• Menu
  • Menu
Warschau header

Warschau

De hoofdstad van Polen is Warschau, een stad met meer dan 1,7 miljoen inwoners. Deze stad is zeer populair en geschikt voor een stedentrip. De stad is al honderden jaren oud en kent een roerige geschiedenis. Hierover valt dan ook veel te leren als je een bezoek brengt aan Warschau Polen. Zo heeft Warschau bezienswaardigheden genoeg die een stedentrip of een vakantie volledig kunnen vullen.

Alles over Warschau voor jouw stedentrip of vakantie

De stad biedt onderdak aan het Koninklijk Paleis, het Presidentieel Paleis en andere historische gebouwen zoals de Johanneskathedraal en andere kerken. Daarnaast is er nog veel meer te zien in de stad. Benieuwd? Wij geven je allerlei leuke weetjes en handige tips over deze indrukwekkende Poolse stad. Andere bekende Poolse steden zijn Krakau, Wroclaw, Gdansk en Malbork.

Moderne zakencentrum van Warschau
Moderne zakencentrum

Geschiedenis

De eerste vermelding van de stad Warschau dateert uit 1241. Vanaf 1596 werd de stad de plaats waar de Poolse koning woonde. Tussen 1795 en 1918 maakte de stad deel uit van het Russische Rijk. De stad was betrokken bij de Pools – Russische Oorlog van 1919 tot 1921 en heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de tweede wereldoorlog. In de stad was een groot Joods getto dat door de Duitsers werd opgericht en waar honderdduizenden mensen opeengepakt woonden. Een groot deel van de stad werd tijdens de oorlog in 1944 verwoest door bombardementen en gevechten.

Warschau bezienswaardigheden

  • Na de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste bezienswaardigheden weer opgebouwd
  • 8 bijzondere paleizen en diverse prachtige kerken
Wilanów paleis Warschau
Het Wilanów paleis

Als je een bezoek brengt aan Warschau dan zijn er nog genoeg bezienswaardigheden. De meeste gebouwen die tijdens de tweede wereldoorlog verwoest waren zijn na de oorlog weer in oude staat opgebouwd. Zo biedt de stad onder andere onderdak aan 8 verschillende paleizen die elk een andere functie hebben, waaronder het prachtige Wilanów paleis die bovenstaand is te zien. Je vindt in Warschau ook verschillende kerken die vaak weer opgebouwd zijn na de tweede wereldoorlog. Een bezoek aan de Johanneskathedraal, de Jezuïetenkerk en de Alexanderkerk zijn daarbij zeker aan te raden.

Historisch centrum

  • Oude marktplein: plein met prachtige kleurrijke huizen eromheen
  • Oude stad is gebouwd rondom de oude kerk en heet Stara Miasto
Kleurrijke huizen Warschau
Kleurrijke huizen aan het marktplein

Het hart van Warschau Polen wordt gevormd door het oude centrum. Hier vind je in het centrum het Rynek Starego Miasta. Dit is het oude marktplein dat gekenmerkt wordt door kleurrijke huizen die eromheen staan. De oude stad van Warschau is omringt met een wal die ook na de tweede wereldoorlog weer hersteld moest worden. De oude stad van Warschau wordt het Stara Miasto genoemd. Dit deel werd in de 13e eeuw gebouwd rondom een kasteel. De Johanneskathedraal is een bouwwerk dat je hier ook vindt. In en rond de oude stad zijn verschillende restaurants en cafés waar je terecht kunt om te eten en om te drinken.

Oude stadsplein
Oude stadsplein

Musea

Opstand van Warschau monument
Monument opstand van Warschau

Warschau Polen kent ook verschillende musea die je kunt bezoeken tijdens een vakantie of een stedentrip. Zo is er een Nationaal Museum en een Museum over het Poolse Leger. Het Museum voor Hedendaagse Kunst en de Nationale Kunstgalerie Zacheta laten veel verschillende kunstwerken zien in hun tentoonstellingen. Er is in Warschau ook een museum over de Opstand van Warschau. Dit was een grootschalige opstand tijdens de tweede wereldoorlog tegen het Duitse leger. De Poolse componist Chopin heeft ook een eigen museum in de hoofdstad.

