• Menu
  • Menu
Marseille header

Marseille

Marseille is na Parijs de grootste stad van Frankrijk. De stad kent een lange geschiedenis waar vandaag de dag nog veel van is te zien. Een stedentrip Marseille staat vol verassingen en er zijn veel prachtige plekken en bezienswaardigheden. Er zijn kerken, kathedralen, monumenten, forten en nog veel meer bouwwerken. Wij geven je de mooiste bezienswaardigheden, algemene informatie over Marseille, de beste plekken om te winkelen, te eten en te drinken of om uit te gaan en veel meer.

Over Marseille

Marseille is gelegen in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. De stad beschikt over de grootste handelshaven van het land die ooit is gesticht door de Grieken. Verder is Marseille de hoofdstad van Provence-Alpes-Côte d’Azur. De stad telt circa 850.000 inwoners. In 2013 is Marseille benoemd tot culturele hoofdstad van Europa.

Het toerisme is de laatste decennia flink toegenomen. Dat komt mede door de aanleg van de TGV-lijn als verbinding met Parijs. Daarnaast is er in 2006 een vliegveld bijgekomen voor low-budget maatschappijen. Een stedentrip Marseille is dus een stuk goedkoper geworden.

Stedentrip of vakantie naar Marseille

Ook is er een stadsvernieuwingsproces gestart om het toerisme nog verder te stimuleren. Door dit project is er ook een tramnetwerk aangelegd. Dit maakt het vervoer in de stad een stuk efficiënter. Dat is handig wanneer je binnen een aantal dagen zoveel mogelijk van de stad wilt ontdekken.

Deze 9 bezienswaardigheden van Marseille mag je niet missen!

Hieronder hebben we een overzicht met de belangrijkste bezienswaardigheden van Marseille. Wil je in een korte tijd zoveel mogelijk zien voor een goede prijs? Maak dan gebruik van de City Pass waarmee je voordeliger met het openbaar vervoer kunt reizen en met korting of gratis bij musea en andere plekken naar binnen kunt.

1) Notre Dame de la Garde

De Notre Dame de la Garde is zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Deze basiliek staat gebouwd op een heuvel en wordt gezien als de beschermer van de stad. Bij de basiliek zit een klokkentoren waar een gouden beeld van Maria met Jezus in de armen op staat. Wanneer je het beeld ziet dan zie je direct welke dominante positie het beeld heeft gekregen. Wanneer je de Notre Dame de la Garde bezoekt dan geniet je tegelijkertijd van het mooie uitzicht over de stad. We raden ook aan om naar binnen te gaan bij de basiliek. Het interieur van de kerk geeft namelijk een zeer fraai beeld.

Notre-Dame la Garde
Notre-Dame la Garde
Kathedraal Marseille Notre-Dame La Garde
Uitzicht op Notre-Dame La Garde

2) De oude haven Vieux-Port

De haven is een van de belangrijkste plekken van de stad. Deze haven die ooit is gesticht door de Grieken is op dit moment de belangrijkste handelshaven van Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze haven verwoest. Na de oorlog is het weer opnieuw opgebouwd. Op dit moment is de haven een erg gezellige plek om een drankje te drinken of een hapje te eten. Ook zijn er verschillende bezienswaardigheden in de haven te vinden, zoals de vuurtoren, de straat Canebière of het nationale theater.

Haven Vieux-Port van Marseille
Vieux-Port haven
De haven van Marseille

3) De kathedraal de la Major

De officiële naam van deze kathedraal is Cathedrale Sainte-Marie-Majeure de Marseille. Deze enorme kathedraal heeft een lengte van maar liefst 140 meter en is gebouwd in de tweede helft van de 19e

Kathedraal de la Major in Marseille
Kathedraal de la Major
Kathedraal la Major in Marseille met rivier
Kathedraal la Major aan de rivier

4) Het fort Chateau d’If

Voor de kust van Marseille liggen de eilanden van de Frioul-archipel. Dit is een groepje eilanden dat bestaat uit twee kleine en twee grote eilanden in de Middellandse Zee. Op het kleinste eiland is het fort Chateau d’If te vinden. Dit fort is in de 16e eeuw gebouwd om de stad te beschermen. Later is dit fort gebruikt als gevangenis en sinds het eind van de 19e eeuw is deze te bezoeken voor toeristen. Vanuit de stad kun je met een boot naar dit eiland.

