• Menu
 • Menu
Lille header

Lille

Lille is een stad gelegen in het noorden van Frankrijk dichtbij de grens van België. De stad is een goede mix tussen een stad als Parijs en de typische Belgische steden. Lille wordt vaak overgeslagen tijdens een stedentrip en er wordt eerder gekozen voor een bezoek aan bijvoorbeeld Parijs. Toch is Lille ook een ontzettend mooie stad om te bezoeken. Hieronder lees je waarom ook jij eens een bezoek moet brengen aan Lille.

Stedentrip naar Lille

Wat te doen tijdens je stedentrip Lille?

Lille wordt ook wel aangeduid als Rijsel en is de belangrijkste stad in het noordelijk gedeelte van Frankrijk. Het is de hoofdstad van Frans-Vlaanderen en van het Noorderdepartement. De stad telt circa 230.000 inwoners, maar wanneer de gehele agglomeratie wordt gerekend dan telt deze meer dan een miljoen inwoners.

Het is een echte aanrader om eens een bezoek aan Lille te brengen, mede omdat de stad niet ver bij Nederland vandaan is gelegen. Vanaf Breda is het met de auto namelijk maar 2 uur rijden om in Lille te komen. Wanneer je de grens over bent bij België en Frankrijk dan ben je vrijwel direct in Lille. Daarnaast is het ook mogelijk om de trein te nemen naar deze stad.

Uitzicht over Lille

Het wordt vaak aangeraden om een aantal dagen uit te trekken om deze stad te bekijken. Wanneer je een heel weekend neemt dan heb je vaak al genoeg om de stad te bezichtigen. In Lille vind je een groot aanbod aan verschillende bezienswaardigheden en musea. Ben je van plan om binnen een paar dagen zoveel mogelijk van de stad te bekijken? Dan wordt het aangeraden om een Lille City Pas te kopen. Met deze pas kun je namelijk onbeperkt reizen met het openbaar vervoer en zijn er veel musea die je gratis met deze kaart kunt bezoeken. Benieuwd welke plekken jij het beste kunt bezoeken tijdens je stedentrip? Lees de beste en leukste bezienswaardigheden hieronder.

Bezienswaardigheden van Lille

De stad staat vol met mooie bezienswaardigheden. Voorafgaand aan je stedentrip Lille is het handig om te weten welke er zijn en welke bezienswaardigheden jij het liefste wilt bezoeken. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet:

De kathedraal Notre-Dame de la Treille

In het oude gedeelte van de stad is deze schitterende kathedraal te vinden. Tijdens de helft van de 19e eeuw werd er gestart met de bouw van deze kathedraal en deze was pas voltooid in het jaar 1999. De voorgevel van de kathedraal bestaat uit mooie marmeren platen. Binnen in de kathedraal is er een bijzonder beeld van Maria te vinden die bekend staat als Onze Lieve Vrouw van Treille. Deze kathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom van Rijsel.

Kathedraal Notre Dame de La Treille
Kathedraal Notre Dame de La Treille

De Grand Place

De Grand Place, oftewel Place du Général de Gaulle is het centrale plein van de stad. Dit plein verbindt verschillende wijken van de stad met elkaar. Aan het begin van je stedentrip Lille is het een aanrader om een kijkje te nemen bij dit plein. Zeker bij mooi weer gedurende de zomermaanden is het een aanrader om de tijd te nemen en op een van de terrasjes plaats te nemen. Aan dit plein staan ook verschillende bijzondere gebouwen, waaronder het beursgebouw Vieille Bourse. In het midden van het plein is een mooie fontein te vinden met het beeld La Colonne de la Déesse.

Grote markt Grand Place in Lille/Rijsel
Grote markt / Grand Place

De Porte de Paris

Nog een schitterend gebouw is de Porte de Paris. Dit bouwwerk is gebouwd als herinnering voor de verovering van de stad. Op deze plek waar het bouwwerk staat stonden vroeger de oude stadsmuren. Bovenop de Porte de Paris is een beeld te zien van Victoria die een lauwerkrans op het hoofd van Lodewijk XIV zet.

Porte de Paris
Porte de Paris

Het museum Palais des Beaux-Arts

De kunstliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het kunstmuseum Palais des Beaux-Arts. Er wordt gezegd dat dit na het Louvre het grootste kunstmuseum van Frankrijk is. Er zijn o.a. werken te bezichtigen van Donatello, Raphael, Rodin, Monet, Breughel of Rubens.

Palais des Beaux-Arts
Palais des Beaux-Arts

Citadel van Lille

Vlak buiten het centrum is de Citadel van Lille te vinden. Het is een van de weinige Citadellen die nog steeds in gebruik is door het Franse leger. Doordat deze vandaag de dag nog steeds in gebruik is, is het niet mogelijk om hem binnen te bezoeken. Wel is er een stadspark om de Citadel heen gelegen welke je wel kunt bezoeken. In het verleden was er sprake om deze Citadel te plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar doordat het Franse leger er nog in zat was dit niet mogelijk.

Citadel van Lille
Citadel van Lille

De markt Marché de Wazemmes

Marché de Wazemmes is een grote markt in Lille en het is zelfs een van de grootste markten van het hele noorden van Frankrijk. Wekelijks komen er namelijk meer dan 50.000 mensen deze markt bezoeken. Marché de Wazemmes wordt 3 keer in de week gehouden, waarvan zondag de grootste is. Op de markt koop je fruit, groenten, kleding en allerlei andere spullen.

