• Menu
 • Menu
Reisadvies voor de Canarische Eilanden

Reisadvies Canarische Eilanden

Op vakantie wil je genieten en er zeker van zijn dat alles soepel verloopt. Natuurlijk heb je van tevoren nooit een garantie dat alles zonder problemen zal gaan, maar met het juiste reisadvies en een goede voorbereiding heb je de grootste kans dat je problemen en andere vervelende situaties voorkomt. Bekijk op deze pagina het reisadvies van Europa-vakanties.nl voor de Canarische Eilanden.

Dit is waar je jouw vakantie naar De Canarische Eilanden boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Vakanties Corendon

Laagste-prijsgarantie en onbezorgd weg met Corendon

Algemeen reisadvies

De risico’s die er zijn, zijn afhankelijk van de keuzes en de persoonlijke omstandigheden. Over het algemeen zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. De Canarische Eilanden zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan die een onderdeel vormen van Spanje. Het bestaat uit 13 vulkanische eilanden. Doordat het vulkanische eilanden zijn in een risicogebied is het altijd belangrijk om voor vertrek (en voor het boeken) te controleren op de risico’s op vulkanische uitbarstingen.

De grootste en bekendste eilanden zijn Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventure, La Palma, El Hierro, Lanzarote en La Graciosa. De andere eilanden zijn onbewoond en daarom geen vakantiebestemmingen. Deze zijn aangewezen tot natuurreservaten en zijn de eilanden: Isla de Lobos, Roque del Oeste, Roque del Este, Montana Clara en Alegranza.

Omdat de Canarische Eilanden veilige eilanden zijn betekent dit niet dat er niks mis kan gaan. Net als overal komt er ook op deze eilanden criminaliteit voor. Waar toeristen zijn, zijn ook zakkenrollers en andere criminelen. Het beste advies is goed op je eigen spullen letten en er zelf voor zorgen dat er niks mis gaat. Toch kan het gebeuren dat je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent. Onderstaand lees je meer informatie over de gezondheid, criminaliteit en de natuur.

Advies voor de gezondheid op de Canarische Eilanden

Inentingen

Vaak vragen mensen zich af welke inentingen ze nodig hebben bij het bezoeken van deze eilanden. Er zijn geen verplichten inentingen.

Verbranden

De Canarische Eilanden zijn het hele jaar door voorzien van een goed klimaat. Tijdens onze winters straalt de zon hier nog steeds krachtig. Verkijk je hier niet op, want voor je het weet is je huid verbrand wat zorgt voor een verhoogde kans op huidkanker. Smeer je daarom goed in met de juiste zonnebrand.

Eten en drinken

De meeste mensen zijn gewend om tijdens een vakantie niet uit de kraan te drinken en losse flessen in de supermarkt te kopen. Op de Canarische Eilanden is het kraanwater zonder problemen te drinken. Het water uit de kraan heeft echter wel een afwijkende smaak, waardoor veel toeristen er alsnog voor kiezen om losse flessen in de supermarkt te kopen.

Met het eten is het altijd goed opletten. Over het algemeen is de kwaliteit van het eten hoog, maar net als op iedere subtropische vakantiebestemming kan het tegendeel ook het geval zijn. Door kwetsbare producten te eten kun je last krijgen van diarree of voedselvergiftiging.

Criminaliteit

Mensen die op vakantie gaan zijn over het algemeen kwetsbaarder dan mensen die in het dagelijkse leven zitten. De eilanden trekken jaarlijks veel toeristen en deze toeristen hebben weer een aantrekkingskracht op criminelen. Toeristen hebben veel contant geld op zak, ze consumeren meer alcohol, zijn op een onbekende bestemming en bereid om meer geld uit te geven dan buiten de vakantie om. Dit zorgt ervoor dat toeristen een aantrekkelijk doelwit zijn voor criminelen. Criminelen zijn er in verschillende vormen. Hieronder het reisadvies Canarische Eilanden voor de situaties waar je het meeste voor moet opletten.

