• Menu
  • Menu
Manchester header

Manchester

De meeste mensen die de stad Manchester horen denken aan de voetbalclubs Manchester United en Manchester City. Toch heeft deze stad nog veel meer te bieden. Op het gebied van cultuur, architectuur, de wetenschap en muziek heeft de stad namelijk veel betekend. De stad kent verschillende interessante musea en mooie bezienswaardigheden. Tijdens een stedentrip Manchester kun je dus behoorlijk wat bezichtigen. Op deze pagina geven we achtergrondinformatie over de stad en informatie over alles wat je er vandaag de dag kunt doen.

Wat is er te doen in Manchester?

De stad Manchester telt circa een half miljoen inwoners. Daarmee is het de vierde grootste stad in Engeland. Wanneer de gehele agglomeratie (met de gebieden rondom de stad) mee worden gerekend dan telt de stad circa 2,6 miljoen inwoners. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Manchester een belangrijke rol gespeeld. De fabrieken werden massaal gebruikt voor het maken van vliegtuigen en bommen tegen de Duitsers. Dat leidde echter tot een aanval op de stad door de Duitsers in het jaar 1940, waarbij de stad werd gebombardeerd.

Manchester is ook meerdere malen opgeschrikt door aanslagen. In 1996 vond er een grote aanslag plaats die door de IRA werd gepleegd. Hierbij raakten maar liefst circa 200 mensen gewond. Een gevolg van deze aanslag was echter wel dat er flink werd geïnvesteerd in de stad om alles weer op te knappen en naast het opknapwerk werd er nog meer geïnvesteerd. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Manchester een moderne en mooie stad is geworden.

Ook is de stad opgeschrikt van de aanslag die kortgeleden heeft plaatsgevonden op 22 mei 2017 in de Manchester Arena. Bij deze zelfmoordaanslag kwamen 22 mensen om het leven tijdens een concert van Ariana Grande.

Bezienswaardigheden Manchester

Tijdens een bezoek aan de stad Manchester hoef jij je in ieder geval niet te vervelen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van alle hoogtepunten die je kunt bezoeken tijdens een bezoek aan deze stad.

Het plein Albert Square

Op dit plein moet je absoluut even een kijkje nemen. Het is het bekendste plein van de stad en aan dit plein zijn dan ook verschillende bijzondere gebouwen te vinden waar de Manchester Town Hall de meest bekende van is. Op het plein zijn ook een aantal monumenten en standbeelden te vinden.

Albert Square plein
Het Albert Square plein

De Town Hall

De Town Hall wordt gezien als een van de meest bijzondere gebouwen in de stad. Het is het stadhuis dat gebouwd is in Victoriaanse stijlen. Het interieur van het gebouw is bedekt met schitterende natuurschilderingen.

De Town Hall op het Albert Square plein
Town Hall op Albert Square

Het gebied Castlefield

Manchester is van oorsprong een industriële stad. Voorheen was Castlefield het industrieel gebied waar de stad uit is ontstaan. Tegenwoordig is dit de plek waar veel evenementen worden georganiseerd. Om meer van Manchester te weten te komen is het dus een aanrader om hier even een kijkje te nemen.

Kanaalgebied Castlefield in Manchester
Het kanaalgebied Castlefield

Het museum of Science and Industry

Dit gigantische museum bestaat uit meerdere gebouwen. Het museum gaat over de wetenschap en industrie in de stad Manchester. In het museum gaat het erg veel over het thema vervoer. Het museum is verder te vinden in het gebied Castlefield.

Museum of Science and Industry
Museum of Science and Industry

The Lowry

Nog een ontzettend mooi gebouw dat in het centrum van de stad aan het water is gevestigd. Door de locatie en de uitstraling van het gebouw zal het iedereen opvallen. Het gebouw is ontworpen door Michael Wilford en binnen is een kunstgalerij, theaters en een grote studio.

The Lowry in Manchester
The Lowry

Het stadion van Manchester United

Voor vele voetballiefhebbers zal dit het hoogtepunt van de stedentrip zijn. Het is geen slecht idee om van tevoren te kijken of er een wedstrijd wordt gespeeld wanneer jij in de stad bent. Zodoende maak je kennis met de echte voetbalcultuur in Manchester. Wanneer er geen wedstrijd wordt gespeeld dan is het nog steeds mogelijk om het stadion te bezoeken. In het pand is ook een museum aanwezig waar alles over de geschiedenis van de club wordt verteld. Het is mogelijk om een rondleiding door het stadion te boeken waarbij je ook meer te zien krijgt achter de schermen bij de club.

Stadion van Manchester United
Stadion van Manchester United

Stadsparken

Ben je toe aan een rustige wandeling door de stad? Dan kun je een bezoek brengen aan een van de stadsparken Heaton Park of het stadspark Peel Park. Dit zijn de bekendste parken die de stad heeft. Van deze is Heaton de grootste en je komt hier ook het landhuis Heaton Hall tegen die dateert uit de 18e eeuw. Dit park heeft nog veel meer te bieden, waaronder een speeltuin, een golfbaan, een observatorium en een kinderboerderij.

