• Menu
  • Menu
Stedentrip Parijs

Bezienswaardigheden Parijs

Parijs is een grote wereldstad, het is de hoofdstad van Frankrijk en zowel met de trein als met vliegtuig ben je er zo. In Parijs wonen en werken zo’n elf miljoen mensen. Parijs staat bekend om zijn vele bezienswaardigheden en eigenlijk is een weekend te kort om al het moois van Parijs te bewonderen.

Top 9 bezienswaardigheden van Parijs

Parijs heeft ook de naam ‘de stad van de liefde’ te zijn en er zijn heel wat huwelijksaanzoeken gedaan bovenin de Eiffeltoren. Je hebt er veel goede restaurants want de Franse keuken is wereldberoemd en ook op het gebied van mode kom je in Parijs niets tekort. Breng dus eens een bezoek aan deze romantische en prachtige stad aan de Seine en waarschijnlijk kom je er nog weleens terug. Als je in Parijs bent, welke bezienswaardigheden mag je echt niet missen tijdens je bezoek?

  1. De Eiffeltoren

De Eiffeltoren in Parijs

Als je nog niet eerder in Parijs geweest bent, dan wil je eerst een bezoek brengen aan de Eiffeltoren. De Eiffeltoren is het symbool van de stad en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs.  De Eiffeltoren is in 1889 gebouwd voor de wereldtentoonstelling en ontworpen door Gustave Eiffel De toren trekt jaarlijks wel zes miljoen bezoekers van over de hele wereld. Tot 1931 was de Eiffeltoren de hoogste toren van de wereld, maar nog steeds is het de hoogste van Europa. Je kunt de Eiffeltoren beklimmen door de trap te nemen naar de tweede etage, maar er zijn ook een liften. De lift brengt je helemaal naar de top van de Eiffeltoren. Als je niet van lange wachtrijen houdt, dan is het verstandig om ruim van tevoren online alvast een kaartje te kopen.

  1. Het Louvre

Het Louvre

Tijdens je trip in Parijs langs de vele bezienswaardigheden mag ook een bezoekje aan het Louvre niet ontbreken. Het Louvre was ooit een paleis en is inmiddels het grootste museum ter wereld en je vindt hier onder andere de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci. Verder vind je hier veel kunstvoorwerpen uit de oudheid, zijn er zalen met Griekse, Romeinse en Egyptische kunst. En kun je hier ook de Venus van Milo bewonderen, de Nike van Samonthrake en de stervende slaaf van Michelangelo. De laatste toevoeging aan het Louvre is de glazen piramide. De piramide werd met gemende gevoelens ontvangen, het moderne glazen gebouw staat in scherp contrast met de rest van het zo klassieke Louvre.

  1. Notre Dame

Notre-Dame van Parijs

Deze prachtige gotische kathedraal staat op de oever van de Seine en is een waar meesterwerk. De kathedraal is ook bekend uit de boek: ‘De klokkenluider van de Notre Dame’ en de schrijver van dit boek Victor Hugo noemde de kerk ‘een symfonie uit steen’. In de Notre Dame zie je prachtig gebrandschilderde ramen en veel zeventiende-eeuwse schilderijen en beelden. Bovendien worden in de kathedraal drie relikwieën van Christus bewaard, namelijk de doornen kroon, een stuk van het kruis en een van de spijkers waarmee hij aan het kruis werd gehangen. Je hebt ook de mogelijkheid om de toren met 365 treden naar de top te beklimmen. Je hebt hier aan adembenemend uitzicht over de stad Parijs en al  zijn bezienswaardigheden.

  1. De Seine

Zonsopgang bij de Seine

De Seine loopt dwars door Parijs en is met zijn vele bruggen sfeerbepalend voor de stad. Je kunt heerlijk langs de Seine wandelen, maar ook kiezen voor een boottocht. Zo zit je heerlijk op het water en heb je goed uitzicht op de vele bezienswaardigheden die Parijs rijk is. Je kunt hierbij ook nog kiezen voor een speciale lunchboottocht.  Hierbij maak je een twee uur durende boottocht terwijl je geniet van heerlijk driegangen menu onder het genot van een goed glas wijn.

