• Menu
  • Menu
Op wintersport met de auto

Met de auto op wintersport: waar moet je allemaal rekening mee houden?

Home » Blog » Met de auto op wintersport: waar moet je allemaal rekening mee houden?

Wintersport, de ideale wintervakantie en natuurlijk ga je met de auto. Er zijn echter wel wat zaken om rekening mee te houden voor je vertrekt. In dit stuk worden wat punten op een rij gezet, zodat je zonder zorgen de weg op kunt.

Winterbanden

Winterbanden zijn in ons land niet verplicht, maar in bijvoorbeeld Duitsland, Italië en Oostenrijk wel. Deze banden hebben een extra diep profiel, waardoor uw auto meer grip heeft bij gladheid op de weg. Voor wie op wintersport gaat met de auto zijn deze banden een must have. Met winterbanden is rijden op gladde wegen veiliger, maar het is raadzaam toch voorzichtig te blijven rijden bij gladheid.

Veiligheidsartikelen

Neem de verplichte veiligheidsartikelen mee. De verplichtingen verschillen per land. Een gevarendriehoek is overal verplicht, maar veel landen stellen meer eisen. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht een reservebril bij je te hebben als je bril- of lensdragend bent. Verder is het raadzaam de volgende spullen in de auto te leggen zodat je in de rest van Europa veilig de weg op kan: een verbanddoos, een brandblusser, een veiligheidshesje per inzittende en sneeuwkettingen. Waar sneeuwkettingen verplicht zijn, is dit aangegeven met een verkeersbord met daarop een afbeelding van een sneeuwketting. Denk voor vertrek ook aan de eventueel nodige vignetten.

Pas je rijstijl aan

Rijden door de sneeuw en op gladde wegen vraagt om een andere rijstijl. Aas je rijstijl daarom aan om veilig aan te komen op je bestemming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afstand tot je voorligger. Als je meer afstand houdt, heb je een langere remweg. En die remweg heb je nodig, zeker als het glad is op de wegen. Rijd ook langzamer dan normaal. Op gladde wegen heb je een grotere kans om te slippen en zeker als je snel rijdt een grotere kans op ongelukken. Daarnaast is het belangrijk dat je niet te snel optrekt. Je banden kunnen op gladde wegen sneller gaan spinnen. Door rustig op te trekken behoud je veel meer grip. Ga ook niet zomaar boven op je rem staan, doe dit alleen wanneer dit echt noodzaak is. Mocht je toch gaan glijden op de weg of in een slip terechtkomen? Blijf rustig en stuur niet plots een andere kant op. Stuur rustig mee in de richting van het glijden en geleidelijk weer de kant van de weg op. Door rustig te sturen, behoud je de meeste grip.

Verzekering

Nu je weet hoe je moet rijden op gladde wegen, welke attributen je nodig hebt, is het tijd voor iets anders: de verzekering. Het is namelijk van belang dat je voor je vakantie goed kijkt naar je autoverzekering. Is pechhulp verzekerd? En heb jij alleen een WA-verzekering of wordt schade aan je eigen auto ook verzekerd? Rijden op gladde wegen vergroot namelijk de kans op een ongeval, hoe voorzichtig je ook bent. Een goede en uitgebreide verzekering hoeft niet heel duur te zijn. Vergelijk online en vind zonder problemen de goedkoopste autoverzekering. Wij wensen je in ieder geval een heerlijke vakantie toe.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.