voor het houden van een stedentrip of een korte vakantie.

Ontdek alles over Slot Mariënburg / Malbork

Vanuit hier is het mogelijk om het Malbork castle te bezoeken en de geschiedenis van de stad te ontdekken. De stad zelf kent ongeveer 40.000 inwoners en is ontstaan vanwege de nabijheid van het kasteel. De stad is goed te bereiken vanuit het nabijgelegen Gdansk. Daar is een vliegveld waarheen je in 2 uur naar toe kunt vliegen vanuit Nederland. Met de trein ben je vanuit Gdansk in ongeveer een half uur in Malbork.

Bezienswaardigheden

  • Naast Slot Mariënburg kent de stad vele mooie gebouwen en musea
  • Het Dino Park is een leuk dagje uit met de familie

De belangrijkste reden om op vakantie te gaan naar Malbork is om een bezoek te brengen aan het beroemde Slot Mariënburg. Hierover lees je verder op in dit artikel meer informatie. Rondom de plaats Malbork zijn nog verschillende andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wie een trip naar de stad boekt met kinderen kan bijvoorbeeld goed terecht in het Dino Park. Dit is een attractiepark waar je oog in oog kunt staan met replica’s van dinosauriërs. Het centrum van de plaats Malbork kent verschillende mooie gebouwen en heeft ook enkele musea.

Rivier Nogat met Slot Mariënburg
Uitzicht op Slot Mariënburg over rivier Nogat

Slot Mariënburg

  • Kasteel strategisch gelegen aan de Nogat rivier
  • Gebouwd in 13e eeuw als hoofdkwartier van Duitse Orde
Binnenhof Malbork kasteel
Bovenaanzicht binnenhof van het kasteel

De bekendste toeristische attractie die je hier vindt is het Slot Mariënburg of Malbork castle. Dit kasteel ligt strategisch aan de rivier de Nogat en is gebouwd in de 13e eeuw als hoofdkwartier van de Duitse Orde. De Duitse Orde was een geestelijke ridderorde die na hun terugkomst uit het Heilige Land in Venetië verbleven. De toenmalige paus gaf toestemming om de mensen in het noorden te bekeren. Dit was de reden voor de orde om zich te vestigen in Malbork op een strategische plek aan de Nogat. De regio waar het slot staat wordt ook wel het Tweede Holland genoemd. Dit komt door de Nederlandse kooplieden die hier in het verleden huizen lieten bouwen.

In Poolse handen

Na verschillende ondernemingen van de Poolse legers werd het kasteel Malbork in 1457 aan de Poolse koning verkocht. In de eeuwen die daarop volgden werd het kasteel verder uitgebreid en groeide het tot het bouwwerk dat vandaag de dag te bezoeken is. Tijdens de tweede wereldoorlog kwam het Malbork castle in handen van de Duitse bezetter. Die vestigden er een opleidingscentrum van de SS in het kasteel. De burcht werd voor een groot deel verwoest door bombardementen van het Russische leger tegen het einde van de oorlog.

Slot Mariënburg in Malbork
Het prachtige kasteel Slot Mariënburg

Museum

  • Zowel normale gids als audio gids is beschikbaar
  • Dagelijks geopend van 10:00 tot 16:00

Na de oorlog werd het kasteel grotendeels weer in ere hersteld en tegenwoordig kun je het kasteel Malbork bezoeken als museum. Als je alles te weten wilt komen over het Slot Mariënburg dan kun je gebruik maken van een rondleiding met een gids of met een audio gids. Ga je zelf op pad en maak je gebruik van de audio gids, die ook in het Engels verkrijgbaar is, dan ben je ongeveer 3 uur zoet met alle onderdelen van de toer te ontdekken. Het museum Malbork castle is dagelijks geopend van 10 uur in de ochtend tot 4 uur in de middag.

Praktische informatie

Als je een bezoek wilt brengen aan het kasteel Malbork dan kan dat door vanuit het centrum van de stad naar het slot te gaan. Kom je met de auto dan is er bij het kasteel een grote parkeerplaats. Wil je het kasteel volledig bekijken tijdens een toer, zorg er dan voor dat je op tijd bent omdat je meerdere uren onderweg bent bij het ontdekken van dit kasteel. In het kasteel zit een café en restaurant waar je terecht kunt voor eten en drinken tijdens het hoogseizoen. In de omgeving van het kasteel kun je verblijven in verschillende hotels en andere accommodaties. Het is ook mogelijk om vanuit Gdansk een dagtrip te ondernemen naar Malbork. Met de trein ben je dan ongeveer een half uur onderweg. Dit is zeker de moeite waard, ook als je met kinderen een bezoek wilt brengen aan het Dino Park.

Reizen

  • Met auto vanuit Nederland ca. 1000 tot 1200 kilometer rijden
  • Vlucht naar Gdansk is 2 uur en vervolg met trein naar Malbork (half uur)

Wie op vakantie is in Gdansk kan met de trein binnen een half uur in Malbork zijn. Voor mensen die graag met de auto op reis gaan is de rit, afhankelijk waar je woont in Nederland, ongeveer 1000 tot 1200 kilometer. Boek je vooraf een hotel in de omgeving of in de stad, dan kun je van daaruit met gemak uitstapjes maken naar Malbork castle of andere bezienswaardigheden in de omgeving ontdekken. Naast Slot Mariënburg en het Dino Park kun je dan ook een dagtrip maken naar het nabijgelegen Gdansk. Met het vliegtuig ben je ongeveer 2 uur onderweg naar Gdansk vanwaar je met de trein naar Malbork verder kunt reizen.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.