  1. Sacré Coeur

De basiliek Sacre Coeur

De Sacré Coeur is een witte basiliek gesitueerd op de heuvel van Montmartre en vormt een bijzondere aanblik. Het vormt echt een van de bezienswaardigheden van Parijs die je echt gezien moet hebben. De basiliek werd na de oorlog tussen Frankrijk en Pruisen gebouwd ter nagedachtenis aan de grote hoeveelheid doden die aan Franse zijde gevallen waren. De kerk heeft een mix van Byzantijnse en Romaanse bouwstijlen. Dit komt doordat de oorspronkelijke architect, Paul Abadie in 1884 overleed toen alleen de funderingen nog maar geplaatst waren. De architect Lucien Magne heeft de bouw toen overgenomen en er onder meer de klokkentoren met de 19 ton wegende klok aan toegevoegd. Om de klok naar de top van de Montmartre te brengen waren er 28 paarden nodig. In 1914 was de kerk pas klaar. Door de witte kleur en de bijzondere vorm draagt de basiliek ook wel de naam suikertaart.

  1. De wijk Montmartre

Gezelligheid in Montmartre

De wijk Montmartre waar ook de Sacré Coeur staat, is verder ook beslist het bezoek waard.  Deze oude wijk ligt bovenop een 129 meter hoge heuvel en was vroeger een zelfstandig dorp. In 1860 is het bij Parijs gevoegd, maar het heeft zijn eigenzinnige karakter nooit verloren. Montmartre is van oudsher een echte kunstenaarswijk. Zo hebben onder andere Vincent van Gogh en Pablo Picasso hier gewoond en gewerkt. En nog steeds trekt Montmartre kunstenaars hoewel het nu voor een merendeel straat artiesten zijn. Zo staan er veel kunstenaars die voor een paar euro graag een mooi portret van je schilderen. Verder vindt je in Montmartre nog een begraafplaats waar bekende kunstenaars begraven liggen en een oude wijngaard.

  1. Arc de Triomphe

Arc de Triomphe

Een van de bezienswaardigheden in Parijs waar je ook niet omheen kunt, maar beter onderdoor kunt gaan is de Arc de Triomphe. Deze triomfboog is de bekendste ter wereld en in opdracht van Napoleon is de bouw begonnen in 1806. Pas in 1836 was deze voltooid onder koning Lodewijk Filips. De boog is gebouwd naar voorbeeld van de oude Romeinse triomfbogen waar de zegevierende veldheer met zijn leger onderdoor trok. Onder de Arc de Triomphe werd na de Eerste Wereldoorlog het graf van de onbekende soldaat aangelegd. Hier werd een ongeïdentificeerde soldaat begraven ter nagedachtenis aan alle gesneuvelden. De vijftig meter hoge Arc de Triomphe staat op een druk verkeersknooppunt waar de Champs-Élysées en elf andere straten samen komen.

  1. Champs-Élysées

Champs Élysées Parijs

Aangekomen bij de Champs-Élysées is het echt aan te raden deze straat eens door te wandelen. De 1910 meter lange laan waaraan talloze winkels, restaurants en bioscopen zitten. Als je de Arc de Triomphe als startpunt neemt kom je langs de tuinen van Tuileries en eindig je bij het Louvre. De straat behoort in Parijs echt tot een van de top bezienswaardigheden. De Fransen noemen de Champs-Élysées ook wel de mooiste laan van de wereld. Voor de luxe winkels gelden strikte regels wat betreft het voeren van de verlichting aan de buitenkant, er mag alleen witte verlichting gebruikt worden en dit geldt zelfs voor de Mac Donalds.

  1. De tuinen van Tuileries

Ooit hoorden de tuinen van Tuileries bij het Tuilerieënpaleis dat één was met het Louvre. Het is nu een van Parijs prachtige bezienswaardigheden, iedereen mag genieten van het park dat tussen de Seine en rue de Rivoli gelegen is. Catharina de’ Medici heeft de tuinen in de zestiende eeuw laten aanleggen in Italiaanse stijl. Later werd hier door André le Nôtre een Franse draai aan gegeven. Hij maakte de tuinen geometrisch en maakte grote, weelderige bloemenperken in de stijl van Versailles. Momenteel kun je nog steeds genieten van deze prachtige Franse stijl bij een lange wandeling door de tuinen.