• Menu
  • Menu
Alles over reizen met het coronavirus

Het coronavirus en reizen: antwoorden op de meest gestelde vragen

Home » Blog » Het coronavirus en reizen: antwoorden op de meest gestelde vragen

Je kijkt uit naar de vakantie die je hebt geboekt, maar hoort overal om je heen over de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) en over de gevaren ervan. Of je overweegt al een tijdje om een vakantie te boeken, maar weet vanwege het coronavirus niet zeker wat je op dit moment het beste moet doen.

In dat geval ben je niet de enige. Veel mensen zitten op dit moment in hetzelfde dilemma. Wij geven je antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent het coronavirus, zodat je hier meer inzage in krijgt naast de verhalen die de ronde gaan bij het koffiezetapparaat.

Vrouw met mondkapje tegen coronavirus

Ik heb een vakantie gepland. Is het veilig om te gaan?

Kortgezegd, zolang het Ministerie van Buitenlandse zaken geen code oranje of code rood heeft afgegeven dan is er geen reden om niet naar die bestemming te gaan. Je kunt dus prima op vakantie gaan naar een bestemming waar geen negatief reisadvies is. Het advies van de Nederlandse reisbranche is ook om te “blijven reizen”, zolang er geen negatief reisadvies is.

Wanneer je veel angst hebt over het bezoeken van een bestemming dan kun je zelf de keuze maken om de vakantie te annuleren. Houd er dan wel rekening mee dat dit je geld kan kosten. Zelfs wanneer je een annuleringsverzekering hebt. Daarover lees je meer verder in dit artikel.

Kan ik mijn vakantie nog annuleren?

Besluit jij om niet meer op vakantie te gaan, omdat je alle risico’s omtrent het coronavirus wilt vermijden? Een vakantie annuleren kan natuurlijk altijd, maar dit betekent niet dat je, vanwege het coronavirus, je geld terugkrijgt. Dat is afhankelijk van een aantal zaken, zoals de verzekering, de bestemming, wanneer je gaat en het actuele reisadvies voor de bestemming.

Als ik mijn vakantie annuleer, krijg ik dan mijn geld terug? Zo ja, hoe?

Hoewel het merendeel van de Nederlanders een annuleringsverzekering heeft, betekent dit niet dat je daarmee je geld terug kunt krijgen. Het merendeel van deze verzekeringen keert namelijk alleen uit bij overlijden en ziekte. Bij de meeste verzekeraars valt een virusuitbraak hier niet onder. Dit is slechts bij een de meest uitgebreide verzekeringen het geval. Wil jij je al geboekte vakantie annuleren? Neem dan eerst contact op met je verzekering om dit te controleren.

Hoe zit dat met een negatief reisadvies voor mijn bestemming?

Is er een negatief reisadvies voor de bestemming waar jouw vakantie naartoe gaat? Ook dan kun je in de meeste gevallen niet bij je verzekeraar terecht. Net als een virusuitbraak valt een negatief reisadvies niet onder de dekking, tenzij het ook hier om een uitgebreide polis gaat.

Het positieve voor jou als reiziger is dat je bij een negatief reisadvies wel bij je reisorganisatie terecht kunt. Je kunt je reis namelijk (kosteloos) annuleren of omboeken wanneer het ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje of rood heeft afgegeven voor de betreffende bestemming. Ook wanneer er een andere reden is waardoor de vakantie niet meer uitvoerbaar is dan is dit van toepassing.

Reisadvies Italië – Kan ik nog naar Italië reizen?

Het reisadvies voor Italië is recentelijk aangepast, omdat de Italiaanse regering verdere noodmaatregelen heeft afgekondigd die van toepassing zijn op het hele land. Het woon- werkverkeer is zowat helemaal stilgelegd in het land en evenementen zijn ook afgelast.

Reisadvies Italië - kaart gebieden coronavirus
Laatst geüpdate: 12-3-2020
© Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dan ook code oranje en code rood afgegeven voor het land. In Noord-Italië zijn diverse gebieden met code rood. Dit is de regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië. Reis op dit moment dan ook niet naar een van de genoemde bestemmingen.

Voor buitenlanders die in Italië zijn en die terug naar Nederland willen reizen moeten de aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten volgen. Terugreizen kan via de bestaande mogelijkheden als bus, trein of vliegen. Om te reizen is een ingevulde Italiaanse verklaring nodig. Het formulier voor ‘reizen in Italië’ kun je hier downloaden. Hoewel er een Nederlandse vertaling te downloaden is, dien je het Italiaanse formulier in te vullen en mee te nemen om te reizen.

Voor de andere gebieden in Italië, waar code oranje geldt, is het alleen toegestaan om te reizen wanneer dat noodzakelijk is. Het aantal mensen die geïnfecteerd is met corona is relatief hoog in deze gebieden.

Reisadvies Tenerife en de andere Canarische Eilanden – Kan ik naar de Canarische Eilanden reizen?

We hebben veel verhalen gehoord van het ‘coronahotel’ op Tenerife. Nadat er onder een toerist het coronavirus werd geconstateerd mochten de gasten (waaronder Nederlanders) meerdere weken het hotel niet meer verlaten. Logischerwijs wekt dit zorgen onder andere toeristen die op vakantie gaan of willen naar Tenerife.

Is reizen naar Tenerife mogelijk? Ja, op Tenerife geldt op dit moment geen code rood of oranje en er worden zoveel mogelijk maatregelen getroffen om verspreiding tegen te gaan. Het is dus geen probleem om op vakantie te gaan naar Tenerife. Wanneer jij je toch zorgen maakt dan is het een optie om een andere bestemming uit te kiezen of te wachten met het boeken van je vakantie.

Reisadvies Spanje
Laatst geüpdate: 12-3-2020
© Buitenlandse Zaken

Het reisadvies voor de rest van de Canarische Eilanden is hetzelfde. Hier geldt code groen en er is dus geen negatief reisadvies voor de Canarische eilanden. Lees hier nog meer specifieke informatie over het reisadvies van de Canarische Eilanden.

Reisadvies China – Kan ik nog naar of in China reizen?

Voor China geldt een reisverbod. In de provincie Hubei (waar de stad Wuhan ook is gelegen) is code rood afgegeven en in deze provincie geldt dan ook een reisverbod. De Chinese autoriteiten hebben strenge maatregelen getroffen en zowel reizen over de weg als door de lucht is niet toegestaan.

Kaart met gebieden China voor reisadvies tijdens coronavirus
Laatst geüpdate: 12-3-2020
© Buitenlandse Zaken

Reis ook in de rest van China alleen wanneer het echt noodzakelijk is. Voor de rest van China is namelijk code oranje van toepassing. De Chinese overheid raad aan om zoveel mogelijk binnen te blijven en er zijn strenge reisbeperkingen. In het hele land zijn veel bedrijven, openbare voorzieningen en andere organisaties gesloten.

Reisadvies Verenigde Staten van Amerika

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de Amerikaanse president Donald Trump om al het personenverkeer vanuit Europa voor 30 dagen stil te leggen. Dit zal starten vanaf vrijdag 13 maart middernacht. Heb jij een reis geboekt naar de Verenigde Staten? Neem dan contact op met jouw reisorganisatie om jouw situatie verder te bespreken.

Hoewel er wel mensen zijn in de Verenigde Staten die het coronavirus hebben opgelopen, is er op dit moment geen negatief reisadvies vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken. Echter is het vanwege de nieuwe maatregelen van Trump niet meer mogelijk om vanuit Europa (met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk) naar de Verenigde Staten te reizen.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.