Het fort Château d'If in Marseille
Fort Château d’If
Frioul Archipel eiland met fort Château d'If
Frioul Archipel eiland met fort Château d’If

5) De verdwenen stadsmuren

Dit is niet echt een bezienswaardigheid op zich, maar het is leuk om te weten wanneer je het tegenkomt. Dat is dat er veel stadsmuren rondom de stad zijn verdwenen. Op de plekken waar de muren hebben gestaan is op dit moment zwarte bestrating te vinden. Ook zijn er nog genoeg plekken waar de oude stadsmuren nog wel staan.

6) Het museum MuCEM

MuCEM is een museum dat gaat over de beschavingen van Europa en de Middellandse Zee. Dit museum geeft een indruk van de cultuur en de geschiedenis van Europese beschavingen van gebieden die rond het gebied van de Middellandse Zee zijn gelegen. Het museum is geopend in 2013 toen Marseille ook is benoemd tot culturele hoofdstad van Europa. In totaal heeft het museum een oppervlakte van 44.000 vierkante meter.

Binnenkant van museum MuCEM
Museum MuCEM
Museum van de Europese en mediterrane beschavingen
Museum van de Europese en mediterrane beschavingen (MuCEM)
Museum Mucem en kathedraal La Major
Museum MuCEM en kathedraal La Major

7) Het stadshuis van Marseille

Wanneer je een bezoek brengt aan de haven van Marseille dan kun je ook een bezoek brengen aan het stadshuis. Deze ligt op een korte afstand richting het noorden van de haven. Het gebouw bestaat uit twee gedeeltes die met een boog samenkomen.

Stadshuis van Marseille
Stadshuis van Marseille

8) Quai des Belges

Het is een aanrader om hier eens vroeg in de ochtend een kijkje te nemen. Elke ochtend vindt hier namelijk een vismarkt plaats. Liefhebbers van vis en horecaondernemers komen daarom hier om de vis in te kopen. In de omgeving kom je dan ook niet voor niets restaurants tegen met heerlijke visgerechten.

Vissersboot in haven Guai des Belges in Marseille
Vissersboot in haven Guai des Belges

9) Het Longchamp Palace

Dit is een schitterend paleis in de stad. Binnen in het paleis heb je de mogelijkheid om een van de twee musea te bezoeken. Je vindt hier namelijk het Natuur Historische Museum en het Museum voor Schone Kunst. Buiten staat een schitterende fontein en wandel je door het mooie park.

Het paleis Longchamp in Marseille
Longchamp paleis

Winkelen in Marseille?

Wie wil winkelen tijdens zijn of haar stedentrip Marseille heeft de keuze uit een aantal verschillende plekken. Ten eerste is de wijk bij La Canebière een aanrader. Hier kom je een groot aanbod aan winkels tegen en daarnaast is het al sinds de 19e eeuw het gebied voor de handel van de stad.

In het centrum van de stad kun je ook prima winkelen. Hier vind je namelijk het winkelcentrum Centre Bourse. Dit winkelcentrum zit in een oud beursgebouw en is het oudste winkelcentrum van de hele stad. Het winkelcentrum Centre Bourse telt meerdere verdiepingen en verdeeld door het hele centrum kom je allerlei producten tegen die variëren van kleding tot elektronicaproducten.

Verder kun je prima terecht bij Rue St.Férrol. Dit ligt richting het zuiden van La Canebière. Je komt hier veel exclusieve winkels tegen, maar ook veel kleinere en grotere boetiekjes. Erg prettig is het feit dat dit gebied autovrij is en dat je er dus in alle rust kunt winkelen.

Uitgaan in Marseille?

Tijdens een leuke stedentrip Marseille wil je natuurlijk ook nog een avond op stap kunnen. In Marseille zal je gelukkig geen probleem hebben met het vinden van een gezellige plek voor een drankje of het nog wat later te maken. Door de stad heen zijn veel cafés en bars te vinden. In de stad is er een groot aanbod aan jazz- en bluesmuziek te vinden. Hieronder zetten we een aantal plekken op een rijtje waar je het beste kunt gaan stappen.

  • Place Jean Jaurès – In dit gebied zal je de meeste bars en cafés tegenkomen. Bij veel van deze bars en cafés wordt je vermaakt met livemuziek.
  • De Oude Haven – Bij de oude haven kom je veel geschikte plekken tegen. De plekken variëren van Housemuziek tot R&B en nog veel meer.
  • Opéra de Marseille – Voor een avondje opera.