• Menu
  • Menu
Gran Canaria header

Gran Canaria bezienswaardigheden

Gran Canaria kent vele bezienswaardigheden en dit eiland in de Atlantische Oceaan is beslist de moeite waard om eens te bezoeken. De meeste mensen denken bij een vakantie op Gran Canaria aan een echte strandvakantie, waarbij je de hele dag op het strand ligt voor een mooi bruin kleurtje. Voor de afwisseling je af en toe een duik in de zee neemt en niet veel verder komt dan je hotel, een restaurantje om te eten en een souvenirshop voor de cadeautjes voor het thuisfront.

Dit is waar je jouw vakantie naar Gran Canaria boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Vakanties Corendon

Laagste-prijsgarantie en onbezorgd weg met Corendon

Er is meer te doen: Bezienswaardigheden!

Maar op Gran Canaria vind je ook erg veel leuke bezienswaardigheden om in je vakantie eens te bezoeken. Welke plekjes zijn echt de moeite waard om te bezoeken? Je ontdekt het hieronder.

  1. 1. La Vegueta

La Vegueta is de oudste wijk van Las Palmas op Gran Canaria, hier staan nog huizen en gebouwen van we vijfhonderd jaar oud.  In la Vegueta bouwden de Spanjaarden de eerste huizen toen ze zich vestigden op Gran Canaria. Midden in de wijk la Vegueta staat de kathedraal Santa Ana. De kathedraal wordt bewaakt door bronzen honden, verdino’s genaamd. In het stadswapen van Las Palmas staat ook zo’n verdino. De Santa Ana kathedraal heeft een vrij sobere bouwstijl met twee torens en was het eerste gebouw dat neergezet was dat niet voor militaire doeleinden was bestemd. De bouw van de kathedraal heeft vier eeuwen in beslag genomen, waarbij verschillende architecten bij de bouw betrokken waren. Hierdoor is er een mengelmoes van verschillende stijlen ontstaan.

Loop eens om de kathedraal heen en bezoek de wijk achter de kathedraal. Hier lijk je letterlijk een sprong terug in de tijd te maken. Je komt hier in het oudste gedeelte van La Vegueta en dit in dit gedeelte mogen geen auto’s komen. De smalle straatjes komen steeds uit op charmante kleine pleintjes met fonteinen. Bezoek hier ook het Museo Casa de Colón, het museum stamt uit de vijftiende eeuw en is een van de meest indrukwekkende voorbeelden van koloniale architectuur van de Canarische Eilanden. Dit gebouw zou als woning hebben gediend voor de eerste gouverneurs van het eiland en Christoffel Colmobus zou hier hebben gelogeerd voordat hij op een van zijn zee tochten naar het westen vertrok. La Vegueta vormt echt een van Gran Canaria’s belangrijkste bezienswaardigheden.

  1. Dolfijnentocht

Dolfijnentoch Gran Canaria

In de Atlantische Oceaan rond Gran Canaria leven veel walvissen en dolfijnen. Vooral aan de zuid zijde van het eiland heb je tijdens een tochtje op een boot, grote kans dat je dolfijnen zult spotten. Dit is echt een van bezienswaardigheden op Gran Canaria die je gedaan moet hebben. Vanuit Puerto Rico vertrekken iedere dag meerdere boten naar het leefgebied van de dolfijnen, het gebeurt maar heel zelden dat je geen dolfijnen tegenkomt tijdens een van de tochtjes. Je hoeft natuurlijk niet te verwachten dat de dolfijnen spectaculaire sprongen maken of allerlei kunstjes doen zoals je wel eens ziet in een dolfinarium. Maar ze alleen al in zee te zien zwemmen is een hele belevenis. Dolfijnen zijn vriendelijke en intelligente dieren en vaak vinden zij de aanwezigheid van mensen heel leuk.

  1. Teror

Het plaatsje Teror wordt door veel mensen gezien als een van de mooiste bezienswaardigheden van Gran Canaria. Het is een gezellig plaatsje gelegen in een vallei tussen de bergen. De huizen hebben een bijzondere architectuur, waarbij de huizen balkons hebben van Tea, dit is een speciaal grenen afkomstig van de Canarische eilanden. De balkon zijn rijkelijk gedecoreerd door lokale ambachtslieden.

In het centrum van Teror ligt de achttiende-eeuwse Basilica de Nuestra Señora del Pino. De kathedraal is gewijd aan de lieve Vrouwe van de Dennen, dit is tevens de beschermheilige van Gran Canaria.  De kathedraal werd gebouwd in de achttiende eeuw op de fundamenten van eerdere kerken. In de basiliek kun je ook religieuze schatten bewonderen en het beeld van de Madonna. Deze Madonna stamt zelfs uit de vijftiende eeuw en is een zeer kostbaar kunstwerk. Op speciale feestdagen wordt het beeld in processies door Teror meegedragen.