Heaton Park in Manchester
Heaton Park

Art Gallery

Bij de Manchester Art Gallery is het mogelijk om bijzondere kunst te bewonderen. Naast dat je er kunst uit de Britse geschiedenis tegenkomt kom je er ook kunst tegen van andere Europese landen.

Art Gallery
Art Gallery

De Kathedraal

In het centrum van de stad is de kathedraal te vinden wat maar liefst 600 jaar heeft geduurd om deze te bouwen. Deze kathedraal is gebouwd in schitterende gotische stijlen.

Kathedraal van Manchester
Kathedraal van Manchester

Uitgaan Manchester

Manchester is een echte studentenstad en dat zorgt ervoor dat je er ontzettend goed kunt stappen. Met de vele uitgaansmogelijkheden moet je tijdens je stedentrip absoluut een avond uit zijn geweest. De meeste bars en cafés zijn te vinden in het centrum van de stad. Door het centrum door te wandelen kom je vanzelf een leuke en gezellige plek tegen om een drankje te doen of los te gaan. Hieronder hebben we enkele locaties op een rij gezet waar je uitstekend terecht kunt:

  • Paradise Factory – Dit is een leuke plek voor een avondje techno en trance.
  • Club Phoenix – Ook in deze club kun je terecht om een avond met de voeten van de vloer te gaan op techno en trance muziek.
  • Rock World – Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier genieten van rock en metal muziek.
  • Club Underground – Een club gelegen in de wijk Fallowfield waar veel jeugd heengaat.
  • Ritz – Ook dit is een club in de wijk Fallowfield die bekend is onder het jongere publiek.

Op zoek naar meer discotheken? Dan kun je het beste in de wijken Deansgate en Printworks zijn. Hier weet je zeker dat je door kunt feesten tot in de vroege uurtjes van de volgende dag.

Uitgaan in Manchester in de avond
Uitgaan in Manchester

Winkelen in Manchester

Wie graag een dagje wil winkelen kan uitstekend terecht in deze stad. In deze stad kom je namelijk verschillende grote overdekte winkelcentra tegen waar je uitstekend kunt winkelen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met de belangrijkste plekken om te gaan winkelen.

  • The Trafford Centre – Een overdekt winkelcentrum dat tot de grootste van het Verenigd Koninkrijk behoort. Met het aantal winkels kun je er bijna een volle dag terecht om te winkelen. Ben je klaar met winkelen of toe aan een pauze? Neem dan een kijkje bij de foodcourt waar maar liefst 1600 man terecht kan. Het winkelcentrum heeft nog veel meer mogelijkheden voor allerlei vertier, zoals een bioscoop, een bowlingbaan en een groot game centre.
  • Arndale Centre – Het Arndale centre is ook een reusachtig winkelcentrum waar je oneindig lang kunt winkelen naar kleding en andere artikelen. Je komt er zowel bekende grotere kledingwinkels tegen, maar ook kleinere winkels.
  • Market Street – Market Street wordt gezien als de belangrijkste winkelstraat van de stad.

Vervoer naar Manchester

Er zijn verschillende methoden om naar Manchester te reizen. De meest gebruikte is om te vliegen. De vlucht duurt namelijk iets meer dan een uur en voor je het weet ben je in de stad. Er gaan dagelijks rechtstreekse vluchten en wanneer je er op tijd bij bent dan kun je al erg goedkoop naar Manchester vliegen. Er zijn ook vluchten die een tussenstop in Londen maken.

Naast vliegen is het ook mogelijk om met de trein, bus of auto naar Manchester te reizen. De snelste trein doet er circa 6 uur over. De bus is de goedkoopste manier, maar duurt ook het langste en wordt daarom in de meeste gevallen niet aanbevolen. Wil je zelfstandig met de auto vanuit Nederland? Dan doe je er circa 7/8 uur over en leg je een afstand van 650 kilometer af. Parkeren in de stad zelf is over het algemeen nog prima te doen.

Vervoer in Manchester

Om zoveel mogelijk uit je stedentrip Manchester te halen is het belangrijk dat je je ook in de stad zelf kunt verplaatsen op een snelle manier. De beste manier om je te verplaatsen in de stad is met de bus of met de tram. De stad kent een uitgebreid busnetwerk en een tramnetwerk. In 2002 is er in Manchester een groot project gestart om het openbaar vervoer te stimuleren om zodoende het drukke verkeer in de stad terug te dringen. Een groot voordeel van reizen met het openbaar vervoer is het zogenaamde System 1. Dit is een systeem waarbij je met één ticket met alle verschillende openbaar vervoersmiddelen kunt reizen, waaronder de bussen, trams en treinen. Deze variëren van dagtickets tot jaarkaarten.