• Menu
  • Menu
Wroclaw header

Wroclaw

De stad Wroclaw in het zuiden van Polen is een echte aanrader als je op zoek bent naar een geschikte locatie om hier vakantie te vieren. Deze stad telt meer dan 600.000 inwoners en beschikt over kenmerkende oude gebouwen die de geschiedenis van de stad vertellen.

Alles over Wroclaw Polen

De stad Wroclaw Polen is geschikt voor een vakantie of voor een korte stedentrip van enkele dagen. Er zijn verschillende musea te vinden en gotische kerken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Met een gids is het mogelijk om Wroclaw te ontdekken en meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van deze Poolse stad.

Stedentrip of een vakantie naar Wroclaw maken

Stad van de bruggen

  • Stad telt 127 bruggen
  • Bekendste bruggen zijn Grunwaldzki Brug en Tumski brug
  • Na Amsterdam, Venetië en Sint Petersburg stad met meeste bruggen

De stad Wroclaw staat bekend als de bruggenstad omdat er 127 bruggen zijn die de verschillende straten van het centrum met elkaar verbinden. Deze bruggen maken dat je eenvoudig over de 12 verschillende eilanden van de stad kunt lopen. Met 127 bruggen staat deze stad na Amsterdam, Venetië en Sint Petersburg op de vierde plek van steden met de meeste bruggen.

Grunwaldzki brug Wroclaw
De Grunwaldzki brug

De bekendste brug is de Grunwaldzki Bridge die ook wel bekend staat als de brug der vrijheid. Dit bouwwerk is de langste brug van Polen. De Tumski brug in Wroclaw Polen wordt gekenmerkt door de vele sloten die door verliefde stellen aan de brug worden bevestigd.

Bekende Tumski brug met sloten in Wroclaw
Bekende Tumski brug met hangslotjes

De mooiste bezienswaardigheden van Wroclaw

  • Stad staat vol met historische gebouwen
  • Kathedraal behoort tot hoogtepunten
  • Japanse tuinen in het park Szczytnicki

Wie een bezoek brengt aan Wroclaw moet zeker ook een kijkje nemen in de Sint-Johanneskathedraal van de stad. Deze kerk is in 1272 gebouwd en heeft een hoogte van 98 meter. Als je de toren van de kathedraal beklimt dan heb je vanaf daar een goed uitzicht over de stad.

Sint Johanneskathedraal
Sint Johanneskathedraal

Aan het centraal gelegen marktplein, het Rynek, vind je net als in vele andere straten van de stad historische gebouwen. Deze zijn vooral te vinden in het oude centrum van de stad.

Stadshuis en markt in Wroclaw
Het stadshuis, de markt en uitzicht over stad

In het Park Szczytnicki vind je een bijzondere Japanse Tuin. Deze is aangelegd voor de wereldtentoonstelling van 1913 die in Wroclaw werd gehouden.

Japanse tuinen in het Szczytnicki park
Japanse tuinen in het Szczytnicki park

Oude centrum Wroclaw

  • Marktplein het Rynek is centrale punt van de stad
  • Prachtig uitzicht vanaf de Sint Elizabeth kerk en Mathematical Tower

Vooral in het oude centrum van de stad vind je gebouwen die daar al eeuwen staan. Aan het centrale marktplein, het Rynek, staan gebouwen zoals het oude raadshuis. Een grote fontein siert ook op dit grote plein. De Sint Elizabeth kerk in het oude centrum heeft een toren van 83 meter die tegen betaling te beklimmen is.

Sfeervolle marktplein in het centrum van Wroclaw
Sfeervolle marktplein in het centrum
Historische centrum en het marktplein in Wroclaw Polen
Historische centrum en het marktplein
De oude stad Wroclaw
Centrum van de oude stad

Ook de Mathematical Tower bij de Universiteit van Wroclaw kan worden beklommen tegen betaling. Vanaf deze hoogtes heb je een schitterend uitzicht over de straten en bruggen van de oude stad Wroclaw.

Uitzicht vanaf de Mathematical Tower in Wroclaw
Uitzicht vanaf de Mathematical Tower

Kabouters

Kabouters door de stad Wroclaw
Enkele van de vele kabouters door de stad

Door de hele stad Wroclaw heen vind je op talloze plekken kleine beeldjes van kabouters. Deze worden sinds 2001 geplaatst om de Oranje Alternatieve Beweging, een ondergrondse protestbeweging, te herdenken. Door heel Wroclaw staan meer dan 250 beeldjes van kabouters en het is mogelijk om deze met een tour te bekijken. Het is ook mogelijk om bij het plaatselijke VVV een plattegrond aan te schaffen waar je alle locaties op kunt zien waar deze kabouters te vinden zijn.

Musea

Als je voor een vakantie of stedentrip naar Wroclaw Polen gaat dan heb je verschillende mogelijkheden voor het bezoeken van een museum. Een echte aanrader is het museum van de Universiteit van Wroclaw. Dit is een museum in een indrukwekkend gebouw van de universiteit zelf. In het archeologisch museum van de stad kom je meer te weten over de rijke geschiedenis en cultuur van Wroclaw. In het Movie Gate museum stap je in een wereld waarin films, wetenschap en geschiedenis met elkaar samen komen. Dit is een museum dat zeker de moeite waard is om te bezoeken met kinderen.

Dagtrips en excursies

Het is mogelijk om in de stad gebruik te maken van verschillende soorten dagtrips en excursies waarbij je meer over Wroclaw Polen te weten komt. Ook in de omgeving van de stad valt er genoeg te beleven. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de natuur rondom Wroclaw te verkennen tijdens een excursie. Dit kan op eigen houtje of met een gids die meer kan vertellen over de natuur. In de buurt vindt je ook het Ksiaz kasteel dat tijdens de tweede wereldoorlog het hoofdkwartier van Adolf Hitler in deze regio was.

Het Ksiaz kasteel
Het Ksiaz kasteel

Vervoer en reizen

Je kunt de stad Wroclaw eenvoudig met het vliegtuig bereiken. Vanaf vliegveld Eindhoven is het mogelijk om meerdere malen per week het vliegtuig naar het Wroclaw Copernicus Airport te pakken. Vanaf de luchthaven is het dan nog ongeveer 20 minuten reizen met de bus naar het centrum van Wroclaw Polen. Vanaf het station ben je met de trein in 2,5 uur in Poznan, doe je 4,5 uur over reen reis naar Krakau en sta je binnen 5,5 uur op het station van de Poolse stad Warschau. Met de auto is het vanuit Nederland, afhankelijk waar je vandaan komt, ongeveer 900 kilometer rijden naar deze prachtige Poolse stad.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.