  1. Grand Canyon van Gran Canaria

Gran Canaria Grand Canyon

Helaas zijn ze niet hetzelfde als de Grand Canyon in Amerika, maar toch is deze omgeving werkelijk prachtig te noemen. Wie in het zuiden verblijf kan de GC-60 nemen richting het binnenland waar je in deze prachtige omgeving uitkomt. Het duurt slechts 20 minuten voordat je al in de omgeving van de Grand Canyon uitkomt. Het is een groot gebied dat beschikt over prachtige wandelroutes en wegen om met de auto langs te rijden. Op verschillende plekken zijn er plateaus aangelegd, waardoor er kan worden genoten van het adembenemende uitzicht.

  1. Roque Nublo

Roque Nublo vind je midden op het eiland en behoort tot een van de meest bijzondere, natuurlijke bezienswaardigheden op Gran Canaria.  Roque Nublo is een 1813 meter hoge rots die je vanaf iedere zijde van Gran Canaria kunt zien. Met een auto kun je naar de voet van de rots rijden en vanaf hier loopt er een wandelpad om de rots heen. Je kunt hierbij zelf kiezen hoe steil je omhoog wilt klimmen. Houd er wel rekening mee dat door de hoogte de temperatuur hier een paar graden lager is en door de aanhoudende wind voelt het nog eens extra fris.

De harde rots van de berg is gesteente van de vier miljoen jaar oude vulkaan, het zachtere steen dat hierom heen zat is inmiddels grotendeels weggesleten. De rots en het gebied eromheen is uitgeroepen tot beschermd gebied en wordt gezien als een belangrijk symbool voor Gran Canaria.  Voor de oorspronkelijke eilandbewoners was dit een heilge plaats. Nog steeds wordt de Roque Nublo bezongen in plaatselijke levensliederen.

  1. Pico de Bandana

In het oosten van Gran Canaria vind je de vulkaan Pico de Bandana.  De krater van de vulkaan ook wel de Caldara genoemd heeft een diameter van één kilometer en is tweehonderd meter diep. Hiermee is het de grootste vulkaankrater van Gran Canaria. Midden in de krater staat een klein boerderijtje en nog een paar ruïnes van oude huizen. Je kunt de top van de krater alleen overdag bezoeken en je kunt hier prachtig wandelen. Je kunt hierbij kiezen voor een wandeling om de krater heen, een wandeling naar de berg die naast de vulkaan staat, maar je kunt ook een wandeling maken door de krater. Iedere wandeling neemt iets meer dan een uur in beslag.

  1. Puerto de las Nieves

Puerto de las Nieves is een leuk vissersdorp aan de noordwest zijde van Gran Canaria dat je echt gezien moet hebben. Hiervandaan vertrekken de veerboten naar Tenerife, maar dit vissersdorpje is inmiddels ook omgetoverd tot gezellige badplaats. Je vind er een mooie boulevard met restaurantjes, viskraampjes en kunstgalerieën, de lokale vissoep, ook wel caldo de pescado genaamd moet je hier echt eens proberen. Bij zonsondergang heb je een prachtig uitzicht en met een beetje geluk kun je de berg el Teide op Tenerife zelfs zien. Bij Puerto de las Nieves staat ook een dertig meter hoge rots in het water, met noemt het ‘de vinger van God’ in het Spaans de Dedo de Dios. In 2005 is deze rots bij een zware storm helaas zwaar beschadigd, maar het vorm nog steeds een imposant gezicht.

  1. Cenobio de Valerón

Van de bezienswaardigheden op Gran Canaria is de Cenobio de Valerón, oftewel het grottencomplex van Valerón echt een must om te bezoeken. De grotten vormen een honingraatachtig stelsel van ongeveer 350 ondergrondse vertrekken. De naam Cenobio de Valerón komt nog uit de tijd dat het grottencomplex als soort klooster dienst deed. De grotten zijn mede vorm gegeven door de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria die met hout en leem de door lava ontstane grotten geschikt hebben gemaakt voor de opslag van graan. Inmiddels worden de grotten gezien als cultureel erfgoed en na jarenlange restauratie is dit complex in 2007 weer opengesteld voor publiek.

Bezoek dus bij de volgende trip naar Gran Canaria niet alleen de stranden maar ook eens de vele bezienswaardigheden die Gran Canaria rijk is. Het is een prachtig eiland met een fijn klimaat en een rijke historie. Je houdt er schitterende foto’s en prachtige herinneringen aan over. Voor degenen die niet weten waar Gran Canaria exact ligt of voor wie zich verder wil oriënteren op welke bezienswaardigheden ze willen bezoeken kunnen hier zien waar Gran Canaria ligt.