• Menu
  • Menu
Haven van Dalmatië in Kroatië

Dalmatië

In het zuidwesten van Kroatië aan de Adriatische zee ligt de regio Dalmatië. Deze regio staat bekend om zijn kustplaatsen en gebieden waar toeristen graag op af komen. niet alleen op het vaste land, maar ook voor de kust kun je hier op veel plekken terecht voor een geweldige vakantie. Er liggen in de Adriatische zee duizenden grote eilanden waar je mooie steden vind, ongerepte natuur of de mogelijkheid om activiteiten te ondernemen. Een bekende plaats op een groter eiland is Hvar. Andere plaatsen aan de kust van Dalmatië die zeker het bezoeken waard zijn, zijn Dubrovnik, Split, Trogir, Zadar, Omis en Makarska.

Dit is waar je jouw vakantie naar Dalmatië boekt:
Ontdek de vakanties van TUI

Grootste aanbod van diverse vakanties bij Tui

Vakanties van Sunweb

Voordelige vakanties voor iedereen boek je bij Sunweb

Vakanties van Vakantiediscounter

De beste deals en goedkopen vakanties bij VakantieDiscounter

Vakanties van Prijsvrij

De goedkoopste vakanties vind je op de website van Prijsvrij

Vakantie in Dalmatië Kroatië

Als je op vakantie naar Dalmatië wilt, dan heb je alle denkbare mogelijkheden om een geschikte vakantie te boeken. De regio mis zeer groot en heeft alles te beiden wat je in een vakantie zoekt. Ben je op zoek aan een rustige vakantie aan het strand? Dan is de Makarska Riviera misschien wel de juiste plek voor jou. Daar vindt je rondom de stad Makarska verschillende stranden en plaatsen over een afstand van 60 kilometer. Wil je lekker winkelen en cultuur ontdekken, boek dan een trip naar Split. Dalmatië Kroatië heeft genoeg te bieden voor jong en oud.

1) Dubrovnik

Dubrovnik in Kroatië
Bovenaanzicht van de prachtige stad Dubrovnik in de provincie Dalmatië in Kroatië

De stad Dubrovnik staat ook wel bekend als de Parel van de Adriatische zee. In deze plaats die in de 7e eeuw is gesticht vindt je veel historie. De stad wordt beschermd door een oude muur die te bezoeken is. Ook het Fort Lovrijenac is zeker de moeite waard om te bezoeken. Als je over de stadsmuur van Dubrovnik loopt, dan zie je de kathedraal liggen die ook open is voor bezoek. Deze stad staat verder bekend om de serie Game of Thrones die hier deels is opgenomen. Het is dan ook mogelijk om een toer te doen met een gids langs bekende locaties uit de serie. Wil je de stad verkennen op een echte Nederlandse manier, huur dan een fiets met een gids om rond te rijden.

2) Split

Split in Dalmatië
Het historisch mooie en toeristische Split in Dalmatië

Een andere bekende plaats is de stad Split. Ook hier kun je terecht voor veel cultuur en bezienswaardigheden. De stad staat bekend om de leuke straatjes en winkeltjes die je er kunt vinden. Naast souvenirwinkels kun je hier ook echt je hart op als je van shoppen houdt. In het oude centrum vindt je een paleis uit de 3e eeuw en een oude kathedraal. Ook in Split zijn opnames gemaakt voor verschillende scenes uit de serie Game of Thrones. Vanuit de haven is het mogelijk om met verschillende veerdiensten naar eilanden te reizen zoals Hvar.

3) Hvar

Het eiland Hvar
Het prachtige eiland Hvar

Voor de kust van Dalmatië ligt het eiland Hvar. Naast de gelijknamige plaats vind je hier nog andere kleine plaatsen. Je kunt Hvar bereiken met de veerboot vanuit Split. Deze veerboot vaart dagelijks tussen het vaste land en het eiland heen en weer. In Hvar kun je onder andere terecht om te feesten en te genieten van de omgeving. Een groot deel van het eiland staat namelijk vol geplant met lavendel. In de stad zelf kun je een rondleiding krijgen langs de stadsmuren van Hvar en andere historische gebouwen die de geschiedenis van deze plaats in Dalmatië vertellen. Met de boot is het mogelijk om naar kleinere omliggende eilanden te varen voor bijvoorbeeld een dagje aan het strand.

4) Trogir

Vakantie Trogir Kroatië
Klik voor meer informatie over Trogir

Een kleinere plaats aan de kust van Dalmatië Kroatië is het stadje Trogir. Ook hier vindt je net als in de andere plaatsen van deze regio veel cultuur en historie. De stad is goed te bereiken vanaf de luchthaven van Split en is ook zeer geschikt voor een dagtrip als je in een andere plaats in de regio Dalmatië verblijft. In Trogir vind je onder andere het kasteel van Kamerlengo, een oude ruïne waar nagenoeg alleen de muren en een uitkijktoren nog van staan. De kathedraal van deze stad in Dalmatië is een indrukwekkend bouwwerk waar meer dan 200 jaar aan gebouwd is. Wil je de stad verkennen, maak dan gebruik van de diensten van een stadsgids.

5) Zadar

Oude gedeelte Zadar
Het schiereiland Zadar

De stad Zadar in Dalmatië is gelegen op een schiereiland voor de kust. Dit plaatsje heeft een oud gedeelte en een nieuw deel. In het centrum van de oude stad vind je onder andere een oude Romeinse nederzetting. Op de overblijfselen van deze nederzetting is deels een kerk gebouwd in de 9e eeuw. Deze kerk, de Sint Donatus kerk, is gebouwd in een cilindervorm en heeft een bijzondere akoestiek. Dat is dan ook de reden waarom er veel concerten in deze kerk worden gegeven. In en rond het centrum van Zadar in Dalmatië vind je verschillende stranden waar je kunt ontspannen. Voor de kust liggen de Kornatie eilanden die per boot of met een excursie te bezoeken zijn.

6) Omis

Omiš in Dalmatië
Klik voor meer informatie over Omiš

Niet ver van de populaire stad Split in Dalmatië Kroatië ligt het plaatsje Omis. Deze havenplaats was vroeger de uitvalsbasis van piraten, wat ook goed terug te vinden is in de cultuur en de activiteiten die je hier kunt ondernemen. Op deze plek mond de rivier de Cetina uit in de Adriatische zee. De stad beschikt over 2 oude forten die in de bergen landinwaarts zijn gebouwd. Het is mogelijk om de omgeving te verkennen en te raften, duiken, klimmen, paragliden of om aan verschillende soorten watersporten te doen. Rond de stad Omis in Dalmatië zijn verschillende stranden te vinden waar je terecht kunt voor een frisse duik en om lekker te genieten van de zon.

7) Makarska

Makarska Kroatië
Klik voor meer informatie over Makarska

Een bekende streek in de regio Dalmatië Kroatië is de Makarska Riviera, genoemd naar de stad Makarska. Deze plaats biedt vooral veel voor mensen die van een vakantie aan het strand houden. Niet alleen bij deze plaats maar ook rondom andere plaatsen in deze streek in de regio Dalmatië vind je kilometers aan stranden. Vanuit de stad is het mogelijk om dagtochten te doen naar eilanden zoals Brac of Hvar. Op het vaste land ben je zo in Split waar je de stad daar kunt ontdekken. Rondom Makarska is het mogelijk om te wandelen, te fietsen of om aan verschillende soorten watersporten te doen.

Deel jouw ervaringen hieronder!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.