Monument van Warschau 2
Monument van Warschau 2

Ook het Paleis van Cultuur en Wetenschappen is een prachtig gebouw om te zien dat is te vinden bij het moderne zakencentrum van de stad.

Paleis van cultuur en wetenschap
Paleis van cultuur en wetenschap

Eten en drinken

Op veel plekken in de stad kun je terecht voor een drankje of een maaltijd. Gerechten die veel gegeten worden door de Poolse bevolking zijn dan ook vaak terug te vinden in restaurants. Wat vooral veel gegeten wordt is soep. Andere echte Poolse gerechten zijn ook zeker de moeite waard om te proberen. De vele restaurants bieden een uitgebreide mogelijkheid aan verschillende soorten keukens dus je kunt er altijd wel een plekje vinden waar jij lekker kunt eten. Drink na het eten ook eens de nationale drank van Polen, wodka.

Met kinderen

Lazienki Paleis
Lazienki Paleis in het Lazienki Park

Ook voor gezinnen met kinderen is een uitstapje naar Warschau goed te doen. In het Wilanow zomerpaleis bij de stad kunnen kinderen de kleding en voorwerpen van prinsen en prinsessen bewonderen. De dierentuin van Warschau is een ruime dierentuin met veel dieren. Wie even wil bijkomen en de kinderen lekker wil laten spelen kan een bezoek brengen aan het Lazienki Park. Dit park ligt op ongeveer een kwartier reizen met de bus vanaf het centrum en biedt genoeg ruimte voor kinderen om vrij te kunnen spelen. Hier staan ook verschillende paleizen die je kunt bezoeken, waaronder het Lazienki Paleis die op de bovenstaande afbeelding is te bewonderen.

Shoppen

Winkelen is één van de activiteiten die zeer goed gedaan kunnen worden in Warschau Polen. Vooral in de oude stad vind je veel winkels waar je uren kunt shoppen. Op verschillende plekken zijn ook grote warenhuizen waarin meerdere winkels zijn ondergebracht. Deze winkelcentra zijn vaak tot 22:00 in de avond geopend. De belangrijkste winkelstraten van Warschau zijn de Chmielna en de Nowy Świat waar je veel verschillende winkels vindt met de meest uiteenlopende producten.

Per fiets

Op meer dan 300 plekken in Warschau is het mogelijk om gebruik te maken van fietsen. Deze fietsen zijn geschikt gemaakt voor openbaar gebruik en kunnen op veel verschillende locaties met een app ontgrendeld worden. Zo is het zeer eenvoudig om in Warschau bezienswaardigheden te bezoeken en te bekijken zonder dat je daarvoor de hele stad hoeft te doorkruisen. Een ander voordeel van het ontdekken van Warschau met de fiets is dat je snel naar verschillende locaties kunt reizen.

Reizen

Je kunt Warschau vanuit Nederland zeer eenvoudig bereiken met het vliegtuig of met de trein. Als je naar Warschau Polen wilt reizen met de trein dan ben je ongeveer 14 uur onderweg. In sommige gevallen is het noodzakelijk om over te stappen op het station van Berlijn. De aankomst in Warschau is dan in het centrum. Reis je met het vliegtuig dan ben je vanaf Schiphol ongeveer 2 uur onderweg naar de luchthaven Warschau Frederic Chopin. Vanaf de luchthaven is het dan mogelijk om met de bus of met de metro naar het centrum toe te reizen. In Warschau zelf is het vervoer in de stad erg goed geregeld. In de stad rijdt een tram, er zijn taxi’s, maar je kunt ook zelf een fiets huren of de stad bewandelen.

Vervoer in Warschau
Vervoer in Warschau

Praktische informatie

In Polen kun je geen gebruik maken van de Euro. Er wordt hier betaald met de Zloty, dus het is noodzakelijk om geld te wisselen op het vliegveld of station voordat je vertrekt naar Polen. De vele winkels in de stad zijn vaak dagelijks geopend en de grotere winkelcentra zijn over het algemeen tot 22:00 in de avond geopend. Wil je de stad echt goed ontdekken maak dan gebruik van de mogelijkheid om met een gids op pad te gaan. Zo kun je veel informatie krijgen die je anders niet te weten zou komen.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.