Markt van Wazemmes in Lille
Marché de Wazemmes markt

De dierentuin Parc Zoologique

Het bezoeken van de dierentuin Zoologique behoort tot een van de hoogtepunten van de stad. De dierentuin is geheel gratis te bezoeken en behoort absoluut tot de hoogtepunten van de stad. Deze dierentuin staat zelfs bij de top 10 attracties van heel Frankrijk. In Zoo de Lille zijn in totaal 300 dieren te vinden. Per werelddeel is er een apart gedeelte gemaakt in het park waar Madagaskar een apart gedeelte heeft gekregen. Ook leuk om te weten is dat je het park gewoon gratis kunt bezoeken!

Dierentuin Parc Zoologique
Parc Zoologique

De wijk Vieux Lille

Deze wijk is een bijzondere en populaire wijk om te bezoeken. De hoofdstraat in deze wijk is Rue de la Monnaie. Aan deze straat zijn weer veel mooie pittoreske straatjes en steegjes te vinden. Je komt er veel exclusieve modezaken en winkeltjes tegen. Uniek aan deze wijk is dat je er veel oude winkelpanden ziet. Ook de hiervoor genoemde kathedraal Notre-Dame de la Treille is te vinden in deze wijk.

De straat Rue de la Monnaie in de wijk Vieux-Lille
De straat Rue de la Monnaie in de wijk Vieux-Lille

De wijk Euralille

Een andere leuke wijk om te bezoeken is de wijk Euralille. Deze wijk ligt vlak buiten het centrum en is het zakencentrum van Lille. Het is een zeer moderne wijk waar je ook een groot winkelcentrum aantreft. Wie tijdens zijn of haar stedentrip Lille nog graag wil winkelen moet hier zijn!

De wijk Euralille
De wijk Euralille

Eten en drinken

Van al dat geslenter door de stad zal je vast en zeker trek krijgen in een lekker hap eten. Voor het grootste gedeelte bestaan de gerechten in Lille uit de Franse keuken. Een tekort aan restaurants zal je hier geen last van hebben. Je zult eerder last hebben van het probleem dat er juist een te grote keuze is aan verschillende restaurants om plaats te nemen. Er zijn een aantal gebieden waar je het beste kunt zijn voor een groot aanbod aan restaurants en andere eetgelegenheden. Hieronder zetten we deze op een rijtje:

 • Vieux Lille – Naast dat dit volgens velen het mooiste gedeelte van de hele stad wordt genoemd kom je er ook een groot aanbod aan verschillende restaurants tegen.
 • De Rue de Gambetta – Aan deze straat kom je echt van alles tegen. Niet alleen Franse gerechten, maar je kunt hier ook genieten van veel andere internationale gerechten.
 • Rue de Gand – Dit is een populaire uitgaansstraat, maar je komt er ook verschillende restaurants tegen en gezellige plekjes om te zitten.
 • De Grand Place – Op dit gezellige plein kun je bij mooi weer uitstekend plaatsnemen om lekker een drankje te doen en een hapje te eten.
 • Rue aux Ognions – Dit is een erg sfeervolle plek. Het bestaat uit het oudst bewaard gebleven stuk van Lille. Je komt hier een klein sfeervol pleintje tegen met veel kleine restaurants. Hoewel het een hele mooie plek is, is het vaak lastig om er een plekje te vinden.

Winkelen in Lille

Ben jij een echte winkelfanaat en wil je tijdens je stedentrip naar Lille ook graag een dagje shoppen. Dan hebben we hieronder de plekken voor je op een rij gezet waar je het beste kunt zijn. Lille is een mooie stad waar je goed kunt shoppen. Er is een divers aanbod aan verschillende winkels die variëren van exclusieve winkels tot kleinere leuke winkeltjes.

 • Het winkelcentrum in Euralille – Het winkelcentrum in Euralille die we hiervoor hebben genoemd is groot genoeg om heel wat uur te winkelen. In dit winkelcentrum zijn namelijk 120 winkels te vinden. Deze variëren van veel grote bekende merken tot minder bekende merken. Voor iedereen is er dus wel wat te vinden. In het winkelcentrum zijn ook eetplekken te vinden, er is een grote supermarkt en het treinstation is niet ver weg.
 • Rue des Bouchers – Aan deze straat kom je veel antiekzaken, kunstwinkels en galeries tegen.
 • Marché du Concert – Wekelijks wordt er een markt gehouden op het plein Place du Concert. Op deze markt kom je veel verschillende voedselproducten tegen. Wanneer je op de markt loopt dan ruik je alle verschillende verse producten al bijzonder goed.
 • Marché de Wazemmes – De andere markt in Lille is de Marché de Wazemmes. Ook hier kom je veel verse voedselproducten tegen, maar daarnaast kom je er ook allerlei andere artikelen tegen, zoals kleding, tassen en nog veel meer.
 • Rue de Béthune – Dit is een groot autovrij winkelgebied in de stad waar je meerdere warenhuizen tegenkomt. Een van de warenhuizen is FNAC. Een winkelcentrum in dit gebied is de Passage des Tanneurs.