 • Zakkenrollers: Je loopt in je zwembroekje over de boulevard met het geld los in je zwembroek. Dit maakt het eenvoudig voor mensen met vlugge vingers om dit uit je zak te halen zonder dat je zelf iets doorhebt. Ook tijdens het stappen, wanneer je de nodige drankjes hebt genuttigd, ben je een doelwit voor zakkenrollers. Let hier goed op.
 • Nep-producten: Net als op veel andere vakantiebestemmingen zul je veel imitatieproducten tegenkomen van bekende merken. Let goed op bij welke winkel je iets koopt. Laat je niet overtuigen door een lage prijs van een merk dat normaal erg duur is. 9 van de 10 keer heb je te maken met een imitatieproduct. In Nederland zijn deze producten verboden. Vaak worden ze verkocht bij kraampjes en op het strand. Het gaat in de meeste gevallen om zonnebrillen, kleding, luchtjes en horloges.
 • Timeshares: Let erop dat jij je niet laat oplichten met allerlei contracten voor timesharing. Je zult niet de eerste zijn die denkt deels eigenaar te worden van een bepaald vakantiehuis en later blijkt dat de contracten toch anders in elkaar steken dan je vooraf had verwacht.
 • Straatspelletjes: Op straat worden er geregeld spelletjes gehouden waarbij men iets kan winnen, zoals met het balletje-balletje goochelspel. Terwijl je het spel bekijkt denkt je het door te hebben en lijkt verliezen onmogelijk. Dit is net wat men probeert te veroorzaken. Jij neemt deel aan het spel en blijkt toch altijd te verliezen. Zelfs na meerdere malen.
 • Accommodaties: Je zult niet de eerste zijn die bij een hotel of appartement aankomt waar iets kapot is. Later blijkt dat jij hiervoor moet betalen, terwijl de schade er al was toen je er kwam. Laat ook geen waardevolle spullen in je kamer liggen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er wordt ingebroken en het personeel van een accommodatie kan ook verkeerde intenties hebben.

Tips om criminaliteit te voorkomen

Voorkom criminaliteit altijd zoveel mogelijk. Met een aantal simpele reisadvies tips voorkom je bepaalde problemen snel.

 • Trek een broek aan met goede, diepe broekzakken. Bij voorkeur met een rits of knopen, zodat zakkenrollers er niet bij kunnen. Een buiktasje onder je shirt is ook een slimme oplossing.
 • Koop geen goedkope producten van bekende merken.
 • Sluit geen contracten af voor timesharing, tenzij je 100 procent zeker van je zaak bent en het eerst met een expert hebt overlegd en bekeken.
 • Doe niet mee aan straatspelletjes wanneer je het puur doet om te winnen. Ga er vanuit dat je verliest en doe alleen mee wanneer je het voor je plezier doet.
 • Het beste reisadvies is om van tevoren reviews te lezen van een bepaalde accommodatie die je boekt en check je appartement/hotel tijdens het inchecken direct. Is er iets niet in orde? Geef het direct aan.
 • Houd waardevolle spullen bij je of berg ze op in een kluisje op de kamer. Onthoud dat een kluisje op de kamer ook nooit garantie op veiligheid geeft.

Reisadvies Canarische Eilanden voor de natuur en het weer

Omdat de eilanden een vulkanisch gebied is, is er ook een kans op vulkanische uitbarstingen. Er is daarom de kans op een natuurramp. De vulkaan Pico El Teide is de twee na grootste vulkaan van de wereld. Het is een slapende vulkaan, maar verwacht wordt dat deze in de toekomst een eruptie kan veroorzaken. In 1909 was de laatste uitbarsting. Op het eiland El Hierro worden regelmatig activiteiten waargenomen. Op dit moment zijn er experts die alle activiteiten nauwlettend in de gaten houden, waardoor wordt geprobeerd om gevaren op tijd te ontdekken.

Vulkanische erupties zijn niet de enige gevaren die de eilanden kennen. Vanwege de hitte is er ook gevaar voor bosbranden. Tot slot kan er een extreme hitte golf voorkomen, maar deze zijn beter te voorspellen en met de nodige voorzorgsmaatregelen heb je hier minder last van. De kans op overstromingen, tornado’s en orkanen zijn zeer klein.

Terrorisme

De anti-terreurmaatregelen in Spanje zijn sinds de aanslagen in de zomer van 2017 aangescherpt. Toch is de kans op aanslagen op de Canarische Eilanden erg klein. Er is geen aanleiding waarom deze eilanden een speciaal doelwit zijn voor aanslagen, behalve dat het een toeristische bestemming is.

Documenten en praktische informatie

Om op vakantie te gaan naar de Canarische Eilanden dien je te beschikken over een geldig legitimatiebewijs in de vorm van een paspoort of een id-kaart. Verstandig is ook om een kopie van het document bij je te hebben. In geval van verlies of diefstal kan de kopie van pas komen. Let erop dat deze niet geldt als een officieel document, maar alleen handig van toepassing kan komen. Met een Nederlands of Belgisch legitimatiebewijs is een visum niet nodig. In het geval er iets op vakantie gebeurt gebruik je de onderstaande telefoonnummers voor noodsituaties.

Algemene nummers voor noodsituaties
Alarmnummer 112
Nederlandse ambassade Madrid +34 91 353 75 00
Nederlands consulaat Santa Cruz +34 922 271 721
Ambulance 061
 